Cum poate extinde modul întunecat durata de viață a bateriei pe telefoanele OLED

Știai că telefonul tău ar putea dura mai mult dacă folosești aplicații cu interfețe mai întunecate? E adevărat! Ei bine, uneori — este complicat. Depinde de tehnologia de pe ecran și dacă software-ul telefonului tău profită sau nu de ea.

Totul este despre OLED

Este evident că ecranele mai luminoase folosesc mai multă energie electrică, iar reducerea manuală a luminozității este o modalitate bună de a obține mai multă durată de viață a bateriei de la orice dispozitiv mobil. Dar asta este doar o parte a ecuației. În cea mai mare parte, ecranele telefonului folosesc două tipuri diferite de tehnologie pentru panourile lor de ecran: LCD (afișaj cu cristale lichide) și OLED (diodă emițătoare de lumină organică).

Ecranele LCD există de foarte mult timp și au fost tehnologia principală pentru afișajele electronice de toate tipurile încă de la trecerea de la monitoarele CRT și televizoarele mari, cutituite, la sfârșitul anilor 90 și începutul anilor 2000. Ecranele LCD de astăzi folosesc o diodă emițătoare de lumină (o lumină mică, alimentată electric) pentru a străluci lumina printr-o grilă colorată de pixeli, fiecare conținând celule roșii, verzi și albastre. Această combinație de tehnologie se numește LED-LCD, sau uneori doar „ecran LED” pe scurt. Asta face ca următorul pic să fie puțin confuz.

Un LED organic (OLED) folosește un proces de construcție care combină atât grila de pixeli, cât și lumina de fundal într-un singur element: fiecare pixel emite propria lumină. Există o mulțime de avantaje în acest sens, inclusiv rapoarte de contrast superioare, o saturație mai intensă a culorilor și o eficiență mai bună. Dar pentru scopurile noastre, marea atracție este că, dacă un pixel de pe un ecran OLED afișează o culoare complet neagră, este de fapt oprit – acea parte a ecranului nu consumă electricitate deloc. Aceasta este o îmbunătățire uriașă față de un LCD mai demodat (și LED-LCD), care trebuie să alimenteze întregul ecran, indiferent de imaginea pe care o afișează.

Un prim plan al matricei RGB pe un ecran OLED.

Producătorii de telefoane știu asta și au început să profite de asta. Motorola a început tendința cu Moto X încă din 2012. Telefonul a folosit un mod de afișare „întotdeauna pornit” pentru a afișa notificări, un ceas și un contor de baterie, cu text alb mic pe un ecran altfel negru. Ecranul mereu pornit folosea o cantitate mică de energie electrică în acest mod, mai puțin de 1% pe oră, datorită avantajelor de putere ale interfețelor întunecate pe un panou OLED. Instrumente similare de notificare cu afișare permanentă sunt acum comune pe telefoanele Android.

Cât de multă durată de viață a bateriei pot economisi interfețele întunecate?

Un ecran aproape negru poate economisi o mulțime de viață a bateriei. Dar, desigur, utilizarea unei aplicații convenționale înseamnă că o bună parte a ecranului afișează text sau imagini, iar OLED-urile nu au economii semnificative de energie decât dacă pixelul pe care îl arată este complet negru. Deci, câtă energie poți economisi?

Mai mult decât ai putea crede. Google a explorat această întrebare în timp ce dezvolta un aspect mai întunecat pentru Android în general și pentru propriile aplicații în special. Potrivit unei prezentări pe care Google a făcut-o dezvoltatorilor la conferința sa, noul mod întunecat de pe YouTube poate economisi între 15% și 60% din durata de viață a bateriei față de interfața de utilizator tipică cu spate alb, în ​​funcție de setarea generală a luminozității ecranului.

Aceasta este o îmbunătățire dramatică – suficient de mult încât Google include acum un mod întunecat în Android însuși și îl adaugă și la alte aplicații. Nu este nepotrivit să spunem că, dacă aplicațiile pe care le utilizați cel mai frecvent se întunecă, la fel și interfața cu utilizatorul generală, este posibil să observați o creștere a duratei de viață a bateriei de la treizeci de minute până la o oră față de o zi obișnuită de utilizare. Aceasta este diferența dintre a lua un Uber la sfârșitul serii sau a te descurca cu orice taxi care trece prin apropiere. Desigur, toate acestea depind de faptul că telefonul dvs. utilizează un ecran OLED în loc de un LCD.

Telefonul meu folosește un ecran OLED?

Cele mai multe dintre telefoanele mobile mai scumpe de pe piață în 2018 folosesc ecrane OLED, dintr-o varietate de motive. Samsung a fost un mare susținător al utilizării lor, lipindu-le în aproape fiecare telefon cu marca Galaxy (și chiar și în unele tablete) de câțiva ani. Linia de telefoane Android Pixel de la Google folosește panouri OLED, la fel ca produsele emblematice de la LG, Motorola, Sony și OnePlus. iPhone X, XS și XS Max folosesc panouri OLED, dar iPhone-urile mai vechi și iPhone XR mai puțin costisitoare nu.

Telefoanele emblematice de la Apple, Google și Samsung folosesc ecrane OLED.

