09/26/2023

Cloud computing distribuit explicat în 5 minute sau mai puțin

Cloud computing este o tehnologie adoptată pe scară largă care oferă indivizilor și întreprinderilor diverse beneficii.

Permite disponibilitatea resurselor sistemului informatic, cum ar fi stocarea, serverele și bazele de date, la cerere pe internet. Acest lucru are ca rezultat operațiuni eficiente, scalabilitate și oportunități de economisire a costurilor.

Cu toate acestea, calcularea tradițională nu este acum suficientă pentru a răspunde nevoilor tot mai mari de gestionare a datelor, putere de calcul, scalabilitate și așa mai departe, în special în diverse locații geografice.

Astfel, a creat nevoia de a avea un sistem mai bun pentru a face față acestor provocări.

Cloud computing distribuit a fost introdus pentru a avea grijă de asta.

În acest articol, voi vorbi despre cloud computing distribuit în detaliu, împreună cu importanța, funcționarea și alte aspecte ale acestuia.

Să începem!

Ce este Cloud Computing distribuit?

Cloud Computing distribuit, așa cum sugerează și numele, este distribuția diferitelor servicii cloud publice în mai multe locații geografice. Distribuția are loc fie on-premise, în centre de colocare, fie în centrele de date (ale furnizorului dvs. de cloud sau a unui furnizor terț).

Furnizorul de cloud este cel responsabil pentru operațiuni, împreună cu gestionarea, controlul și actualizarea serviciilor.

Cloud Computing distribuit implică o colecție de computere care lucrează în direcția acelorași obiective și sunt conectate printr-o rețea centralizată. Companiile pot implementa aceste computere sau servere pentru a rula aplicații în diferite medii și locații cloud.

Această abordare ajută la abordarea provocărilor de calcul tradiționale legate de gestionarea datelor, operațiuni etc. și inconsecvențele care apar din utilizarea setărilor cloud multiple sau hibride. Acest lucru oferă o mulțime de beneficii, cum ar fi performanță îmbunătățită, conformitate, scalabilitate, flexibilitate etc.

Mai mult, nevoia de cloud computing distribuit crește zilnic cu impulsul de la Internetul lucrurilor, telecomunicațiile și AI care necesită o procesare intensă a datelor în timp real.

Aplicațiile de inteligență artificială care pot muta bucăți mari de informații din locația de margine în cloud au nevoie și de servicii cloud. Mutarea aplicațiilor în cloud le poate îmbunătăți performanța, accesibilitatea și scalabilitatea.

Importanța cloud computingului distribuit

Cloud computing distribuit este relevant pentru scenariile moderne de cloud computing și este benefic în mai multe moduri. Iată principalele beneficii ale Cloud Computing distribuit:

Uptime îmbunătățit

Cloud computing distribuit îmbunătățește semnificativ timpul de funcționare a sistemului, ceea ce este crucial pentru funcționarea fără întârzieri. Acest lucru ajută la accelerarea operațiunilor și la îmbunătățirea experienței generale a utilizatorului final.

Flexibilitate

Cloud computing distribuit este un sistem ușor de utilizat și foarte adaptabil. Oferă flexibilitate în toate aspectele, inclusiv procesele de instalare, implementare și depanare. Utilizarea acestui sistem a făcut mai simplă și mai raționalizată introducerea de noi sisteme și aplicații.

Conformitate

Problemele de conformitate sunt în creștere, deoarece încălcările și atacurile de confidențialitate a datelor sunt în creștere. Acesta este motivul pentru care organismele de reglementare solicită organizațiilor să respecte regulile lor.

Cloud computing distribuit permite distribuirea rețelelor, a datelor și a sarcinilor de lucru în cloudul public, menținând în același timp conformitatea cu reglementările în fiecare regiune.

  11 cursuri online de spaniolă pentru a stăpâni limba în propriul ritm

Scalabilitate ridicată

Cloud computing distribuit oferă scalabilitate excepțională prin integrarea mașinilor virtuale (VM) ca noduri de rețea. Pe măsură ce cererea crește, VM-uri suplimentare pot fi adăugate fără probleme în rețea. Acest lucru ajută la distribuirea eficientă a volumului de muncă și asigură o capacitate de răspuns optimă.

