03/25/2023

Cum se aplică pastă termică pe procesor

Pasta termică, cunoscută și sub numele de compus termic sau material de interfață termică (TIM), este o componentă crucială în procesul de construire a PC-ului. Fără acesta, procesorul se poate supraîncălzi rapid. Pentru a asigura o performanță optimă, este important să aplicați pastă termică pe CPU înainte de a monta cooler-ul CPU. Acum, există multe lucruri la care să te gândești atunci când aplici pastă termică pe procesorul tău. Procesul de instalare a pastei termice este simplu și direct și am acoperit diferite metode de aplicare. În acest ghid, am explicat pașii pentru instalarea corectă a pastei termice pe un procesor AMD sau Intel în timpul construirii PC-ului sau upgrade-ului procesorului.

Instalați pastă termică pe procesor: un ghid pas cu pas (2023)

În acest ghid, vă vom ajuta cu cantitatea corectă de pastă termică pe care să o aplicați pe procesorul dvs., un pas despre care altfel este dezbătut destul de mult în comunitatea de constructii de PC-uri. Acestea fiind spuse, ne vom uita mai întâi la motivul pentru care este important să aplicați pastă termică înainte de a instala pasta termică pe procesorul computerului dumneavoastră.

De ce aveți nevoie de pastă termică între procesor și radiator?

Pasta termică este un material crucial care trebuie să fie prezent între coolerul procesorului și procesorul însuși. Există conducte de căldură pe partea coolerului CPU și se sprijină pe suprafața procesorului. Ambele sunt concepute pentru a disipa eficient căldura. Cu toate acestea, transferul de căldură nu poate avea loc eficient fără un material de interfață termică (TIM) între răcitor și CPU.

În esență, ventilatoarele coolerului CPU pot răci eficient procesorul numai atunci când este prezentă pasta termică. O pastă termică este unul dintre cele mai eficiente și populare TIM-uri. Elimină golurile de aer incredibil de mici și spațiile dintre coolerul procesorului și cipul procesorului însuși. Deci, atunci când aplicați pasta termică, eficiența de răcire a unui cooler CPU este cea mai bună. Fără acesta, răcitorul procesorului nu va putea face un contact adecvat cu procesorul, astfel, rezultă o supraîncălzire.

Lucruri de reținut înainte de a aplica pastă termică

Instalați CPU pe placa de bază

Trebuie să vă asigurați că procesorul este instalat pe placa de bază înainte de a continua. Dacă nu ați făcut acest lucru încă, ar trebui să o faceți acum. Înainte de a vă pregăti să puneți pastă termică pe procesor, folosiți ghidul nostru despre cum să instalați un procesor Intel sau AMD pe placa de bază pentru instrucțiuni detaliate.

Adunați instrumentele necesare

Nu uitați să aveți o pastă termică bună la îndemână înainte de a continua. Alegerea greșită a pastei termice poate duce la temperaturi mai ridicate. Pentru recomandări, consultați ghidul nostru despre cele mai bune 15 paste termice pe care le puteți cumpăra în 2023.

De asemenea, aveți nevoie de două lucruri suplimentare pentru procesul de aplicare. Unu: o soluție de alcool izopropilic 99% pentru curățarea suprafeței procesorului și al doilea: o cârpă din microfibră. Nu vă recomandăm să luați comenzi rapide, deoarece este important ca suprafața procesorului să fie complet curată, fără materii reziduale, înainte de a aplica pasta termică. Materialul străin de pe suprafața procesorului este ultimul lucru pe care îl doriți.

Cum să aplicați pastă termică pe procesorul dvs

1. Mai întâi, luați cârpa din microfibră și turnați o cantitate mică de soluție de alcool izopropilic 99% pe ea. Aveți grijă când manipulați soluția. Acum, utilizați microfibra pentru a curăța și curăța suprafața procesorului.

  Câți oameni pot folosi Netflix simultan?

