Ar trebui să le cumpărați în 2024?

Recomandări cheie

  • Apple oferă modelele iPhone 13 și iPhone 14 la 599 USD, respectiv 699 USD.
  • iPhone 13 și iPhone 14 au același design și procesor, dar acesta din urmă are îmbunătățiri minore ale camerei și bateriei.
  • Puteți cumpăra ambele modele de iPhone la prețuri reduse de la retaileri terți.

iPhone-urile mai vechi nu se demodează la fel de repede ca și omologii lor Android, iar iPhone 13 și iPhone 14 sunt încă unele dintre cele mai bune smartphone-uri pe care le puteți cumpăra astăzi dacă aveți un buget redus. Să le comparăm pe cele două și să aflăm care este mai bine pentru tine.

Diferenta de pret

Atât iPhone 13, cât și iPhone 14 au fost lansate la 799 USD, la fel ca și iPhone 15 în 2023. Cu toate acestea, acum puteți obține varianta de 128 GB a iPhone 13 și iPhone 14 pentru doar 599 USD și, respectiv, 699 USD, direct de la Apple Store Online. Compania a întrerupt seria iPhone 13 Pro și iPhone 14 Pro, dar modelele de bază sunt încă disponibile în momentul scrierii.

Rețineți că Apple nu mai vinde iPhone 13 mini, având în vedere vânzările sale slabe, deși l-am găsit remarcabil pentru dimensiunea sa în recenzia noastră iPhone 13 mini. iPhone 14 Plus este încă disponibil pentru 799 USD alături de iPhone 14 de bază.

Deci, ce primești pentru cei sute de dolari în plus de pe iPhone 14? Ei bine, haideți să aflăm mai jos.

Design și Culori

Măr

iPhone 14 vine în cinci culori: Midnight, Starlight, Blue, (PRODUCT)RED și Purple. Pe de altă parte, iPhone 13 are șase opțiuni de culoare, inclusiv Midnight, Starlight, Blue, Pink, Green și (PRODUCT)RED.

  Decodificarea recenziilor CPU: un ghid pentru începători privind termenii procesorului

Midnight și Starlight sunt singurele două culori în care veți găsi ambele modele, deoarece variantele Blue și (PRODUCT)RED ale iPhone 14 sunt mai adânci și mai închise decât cele găsite pe iPhone 13. Nu vă puteți decide? Vă putem ajuta să alegeți cea mai bună culoare pentru iPhone 14 pentru dvs.

În mod surprinzător, nu sunt multe de vorbit când vine vorba de diferențele de design. iPhone 14 arată aproape exact la fel ca iPhone 13. Ambele modele prezintă un scut din ceramică în față și un corp din aluminiu cu spatele lucios. Camerele din spate sunt poziționate similar, iar crestătura rămâne aceeași dimensiune.

Cu toate acestea, merită remarcat faptul că iPhone 14 este cu doar un inch mai gros decât predecesorul său. În ciuda creșterii ușoare a adâncimii, iPhone 14 este puțin mai ușor decât iPhone 13. Cu toate acestea, în esenta generală a lucrurilor, aceste diferențe minore nu se ridică la mare măsură și sunt în primul rând nesemnificative când sunt cântărite unele față de altele.

O diferență semnificativă pe care o veți vedea este absența tăvilor SIM în iPhone 14, deoarece noua generație nu mai este compatibilă cu cardurile SIM fizice și are doar suport dual eSIM.

Afișează comparație

Măr

iPhone 14 și iPhone 13 au ecrane OLED identice de 6,1 inchi, compatibile HDR cu o luminozitate maximă de 1.200 nits. Așadar, puteți fi siguri că afișajul iPhone 13 va arăta și se va simți exact la fel ca și iPhone 14.

iPhone 14 are crestătura cu care suntem familiarizați în loc de Insula dinamică, ca pe iPhone 14 Pro. Deci, dacă doriți un afișaj cu aspect puțin mai modern, poate doriți să faceți upgrade la iPhone 15 în loc de iPhone 14.

Procesor și performanță

Măr

În timp ce cipul A17 Pro din iPhone 15 Pro și cipul A16 din iPhone 15 oferă scoruri de referință de vârf, majoritatea oamenilor nu vor observa aceste îmbunătățiri de performanță în utilizarea de zi cu zi.

