Cum să instalați placa de bază în carcasa PC-ului dvs

Placa de bază este o componentă majoră în procesul de construire a PC-ului. Majoritatea componentelor sistemului, inclusiv CPU, GPU, RAM și stocare, printre altele, sunt toate instalate pe placa de bază. Este cu adevărat coloana vertebrală a computerului dvs. și este una dintre primele părți pe care le instalăm în timp ce construim un PC de la zero. Deci trebuie să vă asigurați că placa de bază a fost instalată corect în carcasa PC-ului înainte de a continua să instalați GPU-ul sau să conectați sursa de alimentare. Acum, instalarea unei plăci de bază în carcasa unui computer nu este o sarcină atât de muntosă pe cât ar putea crede unii, dar trebuie să țineți cont de câteva lucruri. Acestea fiind spuse, dacă construiți un computer nou sau îl actualizați pe cel existent, să vedem cum să instalați placa de bază pe computer.

Ghid pas cu pas pentru instalarea plăcii de bază (2023)

De asemenea, vă vom ajuta să conectați perfect I/O-ul frontal al carcasei dvs., un pas care de altfel este confuz pentru mulți producători de PC-uri. Acesta este un ghid pas cu pas despre cum să instalați placa de bază în carcasa PC-ului.

Lucruri de reținut înainte de a instala placa de bază

Adunați instrumentele necesare

Deși aceasta ar putea părea o condiție prealabilă evidentă pentru construirea unui PC, nu uitați să vă adunați și să vă organizați instrumentele la locul de muncă. În acest caz, veți avea nevoie în primul rând de o șurubelniță Phillips. De asemenea, asigurați-vă că locul de muncă este curat și împământat înainte de a începe lucrul la componentele PC-ului. Utilizați o brățară antistatică în timpul procesului de instalare pentru a evita deteriorarea electrostatică.

Verificați compatibilitatea plăcii de bază cu carcasa PC

Alegerea carcasei potrivite pentru PC este următorul pas important al procesului. În funcție de dimensiunea cabinetului PC-ului dvs., acesta poate fi potrivit pentru o placă ATX, microATX sau mini-ITX de dimensiune completă. După cum am descris în ghidul nostru detaliat despre diferitele tipuri de plăci de bază, puteți afla ce plăci de bază se pot potrivi în ce tip de carcase pentru PC.

Deci carcasa PC-ului și placa de bază pe care le utilizați ar trebui să fie compatibile. De exemplu, o carcasă cu turn complet poate fi potrivită pentru toate cele trei tipuri de plăci de bază, dar o carcasă cu un factor de formă mai mic poate fi potrivită doar pentru o placă de bază mini-ATX.

Instalați componentele de bază pe placa de bază

Înainte de a monta placa de bază în interiorul computerului, asigurați-vă că instalați componentele de bază și finalizați construcția de bază în afara carcasei. Vă sugerăm să instalați procesorul pe placa de bază, împreună cu modulele RAM și stick-urile de memorie, înainte de a continua cu acest ghid. De asemenea, puteți instala un răcitor de aer sau AIO înainte de a plasa placa de bază în interiorul carcasei.

  Cum să scoateți un hard disk extern pe un Mac

Verificați conectorii de alimentare necesari

Placa de bază are fie un singur conector de alimentare cu 6 pini/8 pini pentru CPU, fie doi conectori de alimentare cu 8 pini. Plăcile de bază de ultimă generație precum ASUS ROG Z790-E tind să aibă doi conectori de alimentare pentru a suporta limite mai mari de putere pentru procesoarele deblocate. Așadar, pregătiți-vă cablurile de alimentare în consecință pentru o instalare cu succes a plăcii de bază.

Țineți manualul plăcii de bază la îndemână

Asigurați-vă că aveți manualul plăcii de bază la îndemână înainte de a începe lucrul la construcție. Dacă vă lipsește manualul plăcii de bază, îl puteți descărca de pe site-ul producătorului. Pentru ce ai nevoie? Deoarece nu toate plăcile de bază sunt construite la fel, ar putea fi necesar să ne referim la manual pentru a confirma conectorii pentru anteturile USB, lumini RGB, I/O frontal și multe altele.

Distanțe ale plăcii de bază explicate

Așa că ți-ai dezambalat carcasa PC-ului și ai găsit mici piese metalice asemănătoare șuruburilor instalate acolo unde trebuie să plasezi placa de bază. Acum, vă întrebați ce sunt și la ce sunt folosite. Ei bine, aceste piese metalice mici se numesc standoff-uri și trebuie să le instalați în dulapul PC-ului pentru a avea carcasa pregătită pentru instalarea plăcii de bază.