Acest lucru vă va lăsa cu o suprafață complet curată a procesorului. Ar trebui să verificați dacă există reziduuri, dar evitați să atingeți direct CPU-ul. Am curățat procesorul înainte de a-l instala pe placa noastră de bază, dar vă recomandăm să faceți acest pas dacă aplicați din nou compusul termic pe procesorul dvs.,

2. Acum, aplicați pasta termică în centrul suprafeței superioare a procesorului. Vă recomandăm să folosiți o cantitate de mărimea unui bob de mazăre sau să vă gândiți la ea ca pe un blob mare dacă procesorul dvs. este mai mare. Practic, dacă ai noul Procesoarele Intel Raptor Lake și Ryzen 7000 din a 13-a generație, ar trebui să puneți de două ori mai multă pastă termică decât în ​​mod normal pentru a vă asigura că suprafața lor mai mare este acoperită.

Prea puțină pastă termică este mai rău decât prea multă, așa cum veți vedea în următoarea noastră secțiune, unde comparăm diverse aplicații de pastă termică. Cu toate acestea, rețineți că cantitatea nu ar trebui să fie excesivă, astfel încât să înceapă să se scurgă pe placa de bază. Dacă se întâmplă acest lucru, curățați zonele afectate cu o cârpă din microfibră și alcool izopropilic.

Notă: Pentru procesoarele AMD Threadripper și Intel Xeon, suprafața procesorului este masivă și câțiva entuziaști au tendința de a răspândi pasta termică pe tot CPU cât mai uniform posibil cu un instrument de aplicare a pastei termice. Dacă faceți o astfel de construcție, nu uitați să puneți o cantitate adecvată de pastă termică.

3. Apoi, verificați partea laterală a AIO sau Air Cooler care se va sprijini pe suprafața procesorului pentru o peliculă de protecție. În cele mai multe cazuri, va trebui să îndepărtați folia de plastic care protejează suprafața răcitorului de aer înainte de a o monta. Această folie de plastic este prezentă atât pe AIO, cât și pe răcitoare de aer, iar dacă uitați de ea, va exista un strat de plastic între CPU și radiator. Acesta va cauza supraîncălzirea rapidă a procesorului.

4. Apoi, continuați cu instalarea răcitorului de aer sau AIO pe CPU. Pentru a vă asigura că pasta termică se întinde uniform, montați răcitorul și începeți prin a înșuruba într-un colț, apoi înșurubați în colțul diagonal opus și așa mai departe. Trebuie să repetați procesul pentru celelalte două colțuri până când AIO sau răcitorul de aer este bine fixat. Este o practică bună să înșurubați în diagonală și să strângeți încet fiecare șurub.

5. Și voilà! Ați aplicat cu succes pasta termică pe procesor. Uită-te în jurul suportului de răcire a procesorului pentru a vedea dacă există pastă termică debordată. Dacă există, curățați-l cu o cârpă din microfibră și asigurați-vă că stratul de compus termic nu este nici prea gros.

În timp ce am finalizat procesul de instalare, trebuie să testați procesorul pentru supraîncălzire, parcurgând secțiunea de testare a stresului din acest ghid. Procedând astfel, veți asigura că pasta termică a fost aplicată corect și că răcitorul dvs. este montat corect.

Cel mai bun mod de a aplica pastă termică pe CPU

În această secțiune, ne propunem să vă arătăm rezultatele testării diferitelor modele în timpul aplicării pastei termice. Modelele pe care le-am testat sunt următoarele:

  • punct mic
  • linia
  • cruce
  • pătrat
  • punct mic de dimensiunea bobului de orez
  • împrăștierea pastei termice pe CPU

De asemenea, am testat două scenarii suplimentare axate pe cantitate, comparând rezultatele utilizării prea multă și prea puțină pastă termică. Puteți consulta imaginile pentru diferitele modele de aplicare a pastei termice chiar aici.

Pentru configurarea de testare, am folosit pasta termică Noctua NT-H1 pe un Ryzen 2700 overclockat pentru [email protected] Acesta nu este cel mai optim overclock, dar împinge procesorul dincolo de limita sa de putere stoc, ceea ce ne-am dorit în acest test. De obicei, este mai bine să utilizați PBO pentru procesoarele AMD. Am folosit un cooler CPU Wraith Prism la viteza ventilatorului de 100% în acest test. Pentru a testa performanța termică, am rulat apoi un test de stres de 15 minute pe procesorul nostru pentru fiecare model de pastă termică.

