09/25/2022

GitOps vs DevOps: înțelegerea diferențelor

GitOps și DevOps sunt abordări moderne care reunesc dezvoltarea și operațiunile IT.

Deși GitOps și DevOps se încrucișează, oamenii sunt adesea confundați între ele.

Dar cel mai important lucru de reținut este că GitOps este legat de un instrument specific, adică Git. Este un set de practici născute din cerința unei inovații și operațiuni rapide, permițând dezvoltatorilor să lucreze mai mult la sarcinile legate de IT și să genereze rezultate mai bune.

Pe de altă parte, DevOps este un concept cu totul nou, care este un amestec de dezvoltare, operațiuni, utilizarea instrumentelor și cultură care permit organizațiilor să îmbunătățească și să dezvolte produse mai rapid.

Cultura DevOps încurajează transparența, responsabilitatea comună și feedback-ul rapid, care ajută la reducerea decalajului dintre echipele de dezvoltare și operațiuni pentru a accelera procesele.

Organizațiile de astăzi îmbrățișează rapid transformarea digitală, iar adoptarea unei culturi DevOps le permite să producă servicii și aplicații de înaltă calitate la viteze mari.

GitOps se bazează pe ecosistemul și cultura DevOps pentru a prospera.

Pentru multe organizații, GitOps înlocuiește DevOps, în timp ce alții îl consideră extensia naturală a metodologiilor DevOps.

Acest lucru a creat confuzie în rândul organizațiilor cu privire la care dintre ele ar fi o alegere mai bună pentru cerințele lor.

În acest articol, voi descrie fiecare concept și diferențele dintre GitOps și DevOps pentru a vă ajuta să luați decizia corectă.

Sa incepem!

Ce este GitOps?

Operațiuni Git (GitOps) este cadrul operațional care utilizează depozitele sau principiile Git ca o singură sursă de adevăr. Este nevoie de practici DevOps utilizate pentru munca de dezvoltare, cum ar fi CI/CD, conformitate, controlul versiunilor, colaborare și multe altele. Apoi aplică aceste practici automatizării infrastructurii.

Dacă împărțim numele GitOps, vom găsi Git (controlerul versiunii) + operațiuni (gestionarea resurselor utilizate în dezvoltarea software). Acesta ajută echipele și dezvoltatorii să desfășoare activități de gestionare a aplicațiilor și a infrastructurii în timp ce utilizează instrumente, procese și tehnici de dezvoltare.

Un Git este un sistem de control al versiunilor (VCS) open-source care vă ajută să gestionați configurațiile aplicațiilor și ale infrastructurii. GitOps asigură că depozitul Git este singura sursă de care aveți nevoie pentru gestionarea infrastructurii.

Puteți spune că GitOps este o modalitate simplă de implementare continuă a aplicațiilor native din cloud. În timp ce operează infrastructura, se concentrează pe o experiență minunată centrată pe dezvoltator, utilizând diverse instrumente cu care un dezvoltator este deja familiarizat, cum ar fi Git și instrumente de implementare.

Scopul principal al GitOps este de a avea un depozit Git care să conțină descrieri ale infrastructurii pe care o doriți în prezent pentru mediul dumneavoastră de producție. De asemenea, oferă un proces automat pentru a potrivi mediul de producție cu starea descrisă.

Când trebuie să implementați o nouă aplicație sau să o actualizați pe cea care este deja implementată, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să actualizați depozitul. Procesul de rest va fi gestionat automat. Veți simți că aveți controlul vitezei de croazieră în manipularea și gestionarea aplicațiilor dvs. în timpul producției.

Ce este DevOps?

DevOps este răspunsul pentru cei care doresc să construiască mai rapid un software uimitor. Acesta combină Dev (dezvoltare) și Ops (operații) pentru a îmbunătăți viteza, securitatea și eficiența dezvoltării software și a livrării.

