Cum să vă testați viteza VPN

Testarea vitezei VPN este cel mai ușor și mai complicat lucru de făcut. Așadar, rămâi la curent cu acest explicator în care aruncăm lumină asupra nuanțelor acestui proces „simplu”, inclusiv a instrumentelor pentru a face acest lucru corect.

După ce am testat ProtonVPN, ExpressVPN, Surfshark, MullvadVPN și multe altele, pot spune cu siguranță că viteza este cel mai greșit factor înțeles printre utilizatorii VPN.

Este simplu să te conectezi la un instrument de testare a vitezei, dar foarte dificil să înțelegi cu exactitate rezultatele.

Astfel, înainte de a trece la cum să testați vitezele VPN, să trecem prin câteva elemente fundamentale.

Factori care afectează vitezele VPN

Această secțiune implică o listă neexhaustivă de aspecte care afectează vitezele VPN și câteva lucruri „standard” pe care trebuie să le cunoașteți înainte de a trece la testarea propriu-zisă.

#1. Nu există două servere care funcționează egal

Depinde foarte mult de serverul la care vă conectați, deoarece hardware-ul are multe diferențe greu de punctat și încărcarea serverului, care variază, de asemenea.

Și această diferență de performanță este vizibilă în mod semnificativ dacă vă conectați la servere din două locații fizice separate. Acest lucru se datorează infrastructurii unice de internet care vă conectează la acele mașini, inclusiv calitatea cablurilor, distanța, routerele etc.

#2. Alegerea protocolului VPN

Considerați protocoalele VPN ca fiind sufletul unei conexiuni VPN. Ele dictează modul în care tunelurile VPN funcționează, inclusiv puterea de criptare, viteza, eficiența, securitatea generală etc.

Unele sunt construite pentru viteză, cum ar fi WireGuard, în timp ce altele sunt multifuncționale testate în timp, cum ar fi OpenVPN.

În plus, câțiva furnizori VPN își dezvoltă și protocoalele personalizate pentru cea mai mare flexibilitate.

#3. Securitate suplimentară

Securitatea scade viteza. Și practic, cei mai mulți dintre noi nu au nevoie de funcții precum multi-hop, Tor peste VPN, criptare de nivel bancar etc.

  5 cele mai bune VPN-uri pentru tranzacționarea cripto

Deși astfel de caracteristici sunt ideale pentru oamenii din regimuri autoritare, jurnaliști și activiști; pentru alții, această securitate inutilă este o exagerare care afectează inevitabil viteza rețelei.

În special, proxy-urile sunt un înlocuitor decent pentru un VPN dacă agenda este doar despre falsificarea locației cuiva.

#4. Factori nativi

Prima este viteza normală de internet. VPN-urile pot reduce doar vitezele tipice pe care le obținem de la furnizorii noștri de servicii de internet.

Prin urmare, este important să verificați viteza implicită a rețelei înainte de a arăta cu degetul către VPN-ul dvs.

În plus, distanța dvs. față de routerul WiFi are, de asemenea, un joc în ieșirea finală – distanță mai mare înseamnă viteze mai mici.

În plus, tipul de conexiune, WiFi sau Ethernet, are și el un cuvânt de spus, conectivitatea ethernet fiind cea mai rapidă dintre cele două.

În cele din urmă, calitatea hardware-ului computerului (calitate cablu, modem etc.) afectează experiența generală.

Deci, acestea sunt câteva lucruri de care depinde viteza finală a conexiunii.

Testarea unei viteze VPN

Voi demonstra procesul cu câteva instrumente de testare a vitezei.

În special, sunt pe o conexiune de bandă largă simetrică de 40 Mbps (viteze egale de descărcare și încărcare) cu routerul instalat la etaj. Distanța mea aproximativă de la routerul WiFi care transmite internet de 2,5 Ghz este de 7 m pe orizontală și 5 m pe verticală. Și acest laptop la care lucrez este singurul dispozitiv conectat la router.

În plus, nu am nicio descărcare activă în timpul acestui test. Și nu există nicio aplicație activă, cu excepția browserului pe care îl folosesc pentru a testa viteza și a scrie (deci două file deschise) și o aplicație de captură de ecran. Mai mult, am dezactivat toate extensiile de browser, altele decât cea a VPN-ului în sine.

În plus, nu folosesc nicio aplicație pentru a controla procesele de fundal pe laptopul meu Windows 11.

În cele din urmă, se recomandă să luați citiri de cel puțin trei ori, de câteva ori pe zi și, în sfârșit, să luați valorile medii pentru cea mai bună acuratețe.

  Anonimat complet cu Mullvad VPN [Hands-on Testing & Review]

Cu toate acestea, o voi face o dată cu instrumentele pentru această demonstrație.

