03/25/2023

Ciclul de viață al testării agile – tot ce trebuie să știți

Sunteți familiarizat cu Agile Testing Life Cycle (ATLC)? Este un proces utilizat de echipele de dezvoltare software pentru a se asigura că aplicațiile lor sunt testate corect și eficient.

Această postare vă va prezenta tot ce trebuie să știți despre ATLC, inclusiv beneficiile sale, pașii implicați în proces, planificarea unei strategii practice de testare, executarea de teste bazate pe colectarea cerințelor și urmărirea erorilor, teste de acceptare a utilizatorilor (UAT) și continuu. integrarea și automatizarea testelor.

După ce ați citit acest ghid, veți înțelege mai bine cum să utilizați testarea agilă ca parte a ciclului de viață al dezvoltării software!

Dacă sunteți un dezvoltator, un tester sau un manager de produs agil în căutarea unei modalități mai bune de a vă livra produsele, atunci acest articol vă va explica etapele implicate, precum și acțiunile necesare de luat.

Prezentare generală a ciclului de viață al testării agile

Nu este un secret pentru nimeni că testarea este extrem de importantă în lumea dezvoltării agile. Dar, în ciuda acestui fapt, este adesea subestimată activitatea în livrarea agilă. Motivul este, desigur, banii în raport cu timpul până la livrarea producției.

Dar fără teste detaliate, nu ar exista nicio garanție de calitate sau fiabilitate pentru orice produs dezvoltat de echipa ta. De aceea, este esențial să înțelegem ciclul de viață al testării agile – de la identificarea elementelor de lucru până la înțelegerea tipului de test care trebuie utilizat în fiecare fază.

Ciclul de testare agil necesită ca dezvoltatorii și testerii să fie implicați în fiecare sprint. Făcând-o bine, permite automatizarea testelor în fiecare etapă, ceea ce ajută la detectarea erorilor mai devreme și mai frecvent, reducând timpul de depanare mai târziu.

Testarea agilă ajută, de asemenea, la validarea timpurie a cerințelor și, ca efect secundar, îmbunătățește satisfacția clienților prin livrarea unui produs de calitate.

Ce este Agile Testing și beneficiile sale

Agile Testing este o metodologie inovatoare de testare a software-ului care valorifică automatizarea pentru a crea un proces iterativ de testare. Această abordare centrată pe automatizare ajută echipele să analizeze rapid orice inconsecvențe sau probleme în cod și apoi să testeze modificările pe baza acestui feedback.

Prin urmare, principalele beneficii ale acestui proces par a fi evidente:

  • să se asigure că testarea are impactul necesar,
  • duce la timpi de dezvoltare mai eficienti,
  • sistemul dezvoltat are rate generale mai rapide de rezolvare a erorilor,
  • iar satisfacția clienților este îmbunătățită.

Calitatea și viteza sunt factori cruciali aici, deoarece sprintul este definit ca o perioadă mică de timp (de obicei, 2 până la 4 săptămâni). Cu cât echipa se poate baza mai mult pe calitatea inclusă în testarea de sprint, cu atât mai multă încredere și progresul de dezvoltare mai rapid pe care îl poate produce echipa.

Concentrarea pe automatizare ar trebui să fie obiectivul principal al oricărei echipe agile. Acest lucru permite echipelor să reducă riscul de eșec costisitor și permite mai mult timp dedicat creării de conținut nou, mai degrabă decât remedierea a ceea ce este deja în producție.

Un alt beneficiu secundar este o estimare mai bună a costului proiectului și a calendarului. Deoarece produsul este mult mai matur și mai previzibil, există mai puține situații în care echipa trebuie să facă față problemelor neașteptate apărute în timpul sprintului fără a calcula în prealabil astfel de complicații.

  Cum îți poți schimba planul Spotify

Etapele ciclului de viață ale testării agile

Ciclul de viață al testării agile constă din patru etape distincte.

