Nu-ți vinde vechiul telefon sau laptop fără să faci mai întâi aceste 10 lucruri

Recomandări cheie

  • Faceți întotdeauna copii de rezervă ale datelor înainte de a arunca orice hardware. Transferați date valoroase pe mai multe medii pentru a vă asigura că sunt în siguranță înainte de eliminare.
  • Eliminați conturile conectate, deconectați-vă de la toate aplicațiile și eliminați dispozitivele din conturi pentru a preveni accesul neautorizat.
  • Faceți ca datele de pe hard disk să nu fie citite utilizând software de ștergere a datelor sau metode de criptare pentru a proteja datele sensibile de pe hard disk.

Aruncarea tehnologiei vechi este riscantă. Astăzi, dispozitivele noastre, cum ar fi telefoanele, laptopurile și chiar televizoarele, sunt comori de informații personale. Vânzarea telefonului sau computerului vechi este o modalitate excelentă de a câștiga câțiva dolari, dar mai întâi asigurați-vă că ați curățat complet datele de pe el.

1. Date de rezervă

Când pregătiți tehnologia pentru eliminare sau vânzare, este ușor să distrugeți datele din neatenție. Așadar, înainte de a face orice altceva, asigurați-vă că toate datele dumneavoastră valoroase sunt copiate de siguranță, chiar dacă credeți că nu mai aveți nevoie de ele.

Cea mai bună practică este să transferați datele pe mai multe medii, cum ar fi un serviciu cloud, un hard disk extern, o unitate flash sau dispozitivul de înlocuire în sine. În acest fel, puteți fi liniștit știind că fotografiile, documentele importante și amintirile prețioase sunt în siguranță înainte de a vă vinde hardware-ul vechi.

  Cele mai tari 10 ouă de Paște din vehiculele electrice Tesla

2. Eliminați conturile conectate

Arjun Vishnu/MakeUseOf

În zilele noastre, conturile de utilizator tind să fie conectate la dispozitive prin intermediul unui ID de dispozitiv, mai degrabă decât printr-o autentificare. Deconectarea dintr-o aplicație nu este întotdeauna suficientă pentru a împiedica pe cineva să obțină acces la conturile dvs.

Dacă vindeți un dispozitiv, dacă nu deconectați dispozitivele de la conturi, noul utilizator nu poate să-l folosească. Acest lucru este relevant în special pentru dispozitivele de securitate pentru casă, cum ar fi camerele pentru sonerie, camerele IP și dispozitivele inteligente pentru casă. Dacă vindeți sau eliminați un smartphone sau un computer, deconectați-vă de la toate aplicațiile, în special de la conturile financiare și bancare.

Dacă utilizați un autentificator OTP, cum ar fi un Google Authenticator, trebuie să îl faceți o copie de rezervă înainte de a vinde. Puteți face copii de rezervă pentru Google Authenticator și pentru alte aplicații OTP, dar dacă este imposibil, trebuie să recreați cheile din fiecare cont pe noul dispozitiv de la zero înainte de a le elimina. Acest pas este important deoarece este posibil să pierdeți accesul la orice cont care necesită autentificare pentru autentificarea multifactorială. După finalizare, eliminați autentificatorul dezinstalându-l.

3. Faceți ca datele de pe hard disk să nu fie citite

Pur și simplu ștergerea fișierelor laptopului sau computerului sau formatarea unui hard disk nu este suficientă pentru a împiedica pe alții să citească datele. În schimb, utilizați un software de ștergere a datelor pentru a vă șterge unitatea sau criptarea pentru a face ca datele de pe hard disk să nu fie citite.

În cazul dispozitivelor de stocare atașată la rețea (NAS), pe lângă ștergerea datelor, ar trebui să distrugeți configurația RAID reconstruind-o conform tipurilor RAID acceptate înainte de eliminare. Acest proces asigură că noii proprietari nu pot recupera datele existente.

  6 motive pentru a cumpăra iPhone-ul direct de la Apple

4. Dispozitive de resetare din fabrică

O resetare din fabrică readuce dispozitivul la starea inițială, așa cum era la prima achiziție. Acest lucru șterge toate datele și setările, oferind o listă curată pentru următorul utilizator.

