Cum să faci fotografii RAW bune

Aici, la How-To Geek, vă recomandăm de obicei să fotografiați imagini în format RAW în loc de JPEG, deoarece capturați mult mai multe informații despre orice scenă pe care o filmați. Să vedem cum să profităm la maximum de formatul RAW.

Camera RAW este un format de fișier necomprimat care este capabil să stocheze mult mai multe date de imagine decât JPEG sau alte formate de fișiere comprimate. Dacă senzorul camerei dvs. îl poate captura, acesta va fi stocat în fișierul RAW. Aceasta înseamnă că fișierele RAW pot conține miliarde de culori – în comparație cu aproximativ 16 milioane de JPEG – plus întreaga dinamică a unei scene. Cea mai mare problemă este că majoritatea camerelor pot captura – și fișierele RAW pot conține – mult mai multe informații decât poate afișa în prezent orice ecran.

Acum, să vedem cum să maximizați cantitatea de date din fișierele dvs. RAW pentru fotografii mai bune.

Preluați controlul manual asupra camerei dvs

Dacă doriți să faceți fotografii bune, în orice format de imagine, trebuie să aveți control asupra a ceea ce face camera dvs. Dacă îl puneți în Automat și doar apăsați butonul declanșator, nu vă va duce prea departe. Dacă dețineți controlul, puteți obține expunerea corectă, puteți opri luminile luminoase sau zdrobirea umbrelor și vă puteți adapta la situația în care fotografiați.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să treceți complet retro și să utilizați doar funcții manuale; în schimb, ar trebui să utilizați funcțiile și modurile camerei dvs. care vă permit să controlați modul în care funcționează funcțiile automate. De exemplu:

  10 cele mai bune instrumente de urmărire a adreselor IP pentru a urmări locația

Utilizați modurile de fotografiere cu prioritate la deschidere sau cu prioritate la viteza obturatorului împreună cu compensarea expunerii pentru a obține expunerea dorită.
Aflați cum să utilizați diferitele moduri de focalizare automată, să selectați punctele sau grupurile de focalizare automată și să utilizați configurația potrivită pentru subiecții pe care îi fotografiați.
Înțelegeți cum camera dvs. măsoară scenele și alegeți modul de măsurare potrivit pentru rezultatele dorite.
Aflați când să utilizați blocarea focalizării automate și blocarea expunerii automate.

După cum puteți vedea, funcțiile „automate” ale camerelor moderne vă oferă un control mare asupra a ceea ce fac. Odată ce înțelegi ce se întâmplă, le poți folosi în mod corespunzător pentru a captura imaginile pe care le imaginezi în minte.

Expune la Dreapta

Odată ce utilizați camera corect și faceți fotografiile dorite, este timpul să maximizați cantitatea de date pe care o capturați în fișierele dvs. RAW. Datorită particularităților fotografiei digitale, datele nu sunt captate în mod egal de senzor. Cele mai luminoase zone ale unei imagini ocupă cea mai mare parte a datelor dintr-un fișier RAW; Acesta este motivul pentru care zgomotul este mult mai răspândit în umbrele fotografiilor tale decât în ​​lumini.

Deși este puțin enervant, puteți folosi acest lucru folosind o tehnică numită „expunerea la dreapta”. Când expuneți în dreapta, supraexpuneți în mod deliberat imaginea, astfel încât o mai mare parte a scenei să cadă în zona de evidențiere a histogramei. Mai multă imagine din evidențierea înseamnă mai multe date bune pentru a lucra în postare.

Când expuneți în dreapta, trebuie să aveți mare grijă să nu supraexpuneți prea mult și să vă stingeți luminile. Dacă o faci, vei ajunge cu o imagine mai proastă decât dacă ai fi făcut doar o expunere normală. Cu toate acestea, faceți-o corect și veți obține cât mai multe date foto suculente din fiecare octet de date.

  7 funcții Google Pixel 8 subestimate pe care ar trebui să le utilizați astăzi

Editează-ți fotografiile

Camerele digitale aplică câteva editări simple fișierelor JPEG pentru a le face să arate mai bine. În general, cresc contrastul și saturația, adaugă o oarecare claritate și rulează un algoritm de reducere a zgomotului. Deoarece camera dvs. nu va aplica aceleași editări fișierelor RAW, le poate lăsa să arate puțin neted, pe care va trebui să le remediați cu o post-procesare simplă.

Pentru a încărca sau a imprima un fișier RAW trebuie să-l „dezvoltați” folosind Adobe Lightroom sau o altă aplicație de procesare RAW, deci, este o idee bună să profitați de ocazie pentru a vă edita imaginile pentru a se potrivi mai bine cu viziunea, chiar dacă doar ajustați balansul de alb. Îmi place să petrec ceva timp curățând orice distragere a atenției, modificând expunerea, adăugând un pic de contrast și îmbunătățind culorile — cel puțin. Am scris despre fluxul meu de lucru de bază în articolul nostru despre îmbunătățirea aproape a oricărei imagini digitale.

Marele avantaj al imaginilor RAW este că păstrează mult mai multe date pentru a putea lucra mai târziu; săriți peste pasul de editare pierde cu totul scopul fotografierii cu un format necomprimat. Dacă nu veți folosi toate datele suplimentare pe care le-ați capturat, ați putea la fel de bine să fotografiați JPEG.

Vă recomandăm să fotografiați în format RAW deoarece, spre deosebire de JPEG, înregistrați toate informațiile pe care le poate capta senzorul camerei dvs. Folosește-l corect și vei obține rezultate grozave.