Cele mai bune distribuții Linux în 2024, clasate

Legături rapide

Recomandări cheie

  • Ubuntu este o alegere de încredere atât pentru începători, cât și pentru utilizatorii Linux experimentați, lăudându-se cu longevitate și o comunitate acomodativă.
  • Debian, o distribuție condusă de comunitate, are adepți fideli, în ciuda faptului că este mai dificil de instalat și întreținut.
  • Lansările rapide ale Fedora și angajamentul față de software-ul liber îl fac o alternativă solidă la Ubuntu.

Am folosit multe distribuții Linux de-a lungul anilor, uneori chiar mai multe în același timp. Dar Ubuntu rămâne prima mea alegere. Voi explica de ce este și cum se compară Ubuntu cu celelalte distribuții majore disponibile.

1. Ubuntu

Ubuntu există de aproape 20 de ani, lăudându-se cu genul de longevitate pe care puține distribuții Linux o pot. Dezvoltatorul Ubuntu, Canonical, trebuie să facă ceva corect.

De la debutul său în 2024, creatorii și fanii săi au citat Ubuntu drept distribuția perfectă pentru începători. Ubuntu oferă un proces simplu de configurare grafică, stabilitate pentru cei care doresc doar să-și termine munca și multă asistență online.

Deși este încă popular, nu este lipsit de controverse. Schimbarea care a provocat cea mai mare consternare în comunitatea Ubuntu este snaps, un nou manager de pachete. Utilizatorii au criticat performanța snaps-urilor cu anumite aplicații precum Firefox.

În ciuda schimbărilor, Ubuntu rămâne o alegere de top pentru utilizatorii de Linux, incluzând atât începătorii, cât și vrăjitorii Linux experimentați.

Descarca: Ubuntu

2. Debian

Debian este una dintre cele mai vechi distribuții Linux care este încă utilizată pe scară largă. Debian a fost baza pentru Ubuntu. De asemenea, s-a întâmplat să fie prima distribuție pe care am instalat-o pe un hard disk de PC în anii 2000.

O diferență cheie față de Ubuntu este că Debian este un proiect comunitar, în timp ce Ubuntu este susținut de Canonical.

Debian are reputația de a fi mai dificil de instalat decât Ubuntu. Pare mai puțin lustruit decât Ubuntu și presupune mai multe cunoștințe tehnice. Cu toate acestea, cu peste 30 de ani sub centura sa, Debian își menține un public fidel.

  Cum să obțineți adresa dvs. MAC Linux

Debian are trei versiuni disponibile: Stable, care tinde să aibă pachete mai vechi, Testing, care include pachete mai noi și bleeding-edge Unstable.

Descarca: Debian

3. Fedora

Fedora a fost creat după ce Red Hat a decis să-și concentreze eforturile pe piața întreprinderilor. O caracteristică cheie a Fedora este programul său rapid de lansare, cu o nouă versiune la fiecare șase luni. Este cunoscut și pentru că insistă asupra software-ului gratuit, refuzând aplicațiile și codecurile proprietare, spre deosebire de Ubuntu.

Descarca: Stația de lucru Fedora

4. Arch Linux

Arch a fost preferatul hackerilor de ceva vreme. Principalele motive pentru aceasta sunt două: este o distribuție cu lansare rulantă și, de asemenea, una minimalistă. Software-ul mai nou atrage dezvoltatorii și utilizatorii puternici. Minimalismul lui Arch atrage și experții Linux care nu au nevoie de atât de multă ținere de mână.

Dar chiar acest minimalism este principalul dezavantaj al lui Arch. Este atât de redus încât nu are un program de instalare – sau, cel puțin, nu a avut de mult timp. Principala modalitate de a instala Arch este prin lansarea multor comenzi de terminale arcane pentru a vă configura partițiile și a descărca pachetele. Acestea fiind spuse, calitatea wiki-ului Arch este atât de bună încât chiar și oamenii care folosesc alte distribuții se bazează pe el pentru informații despre părțile mai tehnice ale Linux.

Compensația este că obțineți un sistem Linux care este complet personalizat pentru nevoile dvs. Trebuie să decideți dacă câștigul răsplătește efortul de a crea un sistem Arch.

Spre deosebire de Ubuntu, această distribuție este prost potrivită pentru începători. Deoarece totul este atât de manual, este ușor să fii copleșit dacă nu ai prea multă experiență Linux.

Descarca: Arch Linux

5. Pop!_OS

Pop!_OS, este o distribuție care se bazează pe Ubuntu și este întreținută de System76, un producător de computere cu Linux preinstalat. În ciuda asocierii sale cu PC-urile System76, poate rula pe alte sisteme, deși caracteristicile sale sunt adaptate pentru computerele System76.

  Cum se creează un server de rezervă Dropbox pe Linux

Această distribuție se adresează profesioniștilor creativi și utilizatorilor științifici, două grupuri de utilizatori care optează adesea pentru Mac-uri.

Descarca: Pop!_OS

6. EndeavourOS

EndeavourOS este o versiune a Arch care își propune să elimine durerea instalării acestuia. La fel ca Arch, este bazat pe terminal și pe un model de lansare rulantă, dar vine cu o interfață grafică implicită.

