De ce Raspberry Pi-ul tău nu pornește (și 8 moduri de a-l remedia)

Recomandări cheie

 • Raspberry Pi 5: Verificați starea LED-ului (roșu și verde) pentru probleme de pornire. Ar trebui raportate eroare fatală de firmware (4 clipiri lente, 5 clipiri rapide) și întrerupere de curent (6 clipiri rapide).
 • Raspberry Pi 4: Folosiți alimentatorul corect (5.1V 3A) și instalarea proaspătă a celui mai recent sistem de operare pentru a evita problemele de pornire. Verificați conexiunea cablului HDMI la portul corect.
 • Verificați LED-urile Raspberry Pi (PWR și ACT) pentru starea de pornire. Nicio lumină verde nu indică o problemă cu cardul SD. Clipirile neregulate și modelele de clipire specifice indică erori de pornire.

Aveți Raspberry Pi-ul conectat, gata de rulare… dar când conectați alimentarea, nu se întâmplă nimic. Ceva, undeva, este în neregulă, dar ce? Și ce poți face în privința asta?

Iată ce trebuie să verificați pentru a depana un Raspberry Pi care nu pornește.

1. Ce să faci dacă Raspberry Pi 5 nu pornește

Credit imagine: Raspberry Pi

Fiind a cincea generație completă de plăci Raspberry Pi, Pi 5 este puțin mai fiabil decât modelele anterioare. Cu toate acestea, rămâne susceptibil la unele probleme comune.

Ar trebui să puteți identifica problemele cu pornirea din starea LED-ului. Raspberry Pi 5 are un singur LED care se poate ilumina în roșu și verde. Roșu înseamnă că sursa este conectată; verde când dispozitivul funcționează.

Dacă LED-ul clipește de patru ori încet, urmat de cinci clipuri rapide, Raspberry Pi 5 are o eroare fatală de firmware. Șase clipiri rapide indică o pană de curent. Ambele trebuie raportate vânzătorului pentru înlocuire.

Utilizați alimentatorul corect

Raspberry Pi 5 necesită o sursă de alimentare USB-C de 27 W. În timp ce unii proprietari au raportat că sursa de alimentare a lui Pi 4 este adecvată, acest lucru tinde să nu fie cazul odată ce perifericele sunt atașate.

Înțelegem că sursa de alimentare a lui Raspberry Pi 5 este dificil de cumpărat în unele teritorii. Vă recomandăm să păstrați pentru a cumpăra sursa oficială Raspberry Pi 27W mai degrabă decât să riscați un dispozitiv terță parte.

Dispozitivul de pornire este atașat?

La fel ca versiunile anterioare, un Raspberry Pi 5 poate porni de pe un dispozitiv USB, precum și de pe microSD. La fel ca Raspberry Pi 4, poate porni prin Ethernet; în plus, poate porni de pe un SSD conectat prin PCIe.

Cu toate acestea, dacă Raspberry Pi 5 nu pornește corect și alimentatorul nu este de vină, asigurați-vă că dispozitivul de pornire nu este responsabil. Cu un număr tot mai mare de opțiuni de pornire, acest lucru va dura mai mult decât ar putea cu un model de început.

  Cum se creează o listă de e-mailuri pentru Gmail pentru a trimite e-mailuri de grup

Folosiți un cablu HDMI funcțional?

O altă problemă pe care o întâmpină proprietarii de Raspberry Pi 5 este eșecurile de pornire din cauza cablării HDMI. Cea mai bună opțiune aici este să evitați utilizarea adaptoarelor micro HDMI și, în schimb, să utilizați un anumit cablu micro HDMI către HDMI. Procedând astfel, se evită riscul prezentat de adaptoarele de proastă calitate.

2. Raspberry Pi 4 nu pornește? Incearca asta

Trei probleme pot face ca Raspberry Pi 4 să nu pornească sau să pară că nu se pornește.

Probleme de alimentare cu Raspberry Pi 4

La fel ca Pi 5, Raspberry Pi 4 utilizează o unitate de alimentare (PSU) diferită de modelele mai vechi. Alimentarea se face printr-un conector USB de tip C, de preferință de la alimentatorul oficial de 5,1 V 3 A. Ca și în cazul modelelor Raspberry Pi mai vechi, un încărcător pentru telefon mobil sau tabletă este inadecvat.

Raspberry Pi 4 nu pornește și se afișează lumina roșie?

Raspberry Pi 4 necesită o nouă instalare a celui mai recent sistem de operare Raspberry Pi. De fapt, indiferent de sistemul de operare Raspberry Pi preferat, veți avea nevoie de o versiune lansată după iunie 2019.

Sistemele de operare compatibile cu modelele Raspberry Pi mai vechi nu vor funcționa în mod fiabil cu acest dispozitiv. Utilizarea unui sistem de operare mai vechi sau neacceptat va avea ca rezultat o lumină LED roșie atunci când Raspberry Pi 4 este pornit. Pur și simplu nu va porni un sistem de operare care nu este conceput pentru a rula pe computer.

O nouă instalare a celui mai recent sistem de operare va rezolva multe probleme de pornire cu Raspberry Pi 4.