Dacă nu sunteți sigur dacă telefonul dvs. folosește un LCD sau un OLED, faceți o căutare rapidă pe Google. Căutați modelul dvs. specific și „specificațiile”, care ar trebui să vă aducă o listă completă de specificații tehnice pentru primul sau al doilea rezultat. Dacă este marcat ca „OLED”, atunci aceasta este tehnologia pe care o folosește ecranul tău și poate economisi bateria cu aplicații mai întunecate. Dacă scrie „LED” (fără O) sau „LCD”, atunci nu va beneficia foarte mult de o interfață de utilizator mai întunecată.

A, și unii producători folosesc un acronim și mai complex, AMOLED (diodă emițătoare de lumină organică cu matrice activă). În sensul acestui articol, AMOLED și OLED sunt aceleași.

Folosind aplicații și interfețe mai întunecate

Deoarece economiile de baterie pentru aceste aplicații mai întunecate sunt încă studiate și cuantificate, selecția de aplicații care oferă această caracteristică nu este încă grozavă. Există o mulțime de aplicații Android care oferă diferite teme utilizatorilor lor, multe cu opțiuni „negru”, „noapte” sau chiar „OLED”, dar acest lucru lipsește în multe dintre aplicațiile mobile majore precum Facebook sau WhatsApp.

După cum am menționat mai devreme, Google pare să fie lider în rândul dezvoltatorilor de software pentru mobil. În cadrul aplicațiilor Google individuale pe Android și iOS, căutați în meniul de setări principal al aplicației pentru „Temă întunecată” și activați comutatorul. Aplicațiile Google actuale care au un mod întunecat includ Telefon, Contacte, YouTube, Știri și Mesaje, iar altele ar trebui adăugate în curând.

Aplicația mobilă primară a Twitter oferă o opțiune de mod întunecat. Pentru a-l activa, atingeți pictograma profilului dvs. Pe Android, atingeți „Modul de noapte”. Pe iOS, atingeți pictograma lună din partea de jos a pictogramei semilunii.

Aplicația mobilă oficială Reddit are un mod de noapte, etichetat în mod special ca fiind benefic pentru ecranele AMOLED, accesibil din meniul său principal de setări. La fel și browserul web de la Samsung, aplicația de mesagerie Telegram și multe aplicații mai mici.

Sistemul de operare Android însuși oferă o temă de dispozitiv „întunecată” începând cu versiunea 9.0 (Pie): este accesibilă din meniul Tema dispozitivului din Setări de afișare. Rețineți că aceasta se află în versiunea de stoc de Android a Google, văzută pe telefoanele Pixel și puține altele: chiar dacă telefonul dvs. este actualizat la Android 9.0, nu înseamnă neapărat că va avea această opțiune activată. De asemenea, este limitat la doar câteva porțiuni ale interfeței, deși o temă mai extinsă ar putea veni într-o actualizare viitoare. O alternativă mai puțin intuitivă este activarea opțiunii Culori inversate, la care ar trebui să aibă acces majoritatea telefoanelor noi – deși aceasta va schimba pur și simplu culoarea pe întregul dispozitiv și nu este la fel de utilă ca o temă dedicată.

Telefoanele Samsung au suport pentru teme de bază, dar nu există mod întunecat sau mod noapte în momentul scrierii. In orice caz, viitoarea revizuire a interfeței „One”., care urmează să fie lansat în curând în actualizări de software pentru cele mai recente telefoane și se așteaptă să fie livrat implicit pe Galaxy S10, ar trebui să aibă o opțiune de mod noapte/întuneric de la lansare.

Ce zici de iPhone? Opțiunile de teme ale Apple sunt limitate și nu permite aplicațiilor terțe să facă modificări de interfață în afara propriilor ferestre. Dar, din moment ce compania a făcut pași mari în ceea ce privește tema sa întunecată pentru macOS pe desktop, o opțiune mai întunecată pare o includere probabilă într-o actualizare viitoare. Între timp, iPhone-ul își poate inversa culorile la fel cum o face Android.

Doriți și mai multe economii de baterie? Puteți comuta fundalul ecranului de pornire al telefonului dvs. la negru plat pentru a obține beneficii chiar și atunci când răsfoiți aplicații sau widget-uri. Iată un link către un JPG negru plat (0,0,0 pe scara RGB) dacă nu aveți opțiunea pentru negru solid în lansatorul dvs.

Ce se întâmplă dacă nu am un telefon OLED?

Dacă telefonul dvs. folosește un ecran LCD, nu veți vedea economiile dramatice de energie pe care le-ați face cu un panou OLED. Dar puteți beneficia în continuare de această nouă serie de moduri întunecate – la urma urmei, nimic nu vă împiedică să le activați.

O ușoară reducere a luminozității generale ar putea avea un efect neglijabil asupra duratei de viață a bateriei telefonului dvs., chiar și cu un ecran LCD, dar există și alte beneficii. Dacă sunteți pe telefon ore în șir (cum sunt mulți, nu judecăm), folosirea unei interfețe generale mai întunecate vă poate ajuta să reduceți oboseala ochilor sau să adormiți mai repede când sunteți în sfârșit gata să o lăsați jos. Aplicațiile de filtru de lumină albastră și instrumentele OS pot avea un efect similar.

Acestea fiind spuse, este posibil să doriți să verificați următoarea achiziție a telefonului pentru a vă asigura că are un ecran OLED. Atât pentru durata de viață a bateriei (cu setările adecvate aplicate) cât și pentru utilizarea generală, este o îmbunătățire mare a calității vieții.

Credit imagine: FCG/Shutterstock