Care este diferența dintre CHKDSK, SFC și DISM în Windows?

Recomandări cheie

 • CHKDSK scanează hard disk-ul pentru erori și sectoare dăunătoare și ar trebui să îl rulați dacă computerul nu pornește corect.
 • SFC scanează și repară fișierele de sistem Windows, așa că rulați-l atunci când întâmpinați blocări ale programului sau erori DLL lipsă.
 • DISM este cel mai puternic instrument și remediază fișierele corupte din imaginea sistemului Windows, utilizați-l atunci când SFC nu poate repara fișierele.

Când computerul începe să raporteze erori, să încetinească sau să se comporte greșit, puteți utiliza instrumentele de diagnosticare încorporate din Windows pentru a încerca să remediați problema. CHKDSK, SFC și DISM verifică starea hard diskului și repară fișierele corupte, dar cele trei instrumente funcționează în moduri diferite și vizează diferite zone ale sistemului.

CHKDSK, SFC și DISM sunt instrumente de sistem și le puteți rula pe toate trei. Cu toate acestea, acest lucru poate consuma mult timp și poate fi inutil pentru problema dvs. specifică, așa că cel mai bine este să știți când și cum să utilizați acest trio de instrumente de depanare.

Ce este CHKDSK și când ar trebui să-l folosești?

CHKDSK (Verificare disc) este primul instrument de diagnosticare Windows pe care ar trebui să-l încercați dacă computerul începe să se comporte ciudat. De exemplu, dacă se blochează în timp ce se închide sau devine frustrant de lent.

CHKDSK scanează întregul hard disk pentru a găsi și remedia erorile din fișiere și din sistemul de fișiere în sine. De asemenea, verifică unitatea dvs. pentru sectoare defecte (clustere de date care nu pot fi citite) și fie încearcă să le repare, fie spune sistemului dumneavoastră să nu le folosească.

Windows poate rula CHKDSK la pornire dacă detectează o problemă cu hard disk-ul, uneori din motive inofensive, cum ar fi închiderea necorespunzătoare, dar și altele mai grave, inclusiv infecția cu malware și defecțiunea iminentă a unității. Cu toate acestea, de fapt, nu va rezolva nicio problemă până când nu vi se va solicita acest lucru.

  Cum să activați respingerea palmei pe dispozitivele cu ecran tactil Windows 10

Pentru a preveni erorile viitoare și potențiala pierdere de date, merită să rulați manual CHKDSK ca parte a rutinei de întreținere a computerului. Puteți utiliza una dintre următoarele metode:

1. Rulați CHKDSK prin File Explorer

Puteți rula CHKDSK din promptul de comandă. Dacă nu vă simțiți confortabil să utilizați promptul de comandă, deschideți File Explorer, faceți clic pe Acest PC, faceți clic dreapta pe unitatea pe care doriți să o verificați și selectați Proprietăți.

Selectați fila Instrumente și apoi selectați Verificare în secțiunea Verificare erori.

Dacă Windows stabilește că totul funcționează fără probleme, va sugera că nu trebuie să scanați unitatea. Pentru a rula CHKDSK oricum, selectați Scanare unitate.

Scanarea poate dura de la câteva minute până la o jumătate de oră, în funcție de dimensiunea și starea unității. Odată finalizat, CHKDSK fie vă va spune că nu a fost găsită nicio eroare, fie dacă găsește vreuna, vă va sugera să le remediați.

2. Rulați CHKDSK din linia de comandă

Pentru un control mai mare asupra procesului de verificare a discului, ar trebui să rulați CHKDSK dintr-un prompt de comandă ridicat. Urmați acești pași pentru a continua:

 • Apăsați tastele Win + R pentru a deschide dialogul Run.
 • Tastați „cmd” în Run și apăsați simultan tastele Ctrl + Shift + Enter pentru a deschide Linia de comandă ca administrator.
 • Faceți clic pe Da în promptul Control cont utilizator.
 • În fereastra Prompt de comandă, tastați chkdsk, apoi spațiu, urmat de litera unității pe care doriți să o verificați. De exemplu, chkdsk c: pentru a vă scana unitatea C:.
 • Apăsați Enter pentru a căuta erori în modul numai citire, ceea ce înseamnă că nu vor fi făcute modificări.
 • Pentru a face modificări, puteți utiliza parametrii cu comanda CHKDSK. Iată două pe care le puteți folosi pentru a remedia problemele:

  • Pentru ca CHKDSK să remedieze problemele pe care le găsește, tastați chkdsk /fc: (pentru unitatea dvs. C:).
  • Pentru a căuta sectoare defecte și erori, tastați chkdsk /rc:

  Dacă nu puteți rula aceste comenzi, deoarece „volumul este utilizat de un alt proces”, Linia de comandă vă va oferi să programați scanarea pentru când computerul dvs. repornește. Acest lucru ar trebui, totuși, să se întâmple o singură dată. Dacă instrumentul apare de fiecare dată când porniți computerul, puteți opri manual funcționarea CHKDSK la fiecare pornire.

  Ce este SFC Scannow și când ar trebui să-l folosești?

  În timp ce CHKDSK găsește și remediază erori în sistemul de fișiere al hard diskului, SFC (System File Checker) scanează și repară în mod specific fișierele de sistem Windows. Dacă detectează că un fișier a fost corupt sau modificat, SFC înlocuiește automat acel fișier cu versiunea corectă.