Raspberry Pi 4 nu are imagine

Probleme la vizualizarea rezultatelor de la Raspberry Pi 4 pe monitor? Pi 4 are două ieșiri HDMI. Mai exact, acestea sunt porturi micro-HDMI, etichetate HDMI0 și HDMI1.

Cele mai multe probleme cu un Raspberry Pi 4 care aparent nu pornește se datorează faptului că cablul HDMI este conectat la portul greșit. Asigurați-vă că utilizați conectorul din stânga, HDMI0.

3. Raspberry Pi nu pornește? Verificați LED-urile roșii și verzi

Când pornește un Raspberry Pi (modele 1 până la 4), se vor activa unul sau mai multe LED-uri. Unul este roșu, indicând puterea (PWR); celălalt este verde și indică activitate (ACT). (Există și un trio de lumini LED verzi Raspberry Pi care indică starea Ethernet, dacă este conectat.)

Deci, ce indică aceste LED-uri? Ei bine, există starea normală, când ambele LED-uri PWR și ACT sunt activate. ACT clipește în timpul activității cardului SD. Prin urmare, dacă nu există lumină verde pe Raspberry Pi, există o problemă cu cardul SD.

Între timp, PWR clipește când puterea scade sub 4,65 V. Ca atare, dacă lumina roșie a lui Raspberry Pi nu se aprinde, nu există energie.

Dacă doar LED-ul roșu PWR este activ și nu clipește, Pi-ul primește alimentare, dar nu există instrucțiuni de pornire care pot fi citite pe cardul SD (dacă este prezent). Pe un Raspberry Pi 2, LED-urile ACT și PWR aprinse înseamnă același lucru.

  Ce este __init__ în Python? [With Examples]

Când porniți de pe un card SD, lumina verde ACT a Raspberry Pi ar trebui să clipească neregulat. Cu toate acestea, poate clipi într-un mod mai reglementat pentru a indica o problemă:

 • 3 clipiri: start.elf nu a fost găsit
 • 4 clipiri: start.elf nu se poate lansa, deci probabil este corupt. Alternativ, cardul nu este introdus corect sau slotul pentru card nu funcționează.
 • 7 clipuri: kernel.img nu a fost găsit
 • 8 clipiri: SDRAM nu este recunoscut. În acest caz, SDRAM-ul dumneavoastră este probabil deteriorat sau bootcode.bin sau start.elf nu pot fi citite.

Dacă apare oricare dintre acești indicatori, încercați un card SD proaspăt cu un sistem de operare Raspberry Pi nou instalat. Nicio bucurie? Continuați să citiți pentru o remediere alternativă.

4. Raspberry Pi nu se pornește? Verificați alimentatorul

După cum sa menționat mai sus, problemele de alimentare pot cauza defectarea unui Raspberry Pi. S-ar putea să se oprească sau să se blocheze în timpul rulării sau pur și simplu s-ar putea să nu pornească deloc. Pentru a citi cu precizie cardul SD, este necesară o unitate de alimentare stabilă (PSU).

Pentru a vă asigura că sursa dvs. de alimentare este suficient de bună, verificați dacă îndeplinește specificațiile modelului dvs. Raspberry Pi. În mod similar, confirmați că micro-USB-ul de la PSU la Pi este până la zero.

Mulți oameni folosesc încărcătoare pentru smartphone-uri pentru a-și alimenta Raspberry Pis. Aceasta nu este de obicei cea mai bună idee; este de preferat o sursă de alimentare dedicată, adecvată.

Raspberry Pi are o siguranță resetabilă, polifuzibilul. Deși se poate reseta singur, poate dura până la câteva zile. Dacă ați suflat accidental polifuzia, veți afla doar când încercați să porniți mai târziu.

În timp ce așteptați, cumpărați un PSU potrivit; adaptorul oficial Raspberry Pi este cea mai bună opțiune. Rețineți că aceasta este sursa de alimentare de 15 W, care este potrivită pentru Raspberry Pi 4, dar oferă cerințele minime de alimentare pentru noul Raspberry Pi 5. Este mai bine să alegeți alimentatorul USB-C de 27 W pentru Raspberry Pi 5.

5. Este instalat sistemul de operare al Raspberry Pi?

Raspberry Pi-ul dvs. nu va porni dacă nu există un sistem de operare. Puteți instala un sistem de operare Raspberry Pi pe un card microSD sau puteți rula un script de pornire pentru a instala un sistem de operare.

Ca atare, dacă nu este instalat niciun sistem de operare pe cardul SD, nu veți avea nicio bucurie de la Raspberry Pi.

Dacă ați instalat sistemul de operare al Raspberry Pi pe un SSD (sau alt dispozitiv), asigurați-vă că este atașat corect.

6. Verificați cardul microSD dacă Raspberry Pi nu pornește

Un Raspberry Pi funcțional se bazează pe un card SD de bună calitate pentru pornirea și rularea sistemului de operare. Dacă cardul SD nu funcționează, Raspberry Pi va fi neregulat sau nu va putea porni.

