Vă prezentăm Freenginx, un furk al celui mai popular server web

Freenginx este o nouă furcă a Nginx, serverul web open-source care alimentează o treime din toate site-urile web. Acest spin-off va înlocui liderul de piață consacrat și de ce ar trebui să vă pese de ea?

Ce este Nginx?

Nginx (pronunțat „motor x”) este un server web gratuit, open-source, lansat în 2004. Este ușor de configurat și și-a găsit, de asemenea, o nișă ca server proxy.

Popularitatea lui Nginx a crescut încet, depășind în 2019 concurentul său open-source, Apache, și IIS proprietar al Microsoft, în 2019. Netcraft.

netcraft

Ce este Freenginx?

Pe 14 februarie, fostul dezvoltator Nginx, Maxim Dounin, a anunțat Freenginx, un furk al Nginx. Maxim a luat această acțiune în semn de protest față de deciziile luate de compania care deține în prezent Nginx, F5. El a scris:

[I] nu mai vedem nginx ca pe un proiect gratuit și open source dezvoltat și întreținut pentru binele public.

Prima versiune de Freenginx (1.25.4) a fost lansată pe 20 februarie 2024, cu câteva remedieri de erori pentru a rezolva defectele legate de accesul la memorie. Astfel de defecte sunt găuri comune de securitate care pot permite actorilor rău intenționați să atace site-urile web.

Este Freenginx mai bun decât Nginx și ar trebui să încep să-l folosesc?

După o singură revizuire, Freenginx nu este deloc diferit de strămoșul său. Acesta este drumul cu toate furcile; pe măsură ce timpul continuă, o furcă se va îndepărta încet de software-ul său original, pe măsură ce proiectele urmează căi diferite.

  6 soluții de gestionare a etichetelor pentru a vă optimiza etichetele

Scopul declarat al lui Freenginx este de a se concentra mai mult pe îmbunătățirile legate de securitate și de a fi condus de dezvoltatori, mai degrabă decât de decizii de sus în jos de la un nivel de management.

Pe măsură ce ramurile se maturizează, orice migrare va fi mai puțin o înlocuire similară. Așa că acum este momentul să te schimbi dacă îți place sunetul direcției lui Freenginx sau dacă vrei să susții obiectivele dezvoltatorului.

Dar, în egală măsură, nu este mare nevoie să schimbi caii în această etapă a cursei. Nginx nu merge nicăieri și oricum va avea întotdeauna dreptul de a plia modificările lui Freenginx în baza sa de cod.

Ce alte servere web sunt disponibile?

Credit imagine: Timofeev Vladimir/Shutterstock

Apache este încă principala alternativă la Nginx, mai ales în ecosistemele open-source unde este instalat implicit sau ușor de configurat. Aceste două servere web domină în prezent cota de piață, iar experiența cu oricare dintre ele este valoroasă.

Dar asta nu spune întreaga poveste. Statisticile cotei de piață din diferite surse nu sunt de acord, iar valul se poate schimba rapid dacă o companie responsabilă cu găzduirea unui număr mare de site-uri face o schimbare.

Jucătorii mai mici includ OpenResty — o altă variantă Nginx cu o nișă care găzduiește aplicații Lua — și GWS de la Google. Acesta din urmă este folosit exclusiv de Google, dar are o cotă de piață vizibilă datorită numărului de site-uri pe care le produce Google.