Datele tale Snapchat sunt sigure și Snapchat folosește criptarea?

Recomandări cheie

  • Criptarea și mesajele efemere nu sunt aceeași: criptarea protejează datele, în timp ce mesajele efemere le șterg după ce sunt citite.
  • Snapchat folosește criptare end-to-end pentru fotografii și videoclipuri, dar mesajele text sunt protejate de Transport Layer Security.
  • Este posibil ca instantaneele să nu fie complet sigure, deoarece destinatarii pot face capturi de ecran sau pot înregistra ecranele în timp ce le vizualizează. Fiți atenți la ceea ce trimiteți pe Snapchat.

Îți place Snapchat? Filtrele sale funky și mesajele care se autodistrug sunt foarte distractive. Dar chiar și cu aceste funcții distractive, aveți nevoie de protecție și doriți ca datele dvs. să fie în siguranță.

Deci, cum vă păstrează Snapchat datele în siguranță? Folosește criptare? Sau mesajele efemere ale Snapchat oferă un fals sentiment de securitate?

Criptarea nu este aceeași cu cea efemeră (și invers)

La prima vedere, criptarea și efemerul ar putea părea modalități fanteziste de a spune același lucru – că datele dvs. sunt păstrate private. Cu toate acestea, aceste concepte sunt destul de distincte.

Criptarea vă amestecă datele (texte, imagini, videoclipuri, note vocale etc.), astfel încât numai părțile autorizate să le poată înțelege. Le transformă într-un format codat care pare de neînțeles, o mizerie de numere, litere și simboluri care seamănă cu o farfurie digitală.

Criptarea de la un capăt la altul înseamnă că procesul de codificare are loc pe dispozitivul dvs. înainte de a fi transmis și se decriptează numai odată ce ajunge la dispozitivul destinatarului autorizat la celălalt capăt. Acest lucru se datorează faptului că cheia de decriptare necesară pentru a decripta datele există numai pe dispozitivele dvs. la fiecare capăt al conversației.

  Ce este un portal de cont Snapchat?

Așadar, nimeni nu poate să-l intercepteze și să-ți citească discuțiile private – nu hackerii, guvernul sau chiar companiile care au creat aplicațiile de mesagerie.

Acum, mesajele efemere nu se referă la ascunderea sau mascarea conținutului comunicărilor tale. În schimb, este să vă asigurați că orice trimiteți — texte, imagini etc. — dispare în aer subțire la câteva momente după ce sunt deschise pentru citire sau vizionare. Așadar, conversațiile tale nu sunt înregistrate și nu sunt stocate permanent la sfârșitul destinatarului.

Acum că înțelegem diferența dintre criptare și mesageria efemeră, să vedem cum Snapchat pune în practică aceste concepte pentru a vă păstra datele Snapchat în siguranță.

Cum folosește Snapchat criptarea?

Stoc de afaceri/Lightspring/Shutterstock

Snapchat nu spune dacă folosește criptarea pentru a vă proteja mesajele în vreun fel. In orice caz, conform NordVPN, Snapchat folosește criptare end-to-end pentru a proteja fotografiile și videoclipurile (Snaps) pe care le distribuiți. Numai dvs. și persoana căreia îi trimiteți Snap-ul îl puteți vedea. Snapchat în sine sau orice terță parte nu poate arunca o privire în Snaps-urile dvs.

Cu toate acestea, această criptare nu acoperă mesajele text și interacțiunile din chat. Acestea sunt protejate de Transport Layer Security (TLS) în timp ce sunt pe drum de la telefonul tău la serverele Snapchat. E bine, dar nu cel mai bun.

TLS este un protocol de securitate pe care îl folosesc toate aplicațiile, site-urile web și serviciile. Oprește hackerii să vă fure datele. Cu toate acestea, odată ce mesajele tale ajung pe serverele Snapchat, acestea ar putea fi stocate sau citite de Snapchat sau de guvern. Și ar putea avea un motiv pentru asta, mai ales dacă postezi ceva incomplet sau ilegal.

  Cum să utilizați Snapchat pe web

Nu știm sigur, dar acesta părea să fie cazul Aditya Verma, care, în calitate de conform BBCa trimis un mesaj Snapchat prietenilor săi în glumă despre aruncarea în aer a unui avion.

Mesajul a fost trimis unui grup privat Snapchat și scria: „În drum să arunc în aer avionul. Sunt membru al talibanilor”. Chiar dacă ar fi trebuit să fie un mesaj privat, mesajul lui Verma a fost preluat de serviciile de securitate din Marea Britanie, care l-au semnalat autorităților spaniole în timp ce avionul easyJet era încă în aer.

Acest lucru este, de asemenea, oarecum aliniat cu Politica de confidențialitate a Snapchatcare afirmă că…

"When unlawful content is posted on our Services, we may need to enforce our Terms and other policies. In some cases, we may also use or share your information to cooperate with law enforcement requests, escalate safety issues to law enforcement, industry partners, or others, or comply with our legal obligations."

În orice caz, ține-ți mesajele private departe de Snapchat doar pentru a fi sigur!

Deci, datele dvs. Snapchat sunt securizate?

S-ar putea să vă întrebați dacă Snaps-urile (și alte mesaje) sunt ferite de snooping sau hacking. Ei bine, Snaps-urile tale sunt mai sigure (criptate) decât textele tale, dar nu sunt sigure.

Chiar dacă Snaps-urile ar trebui să dispară după ce cineva le vede, persoana căreia îi trimiți poate:

  • Faceți o captură de ecran înainte ca acestea să dispară. Dacă o fac, Snapchat vă va trimite o notificare, dar ulterior pot partaja captura de ecran cu alții.
  • Înregistrați-le ecranul în timp ce vă vizualizați Snap-ul. Nu ai fi deloc anunțat dacă ar face asta.
  • Utilizați alt dispozitiv pentru a captura Snap-ul (cum ar fi să faceți o fotografie a ecranului telefonului cu un al doilea telefon.)
  Ce înseamnă clepsidra în Snapchat?

Așa că nu presupuneți că Snaps-urile dvs. dispar fără urmă. Destinatarul le poate salva și partaja dacă dorește.

Snapchat s-a confruntat, de asemenea, cu încălcări ale datelor și incidente de securitate de-a lungul anilor, cum ar fi încălcarea securității din 2014, în care hackerii au scurs 4,6 milioane de nume de utilizator și numere de telefon Snapchat.

Cel mai recent a fost în 2019, când angajații Snapchat au abuzat de un instrument intern, SnapLion, pentru a accesa datele utilizatorilor, cum ar fi locații, mesaje și numere de telefon. Deși asta a fost cu mult timp în urmă, nu există nicio garanție că un eveniment similar nu se va mai întâmpla.

Deci, având în vedere toate acestea, ar trebui să fii atent la ce trimiți și cui îi trimiți pe Snapchat. Nu presupuneți niciodată că Snaps-urile dvs. vor dispărea pentru totdeauna sau că vor fi văzute numai de destinatarul vizat. Avem, de asemenea, un ghid cu sfaturi pentru a vă consolida securitatea și confidențialitatea pe Snapchat.

Ca și în cazul tuturor lucrurilor din lumea digitală, nu există niciun fel de confidențialitate și securitate 100%. Așadar, gândiți-vă întotdeauna înainte de a face Snap și fiți conștienți de amprenta dvs. digitală.