De ce telefoanele inteligente nu pot face fotografii de fundal neclare

Este imposibil să faci o fotografie cu un subiect clar și un fundal neclar (precum cel de mai sus) cu smartphone-ul tău — cel puțin fără a o falsifica. Acest lucru se datorează modurilor în care camerele smartphone-urilor diferă de camerele mai mari, dedicate. Să privim puțin mai profund.

Oricum, de ce vor fotografii fundaluri neclare?

Uite, un fundal neclar. Un profesionist trebuie să fi luat asta!

Unul dintre (presupusul) semne distinctive ale fotografiei de înaltă calitate este un fundal neclar cu „bokeh” bun – un cuvânt elegant care descrie calitatea neclarității. Îl vezi în special în imagini sportive și portrete grozave, dar și în fotografii de nuntă și de stradă sau videoclipuri artistice de pe YouTube.

Deși este adevărat, un fundal neclar este obișnuit în unele tipuri de fotografie, este adesea un compromis acceptat, mai degrabă decât un efect dorit. Cu unele configurații, fotografii nu au de ales decât să aibă un fundal neclar și vor face tot posibilul pentru ca acesta să fie cât mai neclar posibil.

În fotografia sportivă, un fundal neclar poate fi o modalitate bună de a separa un atlet de mulțime. Cu toate acestea, viteza rapidă a obturatorului necesară pentru a îngheța acțiunea și lentilele lungi pe care trebuie să le folosească sunt ceea ce îi obligă pe fotografii de sport să folosească o diafragmă largă, ceea ce creează neclaritatea fundalului. Sunt mult mai preocupați să surprindă acțiunea decât să obțină un fundal rece și neclar.

În fotografia macro și peisaj, situația este și mai rea. Deoarece fotografi macro se apropie foarte mult de subiecții lor, adesea nu pot focaliza totul. Imaginați-vă că încercați să faceți o poză unei libelule și că nu puteți să-și focalizeze decât ochii?

  Cum să vă schimbați contul Roku

Fotografii de peisaj, pe de altă parte, doresc adesea ca totul din imagine să fie clar, de la centimetri în fața camerei până la orizont îndepărtat, ceea ce este greu cu orice configurație. Acesta este motivul pentru care ambele tipuri de fotografie necesită uneori stivuirea focalizării.

Focus stacking este o tehnică în care sunt amestecate mai multe fotografii care sunt toate focalizate ușor diferit. Aceste tipuri de fotografi încearcă atât de mult să evite fundalul neclar, încât adaugă o oră sau două de lucru suplimentar!

Adâncimea câmpului și estomparea

Adâncimea câmpului este cantitatea de plan focal care este acceptabil de clară pentru privitor. Este ceea ce determină ceea ce este focalizat sau nefocalizat într-o fotografie.

Într-o imagine cu o adâncime mică de câmp, doar un inch sau doi din planul focal este focalizat. În portretul din stânga de mai sus, sunt într-adevăr doar ochii modelului. Într-o imagine cu o adâncime mare de câmp, aproape totul este focalizat. Acest lucru este valabil pentru fotografia schiorului de mai sus — totul este focalizat, de la zăpada în prim plan și schiorul în mijloc, până la munții din fundal.

Adâncimea câmpului este determinată de distanța focală a unui obiectiv, de diafragma la care este setat, de distanța de la cameră la subiect și de dimensiunea senzorului camerei.

Aceasta a fost luată la f/1.8.

Diafragma are cel mai simplu și mai intuitiv efect asupra profunzimii câmpului. Cu cât deschiderea este mai largă, cu atât adâncimea câmpului va fi mai mică. Cu cât diafragma este mai îngustă, cu atât profunzimea câmpului va fi mai profundă. Aceasta este independentă de toate celelalte variabile.

  Cum să găsiți adresa IP a expeditorului dintr-un mesaj de e-mail

Aceasta a fost luată la f/5.6. Observați cât de mult mai clar este fundalul aici decât este în imaginea anterioară.

