12/04/2023

8 cele mai bune LMS open-source (alternative Moodle) în 2023

LMS cu sursă deschisă a condus prima linie a educației online de la pandemie, iar tendința LMS a continuat în epoca post-pandemie.

Primul LMS open-source, Moodle a câștigat o importanță masivă datorită flexibilității și opțiunilor de personalizare (vom vorbi despre beneficiile sale în secțiunea ulterioară).

Dar în ultimul timp, mulți creatori de cursuri și-au întors drumul în căutarea alternativelor Moodle. În acest articol, am ales cel mai bun LMS open-source care funcționează ca o alternativă excelentă pentru Moodle.

Înainte de a începe cu lista, să vorbim despre Moodle LMS, caracteristicile sale și motivele pentru a-l căuta.

Ce este Moodle LMS?

Moodle este primul LMS cu sursă deschisă, fondat în 2002 de tehnicul australian Martin Dougiamas. Moodle reprezintă mediul de învățare dinamic orientat pe obiecte modular și are peste 200 de milioane de utilizatori la nivel mondial.

Platforma oferă diverse funcții de personalizare și flexibilitate cu crearea de cursuri, permițând instituțiilor de învățământ și întreprinderilor să creeze conținut potrivit pentru orice mediu de învățare.

Cadrul open-source Moodle îl face mai viabil, permițând utilizatorilor să se implice într-o comunitate înfloritoare de utilizatori și dezvoltatori care contribuie la dezvoltarea sa și oferă suport.

Moodle se mândrește, de asemenea, cu wiki-uri, documentație, forumuri și secțiuni de blog.

Beneficiile LMS open-source

Moodle, ca LMS open-source, are diverse beneficii pentru creatorii de cursuri online. Să ne uităm la aceste beneficii:

 • Opțiuni de integrare: Utilizatorii se pot integra perfect cu diverse programe software de întreprindere, cum ar fi managementul resurselor umane, conformitatea, managementul talentelor, managementul fluxului de lucru și managementul relațiilor cu clienții, îmbunătățind funcționalitatea.
 • Securitate: caracteristica de conectare securizată a Moodle protejează datele sensibile și oferă utilizatorilor date de acces controlat, astfel încât să fie partajate doar date limitate.
 • Raportare și urmărire: gratuitățile din Moodle nu îi limitează funcțiile. Permite cursanților să urmărească progresul, să analizeze performanța la examen și să înregistreze performanțele.
 • Interfață: Majoritatea LMS-urilor open-source nu au o interfață ușor de utilizat. Moodle are o interfață elegantă și oferă o navigare ușoară de la o pagină la alta. LMS-ul este simplu de utilizat, așa că nu va trebui să petreceți mult timp pregătindu-vă angajații pentru a-l folosi în mod eficient.

Cum este LMS open-source diferit de LMS proprietar?

Cea mai comună percepție despre software-ul open-source este că nu are securitate și probabil că va cădea în vulnerabilități. Pe lângă aceasta, există diverse diferențe între LMS open-source și closed-source pe care le văd majoritatea întreprinderilor.

LMS cu sursă deschisă (sisteme de management al învățării) este licențiat gratuit și oricine poate contribui la proiectarea și codificarea acestuia, în timp ce LMS-ul cu sursă apropiată este codificat în mod privat și vine cu licențe bazate pe abonament.

LMS open-source sunt personalizabile și flexibile, deoarece oricine poate contribui la el. Pe de altă parte, LMS proprietar este deținut de o organizație cu software criptat. Niciun programator sau programator extern nu poate face modificări software-ului.

În plus, LMS open-source nu sunt ușor de integrat cu instrumentele de management al clasei, deoarece aveți nevoie de cunoștințe tehnice solide pentru a face acest lucru. Acolo este locul în care LMS-ul proprietar ia avantajul. Majoritatea LMS-urilor oferă integrare directă cu instrumente terțe, pe lângă faptul că oferă integrare API.

