Ce este managementul vulnerabilităților și de ce este important?

Managementul vulnerabilităților este o modalitate eficientă de a îmbunătăți postura generală de securitate a organizației dvs.

Odată cu preocupările tot mai mari de securitate cibernetică la nivel mondial, a devenit important să implementați strategii și sisteme solide pentru a vă securiza sistemele, rețeaua și datele de atacatori.

De asemenea, este esențial pentru dvs. să sporiți gradul de conștientizare în materie de securitate și să oferiți o pregătire adecvată angajaților dvs., astfel încât aceștia să poată contracara atacurile sau să le prevină în mod proactiv.

În acest articol, voi discuta despre ce este managementul vulnerabilităților, importanța acestuia, pașii implicați și alte detalii.

Rămâneţi aproape!

Ce este managementul vulnerabilităților?

Managementul vulnerabilităților este un program cuprinzător de securitate cibernetică care implică detectarea, prioritizarea, evaluarea și abordarea „vulnerabilităților” sau a deficiențelor de securitate în sistemele, dispozitivele, aplicațiile și rețelele unei organizații, pentru a le proteja de încălcări ale datelor și atacuri cibernetice.

O vulnerabilitate ar putea fi puncte slabe precum:

 • Software nepatchat și învechit
 • Configurații greșite ale sistemului de operare
 • Configurații greșite de securitate
 • Autentificare ruptă sau lipsă
 • Criptare slabă sau lipsă a datelor
 • Erorile umane
 • Instrumente riscante de la terți

Managementul vulnerabilităților este un proces continuu și proactiv pentru a facilita securitatea non-stop. De asemenea, implică monitorizarea continuă a activelor și dispozitivelor pentru a identifica problemele și a le rezolva rapid.

Procesul are ca scop îmbunătățirea poziției de securitate a organizației dvs. și reducerea suprafeței de atac și a riscurilor generale prin găsirea și eliminarea punctelor slabe de securitate. De asemenea, vă permite să fiți la curent cu amenințările de securitate emergente și să vă protejați activele de acestea.

Astăzi, procesul de gestionare a vulnerabilităților a devenit mai ușor odată cu introducerea diferitelor soluții software și instrumente pentru a efectua detectarea, evaluarea și rezolvarea într-un singur loc. Aceste sisteme pot automatiza diferiți pași ai procesului pentru a vă economisi timp și efort pe care le puteți dedica strategiilor de încadrare pentru îmbunătățirea poziției dumneavoastră de securitate.

Importanța managementului vulnerabilităților

Într-o organizație sunt utilizate mai multe dispozitive, sisteme, aplicații, rețele și dispozitive. Acestea pot avea multe vulnerabilități de securitate care se pot mări cu timpul și se pot transforma într-o amenințare de securitate.

Există multe cazuri de neglijență în actualizările de securitate, configurări greșite, gestionarea accesului, corecție, remediere etc. Vulnerabilități ca acestea pot crește riscurile de securitate, deoarece atacatorii le pot găsi și exploata pentru a duce un atac total.

Ca urmare, o organizație poate pierde date critice, iar sistemele, aplicațiile și dispozitivele lor pot fi compromise. Acest lucru poate pune multe provocări în ceea ce privește finanțele, juridice și relațiile cu clienții.

Aceasta este ceea ce presupune gestionarea vulnerabilităților, permițându-vă să adoptați o abordare proactivă continuă de securitate și să găsiți și să rezolvați rapid vulnerabilitățile pentru a evita accidentele.

Iată câteva dintre beneficiile managementului vulnerabilităților pentru organizația dvs.

Vizibilitate îmbunătățită

Cu gestionarea vulnerabilităților, puteți obține o vizibilitate mai bună asupra tuturor sistemelor, dispozitivelor, rețelelor, aplicațiilor și datelor dvs., împreună cu vulnerabilitățile asociate acestora.

