10 moduri rapide de a verifica dacă există o scurgere de date și cum să o oprești

Scurgerile de date reprezintă un risc imens pentru bunăstarea dumneavoastră personală și financiară, dar puteți atenua potențialul prejudiciu reacționând imediat și protejându-vă datele.

Nu este întotdeauna ușor să vă dați seama dacă sunteți victima unei încălcări a datelor, dar există câteva modalități rapide în care puteți verifica dacă există o scurgere de date.

1. Google Adresa dvs. de e-mail

Cea mai simplă metodă de verificare a scurgerilor de date implică căutarea pe Google a adresei dvs. de e-mail. Dacă introduceți adresa dvs. de e-mail între ghilimele atunci când căutați pe Google, se va asigura că sunt returnate numai potrivirile exacte. Dacă e-mailul dvs. apare pe web, puteți investiga și eventual solicita ca informațiile dvs. personale să fie eliminate.

2. Activați Google Dark Web Monitoring

Din păcate, nu toate paginile sunt indexate de Google – iar colțurile rău intenționate ale internetului în care datele furate sunt tranzacționate și partajate sunt rareori printre acele pagini. Puteți folosi versiunea gratuită a Raportul Google Dark Web instrument pentru a vedea dacă informațiile dvs. personale au apărut pe site-uri web care nu sunt indexate public pe Google.

  Cum să ștergeți contul de e-mail SBCGlobal

Acum, dacă monitorizarea web întunecată funcționează este o altă întrebare, dar având în vedere că este un serviciu gratuit, de ce să nu îl încercați?

3. Verificați dacă există scurgeri de e-mail și parole

Deși instrumentul Google Dark Web Report este eficient, nu detectează toate scurgerile de date. Puteți construi o imagine cuprinzătoare a modului în care informațiile dvs. personale ar putea fi în pericol, verificând dacă adresa dvs. de e-mail sau parola a apărut într-o încălcare a datelor pe HaveIBeenPwned.

4. Utilizați un Manager de parole

După ce v-ați verificat parolele, este timpul să începeți să utilizați un manager de parole. Dacă una dintre parolele dvs. apare pe dark web cu numărul dvs. de telefon sau adresa de e-mail, hackerii vor încerca să folosească acea combinație pentru a se conecta la sute de site-uri web. Dacă ați reutilizat acea parolă, este posibil să pierdeți mai multe conturi.

Este vital să vă urmăriți parolele, în special atunci când accesați site-uri web sensibile. Contul dvs. bancar sau contul de asigurare este mai puțin probabil să fie spart dacă utilizați o parolă unică. Nu uitați să vă schimbați parolele dacă bănuiți că ați fost piratat.

5. Urmăriți activitatea de conectare

Dincolo de a vă proteja conturile, puteți atenua potențialul prejudiciu al unei încălcări prin monitorizarea activității dvs. de conectare. De asemenea, puteți configura alerte de avertizare de securitate pentru conectare prin Gmail, precum și prin rețelele sociale și multe alte site-uri.

În mod ideal, ar trebui să încercați să vă conectați de pe un dispozitiv nou pe o altă rețea Wi-Fi (cum ar fi hotspot-ul telefonului). Dacă nu primiți un e-mail sau o notificare push cu privire la încercarea de autentificare după modificarea setărilor de securitate, va trebui să modificați setările dosarului de spam al e-mailului.

  12 alternative ClickFunnels de utilizat în 2022

6. Acordați atenție dosarelor dvs. nedorite

Chiar dacă vă gestionați eficient setările dosarului de spam, e-mailurile importante vor fi ocazional prinse în dosarul dvs. nedorite. Este vital să vă uitați periodic prin folderele nedorite pentru a verifica dacă există e-mailuri importante. Puteți folosi termeni de căutare precum în:all „capitalul unu” în Gmail pentru a căuta și e-mailuri importante.

Nu treceți cu vederea o cantitate neobișnuită de spam în timpul căutării dvs., deoarece mulți hackeri folosesc o metodă numită „spam bombing” pentru a-și ascunde activitatea.

7. Verificați Dispozitivele conectate

Deși alertele de avertizare de securitate pentru conectare vă vor ajuta să răspundeți la noile încălcări, ele nu vor aborda conectări neautorizate care au avut loc deja. Este vital să verificați periodic ce dispozitive sunt conectate la conturile dvs. și să ștergeți pe cele pe care nu le recunoașteți.

Ar trebui să verificați rețeaua Wi-FI pentru dispozitive suspecte și să eliminați toate sesiunile pe care nu le recunoașteți în contul dvs. Google. De asemenea, merită să vă verificați conturile de rețele sociale, cum ar fi Facebook și Instagram, deoarece hackerii ar putea încerca să găsească date sensibile (cum ar fi informații despre cardul de credit) legate de contul dvs.

8. Monitorizați plățile cu cardul și contul bancar

Deoarece hackerii tind să încalce conturile și e-mailurile de pe rețelele sociale cu intenția de a găsi informații financiare sensibile, vă puteți face o idee dacă ați fost încălcat prin monitorizarea plăților cu cardul și contul bancar.

Ar trebui să contestați imediat orice tranzacție sau transfer pe care știți că nu le-ați făcut. Prinderea devreme a acestor tranzacții frauduloase vă va oferi și posibilitatea de a comanda un nou card de debit sau de credit, de a vă schimba parola și de a încheia orice sesiuni de conectare pe care nu le recunoașteți.

  7 cele mai bune kituri auto Raspberry Pi pentru pasionații de robotică

9. Verificați dacă există scăderi bruște ale scorului de credit

Hackerii fac adesea furtul lor subtil folosind informațiile tale personale pentru a deschide un nou card de credit, dar activitatea lor va duce întotdeauna la o scădere neașteptată a scorului de credit. Dacă găsiți întrebări pe care nu le recunoașteți sau observați că utilizarea creditului dvs. a crescut în mod neașteptat, este vital să luați măsuri.

Va trebui să faceți câțiva pași pentru a vă recupera după furtul de identitate, inclusiv depunerea unui raport de poliție și apelarea la banca dvs. În plus, ar trebui să aflați mai multe despre cum se produce frauda cu cardul de credit și să faceți un efort pentru a evita comportamentele care vă pun informațiile financiare în pericol.

10. Urmăriți știrile despre încălcarea datelor

Cel mai important, ar trebui să urmăriți știrile despre încălcarea datelor. Înregistrarea pentru notificări de la HaveIBeenPwned este o idee excelentă, la fel ca și activarea notificărilor prin e-mail de la un birou de monitorizare a creditelor precum Experian. Multe site-uri web care se concentrează pe acoperirea știrilor despre încălcarea datelor oferă, de asemenea, buletine informative la care vă puteți abona și le-ați livrat direct în căsuța dvs. de e-mail.