  Cum să obțineți Vidgo 7 Days Free Trial

Una dintre caracteristicile importante ale LMS și instrumentelor de e-learning sunt programele și calendarele personalizabile pentru sălile de clasă online. LMS plătit, pe de altă parte, adaugă mai multe caracteristici pentru a personaliza experiența utilizatorului folosind funcții precum anul, luna, săptămâna și chiar ziua de școală.

Dar asta nu exclude posibilitatea ca toate LMS-urile open-source să fie proaste. Depinde de gradul de utilizare și de caracteristicile pe care le cauți.

De ce ar trebui să cauți o alternativă Moodle?

Moodle este, fără îndoială, o alegere excelentă dacă ești dispus să faci totul pe cont propriu. De la proiectare până la dezvoltare, o puteți face pe cont propriu. Dar asta vine cu bibelouri și obstacole.

Majoritatea școlilor și universităților guvernamentale folosesc Moodle ca alegere preferată, dar oamenii trec adesea cu vederea durerile de cap implicate în lucrul cu un LMS tradițional open-source precum Moodle.

Să ne uităm la câteva dintre motivele pentru a alege alternativa Moodle:

#1. Personalizare limitată

Nu spun că lui Moodle îi lipsește personalizarea, dar există limitări. Puteți schimba stilurile și culorile, puteți adăuga o imagine sau puteți regla înălțimea și lățimea.

Dar nu și machetele. Moodle are un design rigid al tabloului de bord și un catalog de cursuri. Puteți angaja dezvoltatori pentru a schimba tabloul de bord și aspectul. Cu toate acestea, există câteva obstacole cu care s-ar putea să vă confruntați și trebuie să rescrieți complet întregul sistem.

#2. Ai nevoie de dezvoltatori Moodle

Îmi pare rău că ți-am spart balonul! Nu puteți instala Moodle pe cont propriu.

Va trebui să angajați un dezvoltator Moodle pentru ca platforma să funcționeze și să funcționeze. Trebuie să aveți cunoștințe tehnice solide pentru a vă codifica sala de clasă virtuală. În unele cazuri, s-ar putea chiar să întâmpinați defecțiuni tehnice care nu pot fi remediate singur.

Astfel, este posibil să aveți întotdeauna nevoie de asistență de la un dezvoltator Moodle. Într-un fel sau altul, Moodle vă va costa bani și resurse.

#3. Lipsește scalabilitate

Unul dintre dezavantajele Moodle-ului este limitările sale de trafic. Deoarece este open-source, serverele Moodle sunt limitate la un anumit trafic.

Veți avea nevoie de un nou server când site-ul dvs. atinge un anumit prag de trafic.

Obținerea unui nou server înseamnă angajarea unui dezvoltator și clonarea din nou a mediului. Trebuie să rescrieți sistemul dacă intenționați să îl utilizați pe o platformă partajată sau în cloud.

#4. Preocupările legate de securitate

Protecția datelor este una dintre cele mai esențiale caracteristici ale unui sistem eficient de învățare online. Moodle este excelent la identificarea scurgerilor de securitate și la notificarea actualizărilor; se defectează atunci când este implementată o nouă actualizare.

Din nou, trebuie să angajați un dezvoltator pentru a recupera sau rescrie sistemul.

#5. Auto-găzduit pe server

Unul dintre dezavantajele majore ale Moodle este limitarea serverului. Moodle este auto-găzduit, ceea ce înseamnă că veți avea nevoie de serverul dvs. Odată ce serverul este supraîncărcat, veți avea nevoie de un alt server și de un dezvoltator pentru a-l instala.

În plus, va trebui să achiziționați o găzduire Moodle pentru a vă găzdui LMS-ul.

Acum că știți dezavantajele Moodle, am ales cu atenție unele dintre cele mai bune alternative la Moodle, sau numim lista celor mai bune LMS open-source.

  33 de cele mai bune jocuri Roblox înfricoșătoare de jucat cu prietenii

Pânză

În comparație cu Moodle, Canvas LMS are un aspect mai modern și o platformă LMS de încredere. Este utilizat pentru o gamă largă de aplicații de către școli, universități și institute de învățământ.

