Ce este și ar trebui să-l activați?

Urăști pe cineva care îți fură WiFi-ul? Să verificăm cum să folosiți filtrele de adrese MAC pentru a pune capăt acestui furt digital.

Emily a găsit câțiva băieți în adolescență stând chiar lângă apartamentul ei, cu ochii lipiți de smartphone-urile lor.

Ecranele, și-a spus ea, și-au dat ochii peste cap și a mers mai departe.

A doua zi, ea a observat o scădere semnificativă a vitezei de internet. Fiind un lucrător de la distanță, acest lucru a fost deosebit de enervant, deoarece era obișnuită cu banda largă de 1 Gbps extrem de rapidă.

Acest lucru a continuat câteva zile și ea a evitat să treacă la ISP, așteptându-se ca lucrurile să revină la normal de la sine.

Cu toate acestea, ea a observat prezența repetată a acelor băieți cu telefoanele lor la câțiva metri de apartamentul ei. În cele din urmă, ea i-a confruntat pe câțiva dintre ei și a întrebat despre ce este vorba.

„Tehnicianul WiFi ne-a dat „conexiunile” cu 10 USD pe lună”, a răspuns unul dintre ei.

„Bine pentru tine”, a răspuns Emily și s-a întors la masa computerului ei. Ea a deschis imediat consola routerului pentru a vedea câteva dispozitive ciudate care se bucură de internet gratuit.

În loc să raporteze acest lucru furnizorului ei, ea a folosit filtrarea adreselor Mac ca răspuns.

În timp ce Emily tocmai a sacrificat unele date, furtul WiFi poate avea consecințe grave. De exemplu, cineva vă poate folosi WiFi-ul pentru a comite infracțiuni grave pe internet, doar pentru a împinge forțele de ordine să bată la ușă pentru o explicație și multe altele.

Ce este o adresă Mac?

O adresă Media Access Control (MAC) sau o adresă fizică este un număr hexazecimal de 12 cifre care desemnează fiecare dispozitiv dintr-o rețea locală. Acest lucru pune o plasă de siguranță suplimentară decât o parolă Wi-Fi tipică.

Adresele MAC sunt legate de hardware și sunt foarte greu de falsificat pentru utilizatorul mediu de internet. În plus, este ușor de implementat dacă nu aduceți dispozitive noi la două zile.

  Cum să utilizați Stage Manager pe iPad și Mac pentru multitasking

Deci, puteți pur și simplu să introduceți adresele MAC ale dispozitivelor dvs. și să fiți sigur că lățimea de bandă WiFi nu va fi consumată de alții, chiar dacă și-au dat seama cumva de parole.

În special, este diferită de adresele IP care sunt utilizate în principal pentru identificarea globală, pot fi partajate între dispozitive și pot fi modificate cu configurațiile de rețea.

Dimpotrivă, adresele MAC sunt permanente și rămân fixe pentru o rețea.

Cum funcționează adresele Mac?

Mai simplu, ca proprietar WiFi; puteți căuta adrese MAC pentru dispozitivele dvs. și le puteți introduce în secțiunea de filtrare MAC a consolei routerului.

Odată configurat, routerul blochează accesul la internet pentru alte dispozitive.

Deci, vor exista doi pași în acest proces: găsirea adreselor MAC și configurarea routerului.

Găsirea adresei MAC

Trebuie să aveți aceste informații pentru fiecare dintre dispozitivele dvs.

Și pe baza dispozitivului, există diferite moduri de a găsi adresa MAC. În plus, depinde și de versiunea sistemului de operare, iar pașii exacti pot diferi.

Cu toate acestea, acești pași menționați vor fi de ajutor.

Windows

Puteți utiliza fie promptul de comandă, fie panoul de control pentru a găsi adresa MAC.

Mai întâi, puteți deschide promptul de comandă și tastați ipconfig/all.

Această comandă va lista toate conexiunile, active sau nu, cu adrese MAC asociate cu fiecare.

Alternativ, puteți intra în Panou de control>Toate elementele panoului de control>Centrul de rețea și partajare.

Ulterior, faceți clic pe conexiunea activă și intrați în fila Detalii din fereastra pop-up.

În cele din urmă, adresa MAC relevantă va fi listată lângă adresa fizică.

Mac

Intrați în meniul Apple și faceți clic pe Preferințe de sistem.

Apoi, intrați în Rețea, selectați conexiunea și faceți clic pe Avansat. Aici, adresa MAC va fi listată în fila Hardware.

Android

Există două moduri de a găsi adresa MAC pe orice telefon Android.

  Cum să identifici muzica cu iPhone sau iPad

#1. WiFi MAC

Intrați în Setări și atingeți Rețea și internet. Apoi, atingeți numele conexiunii și pictograma roată de lângă aceasta pentru a configura setări specifice de conexiune.

Adresa MAC va fi listată în secțiunea Avansat.

