12/04/2023

4 noi amenințări care vizează Mac-urile în 2023 și cum să le evitați

Ultimul deceniu a fost martorul unei schimbări drastice în peisajul de securitate al ecosistemului Apple. Spre deosebire de vremuri, actorii amenințărilor au început să creeze amenințări și programe malware care exploatează vulnerabilitățile macOS. Acest lucru poate afecta foarte mult utilizatorii obișnuiți ai dispozitivelor macOS și Apple în 2023.

Cel mai important, ar trebui să înțelegeți potențialele amenințări care vizează Mac-urile și să fiți proactiv. Iată ce trebuie să știți.

Mac-urile se confruntă cu mai multe amenințări: peisajul în schimbare

Fie că este vorba de MacBook-uri sau iMac-uri, dispozitivele Apple au devenit o parte esențială a fluxului de lucru zilnic al multor oameni. Acest număr tot mai mare de dispozitive a atras și atenția unei mulțimi greșite. Deși Mac-urile sunt în general mai sigure decât PC-urile Windows, hackerii au găsit modalități de a exploata multe dintre vulnerabilitățile sistemului macOS.

În special, constatările de la a raport recent al Bitdefender afirmă că multe amenințări noi, cum ar fi troienii și adware, vizează în mod specific macOS. Pe lângă furtul de informații imediat, amenințările creează și uși din spate pe care hackerii le pot folosi pentru acces neautorizat în viitor.

Deși este adevărat că implicarea utilizatorilor este adesea necesară pentru ca aceste amenințări să se instaleze pe un Mac, hackerii ocolesc cu ușurință acest obstacol. Actorii amenințărilor depun un efort suplimentar pentru ca malware-ul Mac să pară cât mai legitim posibil. În cele mai multe cazuri, bundleware-ul este folosit pentru a introduce malware-ul într-un Mac. Problema este exacerbată de falsul sentiment de securitate pe care îl au mulți utilizatori Apple.

  Cum să îți împachetezi electronicele pentru călătorii cu avionul

4 tipuri de malware pentru Mac de care să fiți atenți

Acestea sunt patru tipuri de malware care devin din ce în ce mai frecvente pe Mac-uri.

1. Ransomware

Amenințările ransomware pot lovi orice computer personal, inclusiv Apple. Hackerii au găsit modalități de a deghiza aplicațiile ransomware, făcându-le să pară software potențial util pentru a obține acces la sistemul macOS.

Odată infectat, ransomware-ul preia controlul deplin asupra Mac-ului, blocând nu numai fișierele și alte informații, ci și accesul la dispozitiv. În cele mai multe cazuri, chiar dacă utilizatorii plătesc răscumpărarea cerută de atacatori, nu există nicio garanție privind redobândirea accesului la Mac și la informațiile acestuia. Acest lucru face ca prevenirea să fie singura modalitate de a vă proteja Mac-ul de atacurile ransomware.

2. Troieni

Troienii sunt în prezent una dintre cele mai mari amenințări cu care se confruntă Mac-urile în 2023. Hackerii folosesc înșelăciunea pentru a vă face să credeți că instalați un program util, dar programul conține de fapt cod rău intenționat care este activat odată ce acordați permisiunile necesare.

Hackerii folosesc, de asemenea, programe malware troiene pentru a obține acces silențios, pentru a înregistra apăsările de taste și pentru a fura informații digitale de pe dispozitiv. Dacă nu căutați în mod proactiv semne de infecție, este posibil să nu știți nici măcar despre un troian pe Mac.

3. Adware

Adware, considerat un tip obișnuit de spyware, sunt programe rău intenționate concepute pentru a afișa reclame problematice și ferestre pop-up pe Mac-ul dvs., conducându-vă la alte site-uri web și platforme complicate.

Acest malware își găsește și drumul către Mac-ul tău prin ceva numit bundleware, deoarece este adesea combinat cu instrumente aparent utile.

  Cum să remediați eroarea de întrerupere a încărcării fără fir Samsung

4. PUA

Aplicațiile potențial nedorite, mai cunoscute sub numele de PUA, sunt, de asemenea, ceva la care ar trebui să fiți atenți atunci când utilizați un Mac în 2023. PUA se referă la numeroase aplicații care pot provoca daune prin furtul de informații, urmărirea activităților dvs. sau rularea unui cod arbitrar pe Mac.

În acest fel, PUA poate fi foarte problematică, deoarece este dificil să estimați răul pe care îl pot face Mac-ului dvs. Acest tip de malware este adesea propagat prin reclame web și ferestre pop-up.

Cum să vă protejați Mac-ul de noile amenințări

Următorii pași proactivi vă vor ajuta să împiedicați amenințările emergente să vă infecteze Mac-ul.

1. Verificați sursele aplicației

Imitația este cea mai sinceră formă de flatare. Este, de asemenea, o modalitate bună de a compromite un computer. Prin urmare, ar trebui să fiți atenți la sursele la care apelați pentru aplicații. Pe cât posibil, ar trebui să instalați aplicații din magazinul oficial de aplicații Mac.

Dacă trebuie să instalați o aplicație dintr-o sursă terță parte, trebuie să verificați și să verificați din nou fiabilitatea sursei respective. Mai important, dacă Apple nu poate verifica dezvoltatorul, poate fi mai bine să nu instalați aplicația pe Mac. Există o excepție aici pentru software-ul open source, pe care poate fi necesar să o verificați folosind un alt proces, cum ar fi Fundația pentru libertatea presei explică.

2. Aveți grijă când acordați permisiuni

De asemenea, ar trebui să fiți atenți atunci când acordați permisiuni pentru anumite aplicații, mai ales dacă le-ați descărcat dintr-o sursă nede încredere. Verificarea permisiunilor necesare pentru aplicații este o modalitate eficientă de a îmbunătăți confidențialitatea Mac-ului dvs.

  Sam Altman despre lansarea și rularea unui startup de succes

Desigur, unele aplicații necesită anumite permisiuni și este important să exerciți discreție. De exemplu, dacă descărcați o aplicație de captură de ecran pentru Mac, cel mai probabil va avea nevoie de acces la opțiunile de accesibilitate. Cu toate acestea, dacă o aplicație simplă solicită permisiuni avansate, ar trebui să fiți precaut și să evitați să le acordați. În acest moment, ar fi, de asemenea, o idee bună să verificați din nou reputația aplicației.

3. Atentie la semne de infectie

Dacă Mac-ul dvs. devine extraordinar de lent după instalarea unei anumite aplicații sau dacă apar ferestre pop-up aleatorii pe ecran, este o idee bună să vă verificați dispozitivul pentru eventuale programe malware. Nu presupuneți pur și simplu că computerul dvs. încetinește sau are probleme pentru că îmbătrânește.

Respectarea acestei etichete de securitate vă va ajuta, de asemenea, să vă asigurați că dispozitivul dvs. nu va avea probleme în viitor.

Păstrați Mac-ul în siguranță

Lumea programelor malware care vizează Mac-urile este în creștere, dar nu vă panicați. Pur și simplu luați măsuri proactive pentru a vă proteja Mac-ul.

Din Puteți începe prin a instala un program antivirus pe Mac, dar respectarea unei etichete de securitate, așa cum am menționat mai devreme, este de asemenea esențială.

x