12/03/2023

Scutul tău împotriva amenințărilor cibernetice

Analiza traficului în rețea (NTA) este un proces de monitorizare și urmărire a activității în rețea pentru comportament suspect. Procesul are ajutorul analizei manuale, regulilor de detectare, capabilităților de învățare automată și analizei comportamentului.

Indiferent dacă o amenințare cibernetică folosește eroarea umană sau se bazează pe o vulnerabilitate software, accesul la rețeaua unei organizații este esențial pentru atacator. Dacă rețeaua este compromisă, actorul rău intenționat obține informații despre numărul de dispozitive conectate și modalitățile de răspândire a malware-ului.

Desigur, lucruri precum DNS Sinkhole vor ajuta doar într-un fel. Cum vă puteți asigura că rețeaua dvs. este protejată și are capacitatea de a detecta/atenua o amenințare?

Cu ajutorul soluțiilor de analiză a traficului de rețea, puteți face exact asta.

Importanța analizei traficului în rețea

Totul comunică cu internetul. Deci, indiferent de tipul sau numărul de dispozitive conectate, prin rețea trec tot felul de interacțiuni.

Dacă analizăm traficul, putem afla mai multe despre acesta și putem detecta anomalii pentru a menține lucrurile în siguranță.

Analiza traficului în rețea ne permite să facem asta și multe altele, ceea ce o face o parte crucială a unei strategii de securitate cibernetică.

În cazul în care doriți să aflați mai profund de ce rețeaua include o mulțime de informații esențiale, puteți explora protocolul TCP/IP și modelul OSI. Când parcurgeți aceste resurse, vă veți da seama care sunt toate lucrurile care se întâmplă în rețeaua noastră.

Cu toate acestea, nu trebuie să fii un expert în concepte de rețele pentru a citi restul acestui articol.

Deși poate v-am spus darul, de ce contează atât de mult Analiza traficului în rețea?

Să intrăm în mai multe detalii:

Nu doar capacitatea de a detecta comportamentul anormal al rețelei, ci și NTA vă oferă o vizibilitate mai bună asupra rețelei dvs. Acest lucru vă ajută să știți cum funcționează firewall-ul dvs., care sunt cele mai importante puncte, care sunt porturile nesigure și cu cât trafic de rețea aveți de-a face în fiecare zi.

Toate aceste informații ar trebui să vă ajute să găsiți o strategie eficientă de securitate cibernetică.

Nu se limitează doar la un actor rău intenționat extern; cu NTA, puteți chiar detecta utilizarea VPN-urilor sau orice trafic din rețeaua internă care încearcă să exfiltreze date.

  Cum să întrerupeți temporar e-mailurile în Gmail

Așadar, conexiunile de rețea de intrare rău intenționate pentru a detecta utilizarea neautorizată a serviciilor în cadrul rețelei, soluțiile NTA vă oferă protecție sporită împotriva diferitelor amenințări cibernetice.

Este important: dar ce poți face cu el?

Până acum, este evident că NTA este o parte esențială a securității cibernetice.

Dar, ce face mai exact? Obțineți informații doar din ea?

Analiza traficului în rețea nu se referă numai la colectarea de informații. Este vorba despre monitorizarea, detectarea, blocarea și înregistrarea în jurnal.

NTA are un scop all-in-one atunci când vine vorba de securitatea rețelei. Iată câteva dintre cele mai importante momente:

 • Detectarea accesului nepoliticos: este mai ușor să detectați o conexiune de intrare anormală, dar este dificil să verificați activitățile neconforme în rețea. Cu funcțiile NTA, puteți detecta cele mai mici anomalii ale rețelei care vă pot determina să investigați în continuare și să verificați eventualele amenințări interne.
 • Detectarea ransomware: infectarea cu ransomware implică anumite activități de rețea, inclusiv conectarea la domenii rău intenționate sau extragerea unor cantități neobișnuite de date. Toate acestea pot fi detectate.
 • Acces la fișiere: deși există diverse tehnologii pentru a securiza fișierele, accesul la acestea sau mișcarea acestora pot fi detectate folosind NTA.
 • Profilarea utilizatorilor: o organizație poate alege să urmărească activitatea utilizatorilor interni pentru a urmări îndeaproape.
 • Detectarea congestionării rețelei sau a timpului de nefuncționare: puteți detecta dacă o parte a rețelei dvs. necesită atenție pentru timpul de nefuncționare sau trafic neobișnuit.
 • Monitorizare în timp real: activitățile dispozitivului, interacțiunile cu rețea, toate acestea pot fi văzute folosind o soluție NTA.

Analiza traficului de rețea: Cum funcționează?

NTA se concentrează pe datele rețelei pentru a obține informații despre conexiuni, trafic și activitățile utilizatorilor.

Pentru ca acesta să funcționeze, trebuie să înțelegeți sau să identificați sursele de date din organizația dvs. Implementarea ar trebui să asigure că datele colectate din rețea sunt utile.

În funcție de amploarea rețelei dvs., puteți decide să alegeți sursele de date manual sau să utilizați automatizarea datelor pentru implementări la scară largă. Odată terminat cu sursele, puteți configura soluția NTA pentru a monitoriza și procesa toate datele disponibile.

În general, NTA va monitoriza două tipuri de date de rețea: date de flux și date de pachete.

Network Flow Data descrie conexiunile prin rețea. Poate include informații precum adresa IP, numărul portului, marcajul de timp, protocolul și dacă dispozitivul este aprobat. În plus, volumul traficului poate ajuta și la detectarea fluxului de date în rețea mai mult decât de obicei.