Folosind această perspectivă, puteți crea un sistem cuprinzător de raportare și urmărire a acestor vulnerabilități. În acest fel, puteți face planuri mai bune cu echipa dvs. pentru a remedia acele vulnerabilități și a vă păstra activele în siguranță.

Răspuns mai rapid la amenințare

După cum sa explicat mai sus, gestionarea vulnerabilităților vă oferă o perspectivă mai bună asupra vulnerabilităților din sistemele și rețelele dvs. Deci, prin identificarea vulnerabilităților, le puteți evalua și aborda în mod proactiv.

Deoarece este un proces continuu, puteți continua să monitorizați vulnerabilitățile și să le remediați imediat ce apar. Și chiar dacă are loc un atac, îți va deveni mai ușor să răspunzi la ele mai rapid, spre deosebire de scenariul în care nu ai un program de gestionare a vulnerabilităților.

  Generați text cu baraj, cu susul în jos, mic și cu spații late

Conformitatea întâlnirii

Organismele de reglementare precum HIPAA, GDPR, PCI DSS etc., au legi stricte privind confidențialitatea datelor pentru organizații. Și dacă o organizație nu îndeplinește aceste standarde și cerințe, poate fi penalizată.

Managementul vulnerabilităților, atunci când este realizat în mod eficient, vă poate ajuta să mențineți conformitatea cu reglementările. Acest lucru vă va permite să vă evaluați și să vă identificați vulnerabilitățile și să le corectați. De asemenea, trebuie să actualizați software-ul la timp, să gestionați inventarul în mod corespunzător, să activați configurațiile corecte etc.

Postura de securitate îmbunătățită

Un proces adecvat de gestionare a vulnerabilităților poate crește gradul de securitate generală a organizației dvs., inclusiv toate activele și rețelele. Monitorizarea continuă va asigura că nicio vulnerabilitate nu rămâne nedetectată și va clasifica și rezolva rapid problemele înainte ca orice atacator să le poată exploata.

Cost eficient

Managementul vulnerabilităților se poate dovedi a fi eficient din punct de vedere al costurilor. Daunele pe care le poate face un atac cibernetic sunt mult mai mari decât implementarea unui proces de management al vulnerabilităților într-o organizație, chiar dacă utilizați instrumente dedicate.

Companiile au pierdut milioane din cauza atacurilor, iar procesul de reparare este, de asemenea, extrem de intensiv în bani.

Deci, în loc să treceți prin toate acestea, puteți implementa un management proactiv al vulnerabilităților. Vă va ajuta să prioritizați vulnerabilitățile cu risc ridicat pentru a elimina mai întâi exploatarea.

Încrederea păstrată

Îmbunătățirea securității este bună nu numai pentru organizația dvs., ci și pentru parteneri și clienți. Prin implementarea datelor și sistemelor de gestionare a vulnerabilităților și de securitate, vă faceți mai fiabil și mai demn de încredere în fața clienților și partenerilor dvs.

În afară de cele de mai sus, managementul vulnerabilităților oferă mai multe beneficii:

 • Poate reduce fluxurile de lucru manuale și poate automatiza procesul de monitorizare, remediere și alertă
 • Organizațiile pot asista la creșterea eficienței operaționale.
 • Acesta vă poate menține echipele aliniate cu obiectivele organizației dvs. de securitate

Ciclul de viață al managementului vulnerabilităților

Managementul vulnerabilităților implică anumiți pași sau faze care formează ciclul de viață al managementului vulnerabilităților, din momentul în care sunt descoperite până la rezolvarea lor și monitorizarea continuă.

#1. Descoperire

În prima fază, trebuie să creați o listă completă a tuturor activelor din organizația dvs. Ar putea fi sistemele, dispozitivele, echipamentele, rețelele, aplicațiile, fișierele, sistemele de operare, hardware-ul și multe altele.

Aceste componente pot avea anumite vulnerabilități în ele, cum ar fi actualizări de software, greșeli de configurare, bug-uri, erori etc., pe care atacatorii cibernetici doresc să le exploateze. În plus, acestea au date despre afaceri și despre clienți la care atacatorii le pot avea acces și îți pot face rău.