Patrick Debois a inventat prima dată cuvântul DevOps în 2009. DevOps nu este o tehnologie, un standard sau un proces; este o cultură pe care multe organizații au aplicat-o deja pentru a reuni echipele de dezvoltare și operațiuni într-un singur proiect.

Cu alte cuvinte, DevOps combină practici, instrumente și filozofii culturale pentru a îmbunătăți capacitatea organizației dvs. de a dezvolta și furniza aplicații și servicii mai rapid. Acest lucru permite organizațiilor să servească mai bine clienții și să concureze eficient pe piață.

Trecând de la abordarea agilă la dezvoltarea de software, DevOps își extinde procesul de livrare pe o abordare interfuncțională de livrare și creare de aplicații într-un mod mai iterativ.

  Cum se accesează vechiul cont Hotmail

Când adoptați procesul de dezvoltare DevOps, faceți un pas înainte pentru a îmbunătăți fluxul de lucru și livrarea software-ului sau a aplicației dvs. prin colaborare eficientă. DevOps schimbă, de asemenea, mentalitatea culturii IT, stimulând valorile de responsabilitate, empatie, responsabilitate comună și cooperare pentru a crea rezultate mai bune și rate de succes.

DevOps cuprinde patru principii care ghidează eficiența și eficacitatea dezvoltării și implementării. Sunt:

 • Automatizarea ciclului de viață al dezvoltării aplicațiilor
 • Colaborare și comunicare eficientă
 • Îmbunătățirea continuă prin minimizarea deșeurilor
 • Hyperfocus pe nevoile utilizatorului prin bucle scurte de feedback

Prin adoptarea acestor principii cheie, puteți îmbunătăți calitatea codului, vă puteți implica într-o planificare mai bună a aplicațiilor, puteți obține un timp mai rapid de lansare pe piață și puteți beneficia de alte aspecte.

GitOps vs. DevOps: Funcționează

Să comparăm GitOps și DevOps în funcție de modul în care funcționează.

Cum funcționează GitOps?

GitOps este o practică folosită de organizații pentru livrare continuă. Componenta de implementare în procesul de livrare continuă este împărțită în două părți:

 • Flux Automator pentru a vizualiza noi actualizări și a construi configurații pe lansare
 • Sincronizator de flux pentru a se asigura că orchestratorul este în starea corectă

Fluxul de lucru pare să fie așa pentru crearea unei funcții noi sau actualizarea uneia:

 • Faceți o cerere de extragere pentru noua funcție.
 • Verificați revizuirea codului și îmbinați-o în depozitul Git.
 • Permiteți Git să îmbine declanșatorii, să construiască conducta, să efectueze integrare continuă, să execute teste, să construiască o nouă imagine și să o depună automat într-un registru.
 • Flux Automator verifică că noul registru de imagini începe să revizuiască imaginile și extrage imaginea din registru pentru a actualiza fișierul YAML al proiectului în derulare în depozitul de configurare.
 • Flux Synchronizer, instalat pe cluster, detectează clusterul. Apoi extrage modificările din depozitul de configurare pentru a implementa noua caracteristică în faza de producție.

Cum funcționează DevOps?

DevOps este o tehnică modernă care aduce echipele de dezvoltare și operare software într-o singură imagine pentru a-și îmbunătăți colaborarea pe tot parcursul ciclului de viață al dezvoltării software (SDLC).

Puteți vizualiza cu ușurință întregul proces DevOps ca o buclă infinită care constă din pași precum:

 • Planificare conform cerințelor
 • Codarea și construirea caracteristicilor
 • Testare pentru a detecta și elimina erori și erori
 • Efectuarea de operațiuni
 • Implementarea aplicației
 • Monitorizarea continuă a aplicației pentru probleme

În cele din urmă, este inclus un plan de feedback pentru a reseta bucla. Organizațiile folosesc această combinație de procese, tehnologie și cultură pentru a-și atinge obiectivele. Fiecare proces se bazează pe intenția de a satisface nevoile clienților și de a rezolva problemele acestora.