#1. Test de viteză Ookla

Speedtest este unul dintre cele mai populare instrumente de testare a vitezei. Oferă informații detaliate despre viteza de încărcare, viteza de descărcare, parametrii ping, adresa IP etc.

De asemenea, atribuie o adresă URL unică pentru a vă partaja rezultatele și, de asemenea, puteți exporta rezultatele.

Procesul de testare este simplu. Doar vizitați speedtest.net și faceți clic pe butonul GO înconjurat.

Parametrii mei impliciti:

Apoi, m-am conectat la serverul VPN din Singapore, la aproximativ 6.200 km de casa mea.

Puteți verifica că s-a produs cel mai mare daune vitezei de încărcare (aproape 30%) și Ping (11➡️79). În timp ce VPN-ul ar fi putut îmbunătăți performanța de încărcare, un Ping mai mare este rezultatul direct al distanței și al câțiva factori care nu sunt legați de VPN.

Deci, acesta a fost Ookla Speedtest.

#2. Rapid

Fast este o ofertă Netflix pentru a testa parametrii rețelei. Oferă o interfață mult mai curată; cu toate acestea, rezultatul este similar în ceea ce privește viteza de descărcare, viteza de încărcare și valoarea latenței (Ping).

De asemenea, am efectuat testul de viteză de două ori, cu și fără VPN, conectându-mă la același server VPN.

Putem verifica o diferență clară între cele două instrumente pe care le-am testat până acum. Și asta este de așteptat, deoarece serverele care testează aceste caracteristici diferă și ele.

Aici, valoarea latenței descărcate se referă la o rețea fără trafic, în comparație cu cea încărcată, în care rulează aplicații cu volum mare de date.

#3. Speedchecker de bandă largă

Broadband Speedchecker funcționează pentru a compara vitezele de internet și furnizorii de servicii pentru oamenii din Marea Britanie. Cu toate acestea, poate verifica vitezele rețelei, indiferent de locație.

Dacă vă aflați în Marea Britanie, puteți utiliza acest instrument pentru a verifica furnizorii de servicii de internet, planurile lor, vitezele etc., pentru a-l alege pe cel potrivit.

Este subiectiv!

După cum puteți observa, vitezele variază foarte mult. De fapt, am folosit aceste instrumente de mai multe ori pentru a obține două rezultate consistente de ilustrat.

  Cum să configurați un VPN pe iPhone 6s și iPhone 6s Plus

În plus, nu există două instrumente care dau aceleași rezultate. Și mai multe instrumente sunt alimentate de alții. De exemplu, Google Speed ​​Test (împreună cu multe altele) este susținut de Speedtest de la Ookla.

În plus, puteți verifica și câteva, cum ar fi WiFi Man, testul de viteză Cloudflare etc.

Dar aceste teste de viteză contează puțin, iar valorile diferă cu fiecare altă rulare, chiar și cu același instrument. Deci, ceea ce contează este performanța din viața reală.

Și pentru asta, am enumerat câteva pentru a vă servi bine.

#4. ProtonVPN

ProtonVPN cu sediul în Elveția este unul dintre cele mai bune din întreaga industrie VPN. De fapt, au mai multe produse axate pe confidențialitate, care includ un serviciu de e-mail criptat, unitate cloud securizată, calendar și VPN.

Oferă viteze incredibile și au un record excelent de deblocare geografică.

În plus, ProtonVPN dispune de un adblocker nativ, Tor over VPN, servere la nivel mondial și o interfață de utilizator elegantă.

Există mai multe pe care le puteți vedea în recenzia noastră detaliată ProtonVPN.

#5. Surfshark

Surfshark VPN este unul pe care l-am testat aici la tipstrick.ro și care merită recomandat.

Are o prezență globală respectabilă, funcții avansate de securitate precum multi-hop și o performanță grozavă de deblocare geografică.

La fel ca Proton, Surfshark are un „One”, aducând VPN-ul, Antivirusul, Alerta (de încălcare) și Căutarea (privată) într-un singur pachet. Cu toate acestea, vă puteți abona și independent la VPN.

Puteți verifica recenzia noastră Surfshark One pentru o mai bună înțelegere.

#6. ExpressVPN

O listă de VPN este aproape completă fără a menționa ExpressVPN. Acesta are zeci de experți care îl etichetează drept cel mai rapid VPN dintre toate.

Personal, îl voi evalua drept cel mai bun VPN pentru divertisment și comparabil cu ProtonVPN în ceea ce privește viteza.

Are un set frumos de caracteristici, permițând un echilibru perfect între securitate și performanță. Venind la munca de zi cu zi, interfața cu utilizatorul strălucește fără nimic de reproșat.

Puteți verifica mai multe în această recenzie ExpressVPN.

Cu toate acestea, nu ne limităm la acestea și avem multe de sugerat în această compilație de cele mai bune servicii VPN.

Deci, asta este tot pentru acest tutorial de testare VPN.

Pana data viitoare!