Cum se instalează KDE Plasma 5 pe Linux

KDE Plasma 5 este un mediu desktop frumos, cu funcții complete pentru desktop-ul Linux. Este extrem de modern și are o mulțime de opțiuni de configurare pe care orice utilizator Linux le-ar plăcea. În acest ghid, vă vom arăta cum să configurați KDE Plasma 5 pe Linux.

instalați KDE Plasma 5

Instrucțiuni de instalare Ubuntu

Dacă doriți să utilizați KDE Plasma 5 pe Ubuntu, va trebui să instalați desktop-ul Kubuntu. Kubuntu este versiunea KDE Plasma a Ubuntu și este livrat cu KDE și toate aplicațiile și utilitățile KDE.

Pentru a începe instalarea KDE Plasma 5 pe Ubuntu, trebuie să deschideți o fereastră de terminal. Pentru a deschide o fereastră de terminal, apăsați Ctrl + Alt + T de pe tastatură. Alternativ, căutați în meniul aplicației „Terminal” și lansați-l în acest fel.

Odată ce fereastra terminalului este deschisă și gata de utilizare, puteți instala desktop-ul Kubuntu. Pentru a face asta, trebuie să utilizați comanda apt install și să încărcați pachetul „kubuntu-desktop”.

sudo apt install kubuntu-desktop

După ce ați introdus comanda de mai sus, Ubuntu vă va cere parola. Folosind tastatura, introduceți parola contului dvs. de utilizator. După aceea, apăsați tasta Y pentru a confirma că doriți să instalați desktop-ul Kubuntu.

Instalarea va dura ceva timp. Când procesul este finalizat, reporniți computerul. La pornirea copiei de rezervă, veți avea instalat desktopul KDE Plasma. Selectați-l în meniul „sesiuni” din interiorul ecranului de conectare.

Instrucțiuni de instalare Debian

Debian Linux are mai multe moduri de a instala KDE Plasma 5. Puteți alege Plasma ca una dintre opțiunile desktop în timpul procesului inițial de instalare sau o puteți instala ulterior ca pachet.

  Cum să conectați Facebook Messenger la Discord pe Linux

Pentru a instala după procesul de configurare, va trebui să deschideți o fereastră de terminal. Pentru a deschide o fereastră de terminal pe desktopul Debian, apăsați Ctrl + Alt + T de pe tastatură. Sau, căutați „Terminal” în meniul aplicației și lansați-l în acest fel.

Cu fereastra terminalului deschisă, trebuie să instalați pachetul „kde-full” folosind comanda apt-get install. Pachetul „kde-full” are absolut tot ce aveți nevoie pentru a rula o experiență completă de desktop Plasma.

Folosind comanda apt-get install de mai jos, instalați KDE Plasma 5 pe Debian Linux.

sudo apt-get install kde-full

La introducerea comenzii de mai sus, Debian vă va cere parola. Folosind tastatura, introduceți parola contului dvs. de utilizator. Apoi, apăsați tasta Enter pentru a trimite parola. Apoi, apăsați Y pentru a începe instalarea.

Instalarea KDE Plasma 5 va dura destul de mult, deoarece există o mulțime de pachete de descărcat și configurat. Când procesul este finalizat, reporniți computerul. După ce îl reporniți, veți putea selecta KDE Plasma 5 din meniul de conectare Debian.

Instrucțiuni de instalare Arch Linux

Spre deosebire de alte sisteme de operare, Arch Linux nu vine cu un desktop preinstalat. În schimb, utilizatorii sunt instruiți să instaleze ceea ce funcționează cel mai bine pentru ei. KDE Plasma 5 este una dintre opțiunile disponibile prin pachetul „plasma-meta”.

Pentru a începe procesul de instalare, deschideți o fereastră de terminal pe desktop. Pentru a deschide o fereastră de terminal pe desktopul Arch Linux, apăsați Ctrl + Alt + T sau căutați „Terminal” în meniul aplicației.

Cu fereastra terminalului deschisă, utilizați comanda pacman -S pentru a instala desktop-ul KDE Plasma 5 prin pachetul „plasma-meta”.

sudo pacman -S plasma-meta

Când introduceți comanda de mai sus, Arch vă va cere o parolă. Folosind tastatura, introduceți parola de utilizator. După aceea, veți vedea „Există 2 furnizori disponibili pentru phonon-qt5-backend”. Apăsați tasta Enter pentru a selecta opțiunea implicită.

  Cum să vă construiți propriul NAS Linux cu Open Media Vault

După selectarea opțiunii implicite, Arch va încerca să instaleze întregul mediu desktop KDE Plasma 5. Apăsați tasta Y de pe tastatură pentru a începe procesul de instalare.

Procesul de instalare nu ar trebui să dureze mult. Când este finalizat, reporniți computerul Arch. Când sistemul este repornit, veți putea accesa KDE Plasma 5 în meniul de conectare Arch.

Instrucțiuni de instalare Fedora

Dacă utilizați Fedora Linux și trebuie să instalați KDE Plasma 5, va trebui să utilizați comanda dnf install cu grupul „kde-desktop”. Acest grup conține tot ce au nevoie utilizatorii Fedora pentru a rula mediul desktop KDE Plasma 5.

Deschideți o fereastră de terminal apăsând Ctrl + Alt + T de pe tastatură sau căutați „Terminal” în meniul aplicației și lansați-l în acest fel. Odată ce fereastra terminalului este deschisă, utilizați comanda dnf install de mai jos pentru a configura desktopul KDE Plasma pe Fedora.

sudo dnf install @kde-desktop

După ce ați introdus comanda, scrieți parola folosind contul de utilizator. Apoi, permiteți Fedora să colecteze toate pachetele și să le pregătească pentru instalare. Apoi, apăsați Y pentru a începe instalarea.

Când instalarea este finalizată, reporniți computerul Fedora. Când repornirea este completă, desktopul KDE Plasma 5 va fi disponibil ca sesiune pe ecranul de conectare. Doar selectați-l și conectați-vă!

Instrucțiuni de instalare OpenSUSE

Pentru a instala KDE Plasma 5 desktop pe OpenSUSE, aveți două opțiuni. Prima opțiune implică selectarea KDE în timpul programului de instalare de rețea OpenSUSE. Sau, instalați-l după fapt.

Dacă doriți să îl instalați ulterior, începeți prin a deschide o fereastră de terminal apăsând Ctrl + Alt + T de pe tastatură. Sau, căutați „Terminal” în meniul aplicației și lansați-l în acest fel.

  Cum să salvați CD-uri de muzică pe computerul dvs. Linux cu storcator de sunet

Cu fereastra terminalului deschisă, utilizați comanda zypper install pentru a configura desktop-ul KDE Plasma 5 folosind modelul KDE. Rețineți că acest model trebuie să instaleze destul de multe pachete și ar putea dura câteva minute.

sudo zypper install -t pattern kde kde_plasma

Când introduceți comanda de mai jos, OpenSUSE vă va cere să introduceți parola. De acolo, apăsați butonul Y pentru a instala toate pachetele KDE. Când instalarea este finalizată, reporniți OpenSUSE.

La încărcarea copiei de rezervă, KDE Plasma 5 va fi disponibil pentru utilizare. Selectați desktopul KDE în ecranul de conectare pentru computerul dvs. OpenSUSE.