Echipele IT pot scrie codul conform cerințelor și pot implementa aplicația fără a pierde timp cu iterații repetate, ceea ce se întâmplă atunci când cerința este neclară.

În plus, echipa IT utilizează conducte CI/CD pentru a evita timpii de așteptare și alte automatizări pentru a trece mai departe cu codul de la o etapă de dezvoltare și implementare a aplicației la alta. De asemenea, aplică politici pentru a se asigura că versiunile îndeplinesc standardele.

În unele modele, echipele de asigurare a calității și de securitate lucrează împreună pentru a urmări anumite obiective. În timp ce treceți prin securitate, un obiectiv principal al tuturor în procesul DevOps, puteți numi procesul ca DevSecOps.

Echipele DevOps folosesc containere sau tehnologii similare pentru a se asigura că software-ul se comportă la fel și rămâne în siguranță de la dezvoltare până la testare și livrare. Echipa implementează modificările una câte una pentru a urmări problema cu ușurință. De asemenea, pot descoperi probleme în operațiunile live și își pot îmbunătăți codul prin feedback continuu.

GitOps vs. DevOps: beneficii

Beneficiile GitOps

Unele dintre beneficiile GitOps sunt:

 • Viteză: utilizarea GitOps vă poate ajuta să vă reduceți timpul de producție. Gestionează mai rapid funcțiile și actualizările Kubernetes. Acest lucru vă ajută să vă faceți afacerea mai agilă și vă permite organizației să răspundă rapid la cerințele clienților.
 • Sarcini reproductibile: GitOps are întreaga conductă, adică conducte de implementare continuă și integrare continuă (CI/CD). Aceste conducte sunt conduse de operațiuni și solicitări de extragere care sunt complet reproductibile cu ajutorul Git Repo.
 • Standardizarea fluxului de lucru: oferă standardizare end-to-end în fluxul de lucru al afacerii dvs. pentru a elimina confuzia și ineficiența.
 • Automatizare: îmbunătățește productivitatea prin implementarea automată a actualizărilor și a funcțiilor în mod continuu.
 • Stabilitate: crește stabilitatea, deoarece jurnalele de audit sunt prezente pentru validarea reală a modificărilor.
 • Fiabilitate: Funcțiile încorporate, cum ar fi sursa unică de adevăr și furcătura rollback, fac GitOps mai fiabil.
 • Securitate: Git este susținut de o criptografie robustă care gestionează și urmărește în siguranță modificările și semnează amendamente pentru a furniza originea stării dorite a clusterului. Astfel, reduce timpul de nefuncționare și îmbunătățește răspunsul la incident.
 • Productivitate: prin reducerea timpilor de nefuncționare și reducerea cheltuielilor operaționale, GitOps ajută la îmbunătățirea productivității. Toate sistemele vor fi disponibile pentru ca echipa ta să poată lucra eficient. Acest lucru îl face și rentabil.
  Peste 5000 de nume Kahoot amuzante

Beneficiile DevOps

Instrumentele și tehnologiile DevOps ajută organizațiile să evolueze și să opereze într-o nouă eră. Inginerii pot îndeplini cu ușurință și rapid toate sarcinile, de la dezvoltare până la implementare, fără a necesita ajutorul altor echipe.

Să vedem câteva dintre beneficiile DevOps:

 • Livrare rapidă: DevOps ajută la creșterea ritmului și frecvenței lansărilor, astfel încât să puteți inova mai mult. Acest lucru vă ajută, de asemenea, să vă îmbunătățiți produsul. Cu cât remediați mai repede erorile și lansați noi funcții, cu atât puteți răspunde mai rapid la cerințele clienților și aveți un avantaj competitiv.
 • Scalabilitate: DevOps vă poate ajuta să operați și să gestionați infrastructura și procesele de dezvoltare la scară. Puteți chiar să gestionați eficient sisteme complexe.
 • Viteză: prin combinarea ambelor echipe, procesul de dezvoltare și implementare se mișcă rapid. Ca rezultat, puteți inove mai rapid, vă puteți adapta mai ușor la schimbări și puteți crește eficient prin rezultate bazate pe afaceri.
 • Fiabilitate: asigurarea calității aplicației, împreună cu actualizările și schimbările frecvente ale infrastructurii, face DevOps fiabil, oferind o experiență îmbunătățită pentru utilizatorul final.
 • Securitate: modelul DevOps permite organizației dvs. să adopte noi tehnologii fără a compromite securitatea. Acest lucru este posibil cu politici de conformitate automate, tehnici de gestionare a configurației și controale detaliate.
 • Colaborare îmbunătățită: modelul DevOps permite organizațiilor să construiască o echipă eficientă cu valori de proprietate și responsabilitate. Dezvoltatorii și echipele de operațiuni pot colabora și comunica strâns, pot împărtăși responsabilitățile și pot combina fluxurile de lucru pentru a atinge un obiectiv comun de a furniza rapid aplicații de calitate.

GitOps vs. DevOps: limitări

Limitarea GitOps

 • Utilizatorii se limitează la utilizarea doar a instrumentelor care pot executa trageri în timp ce se apropie de abordare de dezvoltare prin tragere.
 • Utilizatorii trebuie să caute întotdeauna fișierul YAML rupt unde pot găsi un obiect sau referințe de sintaxă rupte.
 • Deoarece GitOps trage în mod constant Git Repo, poate fi posibilă limitarea API.

Limitările DevOps

 • Platforme și instrumente scumpe, cum ar fi formarea și asistența.
 • Departamentele IT se schimbă în funcție de noile roluri de muncă și de noile competențe.
 • Livrare mai riscantă din cauza mentalității de eșec rapid.
 • Ori de câte ori este necesară o separare a rolurilor, veți avea nevoie de conformitate cu reglementările.
 • Automatizare inutilă, nesigură și fragilă.
 • Dezvoltarea și proliferarea instrumentelor de operare.
 • Noi blocaje

GitOps vs DevOps: cazuri de utilizare

Cazuri de utilizare ale GitOps

 • Site-uri web statice: un site web static care conține fișiere complexe de markdown necesită implementarea GitOps pentru un proces de editare mai simplu. GitOps vă simplifică munca, permițând modificări ușoare, făcând site-ul dvs. publicabil, optimizând o imagine și multe altele.
 • GitOps pentru Doc: GitOps este de mare folos în documentația produsului. Deoarece documentul este bazat pe text, implementarea GitOps este o alegere bună. Documentele ASCII pot fi stocate în orice sistem de control virtual (VCS), inclusiv GitHub sau bitbucket.
 • Scrierea cărților: cărțile sunt centrate pe text, astfel încât să poată fi aliniate cu ușurință cu un sistem VCS. Conducta GitOps poate fi momentul în care munca ta de scriere este completă. Canalul verifică erorile gramaticale, greșelile de ortografie etc. și le convertește în diferite formate, cum ar fi pdf, ePUB, doc și multe altele.
 • Secționarea rețelei: GitOps le permite furnizorilor de servicii să împartă nivelurile de servicii și utilizatorii, astfel încât aceștia să poată plăti numai pentru lățimea de bandă pe care o folosesc.
  Cum să remediați mesajul privind bateria de serviciu pe MacBooks

Cazuri de utilizare ale DevOps

 • Companie de tranzacționare financiară online: compania folosește o cultură DevOps pentru a implementa serviciile în 45 de secunde.
 • Ciclul de rețea: implementarea, proiectarea rapidă și testarea au devenit de zece ori mai rapide. De asemenea, poate adăuga cu ușurință patch-uri la securitate ori de câte ori este nevoie.
 • Industrii producătoare de mașini: angajații companiei îi ajută pe producători să detecteze imediat defectele în timp ce cresc producția.
 • Industriile companiilor aeriene: prin trecerea la testarea și implementarea continuă, și-au mărit acoperirea codului cu 85%.
 • Reducerea erorilor în diverse organizații: puteți reduce erorile cu 35% folosind DevOps. Multe industrii beneficiază de calitatea produsului și de timp.

