Care este diferența, care este cel mai bun?

Recomandări cheie

  • OpenBSD și FreeBSD au procese de instalare diferite, OpenBSD asumând mai multă experiență pe computer și prezentând o interfață spartană, în timp ce FreeBSD are un program de instalare mai sofisticat.
  • OpenBSD se concentrează pe securitate și este cunoscut pentru angajamentul său față de corectitudinea codului. FreeBSD, pe de altă parte, este poziționat ca un sistem de uz general, cu o istorie de alimentare a infrastructurii dot-com.
  • FreeBSD are o documentație mai bună, inclusiv un manual bine scris, care servește atât ca referință pentru experți, cât și ca introducere pentru începători. Documentația OpenBSD este mai orientată către experți și are rădăcini vizuale în anii 1990.

OpenBSD și FreeBSD sunt descendenți concentrați pe server ai Berkeley Software Distribution sau BSD dezvoltat la UC Berkeley de la sfârșitul anilor 1970 până în anii 1990.

Ca proiecte populare cu sursă deschisă, ei au urmărit dedicat ca alternative la Linux. Cum diferă ele și care dintre ele poate fi potrivită pentru tine?

Procesul de instalare: OpenBSD vs. FreeBSD

Atât OpenBSD cât și FreeBSD au programe de instalare care vă permit să partiționați și să instalați aceste sisteme pe un computer, similare cu cele ale distribuțiilor Linux. Cu toate acestea, experiența instalării celor două sisteme de operare este foarte diferită.

OpenBSD presupune multă experiență pe computer, iar interfața este destul de spartană. Descărcați imaginea de instalare de pe site, așa cum ați proceda cu Linux, o extrageți pe suport și porniți mașina.

Când pornește mașina, ești întâmpinat cu o consolă. Nu există nicio instalare grafică sau media live pe care le-ați obține într-o distribuție Linux majoră. Rulați programul de instalare de pe terminal și răspundeți la întrebări despre tipul de tastatură pe care o utilizați și despre regiunea dvs.

Dacă faceți o greșeală, tot ce puteți face este să apăsați Ctrl + C și să începeți din nou. Programul de instalare este similar cu distribuțiile concentrate pe experți, cum ar fi Arch sau Gentoo.

După aceea, veți alege ce „seturi de fișiere” doriți să includă sistemul dvs. Dezvoltatorii recomandă valorile implicite pentru utilizatorii începători. Apoi veți configura parola de root și orice alți utilizatori doriți. Urmează momentul adevărului în care porniți noul sistem de operare.

  16 cele mai bune site-uri web de hacking gratuit

Programul de instalare al FreeBSD este similar, dar cu un aspect mai elegant. Totuși, este încă bazat pe text. Dacă ați instalat vreodată jocuri pe un sistem MS-DOS în anii ’90, programul de instalare al FreeBSD vă va părea familiar.

De asemenea, vă va ghida prin configurarea unei mașini FreeBSD, cum ar fi formatarea partițiilor, pe care FreeBSD le numește „slices”, selectarea software-ului, configurarea unei conexiuni la internet și configurarea utilizatorilor și a fusurilor orare.

Chiar dacă pare mai prietenos, programul de instalare al FreeBSD presupune, de asemenea, familiaritatea cu sistemele de operare asemănătoare Unix, la fel ca și OpenBSD.

FreeBSD are un avantaj față de OpenBSD pentru a avea un program de instalare mai intuitiv pe care îl puteți încurca fără un manual dacă ați instalat un sistem de operare înainte.

Utilizări și aplicații

OpenBSD și FreeBSD au ambele rădăcini în proiectul 386BSD pentru a porta baza de cod BSD la procesoare Intel 80386, dar vizează două piețe diferite.

OpenBSD a fost fondat de Theo De Raadt după mai multe neînțelegeri între el și alți dezvoltatori NetBSD. NetBSD însuși a fost o altă ramură a 386BSD.