Procesare rapidă

Cloud Computing distribuit ajută la îmbunătățirea vitezei, comunicării, receptivității și accesibilității serviciilor cloud la nivel mondial, prin implementarea acestora în mai multe centre de date globale și permițând o procesare mai rapidă a datelor. Acest lucru le permite utilizatorilor să finalizeze sarcinile eficient și să își atingă obiectivele.

Cum funcționează cloud computing distribuit?

Cloud computing distribuit își propune să îmbunătățească performanța reducând latența și ineficiența, cum ar fi riscurile de întrerupere în mediile de cloud public. Funcționează prin distribuirea de servicii cloud în mai multe locații globale.

Furnizorul de cloud se ocupă de gestionarea și administrarea acestor servicii, asigurând funcționarea și actualizările acestora. Aceste servicii pot fi localizate în centre de date locale, centre de colocare sau centre de date proprii ale furnizorului. Această abordare are ca scop îmbunătățirea eficienței și reducerea latenței.

Un grup de computere interconectate formează nucleul cloud computingului distribuit. Aceste calculatoare funcționează coeziv către obiective comune printr-o rețea centralizată. Acest lucru poate aborda provocările legate de gestionarea datelor și sarcinile operaționale.

Gestionată centralizat, această arhitectură publică cloud, în ciuda distribuției sale, permite companiilor să abordeze complexitățile legate de date.

Principiile de bază ale cloud computingului distribuit

Principiile de bază ale cloud computingului distribuit sunt:

Distribuția geografică

Alocarea strategică a resurselor de rețea în mai multe locații geografice a fost o provocare uriașă mai devreme.

Cloud computing distribuit a făcut procesul mai ușor și mai accesibil. Acest lucru aliniază, de asemenea, procesarea datelor și operațiunile cu legile aplicabile.

Alocare resurselor

Alocarea resurselor poate deveni mai ușoară, mai flexibilă și mai rapidă cu cloud computing distribuit. Poate ajusta resursele computerului cu precizie și poate satisface cerințele diferitelor regiuni și utilizatori.

Redundanţă

Cloud computing distribuit ajută la obținerea redundanței datelor. Acest model este foarte rezistent, iar sistemul interconectat de subrețele cloud de date ajută la gestionarea ușoară a erorilor de date. Și asigurați o experiență neîntreruptă pentru utilizator.

Consecvență

Consistența datelor este o problemă semnificativă cu cloud computing distribuit. Atunci când datele din mai multe locații geografice sunt transferate sau îmbinate într-un singur sistem, există șanse mari ca datele să fie întrerupte sau împărțite în timpul procesului, împreună cu furtul de date.

Cloud computing distribuit eficientizează transferul de date, chiar și în mai multe locații geografice. Oferă niveluri ridicate de sincronizare și securitate.

Securitate

Furtul de date reprezintă o provocare semnificativă pentru industrie, determinând organizațiile să investească masiv în măsurile de protecție a datelor. Un număr considerabil de încălcări ale datelor apar în timpul procesului de transfer. În plus, distribuția pe scară largă a serviciilor cloud în diferite locații geografice crește riscul atacurilor cibernetice.

Cu toate acestea, cloud computing distribuit oferă securitate, ajutând organizațiile să încorporeze tehnologii moderne precum criptarea end-to-end, autentificarea, controalele accesului etc.

Management centralizat

În cloud computing distribuit, gestionarea centralizată a serviciilor cloud este un principiu esențial. Deși resursele și datele sunt răspândite în mai multe locații, le permite furnizorilor de cloud să gestioneze și să controleze în mod centralizat serviciile cloud.

Managementul centralizat joacă un rol crucial în asigurarea coerenței și eficienței în diferite aspecte, inclusiv furnizarea de resurse, monitorizarea, aplicarea securității și conformitatea. Simplifică sarcinile esențiale precum actualizările, corecțiile și aplicarea politicilor.

Această abordare simplificată ajută la reducerea complexității în mediul cloud distribuit în timp ce optimizează operațiunile.

  11 Cel mai bun software de acțiune corectivă și preventivă (CAPA) pentru managementul calității

Optimizarea latenței și a performanței

În cloud computing distribuit, minimizarea latenței este crucială. Pentru a realiza acest lucru, un principiu cheie este poziționarea strategică a centrelor de procesare a datelor mai aproape de utilizatorii finali. Procedând astfel, puteți optimiza latența și performanța, ceea ce duce la un acces mai rapid la date și la o experiență mai bună pentru utilizator.

