35 de ani de Microsoft Windows: ne amintim de Windows 1.0

Microsoft a lansat Windows 1.0 pe 20 noiembrie 1985. Pornind ca un mediu care rula pe MS-DOS, Windows a devenit cel mai popular sistem de operare desktop din lume. Să călătorim înapoi în timp și să aruncăm o privire la cum a fost Windows 1.0 original.

Când GUI-urile au fost noua fierbinte

La începutul anilor ’80, presa tehnologică considera bazat pe mouse interfețe grafice cu utilizatorul (GUI-uri) și multitasking ca lucru nou fierbinte. Era similar cu nebunia actuală pentru realitatea augmentată și rețelele neuronale.

La acel moment, întreaga industrie era la curent cu munca Xerox la Alto computer la PARC în anii 1970. O versiune comercială a acelei tehnologii, the Xerox Star, a fost expediat în 1981.

Pe măsură ce computerele personale s-au îmbunătățit în ceea ce privește viteza procesorului și capacitatea de memorie, a devenit posibil ca mașinile cu costuri mai mici să ruleze GUI-uri, ceea ce a îmbunătățit dramatic ușurința în utilizare. În 1983, Apple a lansat pe bază de mouse-ul de 10.000 USD Apple Lisa calculator. Între timp, mai puțin costisitoare, GUI-uri bazate pe PC IBM (cum ar fi Viziune) au început să apară.

Un desktop Windows 1.01 cu ferestre de aplicații în mosaic (nu se puteau suprapune).

Tendința generală către GUI în industrie a determinat Microsoft să înceapă să lucreze la un precursor experimental al Windows încă din 1981. Cu toate acestea, proiectul a fost lansat oficial câțiva ani mai târziu, în 1983, și Windows a fost anunțat presei.

A fost nevoie de încă doi ani și de un nou manager de proiect (Tandy Trower) înainte de a produs expediabil a fost creat. Windows 1.01 a fost lansat în 1985, dar când a fost livrat în sfârșit, a făcut puține valuri în industrie. Cu toate acestea, prima versiune a pus bazele viitorului Microsoft.

Folosind Windows 1.0

Pentru a utiliza Windows 1.0 pe vremuri, ați achiziționat o copie în cutie a software-ului. Apoi, fie l-ați instalat pe un hard disk din interiorul computerului, fie l-ați rulat de pe două dischete. Windows 1.0 nu era un sistem de operare independent. Mai degrabă, a fost un mediu de aplicație grafică care rula pe MS-DOS.

  Cum să tastați accente pe Windows 10

Windows 1.0 acceptă grafica CGA, Hercules sau EGA. De asemenea, puteți folosi un număr de șoareci care erau pe piață în acel moment, inclusiv ale Microsoft. Totuși, nu era necesar un mouse. Așa cum puteți astăzi, puteți controla Windows în întregime cu comenzi de la tastatură.

După pornire, dacă doriți să lansați Windows, ați tastat „win” la promptul MS-DOS.

Ecranul de deschidere Windows 1.01 (rețineți sigla Microsoft de epocă).

Windows 1.01 a fost prima versiune publică a Windows. În comparație cu versiunile care au urmat, Windows 1.01 a reprezentat un mediu grafic destul de primitiv. Include un simplu lansator de program și un manager de fișiere numit MS-DOS Executive. Aceasta a fost o listă simplă de nume de fișiere, fără pictogramă de văzut.

O listă de fișiere în MS-DOS Executive pe Windows 1.01.

Dacă faceți clic pe un fișier EXE în MS-DOS Executive, programul s-ar deschide ca o fereastră de aplicație. L-ați putea maximiza sau minimiza folosind funcțiile Zoom sau Icon, respectiv.

Când este minimizată, o aplicație era reprezentată de o pictogramă pe o bară de activități simplă care se întindea în partea de jos a ecranului. În orice moment, puteți face dublu clic pe o pictogramă din bara de activități pentru a deschide din nou acea fereastră.

Un mesaj introdus Notepad și bara de activități în Windows 1.01.

Windows 1.0 a inclus și câteva aplicații de bază, inclusiv Calendar, Clock, Clipboard, Cardfile, Terminal, Notepad, Write și Paint. Notepad-ul avea o funcție spartană, iar Paint accepta doar grafică monocromă.

Software-ul rula și programe MS-DOS într-o fereastră, dar puține aplicații DOS cu o singură sarcină s-au comportat corect în acest nou mediu multitask.

Un desen grafic în

Spre deosebire de versiunile ulterioare de Windows (și de sistemul de operare Macintosh), Windows 1.0 nu a acceptat ferestre suprapuse. În schimb, ferestrele ar putea fi plasate una lângă alta pe ecran, iar conținutul lor s-ar redimensiona automat pentru a se potrivi cu spațiul disponibil.

