03/02/2024

Cum se calculează o medie ponderată în Excel

O medie ponderată este una care ia în considerare importanța sau ponderea fiecărei valori. Acest articol vă va arăta cum să utilizați în mod individual funcțiile SUMPRODUCT și SUM ale Excel și cum să le combinați pe cele două pentru a calcula o medie ponderată.

Ce este o medie ponderată?

O medie ponderată este o medie care ia în considerare importanța sau ponderea fiecărei valori. Un bun exemplu ar fi calcularea notei finale a unui student pe baza performanței sale la o varietate de sarcini și teste diferite. De obicei, sarcinile individuale nu contează la fel de mult pentru o notă finală ca și examenul final – lucruri precum chestionare, teste și examene finale vor avea toate ponderi diferite. Media ponderată este calculată ca suma tuturor valorilor înmulțită cu ponderile lor împărțite la suma tuturor ponderilor.

Următorul exemplu va demonstra cum să utilizați funcțiile SUMPRODUCT și SUM ale Excel pentru a calcula o medie ponderată.

Să ne uităm la un exemplu

Pentru exemplul nostru, să ne uităm la testul și scorurile la examene ale unui student. Există șase teste fiecare în valoare de 5% din nota totală, două examene fiecare în valoare de 20% din nota totală și un examen final în valoare de 30% din nota totală. Nota finală a elevului va fi o medie ponderată și vom folosi funcțiile SUMPRODUCT și SUM pentru a o calcula.

  Top 20 cele mai bune aplicații gratuite de chat anonim

După cum puteți vedea în tabelul nostru de mai jos, am atribuit deja ponderile relative fiecărui test și examen în coloana D.

Pasul unu: Calculați PRODUSUL SUMĂ

Mai întâi, să vedem cum funcționează funcția SUMPRODUCT. Începeți prin a selecta celula în care doriți să apară rezultatul (în exemplul nostru, aceasta este celula D13). Apoi, navigați la meniul „Formule”, selectați meniul drop-down „Math & Trig”, derulați în jos și faceți clic pe funcția „SUMPRODUCT”.

Va apărea fereastra „Argumente ale funcției”.

Pentru caseta „Matrice1”, selectați scorurile studentului. Aici, selectăm toate celulele cu scoruri reale din coloana C.

Apoi, utilizați caseta „Matrice2” pentru a selecta ponderile testelor și examenelor. Pentru noi, acestea sunt în coloana D.

Faceți clic pe „OK” când ați terminat.

Funcția SUMPRODUS va înmulți fiecare scor cu greutatea corespunzătoare și apoi va returna suma tuturor acestor produse.

Pasul doi: Calculați SUMA

Acum să vedem cum funcționează funcția SUM. Selectați celula în care doriți să apară rezultatele (în exemplul nostru, aceasta este celula D14). Apoi, navigați la meniul „Formule”, selectați meniul drop-down „Math & Trig”, derulați în partea de jos și faceți clic pe funcția „SUM”.

Va apărea fereastra „Argumente ale funcției”.

Pentru caseta „Număr1”, selectați toate greutățile.

Faceți clic pe „OK”.

Funcția SUM va adăuga toate valorile împreună.

Pasul trei: Combinați SUMPRODUCT și SUM pentru a calcula media ponderată

Acum putem combina cele două funcții pentru a determina nota finală a elevului pe baza punctajelor acestora și a ponderilor fiecărui punctaj. Selectați celula în care ar trebui să meargă media ponderată (pentru noi, aceasta este celula D15) și apoi tastați următoarea formulă în bara de funcții.

=SUMPRODUCT(C3:C11,D3:D11)/SUM(D3:D11)

Apăsați „Enter” după ce ați introdus formula pentru a vedea media ponderată.

  Cum să duplicați o listă de redare Spotify

Și iată-l. Este un exemplu destul de simplu, dar este unul bun pentru a arăta cum funcționează mediile ponderate.

x