De ce „Anonim” lansează atacuri cibernetice DDoS?

Anonymous este o rețea mondială de hacktiviști care pretinde că are o „agenda anti-opresiune”. Grupul își afirmă sprijinul pentru accesul la informații, libertatea de exprimare, transparență, combaterea corupției și eforturile anti-autoritare.

Grupul folosește camere de chat criptate și rețelele de socializare pentru a discuta și a împărtăși strategii pentru abordarea anumitor probleme. Cu toate acestea, reputația lor se bazează pe implicarea lor în atacuri cibernetice, în special atacuri DDoS asupra site-urilor guvernamentale, corporative și religioase.

Nașterea lui Anonim: de la farse pe internet la hacktivism

Anonim a apărut pentru prima dată pe 4chan, un buletin de buletin fondat în 2003, unde postările utilizatorilor fără nume de pe site sunt etichetate ca „Anonim”.

La început, utilizatorii 4chan au efectuat „raiduri”, farse de grup care au perturbat camerele de chat ale site-ului și comunitățile online. Totuși, site-ul a restrâns aceste raiduri din cauza preocupărilor legate de hărțuirea cibernetică și conținutul ofensator.

Raidurile au dat naștere lui Anonymous, unul dintre cele mai infame grupuri de hacking de astăzi. Acest grup descentralizat folosește rețelele sociale și camerele de chat online criptate pentru a coordona întreruperile online, inițial pentru distracție și mai târziu pentru cauze sociale și politice.

De ce Anonymous lansează atacuri cibernetice DDoS

Anonymous este cunoscut pentru că vizează entități, inclusiv guverne, despre care consideră că promovează cenzura și inegalitatea. Fiind descentralizat și lipsit de o structură formală, grupul poartă frecvent discuții interne pentru a decide ce cauze să susțină.

  Cele mai bune 8 cursuri online pentru marketing digital Full Stack

Grupul hacktiviști își anunță adesea atacurile pentru a atrage atenția recruților și a presei. Odată ce recrutarea este finalizată, aceștia își încep operațiunile, identificând țintele și vulnerabilitățile acestora.

Pentru a executa atacuri cibernetice, grupul folosește instrumente de inundare precum High Orbit Ion Cannon (HOIC) și Low Orbit Ion Cannon (LOIC) pentru a supraîncărca serverele, provocând instabilitate a serverului sau chiar un eveniment DoS.

Anonymous folosește adesea tactici clasice, cum ar fi utilizarea instrumentelor precum Acunetix pentru a găsi vulnerabilități ale aplicațiilor web și Havij pentru a efectua injecția SQL pe site-uri web.

Scopul inițial al grupului este adesea să fure date de pe site-uri web și servere. Dacă nu reușesc, aceștia trec la atacuri Distributed Denial of Service (DDoS), dar mai întâi efectuează un sondaj online pentru a selecta o țintă și a denumi operația lor.

Credit imagine: thierry ehrmann/Pâlpâie

De exemplu, în 2008, Anonymous a lansat „Proiectul Chanologiei”, unul dintre primele lor atacuri notabile împotriva Bisericii Scientologiei. Grupul a folosit mai multe tactici, inclusiv apeluri farse, faxuri care epuizează cerneala și atacuri DDoS pentru a viza biserica ca răspuns la acțiunile sale legale împotriva lui Gawker pentru publicarea unui videoclip cu Tom Cruise susținând Scientology.

Evenimentele au declanșat proteste globale împotriva Scientologiei, mulți susținători Anonymous purtând măști Guy Fawkes, acum un simbol asociat grupului. Un alt atac proeminent este Operațiunea Payback, lansată în 2010 împotriva PayPal, PostFinance, MasterCard și Visa.

Când guvernul SUA a cerut WikiLeaks să nu mai partajeze cabluri diplomatice clasificate, Visa, MasterCard și PayPal au întrerupt legăturile cu site-ul avertizorilor. Grupul a ripostat lansând atacuri DDoS pe visa.com și mastercard.com pentru că a întrerupt finanțarea WikiLeaks. De asemenea, au efectuat atacuri DDoS asupra PostFinance și PayPal dintr-un motiv similar.

  11 cei mai buni generatori de povești AI care creează lumi imaginației

Un alt atac menționabil este „Operațiunea Egipt”, lansată de Anonymous în 2011, ca răspuns la blocarea Twitter de către guvernul egiptean și reprimarea protestelor publice.

În timpul protestelor antiguvernamentale, poliția a folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a dispersa manifestanții. Autoritățile egiptene au blocat în continuare Twitter pentru a îngreuna comunicarea între protestatari. Anonymous a amenințat că va ataca site-urile web ale guvernului egiptean dacă nu permite accesul gratuit la mass-media necenzurate. Guvernul nu a făcut-o, așa că grupul și-a piratat și și-a închis site-urile web, inclusiv site-ul partidului de guvernământ.

În ultimele două decenii, Anonymous a lansat numeroase alte atacuri, inclusiv HBGary Federal Hack în 2011, atacul site-ului CIA din 2012, Operațiunea Paris ca răspuns la atacurile de la Paris din 2015 și atacuri împotriva invaziei Rusiei din Ucraina în 2022.

Anonim: Vigilanti sau eroi moderni?

Anonymous se proiectează ca un protector al celor defavorizați din punct de vedere social, economic și politic. Ea efectuează atacuri DDoS împotriva celor pe care îi consideră responsabili, inclusiv guvernelor și corporațiilor care au afectat persoanele dezavantajate din aceste sfere.

Susținătorii grupului îi văd probabil ca niște eroi care oferă rapid o parte din justiția atât de necesară. Cu toate acestea, mulți critici consideră că atacurile anonime, inclusiv atacurile doxing și DDoS, sunt ilegale și lipsite de etică.