Fiecare șurub al plăcii de bază necesită un separator pentru instalare, iar poziționarea acestuia este determinată în funcție de dimensiunea plăcii de bază. În ceea ce privește motivul pentru care aveți nevoie de distanțe între placa de bază și interiorul carcasei, răspunsul este simplu. Dispozitivele se asigură că PCB-ul gol al plăcii de bază nu atinge interiorul conductiv electric al carcasei.

Placa ta de bază se înșurubează în distanțele pe care le-ai plasat în carcasă, ceea ce garantează nu numai o instalare sigură, dar ajută și la evitarea riscului de scurtcircuitare a plăcii. Așadar, niciodată nu înșurubați placa de bază direct, deoarece poziționarea corectă a separatoarelor este un pas major pentru instalarea plăcii.

Cum se instalează placa de bază în interiorul unei carcase

1. După cum sa menționat mai sus, ne vom asigura mai întâi că distanțele sunt la locul potrivit înainte de a monta placa de bază. Standoff-urile sunt de obicei preinstalate în carcasă pentru o anumită dimensiune a plăcii de bază, dar poate fi necesar să le repoziționați pentru placa de bază. Așadar, obțineți instrumentele și placa de bază pentru a învăța cum să poziționați corect separatoarele.

2. Acum, poziționați placa de bază în interiorul carcasei deasupra suporturilor instalate în carcasă. Orificiile pentru șuruburi ale plăcii de bază se vor alinia la anumite poziții de separare. Este posibil să trebuiască să vă mutați placa de bază în interiorul carcasei și să aliniați găurile la punctele de distanță. Apoi, evaluați dacă pozițiile actuale de separare funcționează pentru instalarea plăcii de bază sau nu.

  Cum să repeți melodiile în Spotify

În demonstrația de mai jos, am evidențiat câteva dintre găurile pentru șuruburi ale plăcii de bază în locațiile lor de separare. Puteți vedea că unul dintre distanțele din rândul din mijloc lipsește aici, așa că va trebui să-l instalăm manual. Treceți la pasul următor pentru a afla cum să faceți asta.

3. Dacă separatoarele nu sunt în pozițiile corecte, trebuie să notați pozițiile corecte pentru instalarea lor în carcasă. Apoi, puneți placa de bază deoparte și îndepărtați orice distanțele incompatibile (rotiți în sens invers acelor de ceasornic și folosiți un clește dacă sunt strânse). Apoi, poziționați separatorul în orificiile corecte pentru șuruburi pentru placa de bază și înșurubați-l rotind în sensul acelor de ceasornic cu mâna.

Notă: Dacă niciunul dintre distanțele nu este instalat în carcasă, va trebui să notați toate pozițiile necesare pe baza plăcii de bază. Apoi, înșurubați separatoarele în pozițiile corespunzătoare unul câte unul.

3. Apoi, adăugați scutul I/O dacă este necesar. Nu uitați de scutul I/O deoarece protejează porturile plăcii de bază în loc să le lase expuse. În cazul nostru, placa de bază vine cu un scut I/O preinstalat. Dar multe plăci de bază low-end și bugetare vin cu un scut I/O (foală metalică cu decupaje porturi I/O) în cutie și trebuie să o instalați manual. De exemplu, iată cum arată o placă de bază cu un scut I/O care acoperă porturile.

5. Apoi, poziționați placa de bază în interiorul carcasei coborând mai întâi partea stângă în jos. Asigurați-vă că diferitele porturi sunt aliniate cu capacul scutului I/O. Apoi, localizați distanțele și coborâți partea dreaptă a plăcii de bază, asigurându-vă că acestea se aliniază perfect cu găurile și placa se sprijină ferm pe partea superioară a separatoarelor. Odată poziționată corect, înșurubați placa de bază cu șurubelnița Philips.

Notă: Nu înșurubați niciodată placa de bază prea strâns. Prin înșurubarea strânsă a plăcii de bază, puteți deteriora PCB-ul plăcii dumneavoastră. Acest lucru anulează garanția dacă șuruburile lasă urme. Concentrați-vă pe strângerea șuruburilor plăcii de bază până când acestea se simt corect, nu prea strânse.

6. Ei bine, ați montat cu succes placa de bază în carcasa PC-ului dvs., dar mai sunt câteva lucruri de făcut.

Obțineți manualul plăcii de bază și navigați la secțiunea „Anteturi I/O frontale”. Aici, veți găsi o explicație despre unde să conectați porturile I/O din față, comutatorul de alimentare, comutatorul de resetare și porturile audio frontale, printre altele. Conectați conectorii I/O frontali unul câte unul, în conformitate cu informațiile din manualul plăcii de bază. În manual, veți găsi, de asemenea, locația antetelor USB, așa că conectați-le pentru a face porturile USB 3.0 sau USB Type-C din față funcționale.

