8 moduri de a menține bateria laptopului sănătoasă pentru o perioadă lungă de timp

Recomandări cheie

  • Pentru a menține bateria laptopului dumneavoastră sănătoasă pentru o lungă perioadă de timp, evitați să o încărcați regulat peste noapte, utilizați un încărcător original și încărcați-l într-o zonă bine ventilată.
  • Nu încărcați bateria 100% și nu o utilizați la niveluri scăzute de încărcare; scopul de a menține nivelul de încărcare între 20-80%.
  • Nu folosi laptopul în timp ce se încarcă. Dacă trebuie să îl utilizați, opriți-vă dacă laptopul începe să se încălzească excesiv.

Majoritatea laptopurilor din zilele noastre sunt alimentate de baterii litiu-ion, numite și baterii Li-ion. Deși aceste baterii pot menține o încărcare completă atunci când sunt noi, își pierd treptat această capacitate în timp. Îngrijirea adecvată a acestora este esențială pentru a le menține capacitatea de a menține încărcarea maximă cât mai mult timp posibil, iar iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să faceți exact acest lucru.

1. Nu vă încărcați laptopul peste noapte

Deși se crede adesea că încărcarea ocazională a laptopului peste noapte este sigură, ar trebui să o faci doar dacă folosești un încărcător cu o funcție de oprire automată care se oprește din încărcare odată ce bateria atinge capacitatea maximă. Utilizarea unui încărcător care nu are această caracteristică poate furniza în mod continuu energie bateriei, slăbindu-l și reducând durata de viață.

Încărcarea regulată peste noapte, chiar și cu un încărcător original care are o funcție de oprire automată, poate accelera uzura bateriei. Deci, nu ar trebui să-l faci un obicei. De asemenea, nu uitați că încărcătorul se poate supraîncălzi și poate lua foc. Deci, dacă nu este necesar, cel mai bine este să evitați încărcarea laptopului peste noapte.

  Traducerea adreselor de rețea (NAT): o introducere

2. Încărcați laptopul într-o zonă bine ventilată

Tashreef Shareef/MakeUseOf

Încărcarea bateriei laptopului generează căldură, iar dacă se face într-un mediu cald și slab ventilat, această căldură se poate acumula, ducând la supraîncălzirea bateriei. Această supraîncălzire poate afecta negativ durata de viață a bateriei. Pentru a preveni acest lucru, încărcați laptopul într-o zonă deschisă, cu un flux de aer suficient pentru a disipa căldura. De asemenea, îl puteți așeza pe un suport sau îl puteți înclina ușor.

Pe lângă riscul de supraîncălzire în timpul încărcării, diverși alți factori pot contribui, de asemenea, la supraîncălzirea bateriei și la deteriorarea potențială, cum ar fi lăsarea laptopului într-o mașină fierbinte într-o după-amiază de vară, expunerea lui la lumina directă a soarelui sau rularea unor procese intense care determină laptopul a se încălzi. De asemenea, încercarea de a vă răci laptopul în grabă poate scurta durata de viață a acestuia.

3. Mențineți încărcarea între 20-80 la sută

Încărcarea laptopului la capacitatea sa de 100% este obișnuită pentru a-l face să dureze mai mult cu o singură încărcare. De asemenea, mulți dintre noi continuă să ne folosească laptopurile chiar și atunci când nivelul de încărcare scade sub 10% sau până când laptopul se oprește complet. În realitate, încărcarea bateriei laptopului la capacitatea sa maximă și utilizarea acesteia la un nivel scăzut de încărcare îi poate scurta durata de viață.

Majoritatea producătorilor recomandă menținerea nivelului de încărcare între 20 și 80% pentru o sănătate optimă a bateriei. Deci, ar trebui să deconectați încărcătorul când nivelul de încărcare ajunge la 80 la sută și să-l reconectați când scade la 20 la sută. Dacă nu există o nevoie urgentă, cum ar fi în timpul zborurilor lungi sau al întâlnirilor prelungite, ar trebui să evitați încărcarea laptopului 100%.

  Remediere Imposibil de actualizat Fire TV Stick 4K

Dacă nu puteți monitoriza procentul bateriei până când nu ajunge la 80%, puteți restricționa automat încărcarea pentru a opri la 80%.

4. Limitați nivelul de încărcare la 80 la sută

Multe laptop-uri moderne sunt echipate cu o funcție de încărcare inteligentă, care, atunci când este activată, împiedică continuarea procesului de încărcare odată ce bateria atinge nivelul de încărcare de 80%. În funcție de producător, această caracteristică poate fi numită „încărcare inteligentă”, „încărcare optimizată” sau similare.