  Cum să faci Pixel Art: Ghidul suprem pentru începători

Pachetele de date se referă la conținutul traficului. Desigur, conținutul nu poate ajuta la detectarea rapidă a unui atac, dar ar trebui să ajute la investigație.

În cele din urmă, soluția de analiză a traficului de rețea va trece prin toate astfel de tipuri de date pentru a face deduceri semnificative. Poate implica intervenție manuală, scanări bazate pe inteligență artificială sau modele de comportament pentru a detecta activități anormale.

Cum îmbunătățește analiza traficului în rețea securitatea?

Datele acționabile îmbunătățesc securitatea fiecărei platforme. Și, cu soluțiile NTA, obțineți asta ca rezultat final.

Deci, cum anume ajută la asigurarea unei mai bune securități?

 • Vedere mai largă a rețelei dvs.: așa cum am menționat mai sus, NTA vă oferă o vizibilitate mai bună a rețelei dvs., ceea ce înseamnă că veți cunoaște toate dispozitivele conectate, routerele, firewall-urile existente și fiecare detaliu esențial pentru a vă ajuta să vă asigurați bine lucrurile.
 • Detectați amenințările cibernetice: fie că este vorba de un ransomware sau un atac DDoS, datele în timp real și capacitățile sale de detectare a anomaliilor ar trebui să vă ajute să urmăriți atent amenințările cibernetice.
 • Perspective pentru o investigație eficientă: chiar dacă ceva scapă de rețea, cu date suficiente de la NTA, puteți rezolva problema și puteți ajunge la rădăcina acesteia.
 • Identificați conformitatea cu politicile: Având în vedere că puteți detecta activitatea neautorizată în rețea, puteți verifica eficacitatea oricăror soluții de securitate Zero Trust implementate și cum să respectați cerințele de politică care vin odată cu aceasta.
 • Beneficiile monitorizării: veți afla dacă o parte a rețelei dvs. este afectată (sau în jos). Deci, dacă știți acest lucru în timp real, vă va ajuta să vă apărați împotriva oricăror atacuri cibernetice în curs sau probleme de depanare.
 • În plus, cu gama de informații pe care le obțineți de la NTA, pot exista multe îmbunătățiri subtile de securitate pe care le puteți face.

  Ce să căutați atunci când alegeți o soluție de analiză a traficului de rețea?

  Cu fiecare soluție de monitorizare a traficului de rețea, există diferite caracteristici care se adresează fiecărui tip de organizație.

  Desigur, este recomandat să cercetați totul înainte de a alege o soluție NTA. Pentru a vă ajuta cu acest proces, permiteți-mi să subliniez câteva dintre lucrurile importante pe care trebuie să le aibă o soluție de monitorizare a rețelei:

  • NTA ar trebui să fie suficient de capabil să colecteze date din tot felul de surse, inclusiv din cele care implică trafic și conținut. Deci, cu o abundență de date, vei avea o analiză precisă a oricărei situații.
  • Este esențial să alegeți surse de date pentru o colectare eficientă a datelor. Nu ar trebui să colectați aproape totul, ceea ce duce la o descărcare masivă de date care este greu de organizat, sortat și analizat.
  • Mecanismele de păstrare și colectare a datelor sunt vitale. Trebuie să aveți un echilibru între păstrarea datelor din trecut pentru o anumită durată și colectarea datelor în timp real. Dacă păstrați date vechi de zeci de ani, ar putea crește inutil costurile de stocare și complexitatea.
  • Toate soluțiile vă oferă un raport al analizei efectuate. Cu cât este mai bine prezentat, cu atât mai bine este de înțeles angajații și membrii unei organizații.
    8 probleme enervante cu Amazon Prime Video (și cum să le remediați)

  Beneficiile analizei traficului în rețea

  Analiza traficului în rețea ajută la îmbunătățirea securității și la crearea unui plan de securitate cibernetică mai bun pentru viitor.

  Alte beneficii ale acestuia includ:

  • Rezoluție proactivă: cu monitorizarea în timp real, ar fi mai rapid să se rezolve un incident care afectează o rețea din cauza unui atac cibernetic.
  • Îmbunătățiri ale rețelei: nu doar securitatea, ci și analiza traficului poate dezvălui și punctele dureroase ale rețelei și poate ajuta la îmbunătățirea acesteia pentru o performanță și fiabilitate mai bune.
  • Monitorizarea utilizatorilor: activitatea utilizatorului poate fi urmărită cu NTA pentru a se asigura că nu au loc interacțiuni neautorizate care să împiedice organizația.
  • Rapoarte pentru acționari și investitori: Rapoartele esențiale țin întotdeauna investitorii și acționarii asigurați cu privire la starea afacerii și la grija acordată menținerii acesteia. Și rapoartele NTA le dau un bun sentiment de securitate.
  • Îndepliniți cerințele de conformitate: pentru a îndeplini fără probleme cerințele de conformitate noi/moderne care reflectă încrederea publicului în organizație, NTA ajută la verificarea majorității bifurilor.

  Încheierea

  Analiza traficului în rețea ajută în toate modurile pe care le puteți imagina pentru a îmbunătăți securitatea rețelei unei organizații.

  Pentru a vă asigura că profitați la maximum de el, trebuie să înțelegeți cunoștințele pe care le obțineți.

  Desigur, nu ar trebui să se limiteze doar la NTA, ci este o piesă critică a strategiei de securitate cibernetică.

  Puteți explora, de asemenea, unele dintre cele mai importante protecție DDoS bazată pe cloud pentru site-urile web de mici dimensiuni pentru întreprinderi

  x