Notă: Dacă vă uitați îndeaproape, locațiile adecvate unde să conectați anteturile I/O frontale sunt adesea imprimate pe placa de bază însăși.

7. După aceea, trebuie să conectați cablul de alimentare principal și alte cabluri componente după ce ați instalat PSU (sursa de alimentare) în construcția dvs. Nu putem detalia unde să conectăm fiecare cablu sau conector de pe placa de bază în acest ghid. Dar nu există două plăci de bază făcute la fel, așa că va trebui să utilizați manualul pentru a vă da seama de asta.

  Evaluați-vă eficacitatea site-ului dvs. folosind aceste 7 instrumente de gradare

8. Asta e! Ați instalat cu succes placa de bază în carcasa PC-ului. Puteți trece la punerea laolaltă a restului construcției PC-ului dvs., instalând componente precum placa grafică, plăcile suplimentare PCIe și unitățile de stocare.

Întrebări frecvente (FAQ)

Procesul de instalare a plăcii de bază este diferit pentru AMD și Intel?

Nu, procesul de instalare a plăcii de bază în interiorul carcasei nu este diferit pentru plăcile de bază AMD și Intel. Singurul lucru de reținut este dimensiunea plăcii de bază, deoarece afectează procesul de instalare și unde trebuie să poziționați distanțele.

Dimensiunea plăcii de bază este prea mare sau prea mică pentru carcasa mea. Ce ar trebuii să fac?

Verificați dacă carcasa dvs. acceptă placa de bază verificând compatibilitatea în fișa cu specificații. Plăcile de bază mini ITX, micro ATX sau Full ATX pot încăpea toate într-o carcasă ATX cu turn complet, dar o carcasă mini ITX nu poate primi o placă de bază micro ATX. Așa că asigurați-vă că alegeți carcasa corectă pentru construcția PC-ului dvs. Va trebui să utilizați o altă placă de bază sau carcasă dacă nu sunt compatibile.

Am uitat să pun scutul IO. Există vreo modalitate de a-l instala fără a scoate placa de bază?

Nu, nu puteți instala scutul I/O fără a scoate placa de bază. Așa că nu uitați să instalați scutul I/O înainte de a monta placa de bază în carcasa PC-ului. Trebuie să îndepărtați toate șuruburile și cablurile plăcii de bază, să instalați scutul IO și să repetați procesul de instalare a plăcii de bază dacă uitați scutul I/O.

Cum instalez driverele plăcii de bază?

Puteți obține pachetele de drivere pentru toate componentele plăcii de bază prin intermediul site-ului web al producătorului. Windows Update realizează automat actualizări ale driverelor pentru componentele dvs.

Ce se întâmplă dacă nu am suficiente distanțe pentru placa mea de bază?

Puteți cumpăra mai multe suporturi pentru carcasa PC-ului dvs. printr-un furnizor local sau online prin Amazon. Dacă aveți o carcasă nouă pentru PC, veți găsi separatoare preinstalate sau în ambalajul carcasei, astfel încât să puteți începe instalarea plăcii de bază imediat. Dar trebuie remarcat faptul că ar putea fi necesar să cumpărați suporturi dacă utilizați o carcasă mai veche.

Ce placă de bază este mai bună – mini ITX sau ATX?

Dacă doriți să rămâneți la o singură placă grafică, doar câteva dispozitive de stocare și nu aveți nevoie de un AIO de dimensiuni mari sau un răcitor de aer, mini ITX ar putea fi alegerea potrivită pentru dvs. Cu plăcile de bază ATX, utilizatorii își pot extinde sistemul cu mult mai multe dispozitive de stocare, o a doua placă grafică și mai multe lucruri, ceea ce deschide multe posibilități.

Instalarea unei plăci de bază în computerul dvs

Acesta este aproape tot ce trebuie să știți despre montarea unei plăci de bază într-o carcasă dacă construiți primul computer sau actualizați un computer mai vechi. Dacă ai urmat cu atenție pașii de mai sus, ai fi instalat cu succes placa de bază în computer. Deși trebuie să fii atent la câteva lucruri, procesul a fost destul de simplu, nu? Odată ce ați instalat placa, puteți conecta toți conectorii de alimentare, puteți instala răcitorul de aer pe CPU (după ce ați aplicat pastă termică pe CPU) și puteți porni computerul pentru a vedea dacă funcționează perfect. Dacă aveți îndoieli sau întâmpinați probleme în timpul instalării, anunțați-ne în comentariile de mai jos.