03/25/2023

Cum să evaluezi Crypto-ul în mod corect [2023]

Tokenomics constau din factori majori care vă permit să determinați valoarea unui token cripto.

Cererea de criptomonede a crescut de la începutul anului 2023. În cele din urmă, majoritatea criptomonedelor au început să se redreseze după sentimentele negative ale pieței în 2022. Mai mult, piața globală de criptomonede este evaluată la peste 1 trilion de dolari.

Bitcoin, cea mai mare criptomonedă, a câștigat peste 40% în ianuarie 2023. Știți cum este evaluată criptomonedele? Dacă răspunsul este nu, nu vă faceți griji, îl vom discuta în acest articol.

Pentru cripto, Tokenomics adaugă valoare pe baza diferiților parametri. Dar înainte de a intra în Tokenomics, trebuie să înțelegem jetoanele cripto.

Ce este un Token Crypto?

Un criptotoken este un token digital care reprezintă diverse active, cum ar fi imobiliare, valori mobiliare sau chiar artă digitală. Mai mult, un token poate reprezenta și o utilizare specifică pe un anumit blockchain.

Valoarea unui simbol este determinată de valoarea activului suport sau de cazul său de utilizare. În mod similar, cererea mai mare de pe piață pentru un jeton poate crește și prețul acestuia.

Acum că știți despre un token, haideți să ne aprofundăm în Tokenomics.

Ce este Tokenomics?

Tokenomics este o combinație de „token” și „economie”. Mai simplu spus, Tokenomics este economia unui token cripto.

Ideea inițială a Tokenomics a fost propusă de BF Skinner, un psiholog de la Harvard. În 1972, Skinner a propus schimbul de jetoane între participanți cu cafea sau bomboane.

Tokenomics se bazează pe mecanismul de stimulare care recompensează oamenii care folosesc rețele blockchain. Acest sistem motivează oamenii să participe la proiecte cripto care au mai mult potențial de recompensă.

În cazul proiectelor cripto, investitorii cumpără și dețin jetoane pe care cred că le vor recompensa în viitor. Cu cât cererea de jetoane este mai mare, adaugă mai multă valoare proiectului și fondului investit.

S-ar putea să aveți o întrebare interesantă, „Cum pot verifica tokenomia?” Să intrăm în asta imediat!

Cum să verificați Tokenomics unui proiect Crypto?

Tokenomics vă ajută foarte mult să înțelegeți structura și designul unui jeton cripto. Iată cum puteți înțelege tokenomia proiectelor cripto:

#1. Studiați Cartea Albă

Majoritatea proiectelor cripto publică o carte albă care conține specificații tehnice și obiective majore. Aici puteți citi și aveți o înțelegere de bază a proiectului complet.

Sursa: ethereum.org

De asemenea, unele proiecte publică un litepaper, o versiune simplificată a cărții albe. Deci, puteți citi un litepaper pentru a înțelege fără jargon.

  Cum să ștergeți contul Microsoft Teams

Tokenomics constă dintr-o parte esențială a unei cărți albe. Puteți citi toate detaliile legate de token și funcționalitățile acestuia.

#2. Vizitați site-uri web de urmărire a prețurilor

Scufundarea într-o hârtie albă și găsirea tokenomicelor importante din aceasta poate fi agitată și consumatoare de timp. Dacă vă aflați într-o situație similară, vizitați site-uri web autentice de urmărire a prețurilor.

Puteți vizita platforme simple precum CoinMarketCap sau CoinGecko pentru o analiză rapidă a tokenomiei unui proiect. Aceste platforme oferă toate detaliile relevante dintr-o singură mișcare.

Aici, cel mai semnificativ avantaj este setarea monedei preferate pentru a evalua tokenomia unui token. Mai mult, nici măcar nu trebuie să vă autentificați pentru a găsi detaliile simbolului. Impresionant nu?

Să presupunem că căutați tokenomics token-ului MATIC al proiectului Polygon. Veți găsi în timp real valorile capitalizării pieței și oferta circulantă.

Sursa: coinmarketcap.com

În plus, puteți găsi, de asemenea, datele istorice ale jetonului de la începutul său. De asemenea, detaliile ofertei inițiale de monede (ICO) sunt disponibile cu un singur clic.

