09/26/2023

5 site-uri neașteptate pentru a obține imagini, audio și video fără drepturi de autor care ies în evidență

Internetul nu duce lipsă de site-uri web care găzduiesc materiale fără drepturi de autor și fără drepturi de autor, în special pentru imagini, audio sau video. Dar toată lumea ajunge să folosească lucruri de pe aceleași site-uri populare, cum ar fi Unsplash sau Icons8, iar cele mai bune imagini încep să se repete, astfel încât conținutul tău să nu iasă în evidență din mulțime.

Dar există câteva locuri pentru a obține materiale fără drepturi de autor despre care nu mulți alții știu, ceea ce te-ar face mai observat. De la instituții afiliate guvernului, cum ar fi Smithsonian și NASA, până la oameni care examinează și organizează materiale disponibile în domeniul public, acestea sunt câteva site-uri neașteptate pentru a obține imagini, sunet și videoclipuri gratuite și fără drepturi de autor.

În afară de faimosul Muzeu Național Smithsonian din Washington DC, Instituția Smithsonian operează alte 20 de muzee, nouă centre de cercetare, o grădină zoologică și mai multe biblioteci. Arhivele sale vaste de cunoștințe sunt acum disponibile pentru descărcare, partajare și reutilizare în cadrul programului Smithsonian Open Access.

Colecția include aproape cinci milioane de imagini și peste 2000 de modele 3D, pe care le puteți filtra după muzeu sau unitate, subiect, dată, loc, grup sau tip de resursă. Tipul de resursă este locul în care veți găsi subcategorii precum picturi, ornamente, holotipuri, arte grafice, specimene botanice vii etc. Și, desigur, există un motor de căutare robust. De asemenea, ați putea dori să răsfoiți secțiunea Remixuri cu acces deschis pentru a vedea ce au făcut alții cu această colecție bogată de materiale.

Toate datele sunt disponibile sub licența Creative Commons Zero, făcându-le libere de restricții de drepturi de autor și disponibile pentru utilizare comercială și necomercială. Vă rugăm să rețineți că acest lucru se aplică numai materialelor găzduite în programul Smithsonian Open Access și nu altor articole de pe site.

  Selectați ce imagine va apărea când tweetați un link

De peste 100 de ani, British Broadcasting Company, sau BBC, a fost standardul global de aur al programării radio și audio. Desigur, a adunat o colecție masivă de sunete și efecte sonore. Ar putea fi surprinzător să știți că BBC vă permite accesul la ele prin portalul BBC Sound Effects.

BBC Sound Effects include categorii precum natură, transport, mașini, viața de zi cu zi, armată, muzee, animale, ceasuri, sport, pași, avioane, electronice și mulțimi. Și, desigur, există un motor de căutare puternic pentru a găsi ceea ce doriți. Puteți previzualiza efectele sonore direct pe pagină înainte de a o descărca și le puteți sorta în continuare după durata sau originea înregistrării.

Site-ul web include și un mixer de sunet încorporat. Puteți adăuga mai multe efecte sonore în aceasta și puteți vedea cum s-ar juca suprapuse unul peste altul. De asemenea, puteți adăuga efecte la favorite și să vă referiți la ele mai târziu.

BBC Sound Effects nu poate fi folosit pentru proiecte comerciale și are o pagină lungă despre detaliile de licență. Dar ei adaugă, de asemenea, „Ca regulă generală, atâta timp cât utilizarea dvs. rămâne necomercială, puteți utiliza efecte sonore gratuit, creditând BBC. Dacă utilizarea devine comercială – adică dacă o monetizați, o vindeți sau taxați pentru accesul la ea, sau dacă este finanțată din publicitate sau sponsorizată comercial, atunci aceasta contează ca utilizare comercială și va trebui să acordați licență pentru înregistrare.”