Deci, pe lângă descoperirea activelor tale, trebuie să identifici și vulnerabilitățile din ele. Puteți utiliza scanere de vulnerabilități în acest scop. De asemenea, puteți executa un audit pentru a obține un raport complet despre active și vulnerabilități.

#2. Clasificare și prioritizare

Odată ce ați detectat activele și vulnerabilitățile, grupați-le în funcție de criticitatea și valoarea lor în operațiunile de afaceri. În acest fel, puteți prioritiza grupurile care solicită acțiuni imediate, astfel încât să le puteți rezolva mai întâi înainte de a deschide calea către o încălcare a securității. Prioritizarea activelor este, de asemenea, utilă atunci când alocați resurse fiecăruia dintre ele.

#3. Evaluare

În această fază, trebuie să evaluați profilurile de risc asociate fiecărui activ. Pentru aceasta, multe organizații utilizează Common Vulnerability Scoring System (CVSS). Acest standard deschis și gratuit vă poate ajuta să evaluați și să înțelegeți caracteristicile și gravitatea fiecărei vulnerabilități software.

Conform CVSS, Scorul de bază variază de la 0 la 10. National Vulnerability Database (NVD) atribuie gradul de severitate scorurilor CVSS. În plus, NVD-ul conține date extrase de personalul IT și soluții automate pentru gestionarea vulnerabilităților.

  Geek Squad vă poate repara PS4?

Iată cum sunt date scorurile CVSS:

 • 0 – Niciuna
 • 0,1-3,9 – Scăzut
 • 4,0-6,9 – Medie
 • 7,0-8,9 – Ridicat
 • 9,0-10,0 – Critic

Deci, atunci când evaluați vulnerabilitățile, luați în considerare clasificarea activelor, expunerea la riscuri de securitate și criticitatea. Acest lucru vă va ajuta, de asemenea, să vă dați seama ce active să reparați mai întâi.

#4. Raportare

Acum că ați evaluat fiecare vulnerabilitate și activ din organizația dvs., documentați-le și raportați-le factorilor de decizie. Puteți evidenția nivelul de risc pentru fiecare activ în funcție de evaluarea pe care ați efectuat-o.

De asemenea, puteți trimite rapoarte de activitate în fiecare săptămână, de două ori pe lună sau în fiecare lună. Acest lucru vă va ajuta să rămâneți la curent cu fiecare vulnerabilitate și să vă asigurați că nimic nu este lăsat nedocumentat.

În plus, trebuie să vă prezentați strategia pentru a remedia vulnerabilitățile cunoscute. Acesta va oferi echipei dvs. o idee despre cum să procedeze cu rezolvarea și să accelereze procesul.

#5. Remediere

În această etapă, tu și echipa ta trebuie să ai detalii complete despre active și vulnerabilități, împreună cu nivelurile de prioritate pentru fiecare activ.

Până acum, echipa ta trebuie să ajungă la o concluzie despre cum să facă față fiecărei vulnerabilități și ce instrumente și tehnici să folosească. Fiecare membru al echipei trebuie să-și înțeleagă clar rolurile și responsabilitățile. Aceasta nu include doar echipele de securitate cibernetică, ci și IT, operațiuni, relații publice, finanțe, juridice etc. Trebuie, de asemenea, să obțineți acceptarea părților interesate și a clienților,

Odată ce totul este setat, începeți să remediați vulnerabilitățile care sunt cele mai critice pentru organizația dvs. Deși o puteți face manual, utilizarea instrumentelor poate automatiza și accelera întregul proces și vă poate economisi mult timp, efort și resurse.

#6. Reevaluare

Când ați rezolvat toate vulnerabilitățile cunoscute din sistemele, dispozitivele, rețelele și aplicațiile dvs., este timpul să le reevaluați. Trebuie să efectuați audituri pentru a reevalua și a vă asigura că toate vulnerabilitățile sunt eliminate.

