6 utilizări pentru un Linux Home Server

Un server de acasă vă permite să centralizați sarcinile comune pe hardware dedicat. Dar ce fel de lucruri poți realiza și ce beneficii va aduce această configurație?

1. Reutilizați computerele vechi

Dacă aveți un computer vechi care adună praf, îl puteți folosi ca server instalând Linux.

Deși este posibil să cumpărați hardware de calitate pentru întreprinderi ieftin pe piața folosită, cerințele de putere și răcire sunt impracticabile pentru uz rezidențial.

Dar nu aveți nevoie de mașini de lux montate în rack pentru a configura un server Linux. Deoarece Linux este ușor, computerele mai vechi se vor descurca bine. Deoarece multe servere vor rula fără GUI, asta le face doar mai puternice pentru a vă servi lucrurile.

2. Partajați fișierele în mod eficient

Dacă aveți mai multe dispozitive în jurul casei dvs., probabil că aveți fișiere importante împrăștiate peste ele. Nu ar fi grozav dacă toate fișierele tale ar fi într-o singură locație convenabilă?

Un server de acasă vă poate ajuta să vă gestionați fișierele. Puteți instala o soluție de stocare atașată la rețea sau chiar un cloud personal ca ownCloud pe un server. Apoi, puteți accesa toate fișierele de pe orice dispozitiv din rețea.

O astfel de soluție vă va permite să păstrați amintiri importante, cum ar fi fotografiile și videoclipurile de familie. Dacă mergi pe această cale, ar trebui să ai o schemă de rezervă, dar nu trebuie să fie complicat. S-ar putea să luați în considerare și o copie de rezervă în afara locației, cum ar fi un serviciu de backup în cloud, în cazul în care se întâmplă cel mai rău acasă.

  Cum se instalează PHP pe Linux

Vorbind despre media de acasă, un server media de acasă bazat pe Linux este o modalitate distractivă de a avea acces la tot conținutul video preferat în rețea.

Cu o solutie de genul Plexputeți să extrageți și să stocați DVD-urile și videoclipurile personale preferate pe un server de acasă pentru a le viziona oricând doriți, precum și a transmite în flux filmele preferate și TV în direct pe Roku sau Apple TV.

4. Blocați Nasties în rețeaua dvs. de domiciliu

Un server de acasă Linux vă poate ajuta să vă păstrați rețeaua în siguranță. Nucleul Linux include capacitatea de a filtra pachete. De asemenea, puteți instala instrumente precum ufw și Shorewall pentru firewall-uri dincolo de orice furnizează ruterul dvs. Wi-Fi ca standard.

Dacă doriți blocarea anunțurilor, puteți configura Pi-hole. În ciuda numelui, nu trebuie să utilizați un Raspberry Pi. Acesta va rula pe orice mașină de rezervă și va bloca reclamele, chiar și cu site-uri precum YouTube care fac tot posibilul să vă împiedice să faceți acest lucru.

Acest lucru poate avea, de asemenea, efectul secundar de a bloca o rută majoră pentru malware în rețeaua dvs. Serverul dvs. de acasă vă poate proteja toate mașinile și nu toate trebuie să ruleze Linux pentru a beneficia de această protecție.

Avantajul unui server de acasă este că va trebui să configurați securitatea doar pe o singură mașină.

5. Păstrați controlul asupra datelor dvs

Un motiv major pentru a configura un server de acasă Linux este să păstrați controlul asupra datelor dvs. Vrei înregistrările, fotografiile de familie și videoclipurile tale într-un centru de date undeva, unde o terță parte deține în cele din urmă controlul asupra lor?

  Cum să vă conectați la un server Linux de pe iPad

Cu un server de acasă, datele tale rămân exact acolo unde le este locul: acasă. Susținătorii serioși ai Linux-ului le place să prezinte modul în care comunitatea prețuiește confidențialitatea utilizatorilor și iată un caz în care se aplică cu siguranță.

6. Obțineți experiență practică în IT cu un server Linux de acasă

Ca și în cazul multor abilități și tehnici, învățarea să configurezi și să gestionezi un server Linux se face cel mai bine prin practică, mai degrabă decât citind despre el în cărți sau pe web.

Veți obține o mulțime de experiență practică valoroasă în acest fel. Unii oameni care rulează servere de acasă Linux doresc să-și îmbunătățească abilitățile pentru cariera profesională sau să îndeplinească sarcinile practice menționate mai devreme. Dar mulți o fac doar pentru distracție și pentru provocări suplimentare pe care le poate prezenta.