#2. Dispozitivul MAC

Navigați la Setări> Despre telefon> Informații de stare> Adresă MAC WiFi telefon. Acești pași funcționează pentru smartphone-urile Samsung.

Pentru telefoanele Android stoc, aceasta este listată în Setări> Despre telefon> Adresă MAC WiFi.

Deci, în cele din urmă, depinde de telefonul la îndemână. Cu toate acestea, puteți utiliza pur și simplu caseta de căutare Setări și tastați „mac” pentru a obține necesarul.

Notă: MAC WiFi variază în funcție de alegerea dvs.: MAC pentru dispozitiv sau MAC randomizat. Utilizarea MAC randomizat va aloca o astfel de adresă conform conexiunii, care nu se va schimba chiar dacă „uitați de rețea”. Cu toate acestea, MAC-ul dispozitivului rămâne același, indiferent de WiFi-ul la care sunteți conectat.

iPhone

iPhone are, de asemenea, aceste opțiuni în mai multe locații, în funcție de adresa MAC pe care încercați să o găsiți.

#1. WiFi MAC

Accesați Setări> WiFi. Aici, atingeți 🛈 lângă conexiunea activă. Acum, localizați adresa WiFi, care este de fapt adresa MAC.

#2. Dispozitivul MAC

Mergeți la Setări> General> Despre. Acum derulați în jos și verificați adresa WiFi. În special, acesta este diferit de WiFi MAC și va fi acolo chiar dacă nu este conectat la nicio conexiune WiFi.

Activați filtrarea adresei MAC

După ce ați făcut o listă cu adresele MAC pentru lista permisă, este timpul să vă conectați la consola routerului WiFi. Din nou, acest lucru depinde în mare măsură de routerul dvs.

Nu uitați să aveți o conexiune WiFi sau ethernet activă cu același router înainte de a continua.

Începe cu autentificarea în tabloul de bord cu adresa URL implicită a gateway-ului (de obicei 192.168.1.1)

Utilizatorii de computere Windows pot verifica această adresă URL de conectare a routerului tastând ipconfig/all în promptul de comandă și derulând în jos la Gateway-ul implicit al conexiunii active.

Persoanele cu Mac pot naviga la meniul Apple>Preferințe de sistem>Rețea. Acum, faceți clic pe numele conexiunii și intrați în secțiunea Avansat. Aici, faceți clic pe fila TCP/IP pentru a găsi adresa URL implicită a gateway-ului în secțiunea router (Router: xx.xx.xx.x).

  Ghid pas cu pas pentru evidențierea și ștergerea duplicatelor din Foi de calcul Google

Apoi, conectați-vă la tabloul de bord al routerului cu numele de utilizator și parola.

Routerul meu are această opțiune în secțiunea Securitate sub Filtru MAC, după cum se arată mai jos:

Se pot crea filtre separate pentru Ethernet și WiFi. Dar să mergem mai departe cu WiFi, deoarece proprietarii de WiFi privat au mai mult control asupra conectivității ethernet.

Aici, primul lucru este selectarea modului de filtrare: Permis sau Blocat. Deoarece setez acest lucru pentru câteva dintre dispozitivele mele personale, voi continua cu „Permis” pentru a restricționa conectivitatea celor din afară.

Apoi, trebuie să introduceți adresa MAC a dispozitivelor permise, să adăugați o mică descriere și să apăsați pe Salvare. În cele din urmă, nu uitați să bifați Activați pentru a permite activarea acestei filtre.

Dispozitivele adăugate vor apărea în partea de jos pentru modificări ulterioare.

Si asta e. Acum doar dispozitivele din lista sigură pot accesa WiFi-ul routerului.

Alternativ, s-ar putea configura cu modul Blocat, împiedicând accesul la internet pentru dispozitivele enumerate, permițând în același timp tuturor celorlalți.

Avantajele și dezavantajele filtrării adreselor MAC

Beneficiul evident al filtrării adreselor MAC este protecția WiFi. Îi oprește pe freeloaders să se bucure de datele dvs. fără permisiunea dvs.

Pe lângă pierderea lățimii de bandă, previne riscul oricărei infracțiuni cibernetice organizate cu adresa dvs. IP în numele acesteia.

Venind la demerite, trebuie să adăugați toate dispozitivele noi la baza de date de filtrare. Deși aceasta nu este o problemă pentru dispozitivele tale personale, este extrem de enervant dacă găzduiești oaspeți sau petreceri frecvent.

În consecință, acesta este un diavol cu ​​care trebuie să te confrunți pentru a te bucura de un control mai mare asupra datelor și securității tale.

Opriți furtul!

Adresele MAC identifică toate dispozitivele digitale cu conexiune la internet. Se pot folosi pentru a preveni accesul neautorizat la internet, chiar dacă parola WiFi este cumva scursă.

PS: Routerele furnizate de ISP le lipsesc adesea funcții avansate precum VPN. Dacă simțiți la fel și căutați o alternativă perfectă, nu căutați mai departe decât această listă cu cele mai bune routere WiFi.