Fotografii cu galaxii de la supertelescoape cu gamă largă. Imagini iconice precum un om care merge pe lună. Înregistrări audio ale frazelor istorice precum „Houston, avem o problemă”. Videoclipuri de pe roverul Marte care arată terenul de pe planeta noastră vecină. Totul este disponibil pentru descărcare gratuită în formate de înaltă calitate și pentru reutilizare și remix după cum credeți de cuviință.

  O platformă de social media ruptură pentru epoca modernă

Biblioteca de imagini și videoclipuri NASA nu este excelentă pentru a răsfoi materialele disponibile, așa că va trebui să utilizați în mare parte motorul de căutare. În rezultate, le puteți restrânge și mai mult după an sau tip de conținut (imagine, audio, video). Nu este cel mai bun sistem pentru că dacă nu știi ce să cauți, nu vei da peste materiale pur și simplu răsfoind. Dar fă-ți o favoare și verifică secțiunea „Trending & Popular” de pe pagina principală. Este cu adevărat unul dintre cele mai bune site-uri NASA pentru a explora Pământul și spațiul.

Când vine vorba de utilizare necomercială, tot conținutul NASA (imagini, audio, video și modele 3D) nu este supus dreptului de autor și poate fi folosit în mod liber. Pot exista restricții pentru utilizarea comercială, dar sunt mult mai îngăduitoare decât majoritatea celorlalți și puteți citi despre ele în ghiduri de utilizare a media.

Biblioteca Congresului din SUA (LOC) a ținut evidența unei game largi de materiale istorice, în special fotografii, artă și ilustrații. Nu toate acestea sunt fără drepturi de autor, dar, din când în când, LOC face o colecție de imagini despre care crede că sunt fie din domeniul public, nu au drepturi de autor cunoscute, fie au fost autorizate de proprietarul drepturilor de autor pentru uzul public. Și acum le puteți răsfoi pe toate în secțiunea Free To Use.

Nu este o colecție uriașă în comparație cu altele de pe această listă, dar este cu siguranță unică. Fiecare set de imagini se bazează pe o temă, cum ar fi zilele de naștere, străzile principale, Statuia Libertății, fotografii portret din secolul al XIX-lea, cărți clasice pentru copii, Ziua Independenței etc. După cum vă puteți aștepta, aceasta este poate una dintre cele mai bune colecții. de tablouri istorice și antice.

  Cum să obțineți permise de raid la distanță nelimitate în Pokémon Go

Toate materialele din secțiunea de utilizare gratuită a LOC pot fi utilizate în scopuri comerciale sau necomerciale și nu necesită atribuirea originalului.

Public Domain Review nu este afiliat cu nicio agenție guvernamentală și nici nu are o istorie lungă. Început în 2011, acest proiect non-profit are scopul simplu de a evidenția piese fără drepturi de autor și fără drepturi de autor care merită remarcate. PDR spune că vrea să se concentreze pe „surprinzător, ciudat și frumos”.

Merită folosit site-ul ca resursă de bază pentru materiale, deoarece a făcut deja treaba de curatorie. Dacă citiți cu atenție alte baze de date cu materiale fără drepturi de autor, veți găsi o agregare de conținut atât bun, cât și rău, pe care trebuie să le verificați pentru a găsi ceva care merită folosit. Dar cu PDR, nu vei avea această problemă.

PDR își clasifică alegerile pe categorii, cum ar fi eseuri sau colecții de teme precum hărți, arhitectură, tehnologie, război etc. Puteți, de asemenea, să le răsfoiți după etichete sau să utilizați un index alfabetizat al tuturor materialelor de pe site. Fiecare piesă de pe site trimite către locul în care a fost găzduită inițial, împreună cu drepturile de lucru subiacente și linkurile de descărcare.

Atribuiți originalul vă rugăm

Când vine vorba de materiale din domeniul public sau sub o licență Creative Commons Zero, adesea nu vi se cere să includeți un credit pentru producătorul original sau orice fel de atribuire. Dar, totuși, este politicos și politicos să o faci și, acolo unde este posibil, ar trebui să includeți și un link către locul unde ați găsit lucrarea originală.

x