03/01/2024

Cum să salvați un telefon sau o tabletă scăpată în apă

Recomandări cheie

 • Pentru a preveni eventualele deteriorări, uscați telefonul cât mai mult posibil înainte de a-l porni din nou.
 • Atenție la semne de avertizare în timpul utilizării și încetează să folosești dispozitivul până când este complet uscat.
 • Poate fi necesar să vă duceți telefonul sau tableta la un centru de service pentru o inspecție amănunțită.

Dacă ți-ai scăpat telefonul sau tableta în apă, nu-ți face griji; Este posibil ca dispozitivul dvs. să nu fie deteriorat definitiv încă. Dar ar trebui să acționați rapid pentru a preveni ca apa să deterioreze componentele interne. Urmați aceste sfaturi simple pentru a vă salva dispozitivul.

Nu porniți imediat un telefon umed

Hamlin Rozario/MakeUseOf

Apa și electricitatea pur și simplu nu se înțeleg; un dispozitiv umed ar putea scurtcircuita și chiar să vă provoace un șoc electric. Apa poate deteriora ecranul și poate pătrunde în cadrul, fantele de sub ecran și în cavitatea bateriei. Toate aceste situații pot deteriora grav dispozitivul dacă nu sunt tratate corespunzător.

Așadar, dacă smartphone-ul sau tableta dvs. s-au scufundat și s-au oprit de la sine, rezistați nevoii de a o porni din nou. Dacă este încă pornit, opriți-l rapid pentru a preveni eventualele daune. Ține-l oprit până când l-ai uscat complet.

Majoritatea dispozitivelor Android pot fi oprite apăsând lung butonul de pornire și alegând Oprire din meniul de închidere. Pentru a accesa ecranul de închidere pe un iPhone sau iPad modern, apăsați și mențineți apăsat simultan butonul lateral și unul dintre butoanele de volum. Dacă dețineți un dispozitiv Apple mai vechi cu un buton Acasă fizic, trebuie doar să apăsați și să țineți apăsat butonul lateral.

  11 Top Move To Earn (M2E) Crypto/Tokens în 2022

Shan Abdul/MakeUseOf

După ce ați oprit telefonul sau tableta, mai întâi uscați exteriorul cât mai mult posibil pentru a preveni să mai pătrundă apă în dispozitiv. Evitați să folosiți prosoape de hârtie sau alte articole care pot lăsa în urmă reziduuri.

Iată câteva sfaturi pentru a începe:

 • Dacă dispozitivul dvs. are o baterie detașabilă, scoateți-o din compartiment. Apoi, așezați-l pe o suprafață plană și tamponați-l ușor cu o cârpă uscată pentru a absorbi umezeala.
 • Scoateți cartela SIM și cardul SD (dacă sunt utilizate), uscați-le cu o cârpă fără scame și depozitați-le într-un loc sigur.
 • Uscați bateria, cartela SIM și sloturile pentru cardul SD (după caz) cu o cârpă fără scame pentru a absorbi orice apă rămasă. Acest lucru previne infiltrarea apei în interior și producerea unor daune suplimentare.
 • Ștergeți orice picături de apă de-a lungul marginilor afișajului. Examinați găurile pentru șuruburi, ramele și întregul exterior al telefonului sau tabletei pentru a vă asigura că este uscat.
 • Puneți telefonul sau tableta într-o cameră caldă sau afară într-o zi caldă. Evitați lumina directă a soarelui sau căldura intensă, deoarece acestea pot fi dăunătoare.
 • Evitați utilizarea surselor de căldură precum uscătorul de păr, deoarece acestea pot deteriora bateria și alte componente ale dispozitivului dvs.; lasă-l să se usuce la aer.
 • Urmând aceste sfaturi, puteți usca exteriorul dispozitivului în câteva minute. Așteptați să-l porniți deocamdată, deoarece este posibil să mai fie puțină apă înăuntru.

  Îndepărtați apa reziduală care ar fi putut curăța înăuntru

  Portul USB, mufele audio și difuzoarele sunt locuri vulnerabile în care apa se poate pătrunde cu ușurință. Dacă treceți cu vederea aceste puncte, repornirea telefonului sau a tabletei cu puțină apă înăuntru poate provoca daune.

  Începeți prin a usca portul USB al smartphone-ului și mufa audio, dacă este cazul. Utilizați o cârpă fără scame pentru a absorbi umezeala din deschideri; evitați să suflați aer în orificii sau să conectați un încărcător sau căști, deoarece aceasta poate împinge apa spre interior.

    Descărcare gratuită: Microsoft's Batch Rename PowerToy

  VH-studio/Shutterstock

  Vă recomandăm silicagel pentru a îndepărta apa rămasă din difuzoare și din alte locuri. Este un agent de îndepărtare a umezelii folosit în mod obișnuit, care ajută la prevenirea deteriorării electronice cauzate de umezeală. Pur și simplu cumpărați silicagel de la magazinul local, puneți dispozitivul într-un recipient etanș sau bine sigilat și introduceți pachetele de silicagel sau distribuiți mărgelele libere în mod uniform în recipient.

  Este recomandabil să lăsați dispozitivul în gel de silice timp de 24 până la 48 de ore. Dacă nu puteți aștepta atât de mult, așteptați cel puțin 12 ore, oferind gelului suficient timp pentru a absorbi umezeala. Evitați să folosiți un bol de orez pentru a vă usca dispozitivul; poate face mai mult rău decât bine. De asemenea, evitați să vă dezasamblați telefonul pentru a curăța apa din interior. Procedând astfel, circuitele interne pot fi expuse la apă, ceea ce duce la daune suplimentare.

  După ce ți-ai uscat complet smartphone-ul și te-ai asigurat că toată apa reziduală a fost scursă, lasă-l să stea câteva ore. În cele din urmă, încercați să-l porniți. Dacă îl porniți cu succes, sunteți gata. Dar dacă nu se pornește, veți avea nevoie de asistență de specialitate.

  Du-ți telefonul sau tableta la un centru de service

  Unsplash

  Dacă telefonul sau tableta nu pornește sau ezitați să îl porniți, duceți-l la un centru de service din apropiere și inspectați-l. Dacă hardware-ul nu poate fi reparat, singura opțiune este înlocuirea acestuia.

  Cu toate acestea, dacă poate fi reparat, verificați dacă garanția dispozitivului dvs. acoperă daunele cauzate de apă. De cele mai multe ori, va trebui să acoperiți singur întregul cost, cu excepția cazului în care plătiți pentru o garanție extinsă, cum ar fi AppleCare+ sau Samsung Care+.

    9 Servicii de e-mail criptate și aplicații pentru o confidențialitate mai bună

  Pentru a vă păstra garanția sau acoperirea asigurării, abțineți-vă de la repararea dispozitivului de către tehnicieni locali. Vizitați întotdeauna un centru de service oficial ori de câte ori este posibil.

  Atenție la probleme în timpul utilizării telefonului sau a tabletei

  Dacă ați pornit cu succes dispozitivul sau ați restabilit funcționalitatea corespunzătoare în urma unei inspecții profesionale, urmăriți-l cu atenție în următoarele zile. Dacă observați semne ale unui telefon deteriorat de apă, cum ar fi un afișaj neclar, pete de ecran, cameră încețoșată, trosnet audio, difuzoare înfundate sau încărcare instabilă, opriți-l și inspectați-l din nou.

  Dacă întâlniți avertismente precum „Lichid detectat în conectorul Lightning” pe iOS, „Umiditate detectată” pe dispozitivul dvs. Samsung sau orice alte alerte legate de apă care indică prezența umidității, apa ar putea fi încă înăuntru. Consultați site-ul web al producătorului dispozitivului dvs. pentru îndrumări privind gestionarea avertismentului respectiv.

  Dacă aceste avertismente persistă chiar și după ce ați încercat pașii sugerați, este înțelept să căutați ajutor profesional.

  Urmarea acestor sfaturi vă va ajuta să vă protejați smartphone-ul sau tableta umedă de daunele ireversibile ale apei. Pentru a preveni repetarea unei situații similare, adoptați obiceiuri mai sigure: evitați să utilizați dispozitivul în apropierea surselor de apă, protejați-l de aburul din baie, abțineți-l de la a-l folosi în timp ce beți apă și fiți atenți în locurile în care deteriorarea apei este un risc potențial.

  De asemenea, luați în considerare achiziționarea unui plan de asigurare pentru a minimiza costul reparațiilor și optați pentru un dispozitiv rezistent la apă atunci când faceți upgrade în viitor.

  x