Canvas LMS are, de asemenea, avantaj în ceea ce privește interfața sa. Tabloul de bord este perfect pentru a naviga cu toate elementele din partea dreaptă. Un alt lucru bun este comunitatea sa mare și puternică, unde utilizatorii pot comunica și pot exprima idei noi pentru îmbunătățirea LMS.

Caracteristici cheie:

 • Garanție de funcționare de 99,99%.
 • Încărcare rapidă de fișiere și videoclipuri
 • Un singur loc pentru materiale de învățare, ghiduri și resurse

În timp ce Moodle nu oferă integrare directă sau API cu majoritatea instrumentelor, Canvas se integrează cu instrumente terțe precum Zoom, Google Classroom și MS Teams. Spre deosebire de unele LMS open-source, Canvas este compatibil cu orice dispozitiv și rulează pe orice rezoluție de ecran.

Chamilo

Chamilo.org a început ca NPO în 2010 și a contribuit drastic la ecosistemul de învățare online folosind Chamilo LMS.

Tabloul de bord oferă funcții care vă permit să creați și să organizați cursuri, să gestionați materialele de curs și să urmăriți progresul studenților.

Chamilo acceptă peste 10 limbi, ceea ce face o opțiune mai convenabilă pentru a crea cursuri în alte limbi decât engleza. Platforma are, de asemenea, instrumente de comunicare încorporate, cum ar fi forumuri, chat și mesagerie, pentru a permite interacțiunea între cursanți și instructori.

Caracteristici cheie:

 • Funcționează atât pe Android, cât și pe iOS
 • Oferă diverse integrări terță parte
 • Design și aspect responsive

Nu doar cursurile de bază, platforma acceptă și chestionare, teme și prezentări multimedia. Dezvoltatorii pot contribui și extinde funcționalitatea acestuia în afară de caracteristicile sale de bază.

Sakai

Sakai LMS poate să nu fie la fel de popular ca ceilalți din listă, dar este printre cele mai bune LMS open-source pe care le-am găsit.

În ceea ce privește fiabilitatea și intuitivitatea, Sakai este o alegere de top pentru studenți și instituții de învățământ.

Nu vă va fi greu să explorați interfața, deoarece nu există opțiuni neîndemânatice. Trebuie să aveți o licență de dezvoltator dacă doriți să modificați aspectul și structura în funcție de nevoile dvs.

Caracteristici cheie:

 • Include diverse instrumente de comunicare pentru mesagerie, discuții, conexiuni sociale și colaborare
 • Administratorii pot controla accesul utilizatorilor și pot acorda permisiuni
 • Sistemul acceptă, de asemenea, diverse tehnologii de predare

La fel ca Canvas și Chamilo, există o integrare API terță parte care îi sporește și mai mult funcționalitatea. Platforma oferă, de asemenea, funcții precum detector de plagiat, generator de resurse și instrumente de planificare a locurilor de muncă.

Odoo

Odoo este un LMS popular cu peste 7 milioane de utilizatori din întreaga lume. Acest LMS open-source vine cu conținut media îmbogățit și opțiuni pentru a adăuga diferite tipuri de conținut, cum ar fi videoclipuri, infografice, link-uri externe etc.

În plus, puteți introduce și elemente ale cursului, cum ar fi chestionare, puncte, insigne și secțiuni de întrebări și răspunsuri. Veți avea chiar acces la o bibliotecă vastă de peste 1 milion de imagini fără drepturi de autor.

Toate aceste elemente pot spori experiența de învățare și pot oferi o experiență de utilizator mai bună pentru tutori.

Caracteristici cheie:

 • Analize și rapoarte de venituri
 • Interfață trageți și plasați
 • Integrari terță parte prin API

La fel ca Canvas LMS, Oddo are o comunitate vastă cu peste un milion de utilizatori. Proprietarii de site-uri se pot implica și prin forumuri, clasamente, e-mailuri și recenzii.

  Stocarea pe viață începe aici

Frappe LMS

Frappe LMS este ca un asistent personal în călătoria ta de coaching online. În ciuda faptului că este o platformă open-source, Frappe LMS vă va oferi o impresie de LMS proprietar, deoarece este foarte personalizabil.