Asigurarea procesării eficiente și a livrării rapide a datelor este crucială în aplicațiile sensibile la latență, cum ar fi analiza în timp real și jocurile online. Acest lucru necesită o echilibrare eficientă a sarcinii și algoritmi de rutare inteligenți.

Provocările cloud computingului distribuit

Unele dintre provocările legate de cloud computing distribuit sunt:

Securitate

Asigurarea securității serviciilor cloud răspândite în diverse locații globale este o provocare uriașă pentru furnizorii de servicii. Dacă nu este gestionat bine, poate duce la vulnerabilități și atacuri precum malware, viruși, ransomware, atacuri DDoS etc. Poate duce organizația să piardă bani, reputație și afaceri.

Lățimea de bandă

Crearea unui mediu multi-cloud poate fi cu adevărat o provocare când vine vorba de lățime de bandă și conectivitate. Este posibil ca conexiunile de bandă largă existente să nu fie suficient de eficiente pentru a face față stresului unei rețele atât de răspândite. Poate necesita modernizarea sau adaptarea unei rețele mai bune pentru conectivitatea ideală a unei rețele cloud distribuite.

Consistența și sincronizarea datelor

Menținerea coerenței și sincronizării datelor în cloud computing distribuit reprezintă o provocare semnificativă. Pe măsură ce datele sunt distribuite în diferite locații și procesate asincron, asigurarea faptului că toate instanțele de date rămân actualizate și precise devine complexă.

Pentru a depăși acest lucru, puteți implementa mecanisme și strategii de sincronizare pentru rezolvarea conflictelor.

Provocări de conformitate și reglementare

Distribuirea serviciilor cloud în diferite regiuni aduce provocarea respectării diferitelor legi și reglementări privind protecția datelor.

Furnizorii de servicii trebuie să navigheze prin diferite cerințe regionale privind stocarea datelor, accesul și confidențialitatea. Aceștia trebuie să pună în aplicare măsuri care să îndeplinească diverse standarde de conformitate, asigurând în același timp aderarea la peisajul juridic din diferite regiuni.

Cloud Computing distribuit versus tradițional

Cloud Computing înseamnă furnizarea de diverse servicii precum stocare, servere, software etc. prin internet. Serviciile sunt găzduite și furnizate utilizatorilor de către furnizorii de cloud. Este un serviciu partajat care funcționează pe un model de plată pe serviciu.

Calculul distribuit, pe de altă parte, rezolvă problemele cu computerele distribuite autonome care comunică prin ele însele printr-o rețea.

Pentru calculele distribuite prin acest sistem de rețea, invocarea metodelor de la distanță și apelurile de procedură sunt intens utilizate.

Iată o reprezentare tabelară completă a diferențelor:

Cloud Computing Cloud computing distribuit Cloud computing este furnizarea mai multor servicii și resurse IT, cum ar fi baze de date, rețele, analiză și management prin servicii de internet Cloud computing distribuit se referă la rezolvarea unei probleme de către mai multe computere conectate printr-o rețea. Calculatoarele sunt conectate autonom prin rețea. Este dedicat furnizării de servicii găzduite. Se concentrează în principal pe rezolvarea problemelor legate de calculul tradițional. Beneficiile sale includ eficiența costurilor, scalabilitatea, accesibilitatea la piețele globale, fiabilitatea etc. Oferă mai multe avantaje, redundanță redusă a datelor și securitate și scalabilitate îmbunătățite. Unele dezavantaje ale cloud computing sunt restricția de spațiu, control și acces mai redus prin rețea. defectarea rețelei și a nodurilor sunt câteva dintre dezavantajele potențiale ale acestui sistem. Tipurile de servicii tradiționale de cloud computing includ cloud public, cloud comunitar, cloud privat și cloud hibrid. Tipurile de cloud distribuite sunt sistemele de calcul distribuite, sistemele pervasive distribuite și sistemele de informații distribuite.

  10 platforme de securitate cibernetică bazate pe inteligență artificială pentru a vă proteja organizația

Cloud Computing distribuit și Edge Computing

Edge computing implică rularea aplicațiilor și alocarea volumului de lucru de date în regiuni apropiate fizic. Aceasta înseamnă în mod clar că calculul se va face într-o zonă geografică din vecinătatea dezvoltării datelor.