  Cum să remediați problemele audio Slack

Deci, ce au dezvăluit testele noastre? Prima noastră observație este că modelul pastei termice nu contează dacă aplicați o cantitate suficientă între CPU și radiator. Fie că este vorba de linie, cruce sau prea multă pastă termică (nu este recomandat), am observat o temperatură maximă de aproximativ 77 până la 78 de grade Celsius și o temperatură medie de aproximativ 75 până la 76 de grade Celsius. Cu toate acestea, vedem că punctul bun de mărimea unui bob de mazăre și întinderea manuală a pastei termice dau rezultate puțin mai bune și temperaturi mai scăzute.

Notă: Temperaturile „max” ale procesorului pe care le vedeți în demonstrația de mai jos arată citirea temperaturii atunci când procesorul trece printr-o creștere bruscă a consumului de energie

Cu toate acestea, trebuie să fi observat și anomalia în grafic până acum. Am observat cea mai mare diferență de temperatură atunci când folosim prea puțină pastă termică. După cum se arată în graficul de mai jos, temperatura maximă a procesorului a crescut la 84,5 grade Celsius, iar temperatura medie a procesorului este cu aproximativ 5 grade Celsius mai mare decât alte metode de aplicare.

Ei bine, care este cel mai bun mod de a aplica pastă termică? Nu pare să conteze prea mult, dar vă recomandăm să aplicați un punct de mărimea unui bob de mazăre în centru, ajustându-i dimensiunea în funcție de suprafața procesorului dumneavoastră. În ghidul nostru, atunci când instalăm Intel Core i9-13900K, am constatat că trebuie să aplicăm un blob mare în centru, mai degrabă decât un punct de mărimea unui bob de mazăre pentru a avea suficient compus termic și o răcire bună.

Efectuați un test de stres pentru a verifica temperatura procesorului

Cu modelele de aplicare și procesele în afara drumului, trebuie să verificați temperaturile procesorului dvs. atât în ​​starea inactiv, cât și în starea de încărcare, pentru a vă asigura că aplicarea pastei termice a avut succes.

În primul rând, dacă nu ați instalat Windows, accesați BIOS-ul de pe computer apăsând tasta relevantă la pornire. Puteți monitoriza aici temperatura inactiv a procesorului și ar trebui să fie în jur de 25 până la 45 de grade Celsius.

Notă: După instalarea răcitorului CPU, verificați dacă procesorul se supraîncălzește în BIOS-ul propriu-zis. Dacă temperaturile nu sunt corecte, trebuie să reinstalați răcitorul CPU și să treceți din nou prin procesul de aplicare a pastei termice. Dacă încă se supraîncălzește, este posibil să aveți o soluție insuficientă de răcire a procesorului, în funcție de cât de mult se încălzește procesorul. Așadar, verificați TDP-ul maxim acceptat al răcitorului CPU și comparați-l cu puterea nominală a procesorului. Și înlocuiți-l cu unul nou pentru a scădea temperaturile.

Apoi, după ce instalați Windows, utilizați o aplicație de testare a stresului, cum ar fi Cinebench R23 sau Prime95. Rulați aceste teste de stres și observați temperaturile utilizând oricare dintre metodele din ghidul nostru despre cum să verificați temperatura procesorului. La sarcină maximă, temperatura maximă acceptabilă este de 95 de grade Celsius. Cu toate acestea, intervalul ideal este de aproximativ 60 până la 70 de grade Celsius. Deci, temperatura procesorului ar trebui să fie peste temperatura de repaus și sub temperatura de încărcare a testului de stres atunci când jucați jocuri online, navigați pe web sau efectuați alte sarcini generale de calcul.

Cinebench R23 Multi Core Test

Notă: Temperaturile CPU variază foarte mult în funcție de procesorul pe care îl utilizați și, de asemenea, de temperatura ambientală. Producătorii își proiectează procesoarele în jurul unei limite termice, după care încep să se clateze. De obicei, accelerarea începe la marcajul de 95° C și adesea în timpul sarcinilor prelungite. În timp ce limita de 95 ° C este în general aplicabilă pe majoritatea procesoarelor utilizate în laptopuri sau desktop-uri, noile procesoare Intel Raptor Lake, cum ar fi Core i9-13900K, au în schimb o limită de 100 ° C.