Pe măsură ce lansați LMS, veți avea o explicație simplă de integrare care vă va ghida de la elementele de bază. Nu are nevoie de acces de administrator pentru a edita sau adăuga cursuri. În schimb, instructorii cursului au acces pentru a adăuga sau elimina modulele.

Cu toate acestea, totul trece prin permisiunea de administrator pentru a asigura menținerea calității.

Caracteristici cheie:

 • Panou de angajare încorporat pentru angajarea de talente
 • Secțiune dedicată întrebărilor
 • Sunt disponibile pagini web personalizate și teme

Tabloul de bord statistic vă arată informații despre înscrierile utilizatorilor, înscrierile, cursurile finalizate și tendințele folosind grafice și diagrame cu care puteți interacționa.

Deschide EdX

Dezvoltat de EdX, Deschide EdX este un nume de încredere în industria LMS open-source. Acest sistem open-source de management al învățării este de încredere de către organizații notabile precum EDX, IBM, Microsoft, Harvard și MIT.

Open EdX oferă o experiență perfectă pentru instructorii de curs și cursanții prin intermediul funcțiilor de creare a cursurilor și de colaborare. Una dintre caracteristicile principale ale Open EdX este analiza și raportarea acestuia. Platforma lor de analiză îi ajută pe cursanți să ia decizii bazate pe date prin informații valoroase.

Caracteristici cheie:

 • Forumuri interactive ale comunității, chat-uri și wiki-uri
 • Compatibilitate între dispozitive
 • Disponibil în 53 de limbi

Open EdX oferă integrare cu diverse instrumente de colaborare, software de canal de vânzări și instrumente de gestionare a webinarului pentru a spori funcționalitatea, inclusiv Salesforce.

Clarolina

Clarolina este o platformă LCMS – o platformă de sistem de învățare și management al conținutului care gestionează eficient cursurile online și permite crearea de conținut direct în platformă.

Administratorii își pot personaliza cursul și pot schimba teme, iar widget-urile personalizabile oferă utilizatorilor acces la diferite elemente ale cursului.

Caracteristici cheie:

 • Manager de resurse pentru a centraliza și sorta conținutul în foldere
 • Demo gratuit disponibil
 • Wiki și forumuri de discuții pentru a implica utilizatorii

Instrumentul Acasă din Claroline funcționează ca un spațiu de activitate cu un sistem de file, secțiuni și widget-uri pentru colaborare și instruire. Printr-o interfață de tip drag-and-drop, utilizatorii pot introduce elemente de curs precum chestionare, chestionare, cataloage de curs și multe altele.

Primul elev

Primul elev este o platformă LMS open-source, bogată în funcții, care le permite cursanților să creeze o platformă robustă de gestionare a cursurilor.

Ceea ce face ca Pupilfirst să iasă în evidență este capacitatea de a oferi rapid feedback orientat elevilor.

Pupilfirst îi ajută pe elevi să lucreze împreună și să rezolve probleme prin crearea de grupuri de elevi. De asemenea, permite studenților să facă echipă și să abordeze cursuri dificile în echipă.

Caracteristici cheie:

 • Editor de tragere și plasare
 • Verificați și urmăriți progresul elevilor
 • Compatibilitate între dispozitive

Platforma este personalizabilă și vă permite să adăugați branding la cursuri. Administratorii pot adăuga sigle, imagini de copertă și pot seta teme de marcă.

Gânduri finale

Aceasta completează lista noastră cu cele mai bune alternative la Moodle. Există câteva dezavantaje ale LMS open-source, dar atunci când sunt utilizate corespunzător, acestea se pot dovedi a fi o mină de aur.

Fiecare dintre aceste LMS-uri open-source pe care le-am menționat respectă reglementările și oferă o mare flexibilitate. Depinde de nevoile tale specifice și de publicul țintă. Aceste LMS diferă în funcție de capacitățile de integrare, interfața cu utilizatorul și pluginurile.

Apoi, verificați cele mai bune sisteme de management al învățării (LMS) pentru IMM-uri.

x