Deci, aduce datele mai aproape de un sistem centralizat – centrul de procesare a datelor și apoi de locul unde este nevoie de automatizare.

Edge computing aduce sursele de date mai aproape de aplicațiile de întreprindere, rezultând o serie de beneficii. Oferă conectivitate fiabilă și poate funcționa eficient chiar și cu lățime de bandă limitată. În plus, procesarea locală reduce utilizarea resurselor și timpul de călătorie. Un avantaj notabil este capacitatea de a menține securitatea și confidențialitatea datelor atunci când se transmit informații peste granițele internaționale.

Cloud computing distribuit și edge computing sunt două abordări strâns legate care îmbunătățesc procesarea și livrarea datelor. Cloud computing distribuit implică distribuirea diferitelor servicii cloud în diferite locații. Dar edge computing se concentrează pe procesarea datelor mai aproape de sursa lor, ceea ce ajută la reducerea latenței.

În domeniul cloud computing distribuit, edge computing servește ca o completare valoroasă. Nodurile Edge, situate strategic mai aproape de utilizatori sau dispozitive, ajută la procesarea rapidă a datelor. Aceste noduri sunt componente integrante ale rețelelor cloud distribuite mai mari.

Atunci când datele sunt generate la margine, edge computing le procesează local, reducând necesitatea transferului de volume enorme de date către servere cloud centralizate. Această procesare accelerată la margine se dovedește deosebit de avantajoasă pentru aplicațiile care necesită răspunsuri în timp real, cum ar fi dispozitivele IoT sau aplicațiile de realitate augmentată.

În plus, edge computing atenuează presiunea asupra resurselor cloud centralizate, permițându-le să gestioneze eficient sarcinile cruciale.

Combinația dintre cloud computing distribuit și edge computing îmbunătățește utilizarea resurselor și capacitatea de răspuns și oferă o soluție eficientă pentru diferite cerințe de calcul. Aceste două modele colaborează perfect pentru a asigura o experiență de cloud computing fluidă și competentă, care răspunde diferitelor cerințe de procesare a datelor.

Cazuri de utilizare ale Cloud Computing distribuit

  • Edge/IoT: Când datele sunt transferate de la locația de margine în cloud pentru procesare și analiză, performanța aplicațiilor IoT crește. IoT utilizează AI și ML împreună cu tehnici precum recunoașterea facială și inferența video pentru îmbunătățirea producției de automobile, îmbunătățirea sistemelor inteligente de parcare în oraș, analiza imaginilor medicale și multe altele.
  • Optimizarea conținutului: cloud-urile distribuite se pot transforma într-un CDN robust care îmbunătățește experiența de streaming și minimizează latența timpului de încărcare, oferind cea mai bună experiență de utilizator pentru o gamă largă de aplicații.
  • Îndepliniți nevoile de conformitate: regulile și reglementările locale și internaționale privind confidențialitatea datelor impun confidențialitatea și siguranța datelor. Trebuie să stocați informațiile pe servere securizate și să vă asigurați că utilizarea lor judiciară este conformă cu reglementările.
  • Scalare la cerere: Cloudul distribuit permite organizațiilor să se extindă în locațiile existente fără a construi infrastructură suplimentară. Conform cerințelor dvs., vă puteți crește amprenta în cloud pentru a sprijini nevoile în schimbare ale organizației dvs.

Cuvinte finale

Cloud computing distribuit este un domeniu în evoluție rapidă care încă deține nenumărate posibilități neexploatate. Această abordare a redus în mod semnificativ decalajul dintre cloud computing și accesibilitatea acestuia pentru utilizatorii finali. A revoluționat modul în care organizațiile procesează, stochează și implementează datele.

Cloud computing distribuit oferă beneficii atractive unei game largi de industrii, inclusiv IT și software. Ajută la atenuarea diferitelor complexități legate de cloud, cum ar fi latența, timpul de funcționare, inconsecvența etc. și oferă beneficii precum rezistența robustă a datelor, securitatea, scalabilitatea etc.

Companiile își pot transforma operațiunile și pot îmbunătăți experiența utilizatorului final cu ajutorul cloud computingului distribuit.

De asemenea, puteți citi despre Hybrid Cloud Computing și resurse gratuite pentru a afla despre cloud computing.

x