03/01/2024

Cum să vă ștergeți datele cu caracter personal de pe site-uri web cu înregistrări publice

Recomandări cheie

 • Datele personale de pe diverse site-uri prezintă riscuri pentru confidențialitate și reputație. Curățarea înregistrării online este esențială pentru protecție.
 • Site-urile web, motoarele de căutare și platformele de rețele sociale colectează și partajează informații personale care pot fi utilizate abuziv.
 • Site-urile web publice sursă date din bazele de date guvernamentale și din profilurile rețelelor sociale. Fiți atenți la distribuirea prea multor informații online.

Numărul sau adresa dvs. de telefon au fost plasate pe site-uri web necunoscute? Sau poate sunt fotografiile tale vechi sau postările pe rețelele sociale?

Oricare ar fi, datele tale personale care se termină în mâini greșite pot fi un coșmar pentru confidențialitatea sau reputația ta, motiv pentru care curățarea evidenței tale personale online este esențială.

Cu toate acestea, nu este întotdeauna ușor, deoarece există multe site-uri diferite care dețin datele dvs. și nu sunt suficiente modalități de a vă curăța informațiile personale din înregistrările publice. Cel puțin, nu ușor.

Ce tipuri de site-uri colectează datele dvs. personale?

Site-uri precum directoare online, site-uri cu liste de adrese și site-uri web pentru verificarea antecedentelor sunt comune. Veți găsi site-uri precum Whitepages.com, care listează informații personale despre multe persoane din SUA (în Marea Britanie, 192.com face același lucru).

Adesea, aceste site-uri au unele informații disponibile public. Apoi taxează oamenii pentru accesul la informații complete, cum ar fi adrese complete, numere de telefon și așa mai departe.

În afară de site-urile publice de listări, motoarele de căutare și companiile de rețele sociale au, de asemenea, o mulțime de informații despre dvs. care pot fi utilizate greșit.

Ce informații despre dvs. sunt disponibile online?

Aceste site-uri pot aduna o mulțime de informații despre dvs., inclusiv, dar fără a se limita la

 • Numele dumneavoastră.
 • Adresa dvs. actuală de domiciliu.
 • Active, cum ar fi dacă dețineți o casă.

Unele site-uri pot avea chiar acces la date mai sensibile, cum ar fi numărul dvs. de securitate socială.

Ce este în neregulă cu informațiile personale disponibile?

Dacă un hacker deține aceste informații, ești vulnerabil la furtul de identitate, spear phishing, schimburile SIM și alte atacuri cibernetice. Cu cât sunt mai multe persoane care vă pot accesa detaliile personale, cu atât este mai ușor pentru cineva să se prefacă că sunteți dvs. sau să vă ținteze.

  Cum să faci o evaluare a riscurilor de securitate cibernetică în mod corect

Dacă sunteți îngrijorat de confidențialitate, ar trebui să eliminați aceste informații. Acest lucru este deosebit de important dacă doriți să evitați să fiți urmărit sau hărțuit.

De unde își obțin datele aceste site-uri web?

Deși aceste site-uri pot fi enervante și intruzive, ele nu sunt ilegale. Chiar dacă nu ați oferit informațiile dvs. site-urilor personal, acestea adună informații deja disponibile public.

Adesea, aceste site-uri sursă date din bazele de date publice guvernamentale. Acestea includ lista electorală, înregistrările recensământului, bazele de date privind condamnările penale, înregistrările certificatelor de căsătorie, înregistrările privind utilizarea terenurilor și multe altele.

O altă sursă de informații pe care o folosesc multe site-uri sunt profilurile dvs. de social media. Dacă aveți informații personale accesibile public disponibile pe contul dvs. de Facebook, LinkedIn sau X, probabil că acestea vor ajunge pe un site de director. Este o idee bună să vă gândiți dacă partajați prea multe informații online.