Pretenția de faimă a OpenBSD este concentrarea pe securitate. Site-ul oficial al proiectului susține, din septembrie 2023, că doar două găuri de la distanță au fost găsite în instalarea implicită „într-un timp îndelungat”.

OpenBSD a fost inițial popular pentru construirea de routere și gateway-uri de la zero, adesea cu piese second-hand, în ISP-uri mici în anii ’90. În timp ce hardware-ul dedicat este mult mai obișnuit pe măsură ce serviciul de internet a devenit mai consolidat și profesionalizat, OpenBSD își menține accentul pe securitate printr-un accent pe corectitudinea codului.

Angajamentul OpenBSD față de calitatea tehnică este probabil un motiv pentru care componentele care au fost portate pe alte sisteme, cum ar fi OpenSSH și tmux, au devenit foarte populare în afara ecosistemului OpenBSD. OpenSSH este chiar instalat implicit pe Windows 10 și 11.

FreeBSD, pe de altă parte, în ciuda faptului că dezvoltatorii se concentrează pe utilizarea serverului, este poziționat mai mult ca un sistem de uz general.

La fel ca OpenBSD, FreeBSD a fost un sistem de operare popular pentru alimentarea infrastructurii dot-com în timpul boom-ului internetului din anii ’90. Yahoo era cunoscut pentru că s-a bazat în mod extins pe FreeBSD în perioada sa de glorie, iar rețeaua de livrare de conținut Open Connect a Netflix gestionează multe sesiuni de vizionare excesivă.

Calitatea documentației

Atât OpenBSD, cât și FreeBSD păstrează documentația pe sistemele lor.

  Cum să faci fotografii bune în ploaie (și în alte situații umede)

Documentația OpenBSD este foarte asemănătoare cu restul sistemului: concisă și orientată către experți. Din punct de vedere vizual, site-ul web al proiectului este ferm înrădăcinat în anii 1990, dar în ciuda temelor de lansare de obicei capricioase ale OpenBSD.

Pe lângă paginile sale de manual, OpenBSD menține Secțiunile „Întrebări frecvente”. care într-adevăr se dublează ca manuale în sine. Acestea acoperă detalii minore, cum ar fi instalarea și securizarea sistemului.

Abordarea FreeBSD cu privire la documentare este mai rafinată. FreeBSD are pagini de manual bine scrise, dar cea mai bună caracteristică a sistemului poate fi Manual. Este suficient de informativ pentru a servi drept referință pentru utilizatorii experți, dar explică suficiente concepte de bază pentru cei care nu au atât de multă experiență cu sisteme asemănătoare Unix pentru a servi drept introducere.

FreeBSD câștigă calitatea documentației sale față de OpenBSD.

Implementare firewall

Atât OpenBSD, cât și NetBSD promovează securitatea și o modalitate prin care o fac este prin a pune la dispoziție un firewall.

Fiind accentului de securitate al OpenBSD, proiectul și-a dezvoltat propriul program de firewall, pf, pentru Packet Filter. Ca și în cazul altor componente, PF a fost portat pe scară largă pe alte sisteme. PF face parte din macOS, care se bazează în parte pe FreeBSD.

Ca și în cazul OpenBSD, FreeBSD folosește PF ca unul dintre programele firewall majore, dar sunt disponibile și IPFW și IPFILTER. Manualul FreeBSD dedică cel mai mult spațiu PF, dar avertizează că versiunea lor portată și OpenBSD diferă semnificativ.

Este nevoie de ceva timp și expertiză pentru a configura un firewall pe ambele sisteme pentru a le permite să servească drept router improvizat. OpenBSD are un avantaj pentru oamenii hotărâți să construiască un router DIY datorită concentrării sale obsesive de securitate.

Medii desktop

În timp ce OpenBSD și NetBSD sunt dezvoltate în principal având în vedere servere, este posibil să le folosiți ca sisteme desktop.

OpenBSD poate instala un server X și un mediu de bază de manager de ferestre FVWM. Ca orice altceva, este o întoarcere vizuală la anii ’90. Puteți instala alte medii prin managerul de pachete.

