09/25/2022

Modelarea și proiectarea bazelor de date este ușoară cu aceste 8 instrumente

Modelarea bazelor de date este un subiect care are totul de-a face cu deciziile pe care le iei înaintea unui proiect sau a unei afaceri. Nu este greu de înțeles de ce.

Fiecare soluție sub forma unui sistem sau software trebuie să funcționeze din modelarea datelor, care, la rândul său, își are funcționarea într-un depozit de date.

De exemplu, imaginați-vă că compania dvs. este în industria de retail și lucrează cu o linie de sute de produse. Zilnic, cumperi și vinzi bunuri și, ca urmare, trebuie să te ocupi de date despre acele produse și despre oamenii care le cumpără.

Prin urmare, trebuie să aveți un sistem capabil să lucreze cu aceste informații într-un mod organizat, care să aibă sens pentru compania dumneavoastră. În acest moment, modelarea intră în scenă ca bază de sprijin pe care se vor desfășura operațiunile tale.

Te interesează și vrei să afli mai multe despre asta? Continua să citești!

Ce este modelarea datelor?

Modelarea datelor este definită ca structurarea și ordonarea unui set de date astfel încât acestea să poată fi procesate corect și fără prea multe dificultăți de către o bază de date.

Modelarea datelor își propune să ofere un grup de informații dezorganizate cu o ordine sistematică și curată, astfel încât analiza și tratarea ulterioară a acestuia să fie mai eficiente.

Modelarea datelor este utilizată împreună cu un sistem de management al bazei de date, a cărui funcționalitate este de a salva, modifica și extrage informații din baza de date în cauză. Acestea fiind spuse, modelarea se face după acest manager, care se va ocupa de gestionarea tuturor operațiunilor necesare.

Pași implicați în modelarea datelor

La fel ca și construcția unei clădiri, în modelarea datelor, dezvoltarea unui software sau a unei aplicații începe cu fundația. Astfel, modelarea urmează un fel de scenariu, împărțit fundamental în trei etape:

#1. Modelarea conceptuală a datelor

Constă dintr-un model teoretic pentru a reprezenta o schemă de modelare. Este folosit mai ales în faza preliminară a unui proiect pentru a „schița” lucrarea care se intenționează a fi executată.

Modelarea conceptuală a datelor este orchestrată de un arhitect de date, a cărui funcție principală este de a oferi o imagine de ansamblu asupra celor mai remarcabile concepte ale datelor tratate.

#2. Modelarea logica a datelor

Acesta este un pas dincolo de modelul conceptual de date. În acest moment, sunt definite atributele, relațiile și cardinalitatea adecvate. În acest fel, designul în curs de creare este mai contextualizat, oferind detalii pentru a aborda mai precis subiectul în cauză.

  Cum să găsiți harta întreruperii Google Meet

#3. Modelarea datelor fizice

În cele din urmă, avem modelarea datelor fizice, care constă în ultima fază a modelării datelor. În această parte se realizează modelarea datelor fizice, ghidată de modelele create în faza conceptuală și logică.

Aici puteți vedea diferitele elemente care alcătuiesc schematizarea completă a modelului final, precum tabele, coloanele, datele în funcție de tipul lor, vizualizările, restricțiile și diferitele procese care sunt integrate în baza de date.

De ce este importantă modelarea datelor?

Fără modelarea datelor, programarea ar fi imposibilă pur și simplu pentru că nu există o relație logică de stabilit. Prin urmare, unii compară această caracteristică cu un dulap.

Pentru fiecare tip de îmbrăcăminte, accesoriu sau obiect există un compartiment specific care este indicat în funcție de atributele articolului. Șosetele, de exemplu, sunt păstrate în general în sertare pentru că sunt mici și pot fi adăpostite în spații mai mici, ușor accesibile. O haină trebuie păstrată atârnată pe un cuier, pantofii în suporturi pentru pantofi și așa mai departe.

Prin urmare, importanța modelării datelor constă în proprietatea sa de a da sens lucrurilor care, la întâmplare, nu ar avea un scop în sine. Este fundamental pentru a pune ordine și a ajuta la organizarea sarcinilor și a proceselor de luare a deciziilor.

Iată câteva beneficii ale modelării datelor:

  • Modelarea datelor permite ca vizualizarea informațiilor să fie curată și ușor de înțeles.
  • Datele organizate pot fi supuse controlului de calitate pentru evitarea erorilor. Pentru aceasta, managerii bazei de date integrează un set de reguli pentru a filtra și detecta acele date care nu îndeplinesc standardele minime de calitate.
  • Permite structurarea și organizarea datelor să fie aranjate și distribuite într-o ordine foarte precisă, ceea ce favorizează manipularea și prelucrarea acestora.
  • Ajută la identificarea datelor duplicate și inutile.
  • Indică dacă anumite date lipsesc din modelare.
  • Profesioniștii responsabili cu crearea, analizarea sau manipularea datelor pleacă de la o bază solidă pe care să-și construiască sau să lucreze bazele de date.
  • Se asigură că proiectarea sistemului unei companii este consecventă.
  • Are sens datele voluminoase și dezordonate care pot proveni din diverse surse dintr-o organizație.
  • Optimizați comunicarea între dezvoltatori și sistemele de business intelligence.
  • Vă permite să proiectați baze de date de înaltă calitate, cu scopul de a ajuta la crearea mai bună a aplicațiilor.

Am analizat ce este modelarea datelor și acum este timpul să verificăm cele mai bune instrumente de modelare a datelor.