Teste unitare

Acestea sunt testele efectuate de dezvoltatori odată ce codul este gata din punct de vedere al dezvoltării. Este executat izolat într-un mediu de dezvoltare, fără a implica alte părți ale sistemului.

Testele unitare sunt efectuate pentru a testa codul și pot fi efectuate manual și automat.

Dacă este executat manual, dezvoltatorul își execută cazurile de testare pe cod. Acest lucru este rapid de înțeles, dar durează mai mult timp de la sprintul dedicat dezvoltării, mai ales dintr-o perspectivă pe termen lung.

O alternativă la aceasta este crearea unui cod de test unitar automat, care va verifica practic codul caracteristicii doar prin executarea acestuia. Aceasta înseamnă că dezvoltatorul trebuie să petreacă timp nu numai dezvoltării noii caracteristici, ci și dezvoltării codului de testare unitară care va testa această caracteristică.

Și deși acest lucru ar putea părea un efort mai mare dintr-o perspectivă pe termen scurt, este o economie de timp pentru proiect în ansamblu, deoarece astfel de teste unitare sunt ușor de reutilizat și în etapele ulterioare ale testării de sprint. Ele pot fi incluse chiar și în cazurile obișnuite de testare a regresiei, ceea ce economisește și mai mult timp.

În cele din urmă, cu cât este mai mare acoperirea codului prin testele unitare automate, cu atât mai bune valorile de fiabilitate a codului pot fi prezentate clientului.

Teste funcționale

Testele funcționale sunt concepute pentru a determina cât de bine funcționează o caracteristică a unei aplicații. Acest tip de testare este folosit pentru a asigura funcționalitatea corectă a codului, mai degrabă decât aspectele tehnice (care au făcut în principal parte din testarea unitară), precum și pentru a evalua dacă îndeplinește sau nu nevoile și așteptările utilizatorilor.

Cu alte cuvinte, testele funcționale sunt folosite pentru a verifica dacă ceea ce a fost dezvoltat îndeplinește cerințele date de utilizatorii business.

Este o bună practică să aduni cazurile de testare importante în prealabil și de la părțile interesate relevante (fie de la proprietarul produsului, fie chiar de la utilizatorii finali) și să faci o listă cu toate astfel de cazuri de testare necesare pentru conținutul din sprint.

Automatizarea testelor funcționale implică mai mult efort pe partea de dezvoltare a testelor, deoarece acestea sunt procese complexe care trebuie verificate, inclusiv diferite părți ale sistemului împreună. Cea mai bună strategie, în acest caz, este de a înființa o echipă dedicată doar pentru dezvoltarea testelor funcționale pe linia în care echipa principală de dezvoltare dezvoltă noi caracteristici.

Sigur, pentru proiect, asta înseamnă costuri crescute pentru menținerea unei echipe separate, dar are și un potențial mare de a economisi banii proiectului pe termen lung. Este doar la latitudinea managerilor de proiect să explice și să calculeze în mod specific beneficiile și economiile pentru a face un argument solid în fața utilizatorilor de afaceri care va duce la o astfel de creștere a aprobării costurilor proiectului.

Pe de altă parte, dacă este făcută manual, această activitate poate fi realizată de o echipă foarte mică (în unele cazuri, chiar și o singură persoană). Cu toate acestea, va fi necesară o activitate manuală constantă și repetată la fiecare sprint. În timp, pe măsură ce setul de caracteristici al sistemului se extinde, poate fi mai dificil să ajungi din urmă cu teste funcționale solide sprint cu sprint.

Teste de regresie

Scopul testului de regresie va fi să se asigure că tot ceea ce a funcționat până acum va funcționa și după următoarea lansare. Trebuie efectuate teste de regresie pentru a se asigura că nu există probleme de compatibilitate între diferite module.

Cazurile de testare pentru testele de regresie sunt cele mai bune dacă sunt întreținute și revizuite în mod regulat înainte de fiecare lansare. Pe baza specificului concret al proiectului, cel mai bine este să le păstrați simple, dar să acoperiți majoritatea funcționalităților de bază și a fluxurilor importante end-to-end care traversează întregul sistem.

