Cum să faci fotografii care sunt mereu în focalizare

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă fotografii este focalizarea în cuie. Este întotdeauna enervant când crezi că ai făcut o imagine bună la locație și apoi mergi acasă pentru a descoperi că subiectul tău este ușor neclar. Iată cum să vă asigurați că fotografiile sunt întotdeauna focalizate.

Focalizarea este super importantă pentru fotografie. Este o parte importantă a realizării de imagini clare și, de asemenea, o modalitate de a ghida privirea privitorului. Oamenii sunt atrași automat de zonele clare ale unei imagini. Dacă pierdeți concentrarea, ceva va arăta subtil greșit, ca în această fotografie a mea.

M-am încurcat și m-am concentrat pe mâinile tipului. În rest, îmi place această fotografie, dar, din păcate, din moment ce focalizarea este oprită, tot ce pot face cu ea este să o folosesc ca exemplu al defectelor mele! Să ne asigurăm că nu ți se întâmplă același lucru.

Selectați deschiderea corectă

Focalizarea și profunzimea câmpului sunt legate. Cu cât este mai mare adâncimea câmpului, cu atât imaginea dvs. va apărea focalizată mai mult. Aceasta înseamnă că diafragma este o mare parte a focalizării sau, într-adevăr, o mare parte a cât de ușor este să focalizezi.

Fotojurnaliştii şi fotografi stradali au o maximă: „f/8 şi fii acolo”. Cu alte cuvinte, la f/8 cu un obiectiv normal, atâta timp cât nu te concentrezi pe fundal sau pe primul plan extrem, totul din fotografia ta va fi focalizat.

În schimb, dacă utilizați un obiectiv lung și o diafragmă largă, cum ar fi f/1.8, adâncimea câmpului ar putea fi de doar câțiva centimetri. Ne-am uitat la acest lucru în întregime în articolul meu despre cum să focalizăm cu lentile cu deschidere largă.

  Cum să înregistrezi fără sunet pe un iPhone

Dacă doriți ca imaginea dvs. să fie focalizată, trebuie să selectați diafragma corectă pentru lucrare. Cu excepția cazului în care trebuie să utilizați o diafragmă largă din motive creative sau de expunere, ar trebui să alegeți ceva între f/8 și f/16. Face lucrurile infinit mai ușoare. Dacă trebuie să utilizați o diafragmă largă, mergeți mai departe, doar să știți că va trebui să lucrați atât de mult pentru a vă păstra imaginile clare.

Decideți dacă folosiți focalizarea manuală sau automată

Există avantaje atât pentru focalizarea manuală, cât și pentru focalizarea automată, mai ales atunci când preluați controlul asupra focalizării automate, așa cum susținem aici, la How-To Geek. În general, ar trebui să utilizați automat focalizarea, cu excepția cazului în care:

Înregistrați folosind un trepied și doriți să focalizați la o anumită distanță, mai degrabă decât pe un anumit punct.
Faci fotografii stelelor.
Este prea întuneric pentru ca focalizarea automată a camerei dvs. să găsească în mod fiabil focalizarea.
Realizați o fotografie de acțiune configurată și doriți să vă concentrați în prealabil asupra punctului în care se va întâmpla totul.
Te concentrezi printr-un câmp de iarbă, un copac, perdele sau orice altceva care va arunca autofocus.
Focalizarea automată a eșuat.

Îmi place focalizarea manuală și o folosesc foarte mult pentru peisaje, dar este prea lent pentru a fi folosit de cele mai multe ori.

Dacă te concentrezi manual…

Dacă ați decis să vă concentrați manual, avem un articol care vă prezintă modul corect de a face acest lucru. Principala concluzie este să utilizați ecranul Live View al camerei și să măriți până la 10x (sau cât de mult puteți mări). În acest fel, vă veți putea asigura că cele mai mici detalii sunt concentrate clar.

  De ce nu vă puteți șterge contul Tumblr?

