Inteligența artificială (IA) explicată în termeni simpli

Legături rapide

Recomandări cheie

  • AI este ca și cum ai învăța computerele să învețe ca oamenii, uitându-se la date și luând decizii, dar îi lipsește bunul simț și emoții.
  • Învățarea automată permite algoritmilor să învețe din date, în timp ce procesarea limbajului natural implică computerele să înțeleagă și să vorbească limbajul uman.
  • Inteligența artificială este folosită în chatbot-uri, analiza datelor, proiectarea produselor și creația de artă, dar viitorul ridică preocupări cu privire la potențiala utilizare abuzivă și reglementare.

Inteligența artificială face furori, potențialul său uriaș provocând furori în aproape toate industriile. Dar înțelegerea pe deplin a AI poate fi dificilă, mai ales dacă nu sunteți bine versat în subiecte tehnologice.

Deci, să descompunem inteligența artificială în termenii săi cei mai simpli. Cum funcționează AI și cum este folosit?

Cea mai simplă explicație a AI

Inteligența artificială este ca și cum ai învăța computerele să învețe la fel ca oamenii, prin urmare simulând modul în care gândesc oamenii. AI face acest lucru analizând o mulțime de date sau exemple și apoi folosindu-le pentru a lua decizii sau predicții.

Imaginează-ți că înveți să mergi pe bicicletă. După ce ai căzut de câteva ori, începi să înțelegi cum să echilibrezi și să pedalezi simultan. Așa funcționează învățarea automată, o parte a AI. Se uită la o mulțime de date și apoi învață modele din acestea. O altă parte a AI, procesarea limbajului natural, este similară cu predarea computerelor să înțeleagă și să vorbească limbajul uman.

Dar chiar și cu toate acestea, computerele încă nu pot gândi sau înțelege pe deplin ca oamenii. Sistemele AI moderne nu au bun simț, emoții sau conștiință.

AI în mai multe detalii

Gavin Phillips/MakeUseOf/ChatGPT

Inteligența artificială (AI) este o ramură a informaticii care își propune să construiască mașini capabile să imite inteligența umană. Aceasta implică crearea de algoritmi care permit computerelor să învețe și să ia decizii sau predicții bazate pe date, mai degrabă decât să urmeze doar instrucțiuni programate explicit.

  Cum să comutați Outlook între modul tactil și modul mouse

Învățare automată (ML)

Învățarea automată (ML), un subset al AI, implică sisteme care pot „învăța” din date. Acești algoritmi își îmbunătățesc performanța pe măsură ce crește numărul de seturi de date din care învață.

Învățarea profundă, un alt subset al învățării automate, utilizează rețele neuronale artificiale pentru a lua decizii și predicții. Este conceput pentru a imita modul în care creierul uman învață și ia decizii.

Procesarea limbajului natural (NLP)

Procesarea limbajului natural (NLP) este un alt aspect important al AI, care se ocupă de interacțiunea dintre computere și oameni folosind limbajul natural.

Acest lucru implică adesea un sistem AI care preia o solicitare în limbaj natural, o analizează, derivă context și apoi produce un răspuns în limbaj natural.

De exemplu…

  • Om: „Ați putea să-mi găsiți câteva exemple de plante toxice din America de Sud?”
  • Chatbot AI: „Sigur! Iată câteva exemple de plante toxice din America de Sud…” [and so on]

Rețelele neuronale sunt utilizate în NLP și vin în multe forme diferite, inclusiv:

  • Rețele neuronale de transformatoare preantrenate
  • Rețele neuronale recurente
  • Rețele profunde de credință
  • Rețele neuronale convoluționale
  • Hărți auto-organizate

Capacitatea mașinilor de a înțelege și de a răspunde la limbajul uman este crucială pentru multe aplicații AI, cum ar fi asistenții virtuali și chatboții AI (despre care vom discuta într-un moment).

Inteligența artificială poate fi clasificată în două tipuri principale: IA îngustă, care este concepută pentru a îndeplini o sarcină restrânsă (cum ar fi recunoașterea facială sau căutările pe internet) și inteligența generală artificială (AGI), care este un sistem AI cu abilități cognitive umane generalizate, astfel încât că poate depăși oamenii la cel mai mult lucru valoros din punct de vedere economic. AGI este uneori denumită IA puternică.

Cu toate acestea, în ciuda multor progrese, AI încă nu posedă spectrul complet al abilităților cognitive umane și suntem încă departe de a atinge adevărata inteligență generală artificială. Tehnologiile actuale AI sunt specifice sarcinilor și nu pot înțelege contextul în afara programării lor specifice.

Cum este folosită IA astăzi?

AI are potențial și aplicații care se întind cu mult dincolo de domeniul tehnologiei.

1. Chatbots

Gavin Phillips/MakeUseOf

Chiar dacă nu ești pasionat de tehnologie, probabil că ai auzit numele „ChatGPT”. ChatGPT (prescurtare pentru Chat Generative Pre-transformer) este un chatbot AI generativ. Dar acest lucru nu este ca chatboții pe care poate i-ați folosit în trecut. ChatGPT folosește inteligența artificială pentru a procesa limbajul uman natural, pentru a găsi date și pentru a oferi răspunsuri.