Cum să eliminați informațiile personale din înregistrările publice de pe Internet

În trecut, listarea site-urilor web vă îngreuna foarte mult să vă eliminați datele. Adesea, ei creau pași suplimentari menționați să vă descurajeze, cum ar fi tipărirea și postarea unui formular pe hârtie sau chiar solicitarea de a trimite un fax.

Dar acum, mulțumesc în parte GDPR al UE, site-urile trebuie să vă ofere o modalitate rezonabilă de a vă elimina detaliile. Chiar dacă locuiți în afara UE, un site web trebuie să vă permită să eliminați informații dacă funcționează în Europa. În plus, eliminarea datelor dumneavoastră personale de pe aceste site-uri web este gratuită. Site-urile web ale terților vă pot oferi ștergerea informațiilor publice de pe internet contra cost, dar majoritatea site-urilor web importante vor avea o metodă oficială de solicitare care nu ar trebui să vă coste nici un ban.

Mai jos sunt trei moduri de a vă elimina informațiile din înregistrările publice online.

Facebook și X ar fi ceea ce probabil vă veți concentra cel mai mult aici. Din fericire, Facebook are o funcție prin care poți chiar să-ți ștergi postările vechi în bloc. Puteți face acest lucru de pe orice computer.

 • Conectați-vă la contul dvs. de Facebook și faceți clic pe numele dvs. pentru a accesa profilul dvs.
 • Faceți clic pe Gestionați postările, care se află chiar sub locul în care creați o postare nouă.
 • Utilizați filtrul pentru a vă sorta postările în funcție de preferințele dvs.
 • Bifați caseta de selectare situată pe fiecare postare pentru a o marca pentru ștergere în bloc.
 • Faceți clic pe Următorul.
 • Pe pagina următoare, selectați caseta radio Ștergere postări și apăsați Terminat.
 •   Ce este starea focalizării pe iPhone-ul tău? (Și cum se activează)

  Toate postările selectate vor fi șterse în câteva secunde.

  X, spre deosebire de Facebook, nu oferă nicio funcție proprie de ștergere în bloc a tweet-urilor vechi. Puteți utiliza instrumente terțe, cum ar fi TweetDelete și Tweet Deletercare oferă planuri gratuite (care au limitările lor, desigur).

  Acum, urmați o abordare similară pentru Instagram. Accesați setările contului dvs. și ștergeți în bloc postările nedorite sau vechi. Iată cum:

 • Conectați-vă la contul dvs. și faceți clic pe Mai multe (trei linii) din stânga jos.
 • De acolo, selectați Activitatea dvs.
 • Faceți clic pe Fotografii și videoclipuri.
 • În funcție de ceea ce doriți să ștergeți, selectați Postări, Tambururi sau Repere.
 • Faceți clic pe Selectați pentru a selecta postările, apoi selectați toate postările pe care doriți să le ștergeți
 • În cele din urmă, faceți clic pe Ștergere.
 • Vi se va cere confirmarea după ultimul pas. Faceți clic pe Șterge și gata – postările vor fi șterse instantaneu de pe Instagram.

  2. Ștergeți e-mailurile vechi și conturile de e-mail

  E-mailurile vechi din contul dvs. care nu mai sunt utile conțin o mulțime de informații sensibile care pot fi folosite împotriva dvs. Pentru a vă proteja, ar trebui să ștergeți e-mailurile vechi cu care nu ați interacționat de ani de zile.

  Dar dacă ai nevoie de ele din nou în viitor? Dacă sunteți îngrijorat că s-ar putea, descărcați e-mailurile pe hard disk. Oricum, asta va fi mult mai sigur decât serverele cloud.

  Dacă vă puteți permite să plătiți pentru un serviciu de e-mail criptat, luați în considerare să faceți acest lucru. ProtonMail și Tutanota sunt opțiuni excelente pentru a începe.

  3. Cereți brokerilor de date să vă ștergă înregistrările

  Brokerii de date online sunt companii care colectează informațiile dumneavoastră personale, inclusiv locul în care locuiți, sexul și data nașterii. Uneori au și detalii mai intime, cum ar fi informații despre partenerul tău, numărul de copii pe care îi ai și multe altele.

  Această bază de date despre tine îi ajută să-și construiască un profil mai realist despre tine în scopuri de marketing și publicitate, pe care în cele din urmă îl vând altor companii.

  Din fericire, vă puteți șterge datele de pe astfel de site-uri web. Tot ce trebuie să faci este să le e-mail. Iată câteva dintre cele mai populare site-uri web de colectare a datelor:

  Cei mai mulți dintre brokerii populari elimină toate sau părți din informațiile dvs. doar dacă le solicitați. Dar un cuvânt de avertisment: uneori, brokerii de date online vă vor cere mai multe detalii în formularul de eliminare. Ar trebui să oferiți doar detaliile pe care site-ul le are deja; nu oferi niciodată informații noi.

    Cum să instalați o sursă de alimentare (PSU) în computerul dvs

  De asemenea, puteți angaja conținut online sau servicii de eliminare a datelor dacă aveți puțin timp. Pentru o taxă de serviciu, ei vor face curățenia pentru tine.

  Un alt pas important în eliminarea datelor tale personale din înregistrările publice este gestionarea rezultatelor căutării Google pentru tine. În timp ce Google oferă o experiență de căutare rapidă, nu este un secret că este, de asemenea, plin de multe posibile probleme de confidențialitate. Afișarea informațiilor dvs. private neautorizate despre produsele sale, în special Căutarea Google, este una dintre ele.

  Din fericire, îl puteți elimina relativ ușor. De exemplu, dacă apar fotografii vechi sau alt conținut când vă căutați într-o căutare, le puteți șterge cu ușurință prin Asistență Google.

  De asemenea, puteți solicita Google să vă elimine numărul de cont bancar, actul de identitate guvernamental, semnăturile și așa mai departe, în cazul în care apare în căutările dvs. Din nou, îndreptați-vă spre Asistență Google pagina și faceți clic pe Începeți cererea de eliminare. Din noua pagină, urmați pașii de mai jos:

 • Selectați motivul pentru eliminarea conținutului, introduceți țara de reședință și faceți clic pe Următorul.
 • Alegeți tipul de informații personale pe care doriți să le eliminați (adresa, actul de identitate guvernamental, imaginile semnăturii etc.), completați orice alte informații relevante dacă vi se solicită și faceți clic pe Următorul.
 • Introduceți mai multe detalii, cum ar fi adresa dvs. de e-mail, adresa URL a imaginii/conținutului, capturi de ecran etc.
 • Bifați caseta de validare și faceți clic pe Următorul.
 • Asta este. Solicitarea dvs. va fi trimisă și veți primi instantaneu confirmarea pe e-mailul dvs. Google. Google își va desfășura investigația și va elimina orice conținut rău intenționat de pe adresele URL acoperite de politica sa. Dacă nu, veți primi o scurtă explicație în e-mail cu motivul.

  Google a ușurat procesul de eliminare a conținutului învechit sau nedorit. Dar nu este suficient. Pe termen lung, trecerea la alternative Google mai orientate spre confidențialitate va servi cel mai bine intereselor dvs. de confidențialitate.

  Eliminați datele dvs. personale și rămâneți în siguranță

  Site-urile de directoare, site-urile de verificare a antecedentelor și site-urile cu liste de adrese sunt toate comune. Ei pot enumera informații despre dvs. fără permisiunea dvs. Toate companiile moderne de motoare de căutare stochează, de asemenea, o mulțime de informații despre tine.

  Folosind trucurile enumerate în acest articol, vă puteți elimina cu ușurință informațiile din înregistrările publice. În acest fel, veți împiedica ca datele dvs. să cadă în mâinile unor grupuri sau persoane rău intenționate.

  x