Pe scurt, este important să verificați componentele majore ale tokenomics pentru a avea o mai bună claritate despre un proiect.

Să ne aruncăm direct în ea!

Componentele cheie ale Tokenomics

#1. Aprovizionare cu jetoane

Factorii principali care influențează prețul unui token sunt cererea și oferta acestuia. Puteți găsi trei tipuri de provizii pentru un jeton; oferta circulant, oferta totala si oferta maxima.

  • Aprovizionare în circulație: acest număr include numărul total de jetoane care circulă în prezent pe piața cripto.
  • Oferta totală: oferta totală a unui jeton include oferta în circulație și numărul de jetonuri care sunt extrase, dar nu sunt disponibile pe piață. În plus, oferta totală nu include nici jetoanele arse.
  • Aprovizionare maximă: această aprovizionare constă din simbolul maxim pe care proiectul l-a codificat pentru mine sau emite.

În plus, furnizarea de jetoane ajută la găsirea capitalizării de piață sau a capitalizării de piață cripto a unui jeton. Capitalizarea pieței este calculată prin înmulțirea prețului curent al jetonului cu oferta sa circulantă.

Să presupunem că un token se tranzacționează la 20 de dolari, iar oferta sa în circulație este de 10 milioane. Tokenul are o capitalizare de piață de 200 de milioane de dolari în acest caz.

Unele jetoane au aprovizionare maximă, cum ar fi jetoanele ADA ale proiectului Cardano. ADA are o aprovizionare maximă de 45 de miliarde de jetoane. Cu toate acestea, simbolurile de proiecte precum Shiba Inu, Polkadot și Tether nu au o aprovizionare maximă.

#2. Mecanismul de consens

Mecanismul de consens al unui proiect cripto permite rețelei blockchain să valideze și să securizeze fiecare tranzacție. Majoritatea proiectelor folosesc mecanisme de dovadă a lucrului (PoW) sau de dovadă a mizei (PoS).

Mecanismul PoW își recompensează minerii după ce finalizează validarea tranzacțiilor. Cu toate acestea, minerii au nevoie de dispozitive de calcul de ultimă generație pentru a executa procesul de validare.

  Cum să utilizați notele vorbitorului în PowerPoint

Spre deosebire de PoW, mecanismele de verificare a mizei vă permit să verificați tranzacția în rețea prin miza de jetoane cripto. Prin urmare, trebuie să mizați jetoane pentru o perioadă limitată pentru a obține recompense.

Majoritatea proiectelor noi de tip blockchain preferă un mecanism prietenos cu mediul, așa că PoW a câștigat o popularitate ridicată recent. Trecerea lui Ethereum către un mecanism de miză este una dintre reperele semnificative în industria cripto.

#3. Token Utility

Utilitarul token este cazul real de utilizare al unui token cripto. Dezvoltatorii de proiecte cripto își aleg utilitatea jetonului în funcție de misiunea proiectului.

Unele jetoane permit utilizatorilor să plătească taxe de tranzacție, în timp ce altele pot fi folosite pentru a cumpăra sau vinde NFT. În plus, dacă aveți jetoane de guvernare, puteți vota pentru procesul decizional major al unui proiect.

Proiectele de jocuri Play-to-earn își răsplătesc jucătorii cu jetoane. Jucătorii pot folosi aceste jetoane pentru a cumpăra articole din joc.

Pentru pasionații de fitness, există proiecte de mutare pentru a câștiga care încurajează utilizatorii să facă mișcare. Aici vei primi jetoane utilitare ca recompensă în funcție de activitățile tale fizice.

Unele proiecte se concentrează pe monede stabile. În acest caz, jetonul va fi legat de o monedă fiat precum dolarul american. Mai mult, valoarea jetonului rămâne apropiată de valoarea monedei asociate.

#4. Distribuție de jetoane

O mare parte din oferta de token-uri este de obicei alocată între fondatorii și investitorii unui proiect cripto. Deci, este crucial să cunoaștem comportamentul deținătorilor mari.

Să presupunem că o persoană sau o organizație cu dețineri mari își vinde toate jetoanele. Prețul jetonului poate scădea sau chiar se poate prăbuși grav în acest caz.