Procesul de activare depinde de dispozitivul pe care îl aveți. Dacă aveți un laptop Surface, puteți ajusta pragul folosind aplicația Surface. Pentru laptopurile Lenovo, utilizați aplicația însoțitoare Lenovo Vantage; pentru laptopurile Asus, utilizați aplicația MyAsus; iar pentru laptopurile MSI, utilizați software-ul MSI Dragon Center pentru a seta pragul de încărcare.

Dacă laptopul dvs. nu are o aplicație dedicată, ca majoritatea laptopurilor Dell, este posibil să trebuiască să activați setările pragului de încărcare direct din BIOS.

5. Nu utilizați încărcătoare incompatibile

Puterea adaptorului de încărcare ar trebui să se potrivească cu cerințele bateriei laptopului. Dacă optați pentru un încărcător cu putere redusă, este posibil ca bateria să nu consume suficient curent, ceea ce poate încetini încărcarea și afectează longevitatea bateriei. Acest lucru ar putea cauza, de asemenea, supraîncălzirea încărcătorului de putere redusă, putând deteriora bateria laptopului.

De asemenea, utilizarea unui încărcător terță parte fără caracteristici principale, cum ar fi un mecanism de oprire automată care oprește încărcarea atunci când bateria este plină, poate fi dăunătoare. Deci, utilizați doar un încărcător original. Dacă încărcătorul furnizat împreună cu laptopul devine defect, înlocuiți-l cu un produs original de la producător.

6. Reduceți utilizarea laptopului la încărcare

Spectral-Design/Shutterstock

Utilizarea unui laptop în timp ce este conectat este de obicei considerată sigură, deoarece consumă energie de la adaptorul de curent alternativ și folosește puterea în exces pentru a încărca bateria. Cu toate acestea, mulți utilizatori trec cu vederea faptul că utilizarea extensivă a laptopului poate cauza supraîncălzirea acestuia. Această căldură excesivă poate afecta durata de viață a bateriei.

  Cum să deblochezi SIM Samsung Galaxy S8/S8+

Prin urmare, dacă laptopul se simte fierbinte, ar trebui să evitați să îl utilizați în timp ce este conectat. De asemenea, nu țineți laptopul conectat atunci când efectuați sarcini extinse care solicită hardware-ul și generează mai multă căldură. Dacă dispozitivul dvs. are o baterie detașabilă, scoaterea bateriei în timp ce laptopul este conectat la o priză de curent alternativ poate prelungi durata de viață a bateriei.

Deși nu există dovezi concludente că conectarea și deconectarea continuă a încărcătorului afectează bateria laptopului, ar trebui să evitați această practică pentru a menține sănătatea bateriei.

7. Reduceți consumul bateriei pe laptop

Fiecare baterie are un număr limitat de cicluri de încărcare înainte ca performanța și capacitatea de a păstra încărcarea să scadă. Prin urmare, cu cât folosiți mai des și mai aproximativ încărcarea bateriei, cu atât mai devreme veți atinge pragul maxim al ciclului. Pentru a reduce acest lucru, optimizați setările laptopului pentru a consuma energie minimă a bateriei.

Pentru a optimiza durata de viață a bateriei și a prelungi durata unei singure încărcări, mențineți nivelul de luminozitate scăzut, dezactivați aplicațiile de fundal, activați modul de economisire a bateriei, evitați să rulați programe intensive în mod inutil, păstrați laptopul într-un mediu rece și creșteți utilizarea a modului avion.

8. Nu lăsa laptopul conectat tot timpul

Menținerea laptopului conectat atunci când ajunge la încărcare completă este o practică obișnuită pentru a face față eficient întreruperilor de curent. Deși utilă, menținerea constantă a bateriei la capacitatea maximă poate fi dăunătoare. Microsoft nu recomandă menținerea nivelului de încărcare la 100% în orice moment și recomandă utilizarea funcției de încărcare inteligentă.

Abordarea optimă este să vă încărcați laptopul la nivelul recomandat, să-l deconectați, să-l folosiți pentru munca dvs. și să-l puneți la încărcare atunci când nivelul bateriei scade la 20 la sută.

Sfaturile menționate mai sus sunt cruciale pentru a menține bateria laptopului dumneavoastră sănătoasă pentru o lungă perioadă de timp. Urmărirea lor poate îmbunătăți durabilitatea și poate evita înlocuirea prematură. Dacă observați o scădere semnificativă a duratei de viață a bateriei laptopului dvs. la o singură încărcare, indicând o potențială pierdere a capacității, înlocuiți-o fără întârziere.