Hibernare vs Sleep în Windows 10: Care este diferența?

Dacă lăsați un sistem Windows 10 nesupravegheat, acesta va intra într-o stare de putere scăzută numită Sleep. Windows 10 are un mod similar de stare de consum redus numit Hibernare. La fel ca starea Sleep, utilizatorii au opțiunea de a pune manual sistemul în modul Hibernare din meniul de alimentare.

Hibernare vs Sleep în Windows 10

Hibernare Vs Sleep în Windows 10

Mulți utilizatori combină modul Hibernare cu modul Sleep. Există asemănări între cele două moduri, iar sistemul dumneavoastră va intra în aceste moduri doar dacă îl forțați sau dacă nu ați mai folosit de ceva vreme. Întrebarea este, care este mai bine și care este diferența dintre cele două.

Hibernare vs Sleep

Principala diferență dintre modul Hibernare și Repaus este modul în care sunt salvate datele sau unde sunt salvate.

Salvează starea

Când sistemul dvs. intră în modul Sleep, fișierele pe care le aveți deschise (și datele nesalvate din ele) sunt salvate în RAM.
Când sistemul dvs. intră în modul Hibernare, fișierele pe care le aveți deschise (și data nesalvată în ele) sunt scrise pe disc.

Consumul de energie

Când sistemul dvs. este în modul Sleep, folosește foarte puțină energie pentru a menține lucrurile să funcționeze.
Când sistemul dvs. este în modul Hibernare, nu consumă deloc energie. În esență, oprește sistemul.

  Cum să găsiți rapid setări specifice de sistem pe Windows 10

Disponibilitatea caracteristicilor

Modul de repaus este prezent pe toate computerele care rulează Windows 10 și activat în mod implicit.
Hibernare nu este prezent pe toate PC-urile care rulează Windows 10, de exemplu, nu va fi disponibil dacă sistemul dumneavoastră are InstantGo. Este posibil să nu fie activat în mod implicit, chiar dacă este disponibil pe un sistem.

Deteriorări SSD

Modul de repaus nu va deteriora sau nu va scurta în alt mod durata de viață a unui SSD.
Se știe că modul Hibernare dăunează SDD-urilor de generație timpurie și le face să se uzeze mai devreme. SSD-urile mai noi nu au această problemă.

Deteriorarea hard diskului

Nici modul Repaus, nici modul Hibernare nu pot deteriora hard disk-ul.

Indicator hardware

Când sistemul dvs. este în modul Sleep, luminile de pe sistem pot continua să clipească pentru a semnala starea acestuia, de exemplu, butonul de pornire poate clipi sau dacă aveți un indicator de citire/scriere SSD/HDD, acesta poate să clipească și în timp ce sistemul inactivează.
Când sistemul dvs. este în modul Hibernare, toate luminile/indicatoarele se vor stinge. Privind sistemul dvs., nu veți putea spune dacă a fost oprit sau dacă este în modul Hibernare până când nu apăsați butonul de pornire.

Relua

Windows 10 va ieși din starea de repaus mult mai repede decât va ieși din modul de hibernare. Diferența de timp este semnificativă.
Un sistem poate relua din modul Sleep apăsând butonul de pornire sau atingând o tastă de pe tastatură sau făcând clic pe mouse.
Un sistem poate fi reluat din modul Hibernare apăsând butonul de pornire.

  Tot ce trebuie să știți despre Centrul de notificări Windows 10

Ar trebui să dormiți sau să hibernați Windows 10?

Modurile Sleep și Hibernare sunt adesea prezente pe același sistem. Poți alege pe care să o folosești la discreția ta, dar în general;

Ar trebui să utilizați modul Sleep dacă veți fi departe de sistem pentru o perioadă foarte scurtă de timp, de exemplu cincisprezece minute sau o oră.
Ar trebui să utilizați modul Hibernare dacă veți fi departe de sistem pentru o perioadă lungă de timp, dar ați dori totuși să vă reluați lucrul de unde ați lăsat-o în loc să porniți sistemul din nou.

În general, Windows 10 are o reluare mai dificilă din modul Hibernare și oricum puteți ajunge să reporniți sistemul. Acesta este motivul pentru care, chiar dacă intenționați să fiți departe de sistem pentru o perioadă lungă de timp, modul Sleep poate fi cea mai bună opțiune.

Închideți, repaus sau hibernați Windows 10

Dacă opțiunea Închidere este pe masă, adică, sunteți dispus să închideți sistemul decât este mai bine să faceți acest lucru în loc să îl puneți în modul Hibernare.

Motivul pentru care evităm să folosim modul Hibernare este că durează atât de mult până când sistemul iese din el. De fapt, sistemul dumneavoastră se poate porni mult mai repede.

Pentru datele nesalvate, oprirea este o acțiune inițiată de utilizator, ceea ce înseamnă că vi se va solicita să vă salvați munca înainte de a închide sistemul.

Singurul dezavantaj major al închiderii unui sistem față de hibernarea acestuia este că va trebui să vă deschideți din nou aplicațiile și fișierele. Modul Hibernare salvează starea curentă a sistemului, astfel încât să nu fie nevoie să faceți asta.

  Cum să obțineți un selector de culori pe Windows 10

Somn hibrid

Windows 10 are un al treilea mod numit Hybrid Sleep. Este o combinație de mod Hibernare și Sleep unde;

Datele sunt scrise pe hard disk în loc de RAM.
Sistemul reîmprospătează periodic memoria.
Reluarea sistemului este mai rapidă decât Hibernare, dar mai lentă decât Repaus.
Sistemul va continua să consume energie atunci când este în modul Hybrid Sleep.

Concluzie

Dacă vă este greu să vă amintiți diferența dintre modul Hibernare și Repaus, luați un indiciu din numele lor. Hibernarea este o stare de somn mult mai profundă, în timp ce somnul este ușor în comparație cu acesta. Dacă sistemul dvs. se luptă constant să iasă din modul hibernare, este posibil să aveți o aplicație de vină pentru asta. Puteți să eliminați aplicația, să rămâneți la utilizarea modului Repaus sau să comutați la închiderea sistemului.