Cum să o faci și ce trebuie să știi

Recomandări cheie

  • Overclockarea Raspberry Pi poate îmbunătăți performanța acestuia, făcându-l mai capabil să ruleze instrumente populare precum RetroPie, RecalBox și Kodi.
  • Prin overclockarea Raspberry Pi, puteți îmbunătăți experiențele de jocuri retro, puteți rezolva problemele de streaming și puteți crește performanța lui Pi atunci când este utilizat ca computer desktop.
  • Deși overclockarea poate oferi beneficii, aceasta vine cu riscuri precum generarea de căldură, defecțiunea componentelor și coruperea datelor. Este important să asigurați o răcire adecvată, să utilizați o sursă de alimentare fiabilă și să luați în considerare impactul asupra hardware-ului conectat.

Raspberry Pi este un mic computer grozav, mult mai puternic decât modelele de dinainte. Dar știai că poți strânge și mai multă putere din ea? Iată cum să-ți overclockezi Raspberry Pi și să-l împingi mai departe decât ți-ai imaginat vreodată!

De ce să vă overclockați Raspberry Pi?

Ce rost are overclockarea unui Raspberry Pi? Ei bine, pentru a profita la maximum de ea. Mai multe instrumente populare vor funcționa mai bine decât s-a prevăzut cu overclocking.

  • Jocuri retro: dacă te-ai chinuit să rulezi titluri clasice de consolă pe RetroPie, RecalBox sau orice soluție de jocuri retro pe care ai ales-o, overclockarea va stimula lucrurile considerabil.
  • Kodi: Problemele de performanță cu streaming video în Kodi pot fi depășite datorită overclockării Raspberry Pi. Dacă utilizați și un VPN, viteza de ceas mai mare va ajuta și aici.
  • Desktop: modelele ulterioare Raspberry Pi (3 și mai târziu) pot fi folosite ca desktop standard. Cine nu și-ar dori un pic de performanță suplimentară, datorită unui procesor overclockat?
  Ce este „Project Connected Home Over IP” pentru casele inteligente?

Alte beneficii vin din overclockarea unui Raspberry Pi. Folosind-o ca server Minecraft, de exemplu, sau ca NAS, poate beneficia de un CPU ceva mai rapid.

Credit imagine: Raspberry Pi

Overclockarea unui Raspberry Pi 5 și a altor modele recente

Aproape orice model Raspberry Pi poate fi overclockat. Acesta îl include pe cel mai recent, Raspberry Pi 5, și predecesorii săi imediati:

Ghidurile noastre specifice dispozitivului de mai sus vă vor ghida prin overclockarea modelului Raspberry Pi corespunzător.

Overclockarea este întotdeauna riscantă

Deși overclockarea Raspberry Pi este ușor de realizat, nu este lipsită de riscuri.

  • Se generează căldură: Căldura este dăunătoare pentru sistemele informatice, deoarece încetinește procesarea, care la rândul său generează căldură. Atât Raspberry Pi 4, cât și 5 necesită răcire.
  • Defecțiunea componentelor: căldura crescută poate duce și la defecțiunea componentelor.
  • Coruperea datelor: utilizarea vitezei de ceas crescută duce adesea la date corupte. Dacă utilizați un hard disk pentru sistemul de operare al lui Pi, aceasta nu ar trebui să fie o problemă masivă. Cu toate acestea, dacă Raspberry Pi se bazează pe un card microSD (majoritatea o fac), atunci este posibil să găsiți mediile flash din ce în ce mai nesigure.
  • Sursă de alimentare fiabilă: ar trebui să utilizați deja o sursă de alimentare de bună calitate pentru Raspberry Pi. Orice mai puțin decât adaptorul de alimentare recomandat (verificați modelul dvs. pentru consumul de energie necesar) este nepotrivit pentru overclockare. Coruperea datelor va avea loc rapid cu o sursă de alimentare scăzută.

La un moment dat, overclockarea Raspberry Pi ar anula garanția. Cu toate acestea, din 19 septembrie 2012, nu este cazuldatorită instrumentelor de overclocking încorporate.

  Cum să ștergeți istoricul Uber

Raspberry Pis mai vechi poate fi overclockat?

Overclockarea poate crește performanța Raspberry Pis mai vechi. Ca întotdeauna, luați măsuri de precauție pentru a vă asigura că dispozitivul este răcit eficient. Verificați specificațiile oficiale de sistem ale modelului dvs. și asigurați-vă că nu creșteți viteza cu mai mult de 10%.

Pentru a overclocka Raspberry Pis mai vechi, tot ce aveți nevoie este încorporat în sistemul de operare Raspberry Pi.

Începeți prin a deschide instrumentul de configurare, fie pe desktop (Preferințe > Configurare Raspberry Pi), fie din linia de comandă:

sudo raspi-config 

După ce notați avertismentul, alegeți Overclock.

În următorul meniu, veți găsi o listă de opțiuni. Opțiunea de overclocking selectată în prezent va fi Niciuna, dar veți avea o selecție de până la cinci alternative, în funcție de modelul dvs. Raspberry Pi. Imaginea de mai jos este ecranul de overclock pentru Raspberry Pi 2.

În timp ce pe alte dispozitive, overclockarea este un caz de creștere și testare mică, cu opțiuni prestabilite, acest lucru nu este chiar necesar. Tot ce trebuie să faceți este să selectați presetarea overclockată pe care doriți să o utilizați, apoi să selectați OK pentru ao aplica.

Rețineți că overclockarea poate afecta și performanța hardware-ului conectat. Ca atare, va trebui să luați măsuri de precauție suplimentare (cum ar fi ajustarea manuală a fișierului config.txt după setarea unei noi viteze de ceas în meniu).

Overclockarea nu este niciodată o știință exactă. Petreceți ceva timp evaluând impactul acestuia asupra Raspberry Pi și a oricărui software utilizat în mod regulat.