  7 moduri de a o repara

Cipul A15 Bionic din modelele mai vechi de iPhone 13 și iPhone 14 poate face față în continuare aproape oricărei sarcini pe care o aruncați fără să transpirați. Cu toate acestea, merită remarcat faptul că cipul A15 de pe iPhone 13 nu este același cu cel de pe iPhone 14. Acesta din urmă are A15 care a alimentat modelele iPhone 13 Pro, care are, comparativ, un spor de grafică de aproximativ 20% datorită GPU cu 5 nuclee în loc de o unitate cu 4 nuclee.

Acestea fiind spuse, dacă folosiți dispozitivul pentru sarcini de bază, cum ar fi apelarea, trimiterea de mesaje, utilizarea rețelelor sociale și navigarea pe internet, nu veți simți nicio diferență semnificativă. Deci, cu excepția cazului în care intenționați să jucați jocuri solicitante din punct de vedere grafic, cum ar fi PUBG Mobile sau Call of Duty: mobilalege iPhone 13 și economisește niște bani.

Hardware pentru cameră

Măr/YouTube

Calitatea camerei este un alt departament în care iPhone 14 are un ușor avantaj față de iPhone 13. Pe hârtie, veți vedea că ambele modele au același sistem de cameră dual de 12 MP, cu un obiectiv principal și ultra-wide plasat în diagonală. Cu toate acestea, să ne referim la ceea ce s-a schimbat:

Există o ușoară diferență în deschiderile obiectivului principal standard, iPhone 14 având un ƒ/1,5, la fel ca modelele iPhone 13 Pro din 2021. Nu știi ce înseamnă asta? Este destul de ușor. Cu cât este mai mic f-stop, cu atât mai multă lumină intră în obiectivul camerei, ceea ce înseamnă că iPhone 14 lasă puțin mai multă lumină decât iPhone 13.

Toate aceste îmbunătățiri hardware, împreună cu Photonic Engine de la Apple, contribuie la mai multe detalii și la îmbunătățirea performanței în condiții de lumină scăzută și a fotografierii pe timp de noapte.

Dacă ne uităm la camera frontală a iPhone 14, acesta are o deschidere mai mică (ƒ.1.6 comparativ cu ƒ/2.2 al iPhone 13). De asemenea, primește o funcție de focalizare automată, la fel ca modelele iPhone 14 Pro mai scumpe, care ar trebui să adauge puțină profunzime selfie-urilor tale.

  Cum să vă protejați cu parolă profilul Chrome

Pe lângă toate caracteristicile software introduse cu iPhone 13, cum ar fi Stiluri fotografice, Smart HDR 4, modul Cinematic și multe altele, iPhone 14 oferă Modul de acțiune pentru a adăuga o stabilizare mult mai bună videoclipurilor cu o oarecare decupare.

Durată de viață a bateriei, încărcare și stocare

Framesira/Shutterstock

Apple evaluează iPhone 14 pentru până la 20 de ore de redare video, 16 ore de streaming video și 80 de ore de redare audio. Pe de altă parte, iPhone 13 oferă până la 19 ore de redare video, 15 ore de streaming video și 75 de ore de redare audio. Dimensiunea bateriei iPhone 14 este, de asemenea, puțin mai mare pentru a oferi aceste numere.

Fiți atenți atunci când cumpărați un iPhone recondiționat sau pre-deținut, deoarece bateriile din ele ar putea să nu mai aibă capacitatea maximă, în special iPhone 13. Așadar, nu ar trebui să vă așteptați să reziste atâta timp cât cifrele anunțate.

Din fericire, viteza de încărcare rămâne aceeași, deoarece Apple susține încărcare de până la 50% în 30 de minute cu un adaptor de 20 W sau mai mare pentru iPhone 13 și 14. Ambele modele acceptă și încărcarea wireless MagSafe și vin în trei opțiuni de stocare: 128 GB, 256 GB și 512 GB.

De ce iPhone 13 este o achiziție mai bună decât iPhone 14

Design-urile, afișajele, procesoarele și camerele identice fac dificilă justificarea prețului cu 100 de dolari mai mare al iPhone 14 în 2024. Se pare că este în mare parte un iPhone 13 reambalat și ar fi mai bine să cheltuiți cu 200 de dolari mai mult pe un iPhone 15. Pentru costul suplimentar, primești Insula dinamică, un afișaj mult mai luminos, cipul A16, USB-C și o cameră principală de 48MP.

Având în vedere toți acești factori, credem cu tărie că iPhone 13 oferă mai multă valoare decât iPhone 14. De fapt, mulți retaileri vând acum iPhone 13 reînnoit pentru mai puțin de 400 USD pe Amazon și aceasta este o ofertă pe care nu ar trebui să o evitați.