  Remediați eroarea Netflix. Acest titlu nu este disponibil pentru vizionare instantanee

De obicei, fiecare sistem are astfel de procese care ating multe zone diferite, iar aceștia sunt cei mai buni candidați pentru cazurile de testare de regresie.

Dacă există teste unitare automate și teste funcționale, crearea automatizării în testarea regresiei este o sarcină foarte ușoară. Doar reutilizați ceea ce aveți deja pentru cea mai importantă parte a sistemului (de exemplu, pentru procesele utilizate cel mai mult în producție).

Teste de acceptare a utilizatorilor (UAT)

Nu în ultimul rând, UAT validează că aplicația îndeplinește cerințele necesare pentru implementarea în producție. Această abordare funcționează cel mai bine atunci când se testează frecvent o bucată de software în cicluri scurte și intense.

Testul UAT va fi executat numai de către oamenii din afara echipei agile, în mod ideal de către utilizatorii de afaceri într-un mediu dedicat, care este cât mai aproape de producția viitoare. Alternativ, proprietarul produsului poate înlocui aici utilizatorii finali.

În orice caz, acesta ar trebui să fie un test curat, funcțional din perspectiva utilizatorului final, fără nicio legătură cu echipa de dezvoltare. Rezultatele acestor teste sunt aici pentru a lua decizia extrem de importantă pentru lansarea în producție.

Planificarea unei strategii eficiente de testare

Planificarea este o parte importantă a testării agile, deoarece leagă întreaga strategie. De asemenea, trebuie să stabilească așteptări clare în contextul sprinturilor.

Prin gestionarea eficientă a planificării agile de testare, echipele pot crea o direcție clară care duce la utilizarea eficientă a resurselor într-un sprint. Evident, se așteaptă o colaborare mai mare între testeri și dezvoltatori.

De asemenea, ar trebui stabilit un plan cuprinzător pentru a stabili când au loc testarea unitară, testarea funcțională sau testarea de acceptare a utilizatorilor în cadrul fiecărui sprint de dezvoltare. Prin urmare, toată lumea știe exact când este necesară participarea lor pentru o lansare agilă de succes.

Modul de stabilire a planului poate fi după discuții și acorduri ulterioare. Cu toate acestea, cel mai important lucru este să faceți din el un proces și să rămâneți la el. Creați o periodicitate care va fi de încredere și previzibilă.

Nu vă îndepărtați de proces. În caz contrar, realitatea va fi direct opusul – haos și lansări imprevizibile în producție.

Executarea testelor pe baza colectării cerințelor

Testele trebuie executate conform cerințelor fiecărei etape. Biletele sunt apoi deschise atunci când se găsește o eroare sau o problemă și sunt atribuite echipei de dezvoltare, care va putea apoi să-și dea seama ce trebuie remediat sau schimbat pentru cod. Odată ce toate erorile au fost remediate, execuția agilă a testelor poate continua până când toate testele au trecut.

Revizuirea rezultatelor și urmărirea erorilor

O revizuire eficientă a rezultatelor și un proces solid de urmărire a erorilor sunt esențiale. Procesul ar trebui să implice toate părțile interesate relevante, de la manageri de proiect și testeri la dezvoltatori și, eventual, echipe de sprijin, dar și clienți pentru colectarea feedback-ului.

Aceasta ar trebui să fie o activitate suficient de cuprinzătoare, astfel încât problemele să poată fi identificate rapid și remediate înainte ca data de lansare deja programată să fie în pericol.

Instrumentul ales depinde din nou de echipă. Dar odată aleasă, orice activitate de testare trebuie să includă procese fiabile de urmărire a erorilor pentru a monitoriza problemele, a le prioritiza în funcție de dependențe, a raporta actualizările de stare de la dezvoltatori la rezoluție sau transfer pentru investigații ulterioare și apoi închide biletele odată rezolvate.