  Cum să obțineți starea trimisă și văzută pentru e-mailurile Gmail

SqlDBM

SqlDBM este unul dintre cele mai populare instrumente de modelare a datelor bazate pe web. SqlDBM acceptă SQL Server, MySQL, PostgreSQL, Snowflake și Amazon Redshift. Oferă o interfață intuitivă pentru modelarea datelor și opțiunile modurilor de vizualizare care vă permit să vă concentrați asupra unei anumite părți a modelului.

SqlDBM oferă o serie de caracteristici, cum ar fi scripturi ALTER, colaborare în echipă, conversie DB și DW, aspect automat și multe opțiuni de export, inclusiv capacitatea de export SQL și documentație. SqlDBM oferă o versiune gratuită pentru un singur proiect.

DBDesigner

DBDesigner este un instrument de modelare a datelor bazat pe web, construit cu Java. Este binecunoscut pentru interfața sa simplă de utilizare. Oferă suport pentru majoritatea bazelor de date majore. DBDesigner acceptă atât capabilități de inginerie directă, cât și de inginerie inversă. De asemenea, are multe opțiuni de export, inclusiv exportul SQL.

DBDesigner este oferit în mai mult de 25 de limbi. De asemenea, oferă colaborare în echipă, opțiuni de partajare publică și funcții de gestionare a proiectelor. DBDesinger oferă un nivel gratuit și o probă gratuită pentru planurile sale plătite.

Navicat este un instrument popular de modelare a datelor. Acceptă modelarea datelor la toate cele trei niveluri. Navicat acceptă cele mai populare baze de date și notațiile Crow’s Foot, IDEF1x și UML. De asemenea, are capacități de inginerie directă și inversă și caracteristici de comparare și sincronizare.

Navicat oferă, de asemenea, o funcție Export SQL, care facilitează generarea de părți individuale ale unui model. Face ca întregul proces de modelare să consume mai puțin timp. Instrumentul acceptă, de asemenea, autentificarea PAM și GSSAPI. Navicat oferă o probă gratuită de 14 zile cu toate funcțiile acceptate.

Toad Data Modeler

Căutările broască râioasă este un instrument de modelare a datelor multiplatformă care acceptă mai mult de 20 de platforme diferite. Este un instrument simplificat de modelare a datelor care acceptă mai multe baze de date și acceptă atât modelarea logică, cât și fizică. Toad oferă, de asemenea, funcții interesante, cum ar fi raportarea aprofundată, personalizarea modelului și inginerie inversă.

Toad oferă, de asemenea, o funcție de migrare fără efort și sincronizare folosind scriptul ALTER, făcându-l mai ușor de utilizat. Toad oferă, de asemenea, o probă gratuită pentru a vă familiariza cu instrumentul lor.

Idera ER

Ideea ER este un instrument de modelare a datelor de întreprindere care modelează nu numai bazele de date majore, dar acceptă și tipuri de date mari și business intelligence. Oferă comparație bidirecțională avansată, precum și opțiuni de inginerie inversă și directă. Idea ER sprijină crearea și validarea proceselor de întreprindere pe baza standardelor BPMN 2.0.

  Ce înseamnă inactiv pe Roblox?

În afară de UML și XML, Idera acceptă și QVT și OCL. De asemenea, oferă câteva alte funcții de modelare a întreprinderii, cum ar fi managementul agil al schimbărilor, mapările universale, glosarul întreprinderii, grupurile de centre de securitate, raportarea centralizată și colaborarea în echipă. Idera oferă și teste la cerere.

Vertabelo

Vertabelo este un instrument de modelare a datelor bazat pe web, care acceptă cele mai populare baze de date și vă oferă o opțiune de colaborare bazată pe acces. De asemenea, oferă inginerie inversă, aspect automat al diagramei, export/import XML și funcții de previzualizare SQL. Vertabelo are, de asemenea, o opțiune de căutare vizuală care face modelarea datelor mult mai ușoară.

DeZign

DeZign este un instrument de modelare a datelor ușor de utilizat oferit de Datanamic. Oferă un mediu vizual pentru modelarea a mai mult de 15 baze de date, inclusiv baze importante precum Oracle, MS SQL, MySQL și PostgreSQL. DeZign oferă, de asemenea, opțiuni de inginerie înainte și inversă, împreună cu colaborarea cu modelele de date. Dezign oferă o probă gratuită de 14 zile.

Moon Modeler

a lui Datensen Moon Modeler este un instrument de modelare a datelor conceput special pentru modelarea bazelor de date precum MongoDB, PostgreSQL, MySQL, MariaDB și SQLite. Moon Modeler vă oferă opțiunea de a importa schema GraphQL. De asemenea, acceptă alte funcții de modelare a bazei de date, cum ar fi rapoarte HTML, inginerie inversă și opțiunea de colaborare. Moon Modeler oferă, de asemenea, o probă gratuită de 14 zile.

Concluzie

Instrumentele de modelare a datelor facilitează modelarea datelor și, în majoritatea cazurilor, nici nu trebuie să codificați prea mult. Totuși, este esențial să luați în considerare o serie de factori, cum ar fi suportul pentru baze de date, platforme, buget și, cel mai important, trebuie să aveți în vedere cerințele dvs. atunci când optați pentru un instrument de modelare a datelor.

Urmărește mai jos versiunea video a acestui articol.
Dă Like și abonează-te la Canalul de Youtube tipstrick.ro.

x