Trebuie să fiți atenți la temperaturi atât în ​​scenariul de inactivitate, cât și în cazul celui de sarcină. Sunt în concordanță cu capacitățile cooler-ului CPU? Dacă nu, răcitorul CPU nu răcește eficient procesorul.

  11 aplicații pentru a viziona filme împreună cu prietenii de la distanță

Cât de des ar trebui să înlocuiți pasta termică

Ca regulă generală, ar trebui să înlocuiți pasta termică dintre CPU și răcitor în fiecare an. Cu toate acestea, dacă sunteți un utilizator intens, procesorul dumneavoastră ar putea observa o creștere a temperaturii mai devreme decât se aștepta. Puteți utiliza metodele enumerate în ghidul nostru dedicat pentru a verifica temperaturile CPU în Windows 11.

O creștere a temperaturii indică faptul că este cel mai bun moment pentru a curăța interiorul de praful acumulat de-a lungul lunilor de utilizare. Prin urmare, urmăriți temperatura procesorului după 4 până la 6 luni de utilizare. Dacă temperatura medie de funcționare a procesorului a crescut, este timpul să înlocuiți compusul termic.

Întrebări frecvente privind instalarea pastei termice

Câtă pastă termică ar trebui să folosesc?

O cantitate de mărimea unui bob de mazăre sau o linie mică de pastă termică este suficientă pentru majoritatea procesoarelor. Utilizați de două ori mai mult compus termic pentru procesoarele Intel și Ryzen 7000 din a 13-a generație, deoarece suprafața lor este mai mare. Și dacă utilizați un procesor Intel Xeon sau AMD Threadripper, cu o suprafață și mai mare, trebuie să folosiți multă pastă termică. Asigurați-vă că îl distribuiți uniform pentru a menține temperatura procesorului.

Puteți refolosi pasta termică?

Nu. Nu reutilizați pastă termică mai veche. Trebuie să eliminați urmele din procesor cu soluție de alcool izopropilic 99% înainte de a aplica din nou un strat proaspăt de pastă termică. Dacă detașați răcitorul CPU de la procesor, asigurați-vă că aplicați din nou pasta termică.

Cum știu dacă mi-am aplicat corect pasta termică?

Trebuie să intrați în BIOS și să verificați temperatura de repaus a procesorului (ideal 25-45 de grade Celsius). De asemenea, rulați un test de stres, cum ar fi Prime95 în Windows și verificați temperatura procesorului. La sarcină, temperatura nu trebuie să depășească 95 de grade Celsius. Dar dacă depășește 95 de grade Celsius, procesorul va porni automat la accelerația termică. Procesoarele noi de la Intel accelerează în schimb la aproximativ 100 de grade Celsius.

Există o modalitate greșită de a aplica pasta termică?

Mulți au testat punerea diferitelor modele, cum ar fi un „X” sau „stea” pe CPU. De asemenea, utilizatorii au încercat să pună prea multă și prea puțină pastă termică. Acum, unele teste au fost surprinzător de bune, în timp ce altele au fost dezastruoase. Deci, care este modalitatea corectă de aplicare a pastei termice? Răspunsul este simplu. O cantitate adecvată în centru, în funcție de suprafața procesorului.

Cum elimin resturile de pastă termică în timp ce schimb coolerele CPU?

Puteți curăța materia reziduală lăsată de pasta termică pe CPU. Utilizați soluție de alcool izopropilic 99% și o cârpă din microfibră. Curățați orice urmă de pastă termică înainte de a schimba răcitoarele CPU.

Aplicați pastă termică pe CPU în PC Build

Acum ați învățat cum să aplicați pastă termică pe procesorul dvs. și ați confirmat prin teste de stres că instalarea acesteia a avut succes. Pentru a te ajuta să alegi cea mai bună pastă termică pentru procesorul tău de pe piață, avem deja un ghid pentru tine. Dar amintiți-vă că, în timp ce pasta termică este esențială, un cooler capabil, care poate gestiona TDP-ul (consumul de energie) al procesorului este, de asemenea, un factor major pentru a vă asigura că computerul va funcționa într-o manieră stabilă. Pentru asta, iată cele mai bune coolere pentru procesoare pe care le puteți cumpăra pentru construirea computerului dvs. În sfârșit, dacă mai aveți îndoieli, anunțați-ne în comentariile de mai jos și vă vom ajuta.

x