Revizuirea îi ajută pe testerii agile să înțeleagă comportamentul sistemului lor, identificând erori la fiecare pas, mai degrabă decât mai târziu în proces. Evaluările regulate permit, de asemenea, echipelor agile să identifice tendințele și domeniile care necesită îmbunătățiri, permițându-le să își actualizeze continuu cadrul de testare și să construiască mai rapid produse de mai bună calitate.

  Top 7 convertizor DXF în DWG pentru grafica dvs. vectorială

Finalizarea lansării produsului cu testul de fum de producție

Pentru a maximiza succesul lansării, un test de fum împotriva producției (imediat după lansare) este o modalitate de a obține mai multă încredere.

Acest test constă într-un set de activități numai în citire în interiorul sistemului de producție, care nu vor crea date noi aleatorii, dar vor verifica în continuare funcționalitatea de bază a sistemului din punctul de vedere al utilizatorilor finali.

Implicarea părților interesate potrivite în proces ajută la asigurarea alinierii și a răspunderii, sporind în același timp încrederea că obiectivele au fost îndeplinite. În cele din urmă, aceste teste garantează o lansare de succes.

Integrarea continuă și automatizarea testelor pentru îmbunătățirea eficienței

Integrarea continuă și automatizarea testelor sunt din ce în ce mai mult adoptate de companii pentru a conduce procesele agile la nivelul următor.

Dacă echipa poate implementa automatizarea în mai multe etape, așa cum este descris mai sus, atunci acestea pot fi combinate și conectate într-o conductă de testare dedicată, care este practic un proces lot complet automatizat care efectuează majoritatea activităților de testare în mod independent și fără implicarea vreunei alte echipe. membru.

În timp, o astfel de conductă de testare cuprinzătoare va scurta timpul total necesar pentru toate fazele de testare. În cele din urmă, poate duce la o lansare de producție incrementală foarte rapidă după sfârșitul fiecărui sprint. Deși acesta este un caz ideal, în realitate, este greu de realizat cu toți pașii de testare implicați. Automatizarea este singura modalitate de a ajunge acolo.

Diferența dintre testarea agilă și testarea în cascadă

Strategiile de testare agile diferă de strategiile tradiționale de testare în cascadă în mai multe moduri, cum ar fi periodicitatea, paralelismul sau timpul dedicat fiecărei activități.

Dar cea mai notabilă diferență este focalizarea fiecărei abordări:

  • Testarea Agile se concentrează pe iterații constante și rapide ale buclelor de dezvoltare și feedback pentru a identifica problemele și a îmbunătăți rapid produsul. Un proces iterativ axat pe colaborarea cu clienții, integrarea continuă și planificarea adaptivă.
  • Pe de altă parte, testarea tradițională în cascadă subliniază un proces liniar în care fiecare etapă este rezolvată separat și în ordine secvențială, lăsând feedback-ul întregii soluții doar pentru ultima etapă a proiectului și foarte aproape de data finală de lansare a producției.

Evident, cu cât problemele sunt identificate mai repede de către principalii stakeholderi, cu atât este mai bună situația pentru proiect. În acest sens, metodologia agilă are cu siguranță șanse mai mari de succes.

Concluzie

Deși ciclul de viață al testării agile ar putea părea a fi mai scurt decât cascada, în realitate, nu este. Întregul proces este continuu și continuă până la data lansării produsului. În funcție de bugetul și timpul disponibil pentru fiecare sprint, va trebui să prioritizați ce teste sunt efectuate în timpul respectivului sprint.

O strategie de testare bine planificată vă ajută să alegeți ce caracteristici sau module necesită mai multă atenție decât altele. Automatizarea va permite includerea mai multor etape de testare în același sprint, crescând fiabilitatea generală a sistemului de la sprint la sprint.

Este posibil să vă uitați acum la unele dintre cele mai bune practici în testarea scrum.

x