    Închideți Windows când închideți capacul laptopului

  A ști când să folosești SFC este de obicei mai evident decât cu CHKDSK, ceea ce depinde de bănuiala că hard disk-ul tău nu se comportă corect. Dacă programele Windows se prăbușesc, primiți mesaje de eroare despre fișierele DLL lipsă sau vă confruntați cu temutul Blue Screen of Death, atunci cu siguranță este timpul să rulați SFC.

  Deschideți un prompt de comandă ridicat, apoi tastați următoarea comandă și apăsați Enter pentru a executa:

  sfc /scannow 

  SFC va efectua o scanare completă a sistemului dvs. și va repara și înlocui orice fișiere care sunt deteriorate sau lipsesc folosind versiuni din magazinul de componente Windows (citiți următoarea secțiune despre DISM pentru mai multe informații despre acest lucru și despre modul în care SFC și DISM pot funcționa împreună). Scanarea poate dura ceva timp, dar asigurați-vă că lăsați fereastra Prompt de comandă deschisă până când este completă.

  Dacă doriți doar să scanați, dar nu să reparați fișierele de sistem corupte, tastați:

  sfc /verifyonly command 

  După ce SFC a terminat scanarea, veți vedea unul dintre cele trei mesaje:

  • Windows Resource Protection nu a găsit încălcări ale integrității. Aceasta înseamnă că orice cauzează probleme cu computerul dvs. nu are legătură cu un fișier de sistem.
  • Windows Resource Protection a găsit fișiere corupte și le-a reparat cu succes. Acest lucru ar trebui să însemne că problemele dvs. au fost rezolvate.
  • Windows Resource Protection a găsit fișiere corupte, dar nu a reușit să remedieze unele dintre ele. Aceasta înseamnă că fișierele de sistem sunt de vină, dar SFC nu le poate înlocui. Încercați să rulați instrumentul din nou în modul sigur. Dacă tot obții același rezultat, nu dispera: este timpul să folosești DISM.

  Ce este DISM și când ar trebui să-l folosești?

  DISM (Deployment Image Service and Management) este cel mai puternic dintre cele trei instrumente de diagnosticare Windows. Deși, de obicei, nu ar trebui să fie nevoie să utilizați instrumentele, acesta este cel la care trebuie să apelați atunci când întâmpinați blocări frecvente, blocări și erori, dar SFC fie nu vă poate repara fișierele de sistem, fie nu poate rula deloc.

  În timp ce CHKDSK scanează hard disk-ul și SFC fișierele de sistem, DISM detectează și repară fișierele corupte din depozitul de componente ale imaginii sistemului Windows, astfel încât SFC să poată funcționa corect. De asemenea, vă poate ajuta cu actualizările Windows, integrarea driverelor și problemele de boot cu care vă puteți confrunta.

    Obțineți pictograme mari pe plăcile aplicației din meniul Start din Windows 10

  Creați o copie de rezervă a datelor înainte de a rula DISM, în cazul în care ceva nu merge bine.

  Ca și în cazul CHKDSK și SFC, va trebui să deschideți un prompt de comandă ridicat (sau fereastră de terminal de administrator pe Windows 11) pentru a rula DISM. Pentru a vă economisi timpul și riscul de a efectua reparații inutil, puteți verifica mai întâi dacă imaginea este coruptă fără a face nicio modificare. Tastați următoarea comandă și apăsați Enter:

  Dism /Online /Cleanup-Image /CheckHealth 

  Scanarea ar trebui să dureze doar câteva secunde. Dacă nu este detectată nicio corupție, puteți rula o scanare mai avansată pentru a determina dacă depozitul de componente este sănătos și reparabil, din nou fără a face modificări, tastând:

  Dism /Online /Cleanup-Image /ScanHealth 

  Dacă DISM raportează că există probleme cu imaginea sistemului, executați o altă scanare avansată pentru a repara automat aceste probleme. DISM se va conecta la Windows Update pentru a descărca și înlocui fișierele deteriorate după cum este necesar. Rețineți că procesul poate dura până la 10 minute și poate să se blocheze pentru un timp la 20 de secunde, dar acest lucru este normal. Tastați această comandă:

  Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

  Odată ce scanarea și reparațiile sunt finalizate, reporniți computerul și rulați din nou SFC pentru a înlocui fișierele de sistem corupte sau lipsă.

  În ce ordine ar trebui să rulați CHKDSK, SFC și DISM?

  Acum că înțelegeți ce fac CHKDSK, SFC și DISM, rularea unuia sau mai multor instrumente de depanare Windows vă va ajuta să vă remediați computerul.

  Cu toate acestea, o întrebare frecventă se referă la ordinea în care ar trebui să rulați aceste teste de sistem. Ar trebui să rulați întotdeauna CHKDSK mai întâi? Sau ce zici să rulezi întotdeauna DISM înainte de SFC?

  Nu există o comandă specifică pentru CHKDSK, SFC și DISM, deoarece motivul pentru care rulați fiecare instrument depinde de problema pe care o întâmpinați. Cu toate acestea, dacă rulați SFC și găsește fișiere corupte și alte probleme, ar trebui să rulați DISM pentru a remedia Magazinul de componente și apoi să rulați din nou SFC pentru a remedia orice fișiere sparte.

  Dacă întâmpinați în continuare probleme, efectuați o restaurare a sistemului. Acest lucru vă va restabili fișierele de sistem, setările și programele la un moment în care au funcționat corect. Dacă sistemul dvs. nu a fost deteriorat la crearea punctului de restaurare, este posibil să vă rezolve problemele de corupție.