Cum să pornești în modul sigur pe Windows 10

Recomandări cheie

 • Modul sigur în Windows 10 este o caracteristică utilă de depanare care vă permite să izolați și să remediați erorile de sistem fără interferențe de la driverele și programele inutile.
 • Există trei metode principale de a accesa Modul sigur în Windows 10: Configurare sistem, Pornire avansată sau atingere F8 în timpul pornirii (activat prin linia de comandă).
 • Dacă nu puteți accesa modul sigur, puteți încerca să porniți în modul de recuperare folosind mediul de instalare sau un disc de reparare a sistemului pentru a remedia problema. Amintiți-vă să dezactivați modul sigur după rezolvarea problemei.

Modul sigur este funcția de depanare încorporată a Windows care dezactivează driverele și programele inutile în timpul pornirii. Vă permite să izolați problemele și să le remediați fără a interfera cu aplicațiile neesențiale. Să aruncăm o privire rapidă la pornirea în Safe Mode cu Windows 10 și ce să faceți dacă nu puteți porni în Safe Mode.

Metoda 1: Configurarea sistemului

Pentru a deschide ecranul Configurare sistem, tastați msconfig în bara de căutare din meniul Start și selectați cea mai bună potrivire. Deschideți fila Boot și notați opțiunile de pornire. Selectarea opțiunii Safe Boot va forța sistemul să pornească în Safe Mode după următoarea repornire.

Puteți alege dintre opțiuni suplimentare. Iată ce fac ei:

 • Minimal: Pornește Modul Safe cu o cantitate absolută minimă de drivere și servicii, dar cu GUI (Graphical User Interface) standard Windows. Aceasta este opțiunea standard Safe Mode.
 • Shell alternativ: pornește modul sigur cu un prompt de comandă, fără GUI Windows. Necesită cunoștințe de comenzi text avansate, precum și navigarea prin sistemul de operare fără mouse.
 • Reparare Active Directory: Pornește Modul Safe cu acces la informații specifice mașinii, cum ar fi modelele hardware. Dacă instalați fără succes un nou hardware care corupe Active Directory, modul sigur poate fi utilizat pentru a restabili stabilitatea sistemului prin repararea datelor corupte sau adăugând noi date în director. Active Directory este utilizat în setările de afaceri, așa că este puțin probabil să aveți nevoie de acest lucru pe computerul dvs. personal.
 • Rețea: Pornește modul sigur cu serviciile și driverele necesare pentru conectarea în rețea cu GUI standard Windows. Alegeți acest lucru dacă trebuie să vă conectați în timpul depanării.
  Cum să utilizați o parolă alternativă pentru un cont Windows 10 Live

Selectați Minimal > Aplicați > OK. Configurația sistemului vă va întreba acum dacă doriți să reporniți sistemul. Selectarea Repornire va iniția imediat procesul de repornire, așa că asigurați-vă că salvați toate documentele sau proiectele active.

Metoda 2: Pornire avansată

Următoarea opțiune este Windows 10 Advanced Startup. Nu este atât de avansat, dar este foarte util de știut. Pentru a ajunge la el, tastați pornire avansată în bara de căutare din meniul Start și selectați Cea mai bună potrivire.

 • În meniul rezultat, sub Pornire avansată, selectați Reporniți acum.
 • Aceasta vă va reporni sistemul în modul de recuperare, unde veți întâlni trei opțiuni: Continuați, Depanați sau Opriți computerul.
 • Selectați Depanare > Opțiuni avansate. Acum aveți o nouă gamă de opțiuni din care să alegeți.
 • Selectați Setări de pornire > Reporniți. Sistemul dvs. va reporni. Ecranul Setări de pornire se va încărca după ce reporniți. De aici, alegeți opțiunea necesară pentru Safe Mode.
 • Comandă rapidă de pornire avansată

  Puteți sări peste acest proces de clic oarecum îndelungat ținând apăsată Shift și făcând clic pe Restart sub Power, care se găsește în Windows 10 Start Menu. Această repornire vă duce direct la opțiunile de recuperare, unde puteți selecta Depanare > Opțiuni avansate > Setări de pornire.

  Metoda 3: Atingeți F8 în timpul pornirii

  Până la introducerea Windows 8, cea mai obișnuită metodă de a intra în modul sigur era să atingeți F8 de pe tastatură în timpul pornirii. Atingând F8, se afișează ecranul de opțiuni Safe Mode, listând opțiunile găsite sub Metoda 1 (mai sus) și câteva alternative.

