03/01/2024

4 moduri de a reporni File Explorer în Windows 10 și 11

Când vă confruntați cu probleme cu interfața cu utilizatorul Windows – de exemplu, bara de activități nu răspunde sau navigarea fișierelor pare lentă – repornirea procesului File Explorer poate rezolva adesea problema. Vă vom arăta cum să o faceți.

Ce este File Explorer în Windows?

File Explorer este managerul de fișiere încorporat pentru dispozitivele Windows. Îl folosiți pentru a naviga prin diferite directoare și pentru a căuta fișiere din sistemul de operare. Începe să ruleze în fundal de îndată ce computerul pornește.

Dacă sunteți cineva care a trecut de la un Mac, gândiți-vă la File Explorer ca fiind echivalentul Microsoft al Finder în macOS. Puteți deschide o nouă fereastră File Explorer făcând clic pe pictograma folderului din bara de activități.

Pe lângă gestionarea fișierelor, procesul din spatele acestui instrument vă permite și să interacționați cu meniul Start, desktop și elementele din bara de activități. Astfel, când reporniți File Explorer, apăsați butonul de repornire pentru cea mai mare parte a interfeței grafice cu utilizatorul Windows, fără a fi nevoie să închideți sau să reporniți computerul.

1. Reporniți File Explorer utilizând Task Manager

Task Manager este un monitor de sistem încorporat care vă permite să începeți sau să încheiați un proces pe computer. Aceste procese pot fi programe active, servicii și alte sarcini care rulează în fundal în timp ce utilizați computerul. Mulți oameni folosesc Managerul de activități pentru a monitoriza utilizarea RAM, GPU și CPU pe Windows.

  Cum să păstrați meniul Start deschis când deschideți aplicații pe Windows 10

Deoarece File Explorer este un proces care rulează întotdeauna în fundal, utilizarea Managerului de activități pentru a reporni este o opțiune naturală. Iată ce trebuie să faci:

 • Faceți clic dreapta oriunde care este gol în bara de activități și selectați Manager de activități din meniul contextual pentru a începe. Alternativ, puteți apăsa Ctrl + Shift + Esc de pe tastatură.
 • Dacă nu vedeți următoarea fereastră și obțineți în schimb vizualizarea simplă pe Windows 10, faceți clic pe Mai multe detalii.
 • Apoi, parcurgeți lista de procese active și găsiți Windows Explorer. Dacă faceți clic pe antetul Nume pentru a sorta în ordinea ABC, vă puteți ajuta aici.
 • Selectați Windows Explorer și faceți clic pe Restart (sau Restart task pe Windows 11).
 • Desktopul tău va deveni negru, iar bara de activități va dispărea pentru o fracțiune de secundă, confirmând că procesul Windows Explorer a repornit pe sistemul tău. După repornire, interfața se va simți probabil mai receptivă; orice încetinire ar trebui remediată.

  2. Ieșiți din Explorer și reporniți-l manual (numai pentru Windows 10)

  Îți place să ai mai mult control când repornești File Explorer? Poate că nu doriți să-l reporniți imediat pentru că testați ceva pe computer și aveți nevoie ca acesta să folosească cât mai puține resurse posibil.

  Dacă da, Windows 10 vă permite să părăsiți File Explorer, apoi îl puteți reporni manual utilizând Task Manager. Urmați acești pași:

 • Apăsați Ctrl + Shift de pe tastatură și faceți clic dreapta oriunde în bara de activități.
 • Alegeți Exit Explorer din meniul contextual. Ecranul dvs. va deveni negru, iar bara de activități va dispărea la infinit, dar nu vă panicați.
 • Acum, apăsați Ctrl + Shift + Esc de pe tastatură pentru a deschide Managerul de activități.
 • Accesați Fișier > Rulați sarcină nouă din bara de meniu a Managerului de activități.
 • Vi se va solicita să introduceți numele procesului pe care doriți să îl rulați. Tastați explorer.exe și faceți clic pe OK.
 •   Cum să remediați un computer Windows înghețat

  Bara de activități și desktop-ul dvs. vor apărea din nou pe ecran, confirmând că File Explorer rulează din nou activ în fundalul sistemului dvs.

  3. Reporniți manual Windows Explorer utilizând promptul de comandă

  Linia de comandă este un instrument cu care majoritatea utilizatorilor Windows sunt familiarizați. Acest interpret de linie de comandă încorporat vă permite să efectuați diverse sarcini pe un computer Windows folosind comenzi specifice.

  Vom folosi două comenzi separate pentru a opri procesul Explorer.exe și pentru a-l reporni în această metodă. Această metodă manuală de repornire a File Explorer poate fi utilă pentru utilizatorii Windows 11, deoarece cele de mai sus nu funcționează pe sistemul de operare mai nou.

 • Tastați promptul de comandă în bara de căutare a meniului Start și deschideți-l. Pentru a opri rularea File Explorer, tastați următoarea comandă și apăsați Enter:
  taskkill /f /im explorer.exe 
 • Când sunteți gata să o reporniți, utilizați această comandă și apăsați Enter:
  start explorer.exe 

 • După ce ați introdus prima comandă, ecranul va deveni negru. Veți putea accesa din nou desktopul după ce introduceți a doua comandă.

  4. Utilizați un fișier batch pentru a reporni File Explorer în Windows

  Un fișier batch este pur și simplu un fișier text simplu care conține o serie de comenzi pe care le puteți executa cu interpreti de linie de comandă, cum ar fi Command Prompt sau PowerShell. Aceste fișiere folosesc formatul .bat; le puteți accesa folosind File Explorer.

  Toate comenzile stocate într-un fișier batch Windows se vor executa automat în ordine secvențială odată ce îl deschideți. Vom folosi aceleași două comenzi pe care le-am folosit în metoda Command Prompt, cu excepția faptului că îl veți stoca ca fișier batch pe desktop pentru un acces ușor:

    [Explained] Cum să utilizați comenzile Linux pe Windows
 • Utilizați bara de căutare a meniului Start pentru a găsi și deschide Notepad. Acum, copiați/lipiți sau tastați următoarele rânduri:
  taskkill /f /im explorer.exe
  start explorer.exe
  exit
 • Faceți clic pe Fișier > Salvare ca din bara de meniu a Notepad-ului.
 • Setați Salvare ca tip la Toate fișierele și adăugați .bat la sfârșitul numelui fișierului. Selectați o locație pe care o puteți accesa rapid, cum ar fi folderul Desktop și faceți clic pe Salvare. Acest lucru va salva documentul Notepad ca fișier batch.
 • Tot ce trebuie să faceți acum este să faceți dublu clic pe fișier pentru a rula comenzile automat. Când File Explorer repornește, ecranul va deveni negru pentru un moment. Dacă stocați fișierul batch pe desktop sau fixați fișierul în bara de activități Windows, unde este ușor accesibil, aceasta devine cea mai rapidă modalitate de a reporni Explorer.exe pe computerul Windows.

  Acum că ați învățat nu una, ci patru moduri diferite de a reporni File Explorer, este timpul să vă dați seama ce funcționează cel mai bine pentru dvs. Avem un câștigător clar dacă cauți cea mai rapidă metodă. Dar dacă nu doriți să configurați un fișier batch pentru job, folosirea Task Manager este, în general, cel mai bun pariu.

  x