Faceți-vă iPhone-ul mai ușor de utilizat cu aceste caracteristici de accesibilitate ascunse

iPhone-ul sau iPad-ul dvs. este plin de funcții care vă pot face mai ușor de utilizat, indiferent dacă doriți text mai mare sau ajutați la glisare. De asemenea, puteți folosi AirPod-urile ca aparate auditive sau puteți transforma iPhone-ul într-o lupă.

Măriți textul

Puteți mări textul pe iPhone, astfel încât ecranul să fie mai ușor de citit. Această caracteristică nu va funcționa în fiecare aplicație, dar va funcționa în multe dintre ele.

Pentru a găsi această opțiune, mergeți la Setări > General > Accesibilitate > Text mai mare. Trageți glisorul din partea de jos a ecranului pentru a selecta o dimensiune mai mare a textului. De asemenea, puteți activa aici „Dimensiuni mai mari de accesibilitate” pentru a selecta dimensiuni mult mai mari ale textului.

Utilizați AirPod-urile ca aparat auditiv

Dacă aveți AirPods, Apple vă permite să le folosiți ca aparat auditiv improvizat. Doar activați funcția „Live Listen” cu AirPod-urile dvs. Microfonul iPhone-ului dvs. va capta sunetul din apropierea dvs. și îl va reda mai tare prin AirPod-urile din urechile dvs.

Pentru a face acest lucru, va trebui să mergeți la Setări > Centru de control și apoi să adăugați comanda rapidă „Auzire” la Centrul de control. Această opțiune va apărea numai dacă aveți AirPods sau alt hardware compatibil conectat la iPhone.

Apoi puteți deschide Centrul de control și atinge pictograma de auz în formă de ureche pentru a activa sau dezactiva Live Listen.

Măriți-vă ecranul

Funcția Zoom poate mări orice pe ecranul iPhone-ului tău.

Pentru a găsi această opțiune, mergeți la Setări > General > Accesibilitate > Zoom. Activați opțiunea „Zoom” din partea de sus a ecranului.

  Cum să utilizați Google Maps și Apple Maps din mers fără o conexiune la internet

Acum puteți atinge de două ori ecranul iPhone-ului cu trei degete pentru a deschide panoul de zoom. Atingeți-l din nou de două ori cu trei degete pentru a-l închide. Trageți trei degete pentru a vă deplasa pe ecran sau atingeți de două ori trei degete și trageți pentru a schimba nivelul de zoom. Acest lucru vă poate ajuta să vedeți lucruri mai mici pe ecran, chiar dacă, de obicei, o aplicație nu vă permite să măriți.

Folosește-ți iPhone-ul ca lupă

Puteți folosi iPhone-ul și ca lupă. iPhone-ul dvs. își va folosi camera și va afișa o imagine mărită pe ecran, făcând mai ușor să citiți literele mici și să vedeți alte detalii în lumea reală.

Pentru a activa această funcție, accesați Setări > General > Accesibilitate > Lupă și activați funcția „Lupă”. După ce ați făcut, faceți triplu clic pe butonul lateral de pe un iPhone X sau mai recent sau faceți triplu clic pe butonul de pornire pe un iPhone 8 sau mai devreme pentru a deschide instantaneu lupa de oriunde.

Utilizați un cititor de ecran

Dacă sunteți orb sau aveți probleme cu citirea ecranului, puteți activa modul VoiceOver. În acest mod, iPhone-ul tău va citi cu voce tare conținutul ecranului.

Pentru a activa această opțiune, accesați Setări > General > Accesibilitate > VoiceOver și activați comutatorul „VoiceOver”. Acest ecran oferă multe alte opțiuni pentru configurarea comportamentului VoiceOver. De exemplu, puteți atinge Voci > Vorbire pentru a alege vocea preferată.

În timp ce parcurgeți procesul de configurare pentru prima dată a unui iPhone, puteți, de asemenea, să activați această opțiune făcând triplu clic pe butonul lateral de pe un iPhone X sau mai recent sau făcând clic pe butonul Acasă pe un iPhone 8 sau mai devreme.

Activați filtrele de culoare

iPhone-ul oferă „filtre de culoare” care pot schimba aspectul culorilor de pe ecran. Acest lucru vă poate ajuta dacă sunteți daltonist. Sau, activând opțiunea „inversează culorile”, puteți crește contrastul și puteți face ecranul iPhone-ului dvs. mai ușor de citit.

  14 cele mai bune portofele Litecoin din 2023 pentru tranzacții fără probleme

Pentru a găsi această opțiune, accesați Setări > General > Accesibilitate > Afișare cazare. Atingeți „Inversați culorile” și selectați o opțiune de inversare pentru a inversa culorile ecranului. Atingeți „Filtre de culoare” dacă doriți să activați un filtru de culoare conceput pentru a ajuta la diferite tipuri de daltonism.