Dacă utilizați focalizarea automată…

Dacă utilizați focalizarea automată, mai aveți câteva decizii de luat. Trebuie să decideți ce punct de focalizare automată sau combinația de puncte de focalizare automată și ce mod de focalizare automată să utilizați.

Camera dvs. vă va oferi opțiunea de a utiliza un singur punct de focalizare automată, un grup dintre ele sau întregul senzor de focalizare automată pentru a găsi focalizarea. În general, un grup mic de puncte de focalizare automată vă va oferi cel mai bun echilibru, deoarece îl puteți plasa deasupra subiectului și lăsați camera să facă restul, fără teama că va găsi focalizarea pe ceva aleatoriu în fundal.

Ar trebui să utilizați un singur punct de focalizare automată dacă fotografiați cu un obiectiv cu deschidere mare și aveți nevoie de un lucru foarte specific pentru a fi focalizat, cum ar fi ochiul subiectului sau o pasăre mică într-un copac.

Ar trebui să utilizați întregul senzor de focalizare automată atunci când trebuie să fiți flexibil, cum ar fi atunci când faceți fotografie de stradă. Dacă nu sunteți sigur unde va fi următorul subiect, este bine să lăsați camera să decidă asupra unui punct de focalizare diferit pentru fiecare fotografie. Acest lucru este eficient în special atunci când utilizați o deschidere de f/8.

Pentru mai multe despre punctele de focalizare automată, consultați ghidul nostru pentru a profita la maximum de focalizarea automată.

De asemenea, trebuie să decideți ce mod de focalizare automată să utilizați. Cele trei variante sunt:

Focalizare automată unică (One-shot AF sau AF-S), care găsește focalizarea, apoi rămâne blocată.
Focalizare automată continuă (AI Servo sau AF-C), care continuă să încerce să găsească focalizarea.
Focalizare automată hibridă (AI Focus sau AF-A), care acționează ca o singură focalizare automată până când subiectul se mișcă și apoi acționează ca o focalizare automată continuă.

  Cel mai lung subșir palindrom într-un șir în Java

Vă recomand să utilizați modul continuu și autofocusul cu butonul înapoi, dar acesta este un truc avansat. Dacă tocmai ați început, modul hibrid este cel mai simplu și mai flexibil de utilizat. Dacă știți că fotografiați subiecte care sunt mereu în mișcare, comutați la modul continuu. Dacă înregistrați peisaje sau alte subiecte care nu se duc nicăieri rapid, puteți trece la single.

Uneori, când utilizați focalizarea automată, subiectul nu se va încadra exact sub punctul sau grupul de focalizare automată pe care doriți să îl utilizați. Dacă se întâmplă acest lucru, utilizați modul de focalizare unică, plasați subiectul direct sub punctul de focalizare automată pe care îl utilizați, apăsați până la jumătate butonul declanșator pentru a focaliza subiectul, apoi țineți butonul declanșator până la jumătate pentru a menține focalizarea blocată, recompuneți imaginea , și apăsați complet butonul declanșator pentru a face fotografia.

Verificați după ce ați împușcat

Concentrarea este unul dintre puținele lucruri pe care cu adevărat nu le poți repara acasă. Nu contează dacă ați ratat focalizarea cu câțiva centimetri, probabil că nu veți putea face mare lucru cu o imagine neclară. Aceasta înseamnă că trebuie să obțineți fotografia chiar la locație.

La fiecare câteva minute, fă-ți timp să revii peste fotografiile pe care le-ai făcut folosind ecranul camerei. Dacă există fotografii în care utilizați o diafragmă largă sau s-ar putea să nu fiți focalizat din alt motiv, măriți până la 10x și verificați; ecranul este prea mic pentru a fi sigur fără a mări. Dacă fotografia nu este clară, puteți oricând să faceți fotografia din nou. Dacă este, atunci știi că ești în siguranță.

A fi capabil să se concentreze în mod fiabil este o abilitate importantă de stăpânit de fotografi. Chiar și în situații dificile, trebuie să poți veni acasă cu fotografiile pe care ai vrut să le faci.

Credite de imagine: Canon.