Descarca: EndeavourOS

7. Zorin OS

Zorin OS își propune să ofere utilizatorilor Windows și Mac o rampă de acces prietenoasă în lumea Linux. Dacă această idee sună similar cu Ubuntu, asta ar putea fi pentru că Zorin se bazează pe Ubuntu. Zorin adaugă capacitatea de a adapta interfața către utilizatorii care sunt mai familiarizați cu sistemele de operare proprietare majore. Oferă chiar și o ediție ușoară pentru mașinile mai vechi.

O diferență majoră față de Ubuntu este existența unei ediții „Pro” plătite. Zorin OS promite un software mai avansat, dar multe dintre funcțiile sale le puteți găsi gratuit în alte distribuții, inclusiv Ubuntu.

Descarca: Zorin OS

8. OpenSUSE

La fel ca Debian, OpenSUSE este un alt sistem care există aproape de atâta timp cât are Linux însuși. A început ca o versiune modificată a Slackware, înainte de a merge în propria sa direcție. OpenSUSE este omologul gratuit al SUSE Enterprise Linux.

Are câteva caracteristici interesante, inclusiv instrumentul de gestionare YaST, și este o alternativă bună la Ubuntu.

OpenSUSE este disponibil în versiunea stabilă Leap și Tumbleweed cu lansare rulantă.

Descarca: OpenSUSE Leap

9. Kali Linux

La fel ca Ubuntu, Kali se bazează pe Debian. Dar Kali Linux are un caz de utilizare mult mai specializat decât Debian și Ubuntu.

Kali Linux se concentrează pe securitate, hacking etic și testare de penetrare. Deși este un sistem desktop complet, instrumentele pe care le include se concentrează pe testarea sistemelor de la distanță pentru găurile de securitate pe care hackerii le-ar putea exploata.

Descarca: Kali Linux

10. Rocky Linux

Rocky Linux a fost creat atunci când Red Hat a anunțat că va întrerupe CentOS în favoarea lansării continue CentOS Stream într-un efort aparent de a muta utilizatorii la Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Rocky Linux rămâne un sistem bazat pe comunitate. Este destinat în principal serverelor și nu are prea multe de oferit utilizatorilor de desktop.

  Cum să activați autentificarea automată pe Linux

Descarca: Rocky Linux

11. AlmaLinux

AlmaLinux este o altă distribuție Linux gratuită care își propune să fie un înlocuitor gratuit pentru RHEL. De asemenea, este orientat în principal către servere, în special găzduire web. Alma și Rocky merită învățați dacă vă gândiți la o carieră în IT, deoarece multe servere corporative sunt bazate pe RHEL.

Descarca: AlmaLinux

De ce Ubuntu este încă cel mai bun pariu al tău

De ce Ubuntu a rămas popular timp de aproape 20 de ani? De ce a avut această putere de rezistență în ciuda atâtor alte distribuții care vin și pleacă? Există mai multe motive posibile.

Ușurință în utilizare

De la început, Ubuntu s-a concentrat să fie ușor de instalat și utilizat. Pe vremea CD-R-urilor, doar ardeai ISO și repornii. Deși puteai folosi linia de comandă, desktopul era intuitiv pentru cineva care era obișnuit cu Windows sau macOS.

Un lucru cheie pe care Ubuntu l-a corectat a fost capacitatea de a-l încerca fără a se angaja pe deplin. Deși vă puteți șterge sistemul de operare și puteți utiliza Ubuntu, s-ar putea să doriți totuși să păstrați Windows pentru a rula anumite aplicații sau jocuri.

Există mai multe moduri de a împărți personalitatea mașinii dvs. Puteți rula un mediu live de pe un stick USB sau un disc optic. Sau puteți rula o mașină virtuală. Sau puteți instala Ubuntu în subsistemul Windows pentru Linux și îl puteți rula împreună cu Windows. Dacă utilizați WSL 2, puteți rula un nucleu Linux real.

Suport hardware excelent

Un alt motiv pentru longevitatea Ubuntu este că acceptă hardware-ul utilizat în prezent. Desigur, puteți obține Ubuntu pentru un computer standard, dar suportul pentru arhitectură este mai larg. O companie care rulează servere IBM POWER poate obține Ubuntu sau puteți instala Ubuntu pe un Raspberry Pi alimentat cu ARM.

Chiar și cu concentrarea crescândă a Canonical asupra întreprinderii, Ubuntu își menține rădăcinile de hobbyist. Comunitatea sa prietenoasă, care găzduiește utilizatori de toate nivelurile de calificare, ajută la evitarea obstacolelor legate de instalarea unui sistem de operare complet diferit.

În timp ce comunitatea Linux poate atrage acuzații de elitism, Ubuntu a fost unul dintre primii care a impus un cod de conduită pentru oricine dorește să contribuie, iar acesta include canalele de asistență ale comunității.

Din toate aceste motive și multe altele, Ubuntu este o distribuție la care eu și mulți alți utilizatori de Linux revenim mereu. Pentru mine, pur și simplu funcționează. Este echivalentul Linux al unei perechi de pantofi confortabili.