Înainte de a reseta dispozitivul din fabrică, asigurați-vă că îl eliminați din conturile conectate, ca la pasul 2.

5. Scoateți sau păstrați-vă hard disk-urile

Uneori, cea mai eficientă metodă este cea mai directă: îndepărtați și păstrați unitățile de disc de pe dispozitivele dvs. pentru distrugerea ulterioară (sau reutilizarea!). Acest lucru este deosebit de important pentru hard disk-urile cu capacitate semnificativă de stocare și date sensibile. Îndepărtarea hard disk-ului asigură că noul proprietar nu vă poate prelua niciodată informațiile.

Îndepărtarea și distrugerea spațiului de stocare nu sunt recomandate pentru smartphone-uri sau dispozitive cu baterii. Perforarea bateriei integrate cu litiu-ion poate provoca arderea rapidă sau eliberarea de vapori extrem de periculoși. Cel mai bine este să lăsați aceste dispozitive în seama profesioniștilor.

6. Servicii profesionale de distrugere a datelor

Pexeli

Pentru o liniște maximă, luați în considerare utilizarea unui serviciu profesional de distrugere a datelor.

Este surprinzător de dificil să distrugi complet un hard disk, deoarece serviciile profesionale de recuperare a datelor excelează în a-ți reasambla datele. Cu toate acestea, deoarece majoritatea oamenilor nu stau pe secrete nucleare, spargerea unui hard disk în fragmente minuscule este de obicei suficientă. Dacă aveți îndoieli, apelați un serviciu profesional de distrugere a datelor.

Distrugerea profesională a unității garantează că nimeni nu va pune vreodată mâna pe datele dvs. Metodele profesionale de distrugere implică de obicei demagnetizare cu magneți de mare putere, incinerare, mărunțire și pulverizare.

  Cum să dezactivați mesajul de avertizare pe ecran complet al Firefox

7. Verificați pentru date ascunse

Multe dispozitive stochează date acolo unde bănuiești cel mai puțin. Inspectați toate dispozitivele pentru orice surse ascunse de date. Câteva exemple notabile includ:

  • Routere și comutatoare de rețea: Acestea înregistrează solicitările DNS, adresele URL și solicitările de conexiune. Dispozitivele de rețea trebuie să fie resetate din fabrică înainte de a fi aruncate sau vândute.
  • Imprimante: păstrează copii ale a tot ceea ce au imprimat sau scanat vreodată, utilizând în general stocarea internă. Este recomandat să eliminați această stocare pentru a distruge aceste date.
  • Dispozitive Smart Home: televizoarele, camerele foto și chiar și frigiderele inteligente pot păstra copii prost stocate ale parolei tale Wi-Fi.

În cele mai multe cazuri, o resetare din fabrică ar trebui să șteargă toate datele asociate cu dvs.

8. Aruncați componentele individuale

Dacă vă aruncați vechea tehnologie, este recomandat să separați componentele individuale, cum ar fi RAM, hard disk-urile și cardurile SD, în pungi separate și aruncați-le la intervale separate.

Acest lucru oprește pe oricine să pună împreună dispozitivele și să vă acceseze datele.

9. Eliminați numerele de serie

Un număr de serie este un șir unic de litere și numere care identifică în mod unic dispozitivul dvs. Numerele de serie sunt situate pe un autocolant într-un loc ascuns, cum ar fi în partea de jos sau în spatele dispozitivului.

Când aruncați un dispozitiv, cel mai bine este să eliminați acest autocolant. Acest lucru va preveni frauda, ​​cum ar fi cererile de garanție făcute de oricine găsește și folosește dispozitivul odată ce acesta a fost aruncat.

10. Reconsiderați eliminarea sau vânzarea

Dispozitivele vechi care încă funcționează pot fi reutilizate. De exemplu, Linux poate fi instalat pe un computer mai vechi, extinzându-i considerabil durata de viață.

În cele din urmă, luați în considerare impactul asupra mediului al eliminării tehnologiei. Cercetați unele centre locale de reciclare sau contactați școli sau cluburi de radio HAM care vă pot folosi vechile dispozitive în alte scopuri.