Potrivit multor site-uri web de istorie Windows, Microsoft a luat această decizie pentru a evita asemănările cu MacOS. In orice caz, potrivit lui Trower, s-ar putea să fi fost doar preferința unui manager de proiect anterior și nu a fost timp să-l schimbe înainte de expediere.

  Cum să remediați noua defecțiune critică de securitate a Windows 10 (martie 2020)

Deși este primitiv conform standardelor actuale, Windows 1.0 a fost încă un început impresionant, având în vedere computerele cu putere redusă care îl puteau rula la acea vreme. A pus bazele pentru extinderea viitoare a conceptului. În plus, unele dintre inovațiile sale au informat mai târziu noi funcții Windows de succes, inclusiv bara de activități introdusă pe Windows 95.

Reversi: primul joc Windows

Un joc de

Windows 1.0 a fost livrat cu primul joc Windows publicat vreodată comercial: Reversi. Acest joc de masă de strategie a fost programat de Chris Peters la Microsoft doar ca un exercițiu experimental. Cu toate acestea, a fost inclus ulterior în versiunea Windows 1.0 ca parte a unui set de aplicații încorporate.

Reversi se bazează pe Othello și are patru niveluri. Din păcate, este și brutal de dificil. Nu a câștigat la fel de mulți fani ca și jocurile de bază pentru Windows ulterioare, cum ar fi Solitaire și Minesweeper. Cu toate acestea, Reversi a fost livrat cu Windows până la versiunea 3.0 în 1990.

Foarte puține jocuri comerciale au fost lansate vreodată pentru Windows 1.0. De fapt, singurul despre care știm este Balanta puterii, jocul de strategie geopolitică creat de legendarul designer Chris Crawford. Acest lucru ar putea face Balance of Power al doilea joc oficial pentru Windows, dacă nu le luați în considerare pe cele interne dezvoltate la Microsoft, cum ar fi Puzzle și șah.

Singurul joc comercial cunoscut pentru Windows 1.0: Balance of Power.

În următorii câțiva ani, dezvoltatorii au lansat mai multe jocuri shareware pentru Windows, dar puteți număra numărul total pe două mâini. Este posibil ca Windows să nu fi văzut un alt joc de vânzare cu amănuntul până în 1991 (Battle Chess pentru Windows 3.0).

Recepție și moștenire

Windows 1.0 a primit un răspuns cald din partea presei la lansare. Fiind anunțat pentru prima dată în 1983, cei mai mulți au considerat-o întârziere cu doi ani. În plus, alte sisteme de ferestre pentru PC-uri și sistemul de operare Macintosh l-au depășit ca stil și capabilități.

  Proces de actualizare pas cu pas de la Windows 7 la Windows 10

În 1985, șoarecii PC erau și accesorii scumpe. Având în vedere lipsa de aplicații disponibile pentru Windows, nu exista nicio aplicație ucigașă care să stimuleze adoptarea la acel moment. Nici măcar programele Microsoft Word și Excel nu vor fi livrate cu Windows încă un an.

Costurile ar trebui să scadă, iar capacitățile de bază ale sistemului PC ar trebui să crească înainte ca acest lucru să se întâmple.

O copie cu amănuntul în cutie a Windows 1.0.

Totuși, Windows 1.0 a fost un mare prim pas către o nouă linie de produse uriașă, chiar dacă Microsoft nu și-a dat seama la momentul respectiv. De atunci, am văzut cel puțin o duzină de versiuni majore de Windows, de la Windows 2.0 la Windows 10. Și asta nici măcar nu se numără ramurile, cum ar fi Windows XP Tablet Edition și Windows Phone.

Windows este încă o afacere mare pentru Microsoft și totul a început acum 35 de ani cu Windows 1.01. Credeți sau nu, Microsoft a continuat să accepte Windows 1.0 Standard Edition până la 31 decembrie 2001—la 16 ani de la lansare, fiind cea mai lungă versiune de Windows acceptată până în prezent.

Cum să rulați Windows 1.0 în browser

Vrei să încerci singur Windows 1.0? Este la fel de ușor ca vizitând site-ul PCjs Machines, unde veți găsi o emulare completă a unui PC IBM care rulează Windows 1.0 în JavaScript.

Este de remarcat faptul că simularea PCjs a Windows 1.0 are un aspect ghemuit pe ecranele moderne. Acest lucru se datorează faptului că afișează o fereastră EGA de 640 x 350 cu pixeli pătrați. Pe vremuri, acesta ar fi fost extins la un raport de ecran de 4:3, ca un monitor CRT tradițional. Toate imaginile noastre Windows 1.0 de mai sus au fost ajustate pentru a se potrivi cu modul în care ar fi apărut inițial pe hardware-ul de epocă.

În timp ce utilizați simularea Windows, încercați să rulați Paint sau să jucați Reversi. Vei vedea cât de departe am ajuns.

La mulți ani, Windows!