Puteți verifica cardul SD oprind Pi și introducând cardul în computer. Utilizați un instrument de formatare de încredere și încercați să reformatați (pe Windows și Mac, utilizați instrument SDFormatter de la Asociația SD). Dacă formatarea eșuează, cardul este corupt (cardurile SD de la SanDisk pot fi returnate în garanție).

  Criptarea asimetrică explicată în 5 minute sau mai puțin

Când configurați un nou sistem de operare Raspberry Pi, formatați întotdeauna cardul SD înainte de a scrie imaginea folosind un cititor/scriitor de carduri de încredere. Căutați medii cu o viteză mare de scriere și verificare superioară a erorilor pentru a asigura un Raspberry Pi rapid și eficient.

Cumpărați carduri SD numai de la furnizori de renume, cum ar fi acesta Card microSD Sandisk de 64 GB pe Amazon. Alte mărci de renume includ Samsung și PNY, ambele fiind și pe Amazon.

7. Nicio ieșire video pe Raspberry Pi?

Raspberry Pi-ul dvs. nu poate afișa niciun videoclip fără un card SD de pornire prezent și un cablu HDMI funcțional.

Dispozitivul de afișare trebuie să fie capabil să detecteze semnalul de la Raspberry Pi. Dacă Pi pare să nu pornească deoarece nu apare nimic pe ecran, va trebui să forțați detectarea HDMI.

Deoarece Raspberry Pi nu are un BIOS, se bazează în schimb pe fișierele de configurare de pe cardul SD. Puteți forța detectarea HDMI inserând cardul SD în computerul desktop sau laptopul și navigând la partiția /boot/. Deschideți fișierul config.txt și adăugați următoarele la sfârșit:

 hdmi_force_hotplug=1 

Salvați și părăsiți fișierul, scoateți în siguranță cardul SD, returnați-l pe Raspberry Pi și apoi porniți din nou.

Sunt posibile și alte opțiuni video. Cu toate acestea, până la Raspberry Pi 4, plăcile foloseau TRRS, ceea ce înseamnă că aveți nevoie de cablul corect. Acesta ar trebui să fie capabil să traducă semnalele RCA (conectori roșu și alb) și compozit (conector galben).

Puteți găsi un cablu TRRS A/V potrivit pe Amazon. Acest lucru ar trebui să funcționeze pentru dvs. dacă HDMI nu este o opțiune.

8. Raspberry Pi nu pornește? Cum să-ți dai seama dacă este mort sau defect

Dacă ați ajuns până aici și Raspberry Pi nu pornește, există șansa ca dispozitivul să fie defect. Se pare că ai avut ghinion — Raspberry Pi-urile sunt toate testate după fabricație.

Dețineți un Raspberry Pi timpuriu (B, B+, 2B sau 3B — care sunt diferențele dintre plăcile Raspberry Pi?)? O modalitate prin care puteți verifica dacă este stricat este să o comparați cu un model identic despre care știți că funcționează.

De pe dispozitivul suspect, scoateți cardul SD, cablul Ethernet, cablul de alimentare și cablul HDMI. Scoateți orice altceva conectat și înlocuiți dispozitivul de lucru cu aceleași cabluri, periferice și card SD.

Dacă dispozitivul pornește, celălalt Pi este defect; dacă nu, atunci cablurile, sursa de alimentare sau cardul SD cauzează problema. Vezi deasupra.

Între timp, pentru dispozitivele Raspberry Pi A, A+ și Zero, există o modalitate diferită de a verifica dispozitivele suspecte. Scoateți toate cablurile și cardul SD și conectați dispozitivul prin cablu USB la computerul Windows. (Folosiți USB-A la USB-A pentru Raspberry Pi A și A+, micro-USB la USB-A pentru modelele Pi Zero).

Dacă funcționează, dispozitivul va fi detectat și va suna o alertă. Veți găsi Raspberry Pi listat în Managerul de dispozitive ca „BCM2708 Boot”. Pe Linux și Mac, un Raspberry Pi A sau Zero funcțional va fi listat ca răspuns la comanda dmesg.

Raspberry Pis are o garanție de 12 luni, dar nu îl returnați fără mai întâi verificarea termenilor si conditiilor [PDF].

Probleme de pornire cu Raspberry Pi: Remediate!

Deci, asta este ceea ce trebuie să verificați pentru a remedia problemele de boot cu Raspberry Pi. Iată o recapitulare:

 • Folosești un Raspberry Pi 5? Asigurați-vă că PSU este adecvat, dispozitivul de pornire este introdus/conectat corect și este atașat un cablu HDMI funcțional
 • Folosești un Raspberry Pi 4? Verificați cablul de alimentare, sistemul de operare și cablul HDMI
 • Verificați LED-urile
 • Este potrivit adaptorul de alimentare?
 • Ai instalat sistemul de operare?
 • Este fiabil cardul microSD?
 • Ieșirea HDMI este dezactivată?
 • Ar putea Raspberry Pi-ul tău să fie defect?
 • Ați reușit să puneți totul în funcțiune? Este timpul să ne gândim la un proiect Raspberry Pi.