  Pentru a îmbunătăți timpul de pornire, Windows 10 (și Windows 11) are accesul în modul sigur F8 dezactivat în mod implicit. Cu toate acestea, puteți sacrifica câteva secunde în timpul pornirii activând meniul F8 folosind linia de comandă:

    Cum să dezactivați aplicarea semnăturii driverului în Windows 10
 • Începeți prin a deschide un prompt de comandă ridicat. Faceți clic dreapta pe meniul Start și selectați Command Prompt (Admin). Selectați Da în dialogul Control cont utilizator dacă apare. Linia de comandă ar trebui să fie acum deschisă.
 • Introduceți (sau copiați/lipiți) următoarea comandă:
  • bcdedit /set {implicit} bootmenupolicy moștenire
 • Pentru a anula oricând această comandă moștenită, redeschideți promptul de comandă ridicat conform instrucțiunilor de mai sus și tastați:
  • bcdedit /set {implicit} bootmenupolicy standard
 • Comanda de inversare readuce procesul de pornire la starea inițială. Deci, pentru a ajunge în modul sigur, va trebui să utilizați una dintre opțiunile alternative discutate.

  Pașii de mai sus funcționează și pe Windows 11!

  Ce se întâmplă dacă nu pot accesa modul sigur?

  Chiar dacă niciunul dintre cele de mai sus nu funcționează, mai aveți doi ași în mânecă.

  Dacă ați instalat Windows 10 printr-un disc sau o unitate flash USB, puteți porni direct în modul de recuperare inserând mediul de instalare înainte de a porni sistemul.

  Alegeți aspectul tastaturii, urmat de Reparați computerul, în partea din stânga jos a ecranului. De aici, puteți merge la Depanare > Opțiuni avansate, unde veți găsi:

  • Restaurarea sistemului
  • Recuperare imagine de sistem
  • Reparare la pornire,
  • Prompt de comandă
  • Reveniți la versiunea anterioară

  Pentru ca System Image Recovery să funcționeze, va trebui să fi făcut o imagine de rezervă înainte de eroarea sistemului, lucru pe care v-am sfătui cu siguranță să faceți. Puteți crea o imagine de sistem tastând recovery în bara de căutare din meniul Start și selectând cea mai bună potrivire. Se vor deschide Instrumentele avansate de recuperare. Selectați Creați o unitate de recuperare și urmați pașii.

    Cum să ștergeți unitățile mapate în Windows

  Disc de reparare a sistemului

  Un alt instrument util la dispoziția dumneavoastră este discul de reparare a sistemului. Spre deosebire de imaginea sistemului, acestea nu sunt specifice mașinii, așa că puteți obține una prin intermediul unui prieten dacă totul merge prost.

  Mergeți la Panoul de control > Sistem și securitate > Backup și restaurare (Windows 7).

  Nu lăsați eticheta Windows 7 să vă dezamăgească: sunteți în locul potrivit. Selectați Creați un disc de reparare a sistemului din coloana din stânga și urmați instrucțiunile.

  Cum ies din modul sigur?

  După ce ați rezolvat problema Windows 10, puteți părăsi modul sigur. Dar cum ieși din Safe Mode odată ce ești acolo?

  Există două opțiuni, în funcție de modul în care ați pornit în Safe Mode:

  • Dacă ați intrat în Safe Mode utilizând Metoda 1 (prin System Configuration), trebuie să dezactivați opțiunea Safe Mode în aceeași fereastră de configurare. În caz contrar, Windows 10 va reporni în modul sigur după fiecare repornire.
  • Dacă ați intrat în modul Safe folosind Metoda 2 (prin Pornire avansată) sau Metoda 3 (prin Atingerea tastaturii), închideți sau reporniți sistemul pentru a părăsi Modul Safe.

  Prima opțiune poate prinde oamenii (inclusiv eu!), așa că nu uitați să verificați meniul System Configuration dacă ceva pare în neregulă.

  Acum cunoașteți cele mai simple trei metode de a accesa Windows 10 Safe Mode. Asigurați-vă că luați notă de secțiunea finală despre Discurile de recuperare a imaginii de sistem și de reparare a sistemului. Nu uitați că prima funcționează numai dacă ați setat locația de recuperare înainte ca lumea voastră să înceapă să se prăbușească într-un coșmar indus de BSOD.