Ce este DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol)?

Protocolul de configurare dinamică a gazdei (DHCP) este parte integrantă a rețelelor și controlează ce adrese IP primesc dispozitivele, astfel încât acestea să poată comunica cu internetul. De obicei, atribuirea IP este automatizată, dar dacă aveți nevoie de IP-uri statice, familiaritatea cu DHCP este esențială.

DHCP poate gestiona atribuiri IP

Fiecare dispozitiv care se conectează la o rețea are nevoie de o adresă IP. În primele zile ale rețelei, utilizatorii și-au atribuit manual o adresă IP, dar aceasta este o sarcină greoaie, mai ales pentru locurile cu multe dispozitive, cum ar fi un birou corporativ. DHCP, parțial, automatizează acest proces, ceea ce face conectarea dispozitivelor la rețea mult mai ușoară. Serverele sau routerele DHCP gestionează acest proces pe baza unui set de reguli definite. Majoritatea routerelor sunt setate să utilizeze un interval 192.168.0.x, de exemplu, astfel încât veți vedea în mod obișnuit adrese IP ca aceasta în rețelele de acasă.

Procesul este destul de simplu. Când un client (un computer, un dispozitiv IOT, o tabletă, un telefon mobil etc.) se conectează la rețea, acesta trimite un semnal (numit DHCPDISCOVER) către serverul DHCP (sau routerul). Serverul răspunde cu toate regulile și setările pentru rețea și cu o adresă IP pentru utilizare (o DHCPOFFER). Clientul recunoaște informațiile și solicită permisiunea de a utiliza adresa atribuită (un mesaj DHCPREQUEST). În cele din urmă, serverul DHCP acceptă cererea, iar clientul este liber să se conecteze la rețea.

  Cele mai ușoare modalități de a conversa prin chat video cu familia de Ziua Mamei

DHCP controlează intervalul de adrese IP

Puteți configura DHCP pentru a controla intervalul de adrese IP disponibile pentru utilizare. Dacă indicați acel interval ca începând cu 192.168.0.1 și sfârșitul ca 192.168.0.100, atunci toate adresele disponibile se vor încadra undeva în acel interval. Nu veți vedea niciodată un dispozitiv alocat la 192.168.0.101. De asemenea, rețineți că IP-ul de pornire (192.168.0.1 în acest exemplu) este rezervat routerului. Unele routere listează doar o adresă de pornire și apoi includ o opțiune pentru un număr maxim de utilizatori (care determină adresa finală).

Avantajul este că puteți controla câte dispozitive se conectează la rețeaua dvs. simultan (nu mai mult de 100 în acest exemplu). Dar dezavantajul este că dacă setați intervalul prea mic, puteți împiedica neintenționat conectarea unor dispozitive noi. Pentru a permite o gamă mai mică de adrese IP, serverele DHCP închiriază numai adrese IP dispozitivelor.

Adresele atribuite dinamic sunt temporare

Când un server DHCP atribuie o adresă IP, face acest lucru în cadrul unui sistem de închiriere. Aparatul păstrează această adresă IP pentru un anumit număr de zile, după care poate încerca să reînnoiască adresa IP. Dacă nu este trimis niciun semnal de reînnoire (cum ar fi o mașină dezafectată), atunci serverul DHCP revendică adresa IP pentru a o atribui unui alt dispozitiv. Când este detectat semnalul de reînnoire, dispozitivul își păstrează adresa IP pentru încă un set de zile. Acesta este motivul pentru care adresa dvs. IP poate părea să se schimbe din când în când dacă utilizați des opțiunea ipconfig.

Este posibil ca două dispozitive să ajungă cu același IP, cum ar fi o mașină VM care își petrece cea mai mare parte a timpului offline. Mașina VM nu va putea trimite semnalul de reînnoire, așa că adresa sa IP va fi transmisă altei mașini. Când VM-ul este reactivat, are încă o înregistrare a vechii adrese IP (mai ales dacă este restaurată dintr-un instantaneu), dar nu va putea folosi acea adresă IP de când a fost luată. Fără această permisiune, nu se poate conecta la rețea până când nu este atribuit un nou IP. Dar utilizarea adreselor IP dinamice ar trebui să prevină acest tip de scenariu.

  Conectați-vă acum la Contul dvs. Google pentru a preveni ștergerea acestuia

Adresele IP statice sunt necesare pentru unele dispozitive

Dacă aveți o imprimantă sau un server media conectat la rețea (cum ar fi o unitate NAS sau un server Plex), ar fi incomod pentru ei să li se schimbe adresele IP. Deși reînnoirea contractului de închiriere poate împiedica acest lucru, este totuși posibil ca adresa IP să se schimbe. Dacă routerul dvs. este repornit, din cauza unei pene de curent sau pentru că încercați să rezolvați o problemă neplăcută, atunci toate adresele IP generate dinamic pot fi reatribuite. Pentru aceste scenarii, atribuirea manuală a unei adrese IP statice va rezolva problema.

Procesul exact pentru aceasta variază, mai ales că interfețele web ale routerului se pot schimba de la dispozitiv la dispozitiv chiar și atunci când sunt realizate de același producător. Pe unele routere, cum ar fi kitul Eero Mesh Router, acest lucru poate fi denumit printr-un alt termen, cum ar fi rezervarea IP. Dar o adresă IP statică mai trebuie să se conformeze oricăror reguli de interval, dacă acestea există. Utilizarea unei adrese IP curente ca bază pentru un IP static este de obicei cel mai ușor lucru de făcut. În funcție de dispozitiv și de sistemul de operare al acestuia, este posibil să fie posibilă setarea unui IP static la capătul dispozitivului, nu prin router sau server DHCP. Acest lucru poate fi necesar dacă routerul în sine nu acceptă IP statică.