Ce aplicație de mesagerie ar trebui să utilizați?

Recomandări cheie

  • Signal oferă funcții de confidențialitate și securitate mai bune decât WhatsApp, cu politici mai conservatoare de colectare a datelor.
  • Signal are o bază de utilizatori mai mică în comparație cu WhatsApp, ceea ce face posibil mai dificilă convingerea persoanelor de contact să schimbe platforma.
  • WhatsApp are mai multe funcții pentru mesageria de afaceri, ceea ce o face o opțiune mai bună pentru conectarea cu clienții.

WhatsApp și Signal se numără printre cele mai bune aplicații de mesagerie instantanee atât pentru mobil, cât și pentru desktop. Cu preocupările tot mai mari de confidențialitate pe WhatsApp, mulți s-au gândit să treacă la Signal. Deci, cum se compară cele două aplicații?

WhatsApp vs. Signal: caracteristicile pe care le au în comun

WhatsApp și Semnal împărtășesc un set similar de caracteristici. Ambele sunt aplicații gratuite de mesagerie cu criptare end-to-end și suport multiplatform.

Iată o scurtă descriere a funcționalităților cheie pe care ambele aplicații le oferă:

  • Mesaje care dispar.
  • Criptare end-to-end.
  • Media care se autodistruge.
  • Controale de notificare.
  • Sincronizare pe mai multe platforme.
  • Actualizări de stare.
  • Backup-uri prin chat.

Ambele aplicații încorporează funcții de siguranță încorporate pentru a vă ascunde adresa IP și pentru a verifica contacte noi folosind un număr unic de siguranță.

WhatsApp și Signal prezintă, de asemenea, mesaje care dispar, care este o opțiune care șterge automat mesajele după o anumită perioadă de timp.

Pe WhatsApp, puteți alege dacă doriți ca mesajele dvs. să dispară după 24 de ore, 7 zile sau 90 de zile. Signal vă oferă un pic mai multă flexibilitate și puteți alege dacă doriți ca mesajele dvs. să dispară după 30 de secunde, 5 minute, 1 oră, 8 ore, o zi, o săptămână sau o lună. De asemenea, puteți dezactiva complet opțiunea sau puteți crea o limită de timp personalizată.

Când vine vorba de notificări push, utilizatorii WhatsApp au opțiunea fie de a dezactiva complet notificările, fie de a dezactiva previzualizările mesajelor.

Signal duce confidențialitatea notificărilor dvs. la nivelul următor și permite utilizatorilor să aleagă dacă doresc ca notificările să afișeze numai numele contactului, atât numele și mesajul contactului, sau nici numele contactului, nici mesajul. De asemenea, puteți ascunde complet notificările.

  7 soluții de găzduire JSON de încredere pentru aplicația dvs. modernă

În ceea ce privește utilizarea pe mai multe dispozitive, puteți utiliza WhatsApp pe până la patru dispozitive conectate simultan. În mod similar, puteți utiliza Signal pe până la cinci dispozitive conectate simultan.

WhatsApp și Signal sunt ambele disponibile pe iOS, Android, Windows și Mac. Deși Signal este disponibil pentru Linux, nu există, din păcate, niciun client oficial WhatsApp pentru Linux la momentul scrierii.

WhatsApp vs. Signal: platformele de mesagerie comparate

Deci, acum că le cunoașteți asemănările, cum rămâne cu diferențele lor? Cea mai mare diferență dintre aplicații este modul în care gestionează colectarea datelor.

De asemenea, au limite diferite de dimensiune pentru chat-urile și apelurile de grup, dar sunt similare în ceea ce privește ușurința de utilizare.

Securitate și confidențialitate

Signal a fost prima platformă de mesagerie gratuită și open-source care a oferit criptare end-to-end și utilizează protocolul atât pentru chat-uri unu-la-unu, cât și pentru chat-uri de grup.

Deși acest lucru nu a fost întotdeauna cazul, WhatsApp utilizează, de asemenea, criptarea end-to-end. Dar aplicațiile gestionează metadatele diferit.

Ori de câte ori trimiteți un mesaj cuiva, trimiteți și metadate, care includ informații precum când a fost livrat mesajul dvs. și cine este destinatarul. Ambele platforme de mesagerie utilizează același protocol de criptare dezvoltat de Open Whisper Systems.

În timp ce criptarea end-to-end asigură confidențialitatea mesajelor dvs., așa cum Știri MIT note, aceste sisteme nu protejează întotdeauna metadatele. Aici apare o diferență cheie între WhatsApp și Signal.

WhatsApp poate partaja informațiile contului dvs. cu compania sa-mamă, Meta. Acestea includ, printre altele, numărul dvs. de telefon, utilizarea aplicației, informațiile despre dispozitiv, adresa IP. Acest lucru prezintă un risc pentru confidențialitate.

Dimpotrivă, Signal utilizează o caracteristică care vă poate proteja metadatele, numită Sealed Sender. Această caracteristică ascunde informații despre expeditor, chiar și din platforma în sine.

Conform Politica de confidențialitate a Signal, aplicația colectează unele informații despre cont și vă poate accesa contactele dacă vă înscrieți pentru această funcție. De asemenea, utilizează un serviciu terță parte pentru a vă verifica contul cu un PIN unic.

Politica de confidențialitate mai spune: „Signal nu vinde, închiriază și nu monetizează în niciun fel datele sau conținutul dumneavoastră cu caracter personal, niciodată.”