Activați subtitrări

Dacă activezi subtitrări sau alte funcții de subtitrări ori de câte ori vizionezi un videoclip, poți spune iPhone-ului tău că vrei mereu subtitrări.

Pentru a face acest lucru, accesați Setări > General > Accesibilitate > Subtitrări și subtitrări. Activați funcția „Subtitrări + SDH”. De asemenea, puteți alege aspectul vizual preferat pentru subtitrări aici.

Nu toate aplicațiile de pe iPhone-ul tău vor respecta această setare. Unele aplicații pot avea în schimb propriile setări individuale.

Ascultă textul de pe ecran

Dacă doriți să vă lăsați ochilor o pauză, puteți cere iPhone-ului să vă citească cu voce tare conținutul oricărui ecran. Doar selectați un text în orice aplicație, atingeți „Vorbiți”, iar iPhone-ul dvs. va citi textul cu voce tare. De asemenea, puteți cere telefonului să citească totul pe ecran.

Pentru a găsi această funcție, accesați Setări > General > Accesibilitate > Vorbire și activați „Selectare vorbire”. Acum puteți selecta un text și atingeți un buton „Vorbiți” care apare lângă opțiunile normale „Copiere” și „Căutați sus”.

Pentru ca iPhone-ul să vă citească întregul ecran, activați opțiunea „Vorbiți ecranul”. Apoi, puteți glisa în jos din partea de sus a ecranului cu două degete, iar iPhone-ul dvs. va citi întregul ecran cu voce tare. Atingeți „Voci” pe acest ecran pentru a alege vocea preferată.

Dezactivează Shake to Undo

În mod implicit, iPhone-ul dvs. folosește „agitare pentru a anula”. Când scuturați telefonul, acesta vă va solicita să anulați tastarea. Dacă declanșați accidental această funcție, o puteți dezactiva.

Dacă nu vă place această funcție, accesați Setări > General > Accesibilitate > Agitați pentru a anula și dezactivați-o.

Înlocuiți glisările cu AssistiveTouch

Dacă întâmpinați probleme la glisarea pe ecranul iPhone-ului, puteți activa opțiunea AssistiveTouch. Acest lucru vă oferă o comandă rapidă flotantă pe care o puteți atinge pentru a efectua acțiuni precum a merge acasă, vizualizarea notificărilor, deschiderea centrului de control și chiar ciupirea și atingerea de două ori.

  Cele mai bune 10 găzduire de servere dedicate satisfăcătoare pentru toată lumea

Pentru a activa comanda rapidă, mergeți la Setări > General > Accesibilitate > AssistiveTouch.

Mai multe funcții care vă fac iPhone-ul mai ușor de utilizat

Ecranul Setări > General > Accesibilitate este plin și cu alte opțiuni. Puteți face tot textul de pe iPhone-ul dvs. aldine, puteți activa „formele butoanelor”, astfel încât să fie mai ușor să vedeți ce se poate atinge pe ecran, să minimizați transparența, să creșteți contrastul și să reduceți mișcarea animațiilor. Puteți afișa etichete pe butoanele din aplicații, astfel încât este mai ușor să vedeți dacă sunt activate sau dezactivate.

Dacă ai un iPhone cu Face ID, îi poți spune iPhone-ului să nu necesite atenția ta fizică – cu alte cuvinte, spune-i să se deblocheze dacă fața ta este prezentă, chiar dacă nu te uiți la ecran. Acest lucru poate fi necesar dacă purtați frecvent ochelari de soare și iPhone-ul nu vă poate vedea ochii, de exemplu.

Opțiunea Accesibilitate vă permite să mutați totul de pe ecranul iPhone-ului în jos, astfel încât să îl puteți atinge fără să vă reglați prindere.

De asemenea, puteți configura modul în care iPhone-ul răspunde la atingeri sau vă puteți acorda mai mult timp atunci când faceți dublu sau triplu clic pe butonul lateral.

Alte opțiuni de aici vă permit să activați sunetul mono pentru utilizarea cu căștile mono—de exemplu, dacă doriți să purtați doar o cască și să auzi totul într-o ureche. Puteți activa „Bliț LED pentru alerte”, iar iPhone-ul dvs. va clipi lumina LED a camerei de fiecare dată când primește o notificare, ceea ce vă poate ajuta dacă nu puteți auzi sunetele de notificare.

Opțiunea Acces ghidat de aici vă permite să vă restricționați iPhone-ul sau iPad-ul la anumite aplicații, ceea ce este convenabil dacă îl înmânați unui copil.

Funcția de comandă rapidă de accesibilitate vă permite să activați rapid multe dintre aceste funcții printr-un meniu personalizabil care apare atunci când faceți clic pe butonul lateral sau pe butonul de pornire după ce îl activați.

Credit imagine: Nemanja Zotovic/Shutterstock.com.