Cum să porniți dual Steam Deck-ul pe Windows și SteamOS

Recomandări cheie

 • Steam Deck poate porni dual cu Windows, permițând utilizatorilor să aibă un sistem de operare familiar pentru productivitate și acces la Xbox Game Pass.
 • Valve nu a lansat un expert oficial de pornire dublă, astfel încât utilizatorii trebuie să aleagă în prezent sistemul de operare prin managerul de pornire.
 • Utilizatorii pot folosi un manager de încărcare dublă terță parte pentru a evita utilizarea constantă a combinațiilor de butoane pentru a schimba sistemele de operare.

Nu trebuie să sacrifici SteamOS pentru a avea Windows pe Steam Deck, deoarece Steam Deck este capabil de pornire dublă fie prin metoda oficială, fie printr-un manager de încărcare dublă terță parte. Iată ce trebuie să știți despre pornirea dublă Windows și SteamOS pe Steam Deck.

Ce este pornirea dublă pe Steam Deck-ul tău?

Jhet Borja / MakeUseOf

Pornirea duală, în definiția sa cea mai de bază, este să aveți două sisteme de operare pe dispozitivul dvs. – în acest caz, Steam Deck. De asemenea, puteți avea mai mult de două sisteme de operare pe Steam Deck, dar până atunci veți avea mai multe porniri.

În timp ce SteamOS este mai bun pentru jocuri, multor oameni le place să adauge Windows ca altă opțiune de pornire pentru Steam Deck-ul lor. Puteți fie să-l porniți dual de pe același SSD, fiecare sistem de operare având propria sa partiție, fie să utilizați o sursă externă pentru Windows, cum ar fi un card SD.

Dacă instalați Windows pe Steam Deck, veți avea avantajul de a avea un sistem de operare familiar care vă poate permite să lucrați real cu aplicații precum Photoshop, Lightroom, Microsoft Office și multe altele.

Și, deoarece Xbox Game Pass nu este încă disponibil pe SteamOS, Windows este cea mai bună modalitate de a vă lua abonamentul Game Pass din mers.

  Cum să obțineți o imagine VM Windows 10 pentru VirtualBox și VMware

Jhet Borja/MUO

Valve afirmă că Steam Deck este perfect capabil de pornire dublă, așa că nu veți avea probleme să aveți două sau mai multe sisteme de operare pe Steam Deck.

Cu toate acestea, Valve nu a lansat încă expertul oficial de pornire dublă care se așteaptă să fie livrat cu SteamOS 3.0 (conform Site-ul Steam), adică va trebui să vă alegeți sistemul de operare prin intermediul managerului de boot.

Cum să porniți dual Steam Deck-ul

Modalitatea principală și oficială de a porni dual Steam Deck-ul este prin utilizarea managerului de pornire. Este destul de ușor, dar să faci asta de fiecare dată când vrei să schimbi sistemul de operare poate fi frustrant în timp.

Dacă sunteți aici, probabil că înseamnă deja că aveți două sisteme de operare pe Steam Deck. Acum, iată cum să comutați între ele…

Jhet Borja/MUO

Cu Steam Deck oprit, țineți apăsat butonul de reducere a volumului și butonul de pornire până când auziți un sonerie. Când auziți soneria, eliberați butonul de pornire, dar țineți apăsat butonul de reducere a volumului până când apare managerul de pornire.

Managerul de pornire vă permite să alegeți opțiunile de pornire – în acest caz Windows și SteamOS pe același SSD în partiții diferite. Dacă utilizați un card SD, puteți selecta cardul SD dacă are Windows instalat pe el.

Dacă țineți apăsat butonul de pornire după sonerie, cel mai probabil veți sfârși prin a închide din nou Steam Deck-ul, așa că asigurați-vă că dați drumul după sonerie.

Cum să configurați un manager de încărcare dublă pe puntea dvs. Steam

Dacă nu vă place să vedeți managerul de pornire de fiecare dată când doriți să schimbați sistemele de operare, puteți utiliza în schimb un manager de pornire dual.

Un manager dual de pornire va face comutarea între sistemele de operare mai ușoară, deoarece nu trebuie să țineți apăsată nicio combinație de butoane și vă va permite să vă alegeți sistemul de operare la pornire.

În acest ghid, vom folosi Clover pentru Steam Deck de ryanrudolfoba GitHub.

Pasul 1: Pregătirea Windows pentru Clover Boot Manager

Înainte de a instala Clover pe Windows pe Steam Deck, trebuie să-l pregătiți pentru o experiență mai fluidă.

Mai întâi, în Căutare Windows, căutați „Activați sau dezactivați funcțiile Windows”. Apoi, sub folderul Device Lockdown, selectați caseta care spune Unbranded Boot. Acest lucru va împiedica Clover să afișeze mărci aleatorii de boot.

  Remediați problema lipsă a profilului de rețea Windows 10

În continuare, va trebui să rulați câteva comenzi în Linia de comandă. Căutați „CMD” în Căutare Windows și faceți clic dreapta pentru a selecta Executare ca administrator.

În linia de comandă, introduceți aceste comenzi una câte una:

În cazul în care acestea nu funcționează, puteți adăuga și:

Pasul 2: Configurați Clover pe SteamOS pe puntea dvs. Steam

Acum că Windows este gata, va trebui să porniți la SteamOS pe Steam Deck.

Accesați managerul de pornire ținând apăsat butonul de reducere a volumului și butonul de pornire până când auziți un sonerie. Eliberați butonul de pornire, dar țineți apăsat butonul de reducere a volumului până când apare managerul de pornire.

