Ce este SD Express și cât de rapid este?

Cardurile SD sunt pe cale să devină mai mari și mai rapide. Noul standard SD Express va crește semnificativ capacitatea și viteza maximă. Cardurile SD Express sunt compatibile înapoi cu hardware-ul dvs. actual, dar veți avea nevoie de hardware nou pentru viteze maxime.

Cardurile SD își ating limitele actuale

Deoarece folosim carduri SD și microSD în camere 3D, camere de acțiune, smartphone-uri din ce în ce mai puternice, camere DSLR, tablete, console de jocuri video și chiar mașini, există cerințe din ce în ce mai mari pentru spațiu de stocare, precum și viteze mai mari de citire și scriere. .

SanDisk a anunțat recent ceea ce a numit cel mai rapid card microSD de 1 TB din lume, care oferă viteze de citire de 160 MB/s, ceea ce este suficient pentru a „transfera 1000 de fotografii de înaltă rezoluție și 30 de minute de videoclipuri 4K (24 GB) în mai puțin de 3 minute”. Unele carduri au o capacitate de stocare mai mică, dar viteze de scriere mai mari, cum ar fi Card microSD Delkin de 128 GB care are viteze potrivite la 300 MB/s. Dar producătorii depășesc deja limita standardelor actuale. Limita teoretică pentru SDXC, de exemplu, este de 2 TB.

Cardurile SD primesc protocoale SSD pentru viteze mai mari

Prin încorporarea protocoalelor PCIe (Peripheral Component Interconnect Expres) și NVMe (Non-Volatile Memory Express), cardurile SD vor avea o nouă limită teoretică de 985 MB/s, de peste șase ori mai rapidă decât cardurile SanDisk de 1 TB. Dacă PCIe și NVMe vă sună familiar, asta se datorează faptului că sunt folosite pentru SSD-uri de ceva vreme, iar cardurile SD Express vor putea servi ca unități SSD detașabile.

  Cum se testează PSU cu multimetrul

Asociația SD spune că aceste noi viteze vor permite o mișcare super lentă, videoclipuri 8K și vor adăuga suport pentru modul de rafală continuă brută, care va fi un avantaj pentru fotografii digitali. În plus, prin încorporarea PCIe 3.1, cardurile SD Express pot consuma mai puțină energie decât cardurile au fost înainte. În teorie, acest lucru ar trebui să contribuie la o viață mai bună a bateriei pentru produsele mobile, deși nu este clar cât de mult.

În general, ideea este că valorificarea tehnologiilor existente va accelera adoptarea, deoarece noi echipamente de testare și procese de dezvoltare nu ar trebui să fie necesare. Producătorii pot folosi ceea ce știu deja de la crearea unităților SSD.

Capacitățile de stocare cresc, de asemenea

Ca parte a tranziției, cardurile SD și microSD înregistrează o creștere a dimensiunii, împingând limita superioară de la 2 TB la 128 TB. Cardurile cu o capacitate mai mare de 2 TB vor fi marcate ca SDUC, adăugându-se la categoriile SDHC și SDXC.

Ca întotdeauna, vitezele de citire și scriere sunt separate de capacitatea de stocare, așa că veți vedea carduri SDHC și SDXC marcate ca SD Express și capabile de viteze de scriere mai mari. Și toate aceste beneficii vin atât pentru cardurile SD, cât și pentru microSD, iar cardurile SD Express sunt compatibile cu dispozitivele anterioare.

Sunt compatibile cu invers, dar pierzi viteza

Toată această viteză uimitoare se datorează în parte unui nou rând de pini găsite pe cardurile SD Express (și SD UHS-ii). Din păcate, asta înseamnă că dispozitivele tale actuale nu pot folosi acești pini, le lipsește hardware-ul necesar. Dar, conform Asociației SD, veți primi în continuare spațiul de stocare suplimentar.

  Cum să împerechezi două seturi de AirPod-uri cu același iPhone

După cum explică asociația în cartea sa albă, „cardul și dispozitivul s-ar putea să nu atingă cea mai bună performanță, dar consumatorul va avea acces la tot conținutul. SD Express continuă această promisiune de lungă durată, păstrând capacitatea de a opera noile carduri în miliarde de produse existente disponibile pe piață prin intermediul interfeței sale vechi SD.”

Când pot cumpăra unul și cât va costa?

Nu există încă carduri microSD cu marca „Express” în magazine. Asociația SD, care este grupul industrial care supraveghează acest standard, a anunţat noul standard microSD Express la Mobile World Congress 2019 pe 25 februarie 2019. Face parte din noua specificație SD 7.1. Standardul SD Express a fost a anunţat înapoi pe 26 iunie 2018, ca parte a specificației SD 7.0.

Asociația SD nu a anunțat nicio dată de lansare când cardurile microSD Express vor fi disponibile de la producătorii de hardware și nici nu au apărut carduri SD Express pe piață de la anunțul din iunie. Nu suntem siguri când vor fi disponibile, ce producători le vor produce sau cât vor costa. De asemenea, nu știm când vor fi disponibile dispozitive compatibile cu acest nou standard pentru a profita pe deplin de vitezele mai mari. Tot ce știm este că standardul există și dispozitivele ar trebui să se lanseze în cele din urmă pentru a profita de el.