FreeBSD oferă multe dintre aceleași manageri de ferestre și medii desktop pe care le-ați găsi pe distribuțiile Linux.

Instalarea unei interfețe grafice este puțin mai complicată pe ambele sisteme, la fel ca pe Arch sau Gentoo. FreeBSD ar putea fi câștigătorul aici, pur și simplu pentru că puteți instala sisteme desktop complete, cum ar fi TrueOS sau MidnightBSD, care vin cu un desktop din cutie.

  Partajați capturi de ecran și text de pe iPhone pe mai multe rețele sociale [Beta Invites]

Suport hardware: OpenBSD vs. FreeBSD

Dacă suportul pentru drivere hardware cu sursă deschisă și proprietară pe Linux ți se pare frustrant, alegerile tale sunt mai limitate pentru sistemele de operare bazate pe BSD, pur și simplu pentru că sunt mai de nișă decât Linux, cel puțin pe desktop.

Cele mai mari provocări, ca și în Linux, sunt grafica și Wi-Fi.

OpenBSD acceptă chipset-urile AMD și Intel, dar nu și Radeon, deoarece compania nu furnizează nicio informație tehnică dezvoltatorilor. Cu toate acestea, sunt disponibile o serie de drivere Wi-Fi.

FreeBSD acceptă marii producători de grafică, precum și Wi-Fi.

Ca și în cazul multor distribuții Linux moderne, X necesită foarte puțină configurație, dacă este deloc, pentru a rula pe ambele sisteme. Deoarece sunt orientate în principal pe server, vor rula în mod implicit în modul consolă. Conectarea la Wi-Fi este, de asemenea, mai complicată, dar conexiunile prin cablu vor funcționa, de obicei, de la cutie.

Managementul pachetelor în FreeBSD și OpenBSD

Atât OpenBSD, cât și FreeBSD oferă gestionarea pachetelor pentru a simplifica instalarea software-ului, din nou similar cu distribuțiile Linux moderne. Pe ambele sisteme, puteți compila „porturi” din sursă, dar aveți opțiunea de a instala rapid pachete binare. Ultima abordare este din ce în ce mai comună în ambele sisteme.

OpenBSD folosește programele pkg_add și pkg_info pentru a instala și a căuta pachete.

Comanda pachetului FreeBSD se numește „pkg” și toate operațiunile sunt efectuate pe un singur program. Această din urmă abordare pare mai ușoară.

Care este mai sigur? OpenBSD sau FreeBSD

Atât OpenBSD, cât și FreeBSD subliniază angajamentul lor față de securitate. FreeBSD este un sistem de uz mai general, dar FreeBSD este, așa cum este evident, obsesiv în abordarea sa asupra codării și proiectării sistemului. Cei care sunt cu adevărat îngrijorați vor alege probabil pe cel din urmă.

Popularitate

Deși popularitatea în sine nu ar trebui să fie singurul factor în selectarea unui sistem de operare, aceasta va afecta capacitatea de a găsi software și asistență. În timp ce OpenBSD are o reputație în comunitatea open-source pentru devotamentul său față de securitate și chiar pentru o latură jucăușă cu tematica de lansare, FreeBSD pare să aibă un suport mai larg.

Este dificil de evaluat cât de larg utilizate sunt ambele sisteme în practică, dar FreeBSD are un rang mai mare decât OpenBSD pe distrowatch.com din septembrie 2023, pe baza accesărilor pe paginile lor web.

Acum puteți folosi BSD-ul potrivit pentru locul de muncă potrivit

Decizia între OpenBSD sau FreeBSD poate fi descurajantă, dar decizia se va rezuma probabil la cât de sigur doriți să fie sistemul dumneavoastră. Dacă doriți un sistem de operare sigur, dur ca unghiile, cel mai bun pariu este OpenBSD. Pentru un sistem BSD mai general, mergeți cu FreeBSD sau NetBSD.