Cum să utilizați bash pentru a crea directoare în Linux [Guide]

Dacă trebuie să utilizați terminalul bash pentru a crea directoare pe Linux, cel mai bun mod de a face acest lucru este cu comanda mkdir. Ce este „mkdir?” Acesta înseamnă „make directory” și este unul dintre cele mai valoroase instrumente de pe toate Linux. Cu el, puteți crea foldere oriunde pe Linux.

Nu este nevoie să instalați „mkdir” pentru a-l folosi pe computer. De fapt, vine preinstalat pe fiecare sistem de operare Linux de astăzi. Un sistem de operare Linux probabil nu ar putea funcționa fără el!

bash pentru a crea directoare

Utilizați bash pentru a crea directoare – Mkdir

Pentru a crea un director pe computerul dumneavoastră Linux cu comanda mkdir, va trebui să deschideți o fereastră de terminal. Pentru a deschide o fereastră de terminal pe desktopul Linux, apăsați Ctrl + Alt + T de pe tastatură. Sau, căutați „Terminal” în meniul aplicației.

Odată ce fereastra terminalului este deschisă și gata de utilizare, executați comanda mkdir de mai jos pentru a crea un folder nou. De exemplu, pentru a crea un folder nou în directorul „acasă” (~/), ai face următoarele.

Notă: nu ezitați să schimbați (~/) oriunde doriți să creați noul dosar.

mkdir ~/my_new_folder

De asemenea, este posibil să utilizați mkdir pentru a crea mai multe directoare în același timp în bash. De exemplu, pentru a crea 4 foldere cu numele „folder_1”, „folder_2”, „folder_3” și „folder_4”, ați executa următoarea comandă.

mkdir folder_1 folder_2 folder_3 folder_4

Pentru a specifica locațiile fiecăruia dintre noile foldere, pur și simplu adăugați căile. De exemplu, pentru a crea folder_1 în ~/, folder_2 în ~/Documents, folder_3 în ~/Desktop și folder_4 în ~/Videos, procedați în felul următor.

  3 moduri de a șterge în siguranță un hard disk pe Linux

Notă: asigurați-vă că schimbați locațiile fiecăreia dintre foldere pentru a se potrivi nevoilor dvs. dacă doriți să creați mai multe foldere în zone diferite cu o singură comandă. În plus, asigurați-vă că schimbați numele folderelor din comandă, deoarece acestea sunt doar exemple de nume.

mkdir ~/folder_1 ~/Documents/folder_2 ~/Desktop/folder_3 ~/Videos/folder_4

Pentru a șterge oricare dintre folderele nou create, puteți folosi comanda rm. De exemplu, pentru a șterge „folder_1” din directorul principal (~/), introduceți următoarea comandă.

rm -rf ~/folder_1

Pentru mai multe informații despre cum să utilizați comanda mkdir pentru a crea foldere folosind terminalul Linux bash, executați comanda man mkdir de mai jos.

man mkdir

Utilizați bash pentru a crea directoare – NNN

Deși comanda mkdir este excelentă, aceasta nu este singura modalitate prin care utilizatorii Linux pot crea foldere noi folosind terminalul bash. Este posibil să creați noi foldere folosind managerul de fișiere bazat pe terminalul NNN. Iată cum.

În primul rând, trebuie să instalați managerul de fișiere terminal NNN. Pentru a-l instala, deschideți o fereastră de terminal utilizând combinația de tastaturi Ctrl + Alt + T sau căutând „terminal” în meniul aplicației.

Odată ce fereastra terminalului este deschisă și gata de utilizare, urmați instrucțiunile de instalare de mai jos pentru ca NNN să funcționeze.

Ubuntu

Pentru a obține NNN pe Ubuntu, utilizați comanda Apt.

sudo apt install nnn

Debian

Pentru a obține NNN pe Debian, utilizați Apt-get.

sudo apt-get install nnn

Arch Linux

Pe Arch Linux, instalați NNN cu Pacman.

sudo pacman -S nnn

Fedora

Pentru ca NNN să lucreze pe Fedora, utilizați Dnf.

sudo dnf install nnn

OpenSUSE

Pe OpenSUSE, NNN este instalabil prin Zypper.

sudo zypper install nnn

Odată ce aplicația NNN este instalată pe computer, utilizați comanda nnn pentru a porni browserul de fișiere. Apoi, utilizați instrucțiunile pas cu pas de mai jos pentru a utiliza NNN pentru a crea dosare noi.

  Cum să instalați și să utilizați clientul de e-mail Kube pe Linux

Pasul 1: În NNN, selectați folderul în care doriți să creați un folder. De exemplu, pentru a crea un folder (cu NNN) în folderul „Documente”, ați selecta „Documente” în NNN folosind tastele săgeată și tasta Enter pentru a selecta.

Pasul 2: Odată ajuns în directorul în care creați un folder, apăsați tasta N de pe tastatură. Apăsând N de pe tastatură, veți vedea următorul mesaj.

‘f’ile / ‘d’ ir / ‘s’ym / ‘h’ ard

Acest mesaj vă informează despre alegerile dvs. atunci când apăsați tasta N de pe tastatură. „f” pentru fișier, „d” pentru dir (dosar AKA), „s” pentru link-ul simbolic și „h” pentru o legătură hard.

Pasul 3: Apăsați tasta D de pe tastatură pentru a spune managerului de fișiere NNN că doriți să creați un nou director folosind managerul de fișiere NNN. După ce apăsați tasta D, veți vedea un alt mesaj în NNN.

[path/]Nume

Introduceți numele folderului în caseta de text. Apoi, apăsați tasta Enter de pe tastatură pentru a o confirma. După ce apăsați Enter, veți vedea folderul nou creat în NNN.