03/01/2024

Ce înseamnă impermeabil și rezistent la apă?

Recomandări cheie

 • Dispozitivele rezistente la apă nu sunt complet impermeabile, ceea ce înseamnă că apa mai poate pătrunde în anumite condiții.
 • Ceasurile inteligente și Benzile de fitness folosesc valoarea ATM pentru a indica rezistența la apă, în timp ce smartphone-urile folosesc codurile IP.
 • Rezistența la apă nu este o trăsătură permanentă și se poate degrada în timp, așa că tratați rezistența la apă ca o plasă de siguranță, nu o caracteristică.

Multe dispozitive sunt prezentate ca fiind rezistente la apă sau chiar impermeabile. Dar ce înseamnă asta: poți să-ți arunci telefonul într-o piscină fără griji? Să examinăm mai îndeaproape rezistența la apă pentru a evita ca apa să vă deterioreze telefonul, ceasul inteligent sau alt dispozitiv.

Impermeabil vs. Rezistent la apă

Rezistent la apă înseamnă că este imposibil ca apa să pătrundă vreodată în interiorul unui dispozitiv în orice circumstanțe. Dar, în timp ce unele companii folosesc acest termen ca termen de marketing, niciun dispozitiv nu este cu adevărat rezistent la apă.

Chiar dacă dispozitivul dumneavoastră poate rezista câteva minute în ploaie sau scăpare într-o piscină de mică adâncime, nu puteți face scufundări în adâncime. La un moment dat, toate măsurile de respingere a apei vor eșua și apa va intra în dispozitiv.

Fotologie1971/Shutterstock

Acesta este motivul pentru care rezistent la apă este termenul mai exact. Indică faptul că, în timp ce dispozitivul are o anumită protecție împotriva pătrunderii lichidelor, apa poate încă intra în interior în anumite condiții – o diferență subtilă, dar importantă.

Deci știi că dispozitivul tău nu este complet rezistent la apă, dar cum îți dai seama câtă apă poate rezista? Aici intră standardele care indică modul în care un dispozitiv va proteja împotriva apei.

Rezistență la ATM: folosit mai ales pentru purtabile

ATM, sau atmosfera standard, este o unitate de măsură pentru presiune. O atmosferă este aproximativ egală cu presiunea exercitată asupra unui obiect atunci când acesta se află la suprafața apei la nivelul mării. La fiecare 10 metri (~ 33 de picioare) adâncime crește presiunea cu un ATM suplimentar.

Ceasurile inteligente și benzile de fitness își marchează de obicei rezistența la apă cu o valoare ATM. De exemplu, dacă ceasul tău inteligent are o rezistență la apă de 5 ATM, probabil că este sigur de utilizat în piscine de agrement și va supraviețui fiind lăsat afară în ploaie.

  Semnătura digitală simplificată – Descoperiți puterea PandaDoc –

Nu există un test standardizat pentru a determina ATM-ul unui dispozitiv purtabil, deși unele ceasuri adoptă standardul ISO:22810 folosit de ceasurile de mână tradiționale. În timp ce ATM-ul unui dispozitiv purtabil își marchează rezistența la apă, este mai mult decât adâncimea.

Testele ATM se fac sub presiune statică, adică testează dispozitivul stând nemișcat la un anumit nivel de presiune. Acest lucru este destul de diferit de multe condiții din lumea reală. De exemplu, în timp ce trackerul dvs. de fitness poate rezista la scăpare într-o chiuvetă plină cu apă, acesta ar putea fi distrus dacă îl pulverizați cu un furtun puternic sau loviți în apă în timp ce mergeți cu jet-ski.

Aceste situații pot exercita mai multă presiune asupra ceasului tău decât poate face față, așa că este important să iei în considerare puterea apei și nu doar adâncimea.

Coduri IP: utilizate în principal pentru telefoane

Spre deosebire de dispozitivele purtabile, smartphone-urile au teste standardizate pentru rezistența la apă. Acestea sunt stabilite de Comisia Electrotehnică Internațională (IEC) și se numesc coduri de protecție internațională (sau protecție la intrare). Codurile sunt de obicei notate ca IP, urmate de două cifre.

De exemplu, iPhone 15 are un rating de IP68. În aceste două numere, prima cifră se referă la protecția împotriva prafului. Pentru aceasta, 6 este cel mai mare rating, pe care îl obțin majoritatea smartphone-urilor de astăzi. A doua cifră se referă la protecția apei, în care 9 este cel mai mare rating. Cu toate acestea, majoritatea smartphone-urilor oferă un nivel de rezistență la apă de 7 sau 8.

Iată o listă rapidă cu ceea ce indică fiecare număr de rezistență la apă:

 • X: Dispozitivul nu a fost testat pentru rezistența la apă.
 • 0: Fără protecție împotriva apei.
 • 1: Picurarea apei nu are efect.
 • 2: Picurarea apei nu are efect chiar și atunci când cade pe verticală când dispozitivul este la un unghi de 15 grade.
 • 3: Pulverizarea cu apă nu are efect, chiar și atunci când vine la un unghi de 60 de grade față de verticală.
 • 4: Stropirea cu apă din orice direcție nu are efect.
 • 5: Jeturile de apă de la o duză de 0,25 inci nu au niciun efect.
 • 6: Jeturile de apă mai puternice de la o duză de 0,5 inchi nu au niciun efect.
 • 7: Scufundarea în până la un metru (3,25 picioare) de apă timp de 30 de minute nu are efect.
 • 8: Scufundarea în mai mult de un metru (3,25 picioare) de apă pentru mai mult de 30 de minute nu are efect.
 • 9: Pulverizările cu apă la temperatură înaltă și la presiune înaltă nu au niciun efect.
  6 cel mai bun software de contabilitate nonprofit de încercat

Nu este posibil să întâlniți ultimul nivel pentru electronicele de larg consum. Majoritatea smartphone-urilor de astăzi oferă 7 sau 8 protecție împotriva apei, în timp ce dispozitivele mai vechi ar putea avea 4, 5 sau 6.

