Cum să remediați eroarea necorecabilă WHEA pe Windows 10/11

Recomandări cheie

 • WHEA Uncorectable Error (WUE) este o eroare hardware pe sistemele Windows și poate fi cauzată de hardware corupt, probleme de compatibilitate a driverelor sau probleme de căldură și tensiune.
 • Rulați CHKDSK pentru a remedia problemele sistemului de fișiere înainte de a face modificări hardware și verificați hardware-ul și driverele sistemului pentru a vă asigura că funcționează corect.
 • De asemenea, puteți lua în considerare verificarea memoriei RAM pentru orice erori folosind MemTest86, în timp ce o altă opțiune este să resetați orice overclocking.

Windows are o istorie lungă și frumoasă (a se citi: dureroasă) cu ceea ce este cunoscut cu afecțiune ca Ecranul albastru al morții. Aceste ecrane de eroare conțin informații importante cu privire la dispariția bruscă a sistemului dumneavoastră. Unele erori de blocare Windows sunt mai criptice decât altele și, prin urmare, mai dificil de depanat. Eroarea incorectabilă WHEA este una dintre acestea.

Ce este eroarea necorecabilă WHEA și ce o cauzează?

WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR (codul de oprire Windows 0x0000124) este o eroare hardware. Există mai multe cauze comune pentru o WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR (vom abrevia ca WUE), dintre care majoritatea se referă direct la hardware-ul sistemului dvs.:

 • Hardware corupt (hard disk-uri/SSD-uri deteriorate, GPU, CPU, PSU, RAM coruptă etc.)
 • Probleme de compatibilitate cu driverele
 • Probleme de căldură și tensiune (overclockare și modificări de tensiune)
 • Fișiere de sistem Windows sau fișiere de registry corupte

Deși nu este întotdeauna sursa, problemele legate de tensiunea unității de alimentare cauzează de obicei această eroare Windows. Mesajul WUE și codul de oprire 0x0000124 indică natura erorii, dar examinarea fișierului de descărcare a erorii va oferi informații suplimentare. Fișierul dvs. de descărcare a erorilor (.DMP) se găsește la C:/Windows/Minidump și va avea un marcaj de timp.

Din păcate, nu putem oferi soluții pentru fiecare problemă, dar următoarele remedieri ar trebui să atenueze WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR.

1. Rulați CHKDSK

În primul rând, înainte de a face modificări specifice hardware, încercați să rulați Windows Check Disk din linia de comandă. CHKDSK este un instrument de sistem Windows care verifică sistemul de fișiere și, cu anumite setări, rezolvă problemele pe măsură ce rulează. Pentru a-l folosi:

 • Tastați promptul de comandă în bara de căutare a meniului Start, apoi faceți clic dreapta pe cea mai bună potrivire și selectați Executare ca administrator. (Ca alternativă, apăsați tasta Windows + X, apoi selectați Command Prompt (Admin) din meniu.)
 • Apoi, tastați chkdsk /r și apăsați Enter. Comanda va scana sistemul dvs. pentru erori și va rezolva orice probleme.
 •   Cum să vezi mai multe ceasuri de fus orar în bara de activități Windows 10

  2. Verificați hardware-ul sistemului

  WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR este strâns legat de hardware-ul sistemului dvs. Prin urmare, înainte de a progresa cu resetările sistemului și testele de memorie, verificați fizic componentele din aparat.

  Verificați că sistemele de răcire ale computerului dvs. funcționează pe deplin, memoria RAM este securizată în sloturile sale, CPU-ul nu s-a desprins în mod misterios și așa mai departe. Dacă nu ești sigur cum să reinstalezi hardware-ul sistemului, vezi următorul videoclip.

  Dar nu uitați să fiți blând cu hardware-ul dvs. Nu intrați și începeți să scoateți cablurile și să perturbați hardware-ul stabilit anterior. S-ar putea să ajungi să agravezi eroarea.

  O altă opțiune este să eliminați orice hardware nou instalat. Deși este posibil să fi verificat că piesele PC-ului sunt compatibile înainte de a cumpăra, este posibil ca hardware-ul nou să fi deranjat restul sistemului. Eliminați orice ați introdus recent în sistem (cum ar fi RAM suplimentară sau o unitate de stocare secundară) și vedeți dacă WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR persistă.