În caz contrar, regula generală este că, cu cât subiectul apare mai mare în cadru, cu atât adâncimea câmpului va fi mai mică. Puteți controla acest lucru stând mai aproape de subiect (cum ar fi un fotograf macro) sau folosind un teleobiectiv (precum un fotograf de sport).

Două fotografii realizate la aceeași deschidere, în care subiectul pare să aibă aceeași dimensiune, ar trebui să aibă adâncimi de câmp similare, indiferent de distanța focală a obiectivului.

Când subiectul stă peste un canal, nu contează dacă fotografiați la f/1.8.

Lucrurile sunt puțin confuze când vine vorba de dimensiunea senzorului. Un senzor mai mic reduce câmpul vizual al unei imagini și face subiecții să pară mai mari, reducând adâncimea câmpului. Cu toate acestea, modificarea distanței focale pentru a păstra subiectul la aceeași dimensiune în cadru contracarează scăderea profunzimii câmpului și, de asemenea, o mărește.

Este complex și contraintuitiv, dar lucrul important de reținut este că o fotografie cu un senzor mai mic are o adâncime de câmp mai mare (și mai puțină neclaritate) decât o fotografie similară cu un senzor mai mare.

De ce smartphone-ul tău nu poate estompa fundalul

Da . . . Nu.

Să luăm în considerare configurarea camerei pe un iPhone 11 Pro. Are următoarele trei camere:

A 13 mm, deschidere fixă ​​f/2.4, unghi ultra-larg.
A 26 mm, deschidere fixă ​​f/1.8, unghi larg.
A 52 mm, deschidere fixă ​​f/2.0, teleobiectiv.

Din păcate, totuși, acele distanțe focale sunt minciuni. Cel puțin, sunt incredibil de înșelătoare. La 52 mm și f/2, ar trebui să puteți obține cu ușurință fundaluri foarte neclare. Deci ce se întâmplă?

  Cum să setați valorile implicite ale programului în Gnome Shell

Ei bine, acestea sunt distanțe focale echivalente cu cadru întreg. Mai simplu spus, acestea sunt distanțele focale ale obiectivului pe care ar trebui să le utilizați pe un DSLR profesional pentru a obține același câmp vizual. Distanța focală reală este de 1,54 mm, 4,25 mm și 6 mm.

Senzorii de 1/2,55 și 1/3,4 inci de pe iPhone 11 Pro sunt semnificativ mai mici decât cei găsiți chiar și la un nivel mediu de a îndrepta și trage. Sunt o fracțiune din dimensiunea senzorului dintr-o cameră profesională.

Folosind lentile cu distanțe focale extrem de scurte pentru a obține câmpuri vizuale utile pentru toate cele trei camere, iPhone-ul ajunge să aibă o adâncime mare de câmp, chiar dacă are lentile largi cu deschidere fixă.

Cel mai neclar poate fi un fundal pe un iPhone.

Dacă vă apropiați de subiect, distanța minimă de focalizare a lentilelor devine o problemă. Ele nu se pot concentra pe nimic mai aproape de câțiva centimetri distanță, așa că nu puteți obține un prim-plan bun cu adâncimea mică de câmp rezultată.

Nu este atât de util

Deci, de ce este atât de dificil pentru producători să creeze camere pentru smartphone-uri care pot obține o adâncime mică de câmp? Motivul principal este că nu are prea mult sens.

Teoretic, o cameră cu un obiectiv periscop și un senzor mai mare ar putea face acest lucru. Cu toate acestea, acea cameră ar trebui să facă tot felul de compromisuri și pur și simplu nu ar fi la fel de utilă pentru majoritatea fotografiilor pe care oamenii le fac cu smartphone-urile lor.

Reținând adâncimi mari de câmp (și prefăcând neclaritatea atunci când este necesar), camerele pentru smartphone-uri sunt incredibil de utile și versatile.