Jhet Borja/MUO

Selectați SteamOS. Accesați modul desktop selectând Pornire după ce apăsați butonul Steam. Odată ce sunteți în modul desktop, asigurați-vă că aveți o parolă sudo setată în SteamOS.

Odată ce parola dvs. sudo este setată, căutați și deschideți Konsole în lansatorul de aplicații din stânga jos.

În acest moment, vă sugerăm să aveți un browser deschis pe Steam Deck, astfel încât să puteți copia și lipi individual aceste comenzi una câte una pe Steam Deck.

 • cd ~/
 • git clone https://github.com/ryanrudolfoba/SteamDeck-Clover-dualboot
 • cd ~/SteamDeck-Clover-dualboot
 • chmod +x install-Clover.sh
 • ./install-Clover.sh
 • După ultima comandă, va trebui să introduceți parola sudo pentru a începe instalarea Clover pe Steam Deck.

  De asemenea, veți fi întâmpinat cu opțiunea de a alege ce sistem de operare doriți să fie implicit – în cazul meu, este SteamOS, deoarece îl voi folosi mai des.

  Jhet Borja / MakeUseOf

  După ce este instalat, puteți reporni Steam Deck-ul pentru a-l încerca. Dacă nu ți se pare bine, nu-ți face griji, poți oricând să adaugi propria temă personalizată.

  Remedieri pentru problemele de pornire dublă de pe Steam Deck

  Managerul Clover dual boot nu este un expert oficial Steam dual boot, deoarece Valve încă lucrează la asta. Aceasta înseamnă că s-ar putea să vă confruntați cu câteva probleme. Iată câteva remedieri în cazul în care întâmpinați aceste probleme…

  1. Nu puteți găsi SteamOS în Boot Manager

  Jhet Borja/MUO

  SteamOS dispariția din managerul de pornire este o întâmplare obișnuită, dar nu vă faceți griji, de fapt nu a dispărut de pe Steam Deck. Managerul de boot pur și simplu nu îl poate găsi.

  Pentru a-l găsi, închideți Steam Deck-ul. De data aceasta, în loc să țineți apăsat butonul de reducere a volumului pentru managerul de pornire, țineți apăsat butonul de creștere a volumului pentru a deschide BIOS-ul.

    Cum să accesați Editorul de politici de grup în Windows Home

  Odată ce sunteți în BIOS, selectați Boot from file > eps > efi > steamos > steamcl.efi. Acest lucru ar trebui să vă pornească înapoi în SteamOS.

  Jhet Borja/MakeUseOf

  Pentru a pune SteamOS înapoi în managerul de pornire, deschideți Konsole în modul desktop pe Steam Deck și introduceți aceasta:

  sudo efibootmgr -c -L "SteamOS" -l "\EFI\steamos\steamcl.efi" -d /dev/nvme0n1p1
  
  

  Acest lucru ar trebui să îl pună înapoi în managerul de pornire, astfel încât să nu mai fie nevoie să porniți din fișier.

  2. Setarea unei parole Sudo

  Pentru a vă seta parola sudo, deschideți modul desktop și mergeți la Setări în managerul de aplicații sau în managerul de activități din partea de jos a ecranului.

  În setări, accesați Utilizatori și introduceți un nume de utilizator și o parolă simple. Acum aveți un cont sudo și puteți accesa lucruri pe care nu le-ați putea fără unul.

  3. Windows continuă să preia Bootloader-ul

  Dacă Windows preia încărcătorul de pornire și omite Clover, ar trebui să descărcați managerul dual de boot Clover pentru Windows aceeași pagină GitHub ai folosit pentru SteamOS.

  Faceți clic pe <> Cod apoi Descărcați Zip.

  Extrageți fișierul ZIP într-un folder și faceți clic dreapta pe CloverWindows.bat pentru al rula ca administrator. Vă va spune că Windows nu recunoaște aplicația, doar faceți clic pe Mai multe informații > Executați oricum.

  Aceasta va deschide linia de comandă. După ce ați terminat instalarea, apăsați Enter.

  În continuare, va trebui să deschideți Task Scheduler căutându-l pe Windows Search. În Biblioteca Task Scheduler, căutați CloverTask. Faceți clic dreapta pe el și faceți clic pe Proprietăți.

  În proprietăți, mergeți la fila generală și selectați Executare dacă utilizatorul este conectat sau nu și bifați cele două casete de sub ea (vezi imaginea), apoi faceți clic pe OK.

  În cele din urmă, faceți clic dreapta pe CloverTask încă o dată și faceți clic pe Executare.

  4. O actualizare SteamOS sau Windows Broke Clover Dual Boot

  Dacă o actualizare pe Windows sau SteamOS a spart Clover și dispozitivul spune că nu poate găsi nicio opțiune de pornire, nu intrați în panică, Steam Deck-ul dvs. nu este blocat.

  Consultați prima remediere de mai sus și porniți SteamOS din fișierul său. Deschideți BIOS-ul ținând apăsat volumul și butonul de pornire, eliberând butonul de pornire odată ce auziți un sonerie.

  Odată ce sunteți în BIOS, selectați Boot from file > eps > efi > steamos > steamcl.efi. Acest lucru va deschide SteamOS și va repara Clover.

  Jhet Borja/MakeUseOf

  Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente probleme la pornirea duală a Steam Deck-ului, dar odată ce le-ați depășit, comutarea între SteamOS și Windows ar trebui să fie acum la fel de ușoară ca repornirea Steam Deck-ului și selectarea sistemului de operare odată ce apare Clover.