De asemenea, puteți verifica dacă investitorii sau fondatorii au o perioadă minimă de blocare pentru a-și vinde jetoanele. Cu cât această perioadă este mai lungă, cu atât riscul de vânzare enormă este mai mic.

Mai mult, distribuția de jetoane include procentul din totalul token-ului alocat pentru marketing. De asemenea, proiectele alocă un mic procent membrilor echipei. De exemplu, proiectele cripto Chiliz alocă echipei 5% din totalul ofertei de token-uri.

Sursa: chiliz.com

O ofertă inițială de monede (ICO) este una dintre modalitățile cele mai preferate de către proiectele cripto de a-și distribui jetoanele cumpărătorilor interesați. Dacă sunteți interesat de viziunea unui proiect, puteți participa la ICO-ul acestuia.

#5. Token Burns

Arderea unui jetoane înseamnă eliminarea unui număr mare de jetoane din rezerva sa în circulație. În acest caz, jetoanele sunt transferate într-un portofel inaccesibil.

Arderea jetonului elimină permanent jetonul din existența sa. În cele mai multe cazuri, dezvoltatorii de proiect ard token-uri pentru a reduce oferta respectivului token criptografic.

Sursa: bnbburn.info

Binance Coin (BNB) este renumit pentru procesul său de ardere a simbolurilor. La momentul redactării acestui articol, proiectul Binance a ars peste 150.000 de jetoane BNB.

  Infrastructură ca cod vs gestionarea configurației: diferențe cheie

Importanța Tokenomics în investițiile cripto

Tokenomics este unul dintre factorii importanți pe care investitorii iau în considerare înainte de a cumpăra jetoane cripto. Tokenomics permite investitorilor să:

#1. Înțelegeți Riscul

Tokenomica joacă un rol crucial în furnizarea de suficiente detalii fundamentale legate de un simbol. Un investitor poate avea o evaluare aproximativă a riscului pe baza acestor date.

Dacă considerați că tokenul unui proiect cripto este extrem de riscant, puteți lua o decizie de investiție în consecință. Aici puteți evita un proiect riscant sau puteți aloca o sumă minimă pentru a vă echilibra expunerea generală la risc.

#2. Găsiți steagurile roșii

Jetoanele criptografice sunt listate zilnic și este dificil să descoperi proiectele proaste. Aici, tokenomics vă poate ajuta să găsiți jetoane cu elemente fundamentale proaste.

De exemplu, să presupunem că găsiți un simbol cu ​​cea mai mare parte a distribuției sale la un singur fondator sau investitor. În acest caz, este mai bine să stai departe de a investi în acel token. Aici, un singur deținător de jeton poate bloca prețul jetonului.

#3. Evaluați valoarea jetonului

După cum am discutat mai devreme, tokenomics ne permite să estimăm capitalizarea pieței unui token cripto. Această valoare ajută la compararea jetonului cu alte token-uri cu limite de piață similare.

În cele mai multe cazuri, capitalizarea pieței celor mai solicitate jetoane continuă să crească în timp. De exemplu, Bitcoin se află în fruntea listei cu o capitalizare de piață de peste 442 de miliarde de dolari.

#4. Determinați potențialul viitor

Un model tokenomic bine structurat permite investitorilor să determine capacitatea unui proiect cripto de a-și atinge scopul. De asemenea, puteți verifica foaia de parcurs de pe cartea albă pentru a prezice creșterea unui proiect.

Evaluarea potențialului valorii unui token vă permite să luați în considerare decizia dvs. de investiție. Pur și simplu, puteți sta departe de proiectele cripto nedemne.

Cuvinte finale

Tokenomica unui proiect cripto vine cu diferite date valoroase. Aceste date ajută la determinarea valorii unui jeton cripto.

Nu este simplu să determinați potențialul unui token luând în considerare un singur parametru. Din acest motiv, combinarea tuturor parametrilor menționați în acest articol este cea mai bună pentru o evaluare mai bună a token-ului.

În cele din urmă, faceți propria cercetare (DYOR) înainte de a cumpăra orice jetoane cripto.

S-ar putea să fiți interesat și de fondurile indexate cripto și ETF-urile.

x