  Cum să utilizați FaceTime pe Apple TV

Capacitățile ChatGPT formează o listă lungă, inclusiv verificarea faptelor, verificarea ortografiei și a gramaticii, crearea de programe, scrierea CV-urilor și chiar traducerea limbilor.

HuggingChat, Claude și Gemini (fostul Bard) sunt alte exemple de chatbot AI. Toate aceste servicii diferă în anumite privințe. Unele sunt gratuite, altele sunt plătite, unele sunt specializate în anumite domenii, în timp ce altele sunt mai bune cu sarcini generale.

2. Analiza datelor

Analiza datelor este o parte cheie a lumii noastre, fie că este vorba de cercetare, asistență medicală, afaceri sau de altă natură. Calculatoarele analizează date de mulți ani, dar utilizarea inteligenței artificiale poate duce lucrurile la următorul nivel.

Sistemele AI pot detecta mai eficient tendințele, modelele și inconsecvențele decât un computer obișnuit (sau uman, de altfel). De exemplu, un sistem AI ar putea evidenția mai clar obiceiurile sau preferințele utilizatorilor mai puțin evidente pentru platformele de social media, permițându-i să afișeze reclame mai personalizate.

3. Producție și proiectare

La proiectarea produselor, trebuie luate în considerare multe elemente. Costul materialelor, modul în care provin acestea și cât de eficient va funcționa produsul sunt doar câțiva factori pe care companiile trebuie să-i țină cont și aici poate ajuta AI.

Deoarece AI poate învăța și descoperi lucruri noi pe baza informațiilor pe care le oferă, poate fi folosită pentru a crea materiale și practici de producție mai rentabile și durabile pentru întreprinderi. De exemplu, un sistem AI ar putea enumera mai multe materiale ecologice care ar putea fi utilizate în bateria unui produs, având în vedere un set cuprinzător de date din care să funcționeze.

4. Creație de artă

Arta generată de AI a luat lumea cu asalt în 2022, produse precum DALL-E, Stable Diffusion și Midjourney devenind extrem de populare. Aceste instrumente AI text-to-image acceptă o solicitare bazată pe text și generează o piesă de artă pe baza solicitării.

De exemplu, dacă tastați „purple sunset on the moon” în DALL-E, veți obține mai mult de un rezultat. Unele generatoare de artă vă permit, de asemenea, să alegeți un stil pentru imaginea dvs. generată, cum ar fi vintage, hiperrealist sau anime. DALL-E a evoluat mult de la lansarea sa inițială și este acum la a treia versiune, DALL-E 3. Puteți utiliza DALL-E pe ChatGPT Plus pentru a genera imagini AI în chat-urile dvs.

  Cum se creează DataFrame în R pentru a păstra datele într-un mod organizat

Microsoft Image Creator/MakeUseOf

Unii artiști au respins generatorii de artă AI, deoarece sunt instruiți pe arta online preexistentă pentru a învăța cum să-și creeze piesele solicitate. Artiștii susțin că aceasta este o încălcare a drepturilor de autor și contribuie la furtul de artă originală, o problemă care se întinde deja pe web.

Viitorul AI

Inteligența artificială este deja folosită pentru a dezvolta noi medicamente, pentru a evidenția practici de afaceri mai durabile și chiar pentru a ne ușura viața de zi cu zi prin îndeplinirea sarcinilor banale precum gătitul sau curățarea.

Cu toate acestea, mulți cred că viitorul AI este întunecat și distopic. Nu este o surpriză că aceasta este o presupunere comună, având în vedere modul în care cărțile și filmele SF au creat unele stereotipuri înfricoșătoare în jurul AI și a posibilelor consecințe ale acesteia.

Inteligența artificială poate fi într-adevăr abuzată sau manipulată greșit, dar acest lucru este valabil pentru orice tehnologie. Am văzut infractorii cibernetici exploatând Wi-Fi, VPN-uri, e-mailuri și chiar unități flash pentru a răspândi programe malware și a promova escrocherii. Cu toate acestea, îngrijorarea se concentrează pe inteligența artificială din cauza capacităților sale.

În ianuarie 2023, o persoană a postat pe un forum de hacking susținând că a creat cu succes malware folosind ChatGPT. Nu a fost un malware extrem de complex, dar capacitatea de a crea cod rău intenționat prin intermediul unui chatbot AI i-a făcut pe oameni să vorbească. Dacă AI mai puțin avansată este abuzată acum, ce se va întâmpla dacă computerele super-inteligente vor fi exploatate în viitor?

În prezent, nu există sisteme AI care să poată gândi la același nivel ca un om. Mulți au prezis cum ar arăta o astfel de mașină, dar totul este ipotetic. În timp ce unii cred că vom crea mașini cu abilități cognitive la nivel uman în următorul deceniu, alții cred că va dura mult mai mult.

Dacă AI este reglementată corect, dezvoltarea și utilizarea sa ar putea fi controlate pentru a preveni actorii răi să pună mâna pe tehnologie foarte avansată.

Licențele, legile și regulile generale generale joacă toate un rol în a ține AI departe de mâinile greșite. Cu toate acestea, acest lucru va trebui făcut fără a restricționa prea strâns dezvoltarea și accesul la tehnologia AI, deoarece acest lucru ar putea deveni rapid contraproductiv.