Wi-Fi 5 vs. Wi-Fi 6 vs. Wi-Fi 6E: Există o diferență?

Recomandări cheie

  • Wi-Fi 6E este cea mai bună opțiune dintre Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 și Wi-Fi 6E, oferind mai multă capacitate fără a sacrifica viteza.
  • Conexiunea la internet de intrare este un factor crucial în determinarea vitezei Wi-Fi, așa că asigurați-vă că acceptă viteze mari.
  • Actualizarea rețelei Wi-Fi nu numai că îmbunătățește viteza, ci și securitatea rețelei.

Toată lumea vrea Wi-Fi mai rapid. Jocuri mai rapide, descărcări mai rapide, încărcări rapide, fluxuri video de mai bună calitate… lista de motive pentru care toată lumea își dorește Wi-Fi rapid este aproape nesfârșită.

Dar să descoperi cum să obții un Wi-Fi mai rapid nu este întotdeauna ușor, mai ales când există numeroase versiuni Wi-Fi, inclusiv Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 și Wi-Fi 6E.

Wi-Fi 5 vs. Wi-Fi 6 vs. Wi-Fi 6E

Wi-Fi-ul nu este pus în piatră. Dacă ar fi, toți am continua să folosim standardele Wi-Fi originale, Wi-Fi 1 și Wi-Fi 2 (sau 802.11a și 802.11b, pentru a le da numele lor standard IEEE), cu rate maxime de date. de 54 Mbps și, respectiv, 11 Mbps. Capacitățile Wi-Fi s-au extins masiv de la lansarea sa în 1999, dar premisa rămâne aceeași: difuzați internetul wireless către dispozitive.

Acum, Wi-Fi 7 este cea mai recentă versiune Wi-Fi, lansată oficial la CES 2024. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor încă folosesc fie Wi-Fi (lansat în 2014), Wi-Fi 6 (2019) fie Wi-Fi 6E (2021). Acest lucru ridică întrebarea: ar trebui să utilizați Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 sau Wi-Fi 6E și care este diferența?

  Cum să utilizați un bancomat Bitcoin?

Standardul IEEE

Numele Alianței Wi-Fi

Anul lansării

Frecvență

Rata maximă de date

802.11ac

Wi-Fi 5

2014

2,4 GHz și 5 GHz

1,3 Gbps

802.11ax

Wi-Fi 6

2019

2,4 GHz și 5 GHz

10-12 Gbps

802.11ax-2021

Wi-Fi 6E

2021

2,4 GHz, 5 GHz și 6 GHz

10-12 Gbps

801.11be

Wi-Fi 7

2024

2,4 GHz, 5 GHz și 6 GHz

40 Gbps

  • Wi-Fi 5 (802.11ac) a fost lansat în 2014 și a crescut debitul maxim de date pentru dispozitivele Wi-Fi la 1.300 Mbps (de la 600 Mbps cu Wi-Fi 4). Cealaltă schimbare cea mai mare cu Wi-Fi 5 a fost introducerea MU-MIMO (multi-user, multiple input, multiple output), care practic permite router-ului să comunice cu mai multe dispozitive simultan, aducând procesarea și transmisia datelor mai rapide.
  • Wi-Fi 6 (802.11ax) a fost lansat în 2019, împingând rata maximă de date pentru dispozitivele Wi-Fi la aproximativ 10 Gbps, ceea ce reprezintă un pas masiv față de Wi-Fi 5. În plus, Wi-Fi 6 a adăugat subcanale de difuzare pentru a stimula transmiterea datelor și integritatea datelor, plus a adus upgrade la MU-MIMO, permițând mai multe fluxuri de date simultane.
  • Wi-Fi 6E (802.11ax-2021) a fost lansat în 2021 și a adus cu sine una dintre cele mai mari schimbări ale tehnologiei Wi-Fi din ultimii ani: lansarea benzii Wi-Fi de 6GHz. Wi-Fi 6E a creat mai multă capacitate prin adăugarea a mai multe canale Wi-Fi, extinzând spectrul de difuzare Wi-Fi pentru a ușura congestia pe benzile Wi-Fi existente de 2,4 GHz și 5 GHz. Este important să rețineți că Wi-Fi 6E nu este mai rapid decât Wi-Fi 6; doar are mai multă capacitate.

Deci, în acest sens, Wi-Fi 6E este cea mai bună opțiune de Wi-Fi pentru majoritatea oamenilor atunci când vine vorba de a alege între Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 și Wi-Fi 6E. Acceptă trei benzi de transmisie Wi-Fi, are aceleași viteze de transmisie a datelor ca și Wi-Fi 6 și ar trebui să ușureze congestionarea rețelei dvs.

  Cum să-ți aranjezi browserul pentru o productivitate sporită online

Verificați viteza de bandă largă/fibră

Cu toate acestea, nu este la fel de simplu ca să cumpărați un router Wi-Fi 6 sau Wi-Fi 6E și să vă bucurați de viteze mai mari. Celălalt factor major care contribuie la viteza Wi-Fi este conexiunea la internet. Chiar dacă routerul dvs. acceptă conexiuni multiple gigabit ultra-rapide, dacă internetul primit de la furnizorul dvs. nu face același lucru, nu veți experimenta niciodată acele viteze.

De exemplu, unii oameni au norocul să se bucure de conexiuni de fibră multi-gigabit, unde este absolut necesar un router Wi-Fi 6 sau 6E, deoarece Wi-Fi 5 ar limita vitezele Wi-Fi la alte dispozitive. În timp ce rezultatele testului meu de viteză a internetului de mai jos arată că conexiunea mea la internet este departe de a fi fulgerător și cu siguranță nu necesită un upgrade în curând.

Cum să verificați ce standard Wi-Fi utilizați

Actualizarea rețelei Wi-Fi este o idee simplă, mai ales dacă aveți o conexiune rapidă de intrare și încă utilizați Wi-Fi 5. Dar cum verificați ce standard Wi-Fi utilizați în primul rând?

Cel mai rapid mod de a verifica este să finalizați o căutare pe internet pentru „[router name] standard wifi” sau „[router name] tip wifi.” Căutări similare vor dezvălui standardele Wi-Fi pe care le poate folosi routerul dvs.

Nu uitați că actualizarea rețelei Wi-Fi are și alte beneficii. Mai exact, versiunile moderne de Wi-Fi sunt mai sigure decât omologii lor mai vechi, așa că actualizarea ar trebui, de asemenea, să vă facă rețeaua mai sigură.