Din punct de vedere tehnic, doar pentru că un dispozitiv a atins un nivel de rezistență nu înseamnă că a fost testat pentru celelalte numere de mai jos. Unele dispozitive se vor lăuda astfel cu două evaluări IP, dar acest lucru este rar. În general, orice dispozitiv evaluat ca 7 sau 8 pentru protecția apei va fi, de asemenea, în siguranță împotriva formelor mai slabe de pătrundere a apei.

În funcție de dispozitiv, un rating de rezistență la apă de 8 poate avea o semnificație diferită. De exemplu, iPhone 15 și iPhone 11 sunt ambele evaluate la IP68. Cu toate acestea, conform Pagina Apple pentru rezistența la apă pentru iPhoneiPhone 15 este evaluat pentru protecție la șase metri (19,7 picioare) adâncime timp de până la 30 de minute, în timp ce iPhone 11 este evaluat doar pentru adâncimi de doi metri (6,6 picioare) la 30 de minute.

Pe scurt, evaluările IPx7 și IPx8 indică faptul că un telefon poate supraviețui scufundarii în apă. După cum sa menționat cu evaluările ATM, amintiți-vă că aceste teste de rating se fac în apă plată în condiții perfecte. Doar pentru că telefonul tău poate sta în siguranță la câțiva metri de apă, nu înseamnă că îl poți pulveriza cu o mașină de spălat cu presiune.

Limitările rezistenței la apă

După cum am văzut, orice dispozitiv despre care producătorul pretinde că este „impermeabil” este într-o oarecare măsură rezistent la apă. Dispozitivele sunt testate în condiții precise pentru a-și determina nivelul de protecție, dar acestea nu sunt perfecte și au limitări.

Important este că rezistența la apă nu este o trăsătură permanentă. În timp, fie prin uzură normală, fie prin deteriorare, rezistența la apă a telefonului poate scădea. Sigiliile se pot degrada în timp, iar o picătură sau o spargere poate oferi apei un punct de intrare în interiorul dispozitivului, pe care altfel nu l-ar fi avut.

  Personalizați poziția, accesibilitatea și multe altele din bara laterală Firefox

Din acest motiv, daunele cauzate de apă nu sunt acoperite de majoritatea garanțiilor telefonului. Dacă scăpați telefonul în apă la câteva luni după ce l-ați cumpărat și nu mai funcționează, este probabil ca compania să îl înlocuiască.

În funcție de dispozitivul dvs., este posibil să nu puteți apăsa butoanele acestuia în timp ce sunteți scufundat. În unele cazuri, acest lucru poate rupe sigiliile și permite pătrunderea apei. Dacă utilizați o husă rezistentă la apă pentru telefonul dvs., asigurați-vă că aveți și toate clapele și celelalte huse securizate.

Rețineți că testele de protecție a apei se efectuează numai în apă dulce. Nu ar trebui să vă duceți dispozitivul în apă sărată în nicio condiție, deoarece sarea îl poate deteriora fără reparații.

În cele din urmă, rezistența IP nu protejează neapărat împotriva altor lichide precum cafeaua sau apa noroioasă. Pentru linia iPhone XS și mai târziu, Apple afirmă că dispozitivele sunt rezistente la scurgerile de la băuturi precum sifon și suc. Trebuie pur și simplu să clătiți scurgerea cu apă de la robinet, să vă ștergeți iPhone-ul și să-l lăsați să se usuce.

Pentru alte dispozitive, ar trebui să verificați cu producătorul procedura recomandată.

Rezistența la apă este pentru protecție, nu pentru distracție

Este important să rețineți că caracteristicile de rezistență la apă sunt concepute ca un nivel de rezervă de protecție împotriva daunelor cauzate de apă, nu ca o caracteristică cool pe care ar trebui să o puneți la încercare. Probabil că nu trebuie să vă faceți griji dacă scăpați accidental un telefon rezistent la apă în toaletă. Dar nu ar trebui să vă duceți dispozitivul în piscină de fiecare dată când aveți ocazia – nu este destinat utilizării ca cameră subacvatică.

Dacă doriți să aflați cât de rezistent la apă este cu adevărat dispozitivul dvs., citiți textul mic al producătorului. Nu aveți încredere în declarații de marketing precum „rezistă la înot” și aplicați scepticism la afirmațiile despre dispozitivele făcute de companii fără nume. Pentru a evita o problemă, nu ar trebui să expuneți niciodată un dispozitiv în mod intenționat la apă decât dacă sunteți sigur despre ce este menit să se ocupe.

Dacă telefonul se udă, este posibil să puteți reduce daunele cauzate de apă la dispozitiv dacă acționați cu înțelepciune și rapiditate.

x