Alte aplicații ale DevOps sunt vânzarea cu amănuntul online, industriile farmaceutice, conținutul web și multe altele.

GitOps vs. DevOps: diferențe

Cea mai concentrată diferență între GitOps și DevOps este că GitOps se află în întregime pe instrumentul Git, un sistem de control al versiunilor. Pe de altă parte, DevOps este o filozofie care spune unei organizații cum să funcționeze pentru a obține mai mult succes.

În plus, puteți spune că GitOps este o tehnologie orientată spre obiective, în timp ce DevOps se bazează mai mult pe cele mai bune practici de livrare. O altă diferență majoră este că GitOps adoptă o abordare declarativă a operațiunilor. DevOps, pe de altă parte, adoptă atât abordări prescriptive, cât și declarative.

Să cercetăm mai adânc diferențele pentru a înțelege mai bine aceste concepte.

GitOpsDevOps. GitOps. Puteți utiliza această tehnică cu IaC, Kubernetes și diferite conducte CI/CD. Puteți utiliza această cultură cu mai multe instrumente, cum ar fi managementul lanțului de aprovizionare și configurarea cloud ca cod. Are ca scop dezvoltarea rapidă și minimizează dependența de scripturi complexe. .Se străduiește să mențină automatizarea și implementările imediate. Slăbește granița dintre operațiuni și secvențele de dezvoltare. Menține diferiți pași pentru dezvoltare și diferiți pași pentru operațiuni.GitOps este mai puțin flexibil, deoarece se bazează pe un singur instrument VCS – Git.DevOps este mai mult flexibil decât GitOps. Oferă viteză, acuratețe, productivitate mai bună și cod curat. Ajută la scăderea ratei de probleme prin eliminarea silozurilor dintr-o echipă și reducerea efortului. ts. Foarte concentrat pe codul curat și acuratețeNu atât de concentrat pe acuratețea coduluiStrict și mai puțin deschis. Mai puțin rigid și deschis

Cum poate GitOps să umple golurile lăsate de DevOps?

GitOps oferă un model robust de flux de lucru pentru a gestiona infrastructura cloud modernă. Deși se concentrează principal pe managementul clusterului și Kubernetes, comunitatea DevOps aplică și publică soluții GitOps pentru sistemele non-Kubernetes.

GitOps aduce diverse avantaje unei echipe de inginerie, cum ar fi vizibilitate îmbunătățită, fiabilitatea sistemului, stabilitate îmbunătățită și comunicare mai bună. Cerința de bază a unei experiențe GitOps este platforma Git găzduită.

Modelul modern GitOps continuă să îmbunătățească implementările Kubernetes. În general, GitOps poate aduce mai multă productivitate echipelor DevOps. În plus, permite echipei DevOps să experimenteze rapid cu o nouă configurație de infrastructură.

Concluzie

Atât GitOps, cât și DevOps sunt modalități excelente de a dezvolta și implementa eficient software de calitate.

GitOps folosește Git pentru controlul versiunilor și este mai orientat spre obiective. Pe de altă parte, DevOps este o mentalitate care permite echipei de dezvoltare și operațiuni să colaboreze mai mult și să obțină experiențe mai bune pentru utilizatori.

Deci, dacă doriți rezultate mai bune, puteți utiliza oricare dintre acestea în organizația dvs. în funcție de proiect și cerințe. Utilizarea GitOps în echipele DevOps actuale vă va ajuta, de asemenea, la accelerarea fluxului de lucru și la îndeplinirea eficientă a sarcinilor esențiale.

De asemenea, puteți explora unele dintre cele mai bune instrumente DevOps și cursuri online pentru a învăța DevOps aici.

x