Acest lucru vă permite să identificați problemele rămase, dacă există, și să le eliminați. De asemenea, trebuie să continuați să urmăriți echipa dvs. pentru a cunoaște starea vulnerabilităților și a activelor.

#7. Monitorizare și îmbunătățire

Ciclul de gestionare a vulnerabilităților nu se încheie cu repararea vulnerabilităților cunoscute din sistemul dumneavoastră. În schimb, este un proces continuu care necesită să monitorizezi continuu rețeaua și sistemele pentru a detecta vulnerabilități și a le remedia înainte ca orice atacator să le exploateze.

În acest fel, ciclul de gestionare a vulnerabilităților continuă să continue. Trebuie să continuați detectarea, prioritizarea, evaluarea, rezolvarea, reevaluarea și monitorizarea vulnerabilităților pentru a vă securiza rețeaua, datele și sistemele și pentru a vă îmbunătăți situația generală de securitate.

În plus, trebuie să vă mențineți și echipa la curent cu cele mai recente amenințări și riscuri pentru a lupta împotriva lor în mod proactiv dacă apar.

Managementul vulnerabilităților vs. testarea penetrației

Mulți confundă managementul sau evaluarea vulnerabilităților cu testarea de penetrare. Motivul ar putea fi multe lucruri, cum ar fi ambele tehnici legate de securitate, în care scopul este de a securiza datele, sistemele și utilizatorii unei organizații împotriva atacurilor cibernetice.

Cu toate acestea, testarea de penetrare este diferită de gestionarea vulnerabilităților în multe privințe. Să înțelegem cum.

Testarea de penetrare este un tip de testare software care reproduce activitățile sau acțiunile atacatorilor cibernetici interni sau externi care intenționează să încalce rețeaua și măsurile de securitate ale unei organizații și să obțină acces la date critice sau să împiedice operațiunile.

Această testare este efectuată de un tester de penetrare sau de un hacker etic folosind tehnici și instrumente avansate.

În schimb, managementul vulnerabilităților nu este un proces unic, ci un proces continuu care implică identificarea vulnerabilităților și prioritizarea, evaluarea și rezolvarea acestora, împreună cu raportarea și monitorizarea continuă a acestora.

Acesta are ca scop eliminarea fiecărei vulnerabilități din sistemele, dispozitivele, aplicațiile etc. ale unei organizații, astfel încât niciun atacator să nu le poată valorifica și să le transforme într-un atac cibernetic.

  Procesarea salariilor este mai ușoară decât credeți cu Rippling tipstrick.ro

Managementul vulnerabilitățilorTestarea de penetrareConstă în identificarea tuturor activelor și vulnerabilităților din sisteme.Implică determinarea sferei unui atac cibernetic.Evaluează nivelul de risc asociat fiecărei vulnerabilități pentru organizație.Testează colecția de date sensibile.Vizează eliminarea tuturor vulnerabilităților. de la sisteme și dispozitive. Are scopul de a curăța un anumit sistem și de a-l documenta într-un raport. Puteți audita și analiza toate sistemele și vulnerabilitățile pentru a înțelege suprafața dvs. de atac. Efectuați penetrarea unei soluții software sau a unui sistem dat pentru a înțelege riscurile .Este un proces continuu. Nu este un proces continuu, dar este efectuat atunci când doriți să știți cum ar reacționa un sistem la o amenințare cibernetică.

Provocări în managementul vulnerabilităților

În timp ce implementează managementul vulnerabilităților, multe organizații se confruntă cu anumite provocări. Acestea sunt:

 • Resurse și timp limitate: organizațiile au resurse și timp limitate pentru gestionarea vulnerabilităților. Angajații nu sunt disponibili tot timpul pentru a urmări modificările, raporta și atenua problemele. Dar atacatorii nu se odihnesc nici în sărbători sau în weekend. Astfel, atacurile pot avea loc oricând dacă vulnerabilitățile nu sunt tratate la timp.
 • Prioritizare necorespunzătoare: Uneori, factorii de decizie prioritizează vulnerabilitățile pentru a fi remediate pe baza anumitor părtiniri care le pot întuneca deciziile. Și dacă o vulnerabilitate critică este lăsată neabordată, se poate transforma rapid într-o breșă cibernetică.
 • Utilizarea instrumentelor terțe riscante: multe organizații au suferit enorm prin utilizarea instrumentelor terțe riscante pentru corecție. Nu numai că mărește suprafața de atac, dar face și fluxul de lucru ineficient.
 • Proces manual: multe organizații încă preferă urmărirea și rezolvarea manuală a vulnerabilităților. Acest lucru ar putea pune bazele erorilor și ineficiențelor și ar putea crește riscurile. De asemenea, dacă există prea multe deficiențe de securitate pentru a fi urmărite și rezolvate, procesul poate deveni ineficient, iar atacatorii pot folosi acele vulnerabilități înainte de a le rezolva.

Prin urmare, este benefic să folosiți instrumente mai sigure de gestionare a vulnerabilităților pentru a automatiza aceste procese.

Soluțiile de gestionare a vulnerabilităților sunt instrumente care pot automatiza diferite părți ale ciclului de viață de gestionare a vulnerabilităților. Există instrumente pentru monitorizarea, detectarea și eliminarea vulnerabilităților, împreună cu raportare, alerte și multe altele.

Câteva instrumente pe care le puteți lua în considerare sunt:

Folosindu-le, puteți economisi o mulțime de resurse, timp și efort, în timp ce obțineți vizibilitate precisă și remediere într-un singur loc.

Cele mai bune practici pentru implementarea managementului vulnerabilităților

Iată câteva dintre cele mai bune practici pe care le puteți lua în considerare atunci când implementați managementul vulnerabilităților în organizația dvs.

 • Efectuați o scanare amănunțită: pentru a elimina toate vulnerabilitățile critice din întreaga rețea, trebuie să scanați cu atenție fiecare punct final, dispozitiv, sistem, serviciu și aplicație. Pentru aceasta, puteți identifica mai întâi toate activele și apoi găsiți vulnerabilități în fiecare dintre ele.
 • Monitorizare continuă: permiteți unui sistem să efectueze monitorizarea și scanarea continuă a activelor dvs., astfel încât problemele să poată fi înregistrate de îndată ce apar. De asemenea, puteți utiliza unele instrumente pentru a vă programa și a scana sistemele în fiecare săptămână sau lună pentru a fi la curent cu vulnerabilitățile.
 • Prioritizează în mod corespunzător și asigură responsabilitatea: prioritizează-ți vulnerabilitățile și activele în mod corespunzător, fără nicio părtinire. De asemenea, trebuie să numiți proprietari pentru activele tale critice, astfel încât aceștia să își poată asuma responsabilitatea pentru menținerea activelor în cea mai bună stare și corectarea în mod regulat a acestora.
 • Documentați în mod corespunzător: documentarea și raportarea sunt adesea trecute cu vederea de mulți. Așadar, documentați toate vulnerabilitățile cu activele asociate, cronologia și rezultatele. Acest lucru vă va ajuta să remediați rapid cazuri similare.
 • Instruire și conștientizare: instruiți-vă angajații și faceți-i conștienți de cele mai recente tendințe și amenințări în domeniul securității cibernetice. De asemenea, trebuie să le împuterniciți cu instrumentele adecvate, astfel încât să poată deveni mai productivi și mai proactivi în identificarea și rezolvarea deficiențelor de securitate.

Concluzie

Sper că informațiile de mai sus vă vor ajuta să înțelegeți gestionarea vulnerabilităților și să ușurați procesul de implementare pentru a îmbunătăți securitatea.

Pentru a eficientiza procesul, puteți utiliza soluții de gestionare a vulnerabilităților pentru a realiza identificarea proactivă și remedierea vulnerabilităților din sistemul și rețeaua dumneavoastră.

De asemenea, puteți explora unele dintre cele mai bune software-uri de gestionare a vulnerabilităților.