Conform Politica de confidențialitate WhatsApp, platforma lucrează cu alte companii Meta și furnizori de servicii terți pentru a-și îmbunătăți serviciile. Aceste companii pot accesa informațiile pe care WhatsApp le colectează despre tine. Serviciul folosește și cookie-uri.

  Ghidul începătorilor la Managerul de ferestre i3

Potrivit acestuia Pagina App StoreWhatsApp poate colecta următoarele informații și le poate lega de identitatea dvs.: achiziții, informații financiare, locație, informații de contact, contacte, conținut utilizator, identificatori, date de utilizare, diagnosticare și istoric de căutare.

În contrast, Lista de App Store a Signal observă că colectează informații de contact, dar nu leagă aceste date la identitatea ta.

În general, Signal câștigă în categoria de confidențialitate datorită caracteristicilor sale de confidențialitate și politicilor mult mai conservatoare de colectare a datelor în comparație cu WhatsApp.

Apeluri video și vocale

Apelurile video și vocale atât pe WhatsApp, cât și pe Signal sunt criptate end-to-end, ceea ce înseamnă că nimeni, inclusiv platformele în sine, nu vă poate asculta sau intercepta apelurile.

Pentru a vă asigura că cineva nu vă poate urmări locația folosind adresa IP, Signal și WhatsApp oferă ambele o funcție de siguranță (releu de apel) care transmite apelul prin serverele companiei pentru a vă proteja adresa IP.

Puteți avea până la 32 de participanți atunci când utilizați apeluri video de grup WhatsApp și până la 256 de participanți la un apel vocal de grup. Pe de altă parte, puteți avea un apel video sau un apel vocal de grup Signal cu maximum 40 de participanți.

WhatsApp a lansat, de asemenea, capacitatea de a începe conversații vocale în stil Discord, cărora li se pot alătura până la 32 de participanți.

Popularitate

Conform Statista, WhatsApp are aproximativ 2 miliarde de utilizatori activi lunar. Între timp, Afacerea aplicațiilor sugerează că Signal a avut aproximativ 40 de milioane de utilizatori activi în 2022. Aceasta înseamnă că WhatsApp este mult mai populară ca cea mai mare aplicație de mesagerie din lume.

Cu toate acestea, nu lăsați aceste cifre să vă păcălească. Signal a fost susținut de persoane publice precum Edward Snowden, care spune multe despre angajamentul platformei față de confidențialitatea și securitatea utilizatorilor săi.

Din păcate, baza de utilizatori mai mică a Signal înseamnă că este posibil ca majoritatea persoanelor de contact și a persoanelor cu care doriți să discutați prin chat să nu folosească platforma.

Prin urmare, va trebui să treceți prin bătaia de cap de a vă convinge prietenii și familia să testeze platforma și să începeți să o utilizați în loc de WhatsApp.

  8 funcții Pixel Watch pe care nu ar trebui să le treceți cu vederea

Chat-uri de grup

Un chat de grup WhatsApp poate avea până la 1.024 de persoane și puteți crea un chat de grup Signal cu până la 1.000 de persoane. Dacă sunteți administrator de grup într-un chat de grup WhatsApp sau Signal, puteți invita persoane să se alăture chatului, pur și simplu partajând un link cu ei.

Ambele platforme de mesagerie oferă, de asemenea, aprobarea administratorului, care le permite administratorilor de chat de grup să examineze fiecare solicitare de a se alătura grupului înainte ca un membru să fie permis să se alăture.

Pe ambele platforme, administratorii pot elimina membri, pot edita informațiile grupului și pot decide cine poate trimite mesaje sau poate iniția apeluri vocale și video în cadrul grupului.

Ușurința în utilizare

Semnalul este puțin mai personalizabil decât WhatsApp și vă permite să schimbați culoarea chatului și pictograma aplicației, împreună cu opțiuni pentru a vă personaliza fundalul și a comuta între modul deschis și întunecat.

Pe de altă parte, WhatsApp vă permite să alegeți un tapet personalizat și să comutați între modul deschis și cel întunecat. La instalare, ambele platforme de mesagerie au un proces de configurare simplu, ceea ce facilitează începerea utilizatorilor.

Deoarece ambele platforme au caracteristici similare, cum ar fi actualizările de stare, navigarea pe oricare dintre acestea nu va fi o provocare.

Mesaje de afaceri

O diferență de bază între WhatsApp și Signal este suportul pentru mesajele de afaceri și canalele de difuzare.

Canalele WhatsApp, care permit administratorilor să trimită mesaje difuzate adepților lor, au fost lansate în 2023. În plus, WhatsApp Business oferă funcții precum răspunsuri automate, etichetarea mesajelor în anumite grupuri și un instrument de programare a mesajelor.

Signal nu include aceste funcții, ceea ce înseamnă că nu este ideal dacă doriți să vă conectați cu clienții.

Ar trebui să folosiți WhatsApp sau Signal?

Nu se poate nega că Signal depășește WhatsApp în ceea ce privește securitatea și confidențialitatea. În timp ce WhatsApp pare să ajungă din urmă cu Signal și lansează în mod constant noi funcții de siguranță, practicile de colectare a datelor între aplicații sunt foarte diferite.

Dacă ești îngrijorat de securitate și confidențialitate, nu există o alegere mai bună decât Signal.

Singurul dezavantaj, în opinia noastră, este posibilitatea ca persoanele cu care intenționați să discutați prin chat să nu fie utilizatori Signal și va trebui să petreceți timp convingându-i să se alăture platformei. Dacă nu poți face acest lucru, WhatsApp este o aplicație solidă de mesagerie pe care probabil că o vor folosi majoritatea oamenilor pe care îi cunoști.