  3. Verificați driverele dvs

  Noile drivere care vă dăunează sistemului sunt mult mai rare decât în ​​vremurile mai vechi ale computerului, deoarece Windows se ocupă acum de majoritatea actualizărilor de drivere direct.

  Cu toate acestea, asta nu înseamnă că un șofer dus nu vă poate deranja sistemul. Din fericire, Windows listează toate actualizările de drivere în secțiunea Windows Update, astfel încât să vă puteți da seama rapid de unde provine problema.

  Pe Windows 10:

 • Apăsați tasta Windows + I pentru a deschide panoul Setări, apoi selectați Actualizare și securitate > Vizualizare istoricul actualizărilor. Puteți găsi orice actualizări ale driverului aici.
 • Acum, tastați manager de dispozitiv în bara de căutare a meniului Start și selectați cea mai bună potrivire. Apoi, mergeți în jos în listă și verificați dacă există un simbol de eroare. Dacă nu există nimic, este posibil ca starea șoferului să nu fie sursa problemei.
 • Pe Windows 11:

 • Apăsați tasta Windows + I pentru a deschide panoul Setări, apoi accesați Windows Update > Istoricul actualizărilor. Puteți găsi orice actualizări ale driverului aici.
 • Acum, tastați manager de dispozitiv în bara de căutare a meniului Start și selectați cea mai bună potrivire. Apoi, mergeți în jos în listă și verificați dacă există un simbol de eroare. Dacă nu există nimic, este posibil ca starea șoferului să nu fie sursa problemei.
 • Acestea fiind spuse, puteți utiliza un instrument terță parte pentru a vă actualiza simultan toate driverele de sistem. Pe lista noastră de instrumente gratuite pentru a remedia problemele Windows, primele două opțiuni — Driver Booster de la IOBit și Snappy Driver Installer — fac exact acest lucru.

    Cum să vizualizați istoricul Clipboard pe Windows 10

  4. Verificați memoria RAM folosind MemTest86

  Windows are un verificator de memorie integrat numit Windows Memory Diagnostic. Din păcate, nu are o reputație excelentă și ratează în mod regulat problemele găsite folosind un alt instrument excelent: MemTest86.

  MemTest86 este un instrument gratuit de testare a memoriei, care funcționează atât pe Windows pe 32 de biți, cât și pe 64 de biți, în ciuda numelui său. Porniți MemTest86 de pe o unitate flash USB (sau disc de pornire) și lăsați-l să verifice memoria RAM de sistem. Rețineți că o verificare a memoriei RAM MemTest86 durează mult timp; o singură trecere durează ore, în funcție de cantitatea de RAM pe care ați instalat-o.

  Memtest

  Pentru a obține experiența completă MemTest86, ar trebui să rulați cel puțin două treceri (două cicluri complete). Cu toate acestea, conform celor mai multe rapoarte, MemTest86 ar trebui să expună o problemă serioasă de RAM după o perioadă scurtă.

 • Îndreptați-vă spre Pagina de descărcare a MemTest86 și selectați Descărcați MemTest86 gratuit. Aceasta descarcă un fișier arhivă pe computer.
 • Odată descărcat, extrageți fișierul arhivă făcând clic dreapta și extragând conținutul cu instrumentul preferat de extragere a fișierelor, cum ar fi 7-Zip sau PeaZip.
  • Utilizatorii Windows 11 pot folosi și instrumentul de extracție integrat făcând clic dreapta pe fișierul descărcat, selectând Extract Here, apoi urmând instrucțiunile.
 • Apoi, trebuie să scrieți ISO MemTest86 pe o unitate flash USB. Puteți face acest lucru folosind un instrument ISO la USB. Ardeți MemTest86 folosind instrumentul ales de dvs., apoi opriți sistemul.
 • Apoi, reporniți sistemul în timp ce apăsați butonul de meniu Boot Selection (de obicei F10, F11, DEL sau ESC), apoi selectați unitatea flash USB MemTest86 bootabilă. Testul de memorie va începe automat.
 • Dacă returnează erori RAM, finalizați o căutare pe internet pentru codul de eroare și tastați pentru a descoperi următorul curs de acțiune.

  5. Resetați Overclockarea sistemului

  Dacă v-ați overclockat sistemul în căutarea unor viteze mai mari, există șansa să întâlniți WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR. Eroarea se referă adesea la tensiuni incorecte sau defecte stabilite în timpul procesului de overlock, făcând sistemul de operare instabil. Cel mai simplu mod de a elimina această problemă de pe listă este să resetați BIOS-ul sistemului și să eliminați efectele oricărui overclocking.

  Trebuie să intrați în BIOS-ul sistemului sau în meniul UEFI. Pentru a face acest lucru, opriți sistemul. Apoi, reporniți sistemul, apăsând tasta de acces la meniul BIOS/UEFI pe măsură ce sistemul pornește (tastele comune pentru a intra în BIOS includ F1, F2, F10, DEL și ESC).

    Cum să comutați la inelul rapid în programul Windows Insider

  Setările BIOS și UEFI variază în funcție de producător, dar titlurile meniurilor sunt de obicei similare. Căutați o opțiune de Overclocking. În cea mai mare parte, opțiunile de overclocking se găsesc în meniul Avansat, Performanță, Frecvență sau Tensiune.

  Găsiți meniul și resetați opțiunile de overclocking. Resetarea va readuce performanța sistemului dvs. la starea inițială, dar ar putea elimina și WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR în acest proces.

  6. Actualizați setările BIOS/UEFI

  Din nou, acest proces variază foarte mult în funcție de producătorul plăcii de bază a sistemului dumneavoastră. Unele setări BIOS/UEFI se pot descărca și actualiza automat folosind un utilitar desktop. Alți producători vă cer să descărcați actualizarea BIOS-ului și să flashați singur firmware-ul.

  Nu esti sigur ce placa de baza ai? Descărcați și rulați CPU-Z. Deschideți fila Placă de bază și găsiți producătorul și modelul plăcii de bază. Puteți găsi marca și versiunea BIOS-ului și în această filă.

  Înarmat cu aceste cunoștințe, finalizați o căutare pe internet pentru „[your motherboard manufacturer + model] actualizare bios.” De exemplu, aș căuta „MSI X570 gaming plus bios update” pentru sistemul meu (Micro-Star International este MSI). Ar trebui să găsiți instrucțiuni, tutoriale și, dacă aveți noroc, chiar și un videoclip sau două.

  7. Resetați setările BIOS/UEFI

  Dacă ștergerea setărilor de overlock BIOS/UEFI nu remediază WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR, încercați să vă resetați întregul BIOS. Undeva printre meniurile BIOS, există o opțiune de a finaliza o resetare completă a setărilor BIOS sau de a încărca configurația implicită a BIOS. Găsiți opțiunea și selectați-o.

  Rețineți că aceasta va elimina toate actualizările BIOS pe care le-ați instalat, ceea ce înseamnă că va trebui să le instalați din nou ulterior.

  8. Resetați Windows (Ultima soluție)

  Dacă nimic altceva nu remediază WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR, puteți utiliza funcția de resetare Windows pentru a vă reîmprospăta sistemul.

  Resetarea în Windows 10 și 11 înlocuiește datele sistemului cu un set complet nou de fișiere. Teoretic, va elimina orice probleme persistente legate de WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR, păstrând în același timp majoritatea fișierelor importante intacte.

  • Pe Windows 10, accesați Setări > Actualizare și securitate > Recuperare, apoi sub Resetare computer, selectați Începeți.
  • Pe Windows 11, mergeți la Setări > Sistem > Recuperare, apoi lângă Resetare computer, selectați Resetare computer.

  Când apăsați butonul, sistemul dvs. repornește, așa că faceți o copie de rezervă a oricăror fișiere importante în prealabil. Mai întâi, sistemul dvs. va reporni, apoi puteți selecta Păstrați fișierele mele sau Eliminați totul. Selectarea Păstrați fișierele mele vă va păstra fișierele și documentele, dar veți elimina aplicațiile instalate, în timp ce Eliminați totul este opțiunea mai nucleară, curățând și fișierele și documentele.

  Erorile de ecran albastru sunt frustrante; cu atât mai mult dacă cu adevărat nu înțelegeți ce piesa hardware cauzează problema. Remedierile de mai sus vă vor remedia eroarea WHEA, dar amintiți-vă, jocul cu hardware-ul dvs. ar putea face ca acesta să revină.