12/03/2023

Cum se compară cu Raspberry Pi?

Recomandări cheie

  • Orange Pi 3B oferă mai multe opțiuni de conectivitate și capacități de stocare în comparație cu Raspberry Pi 4 Model B, făcându-l potrivit pentru utilizatorii puternici cu nevoi specifice.
  • Raspberry Pi are avantajul dominației pieței, oferind o bază mai mare de utilizatori, resurse educaționale extinse și suport tehnic.
  • Alegerea dintre cele două plăci depinde în cele din urmă de cerințele individuale: Orange Pi este rentabil și puternic, în timp ce Raspberry Pi oferă o opțiune sigură și bine susținută.

În august 2023, a fost lansat Orange Pi 3B, o ofertă convingătoare cu o singură placă de la Shenzen Xunlong din China. Dacă sunteți în căutarea unui computer cu o singură placă, s-ar putea să vă pară o alternativă promițătoare la venerabilul Raspberry Pi 4 Model B.

Cele două au multe aspecte comune: un factor de formă de dimensiunea unui card de credit, un antet GPIO cu patruzeci de pini, o sursă de alimentare USB de tip C și o mulțime de opțiuni de conectivitate. Dacă te decizi între cele două, atunci diferențele vor conta mai mult.

Cum diferă Orange Pi de Raspberry Pi?

Să ne uităm la cele mai izbitoare diferențe dintre aceste două modele Pi pentru a vă ajuta să decideți care este potrivit pentru dvs.

Procesorul

Ambele plăci sunt procesoare quad-core, tactate din fabrică la 1,8 GHz. Orange Pi este alimentat de un Rockchip RK3566 cu patru nuclee ARM A55. Pe Raspberry Pi 4, sunt din nou patru nuclee, dar din soiul A72 puțin mai robust. Dacă doriți mai multă putere, s-ar putea să luați în considerare Orange Pi 5, care a ajuns în rezumatul nostru al celor mai puternice computere cu o singură placă.

  12 remedieri pentru erorile care nu se lansează Civilization 5

Credit imagine: Orange Pi

Conectivitate

O privire la Orange Pi dezvăluie câteva opțiuni de conectivitate suplimentare. Există un conector pentru un ventilator de 5 V, de tipul pe care l-ați putea găsi pe placa de bază a unui PC desktop. Ambele plăci vin cu patru porturi USB, dar doar unul este USB 3.0 pe Orange Pi.

Orange Pi are o priză HDMI 2.0 de dimensiune completă, mai degrabă decât două miniaturizate. Există un slot pentru un LCD în miniatură pe ambele plăci, dar întoarceți Orange Pi și veți găsi un conector EDP DisplayPort suplimentar.

Posesorii de Raspberry Pi pot monta cu ușurință un buton de pornire pe placa lor. Dar proprietarii Orange Pi nu trebuie să se deranjeze: există unul deja gata de plecare. Și există și un comutator de resetare în centru. Comoditate pe deasupra confortului!

Depozitare

Orange Pi oferă câteva opțiuni suplimentare când vine vorba de stocare. Există eMMC pe partea inferioară, precum și un slot M.2, care poate găzdui o unitate NVMe. Ca atare, se bucură de un avantaj enorm atât în ​​ceea ce privește capacitatea, cât și performanța de citire/scriere, chiar și în comparație cu un Raspberry Pi pornit prin USB.

Verificați dimensiunea unității dvs. M.2 înainte de montare – cele mai lungi vor depăși marginea plăcii, iar cele mai groase ar putea risca să se scurteze la cititorul de carduri SD. După cum avertizează producătorul Orange Pi: „Această placă este structurată pentru a se potrivi numai SSD cu un spate complet neted.”

Sistemul de operare

Cu siguranță nu lipsesc sistemele de operare disponibile pentru Orange Pi, cu Debian, Ubuntu și OS Orange Pi printre imaginile acceptate oficial. Raspberry Pi se joacă frumos cu mai multe sisteme de operare decât ați putea enumera în mod rezonabil, așa cum demonstrează lista noastră de sisteme de operare excelente Raspberry Pi.

  8 furnizori de cititoare de carduri de credit pentru afacerea dvs. de vânzare cu amănuntul

Preț

Deloc surprinzător, există un câștigător clar când vine vorba de cost: Orange Pi este aproximativ jumătate din prețul echivalentului Raspberry Pi 4.

Dar suportul?

Câteva dintre diferențele pe care le-am subliniat aici vor fi suficiente pentru a înclina balanța pentru mulți entuziaști. Dar Raspberry Pi se bucură de beneficiile asociate cu dominația pieței: există mulți, mulți proprietari de Raspberry Pi și relativ puțini proprietari de Orange Pi. Veți obține mult mai mult în ceea ce privește resursele educaționale, suportul tehnic și inspirația generală dacă rămâneți cu ceea ce este popular. Pe de altă parte, Orange Pi este o placă care cu siguranță va atrage utilizatorii puternici cu nevoi speciale.

Deci, care Pi este mai bun?

Răspunsul simplu (și previzibil) aici este: depinde. Dacă cauți ceva cu o mulțime de spațiu de stocare fulgerător pentru următorul tău proiect, atunci Orange Pi 3B ar putea fi bine. Dacă, pe de altă parte, preferați o opțiune sigură care a fost testată temeinic pe drum și care vine cu un suport de neegalat, atunci